Českým tenistům se v kvalifikaci na French Open daří

18. 5. 2011, 07:49
Aktuality 1
ATP ŘÍM - V úterý na antukových dvorcích Rolanda Garros odstartovala tříkolová kvalifikace na druhý grandslam sezony. K účast v hlavní soutěži udělali první krok Jaroslav Pospíšil, Lukáš Rosol, Ivo Minář a Jan Hernych. S nástrahami úvodního kola si neporadil pouze Dušan Lojda.
Jaroslav Pospíšil

Jednatřicetiletý Jaroslav Pospíšil na jaře bojoval o přímou účast v hlavní soutěži grandslamového turnaje, po sérii neúspěchů však při uzávěrce přihlášek skončil těsně za elitní světovou stovkou. V kvalifikaci tak může využit alespoň výhod nasazené šestky a první zápas zvládl. Domácího Olivera Patienceho porazil 6-3 7-6 a čeká ho duel s o 12 let mladším Španělem Javierem Martim - 249. hráčem světa.

Loni na US Open si grandslamovou premiéru odbyl Lukáš Rosol, nyní usiluje i o start v Paříži. Šestadvacetiletý rodák z Brna si před třemi týdny zvedl sebevědomí triumfem na challengeru v Praze a kvalifikaci zahájil suverénní výhrou 6-1 6-1 nad Brazilcem Fernandem Rombolim. Ve druhém zápase se utká s dvacetiletým Rumunem Mariusem Copilem.

Poprvé od vypršení trestu za doping usiluje o start na grandslamovém turnaji také Ivo Minář. Český tenista, jenž v sobotu oslaví 27. narozeniny, na úvod otočil utkání s Kazachem Jurijem Ščukinem a chystá se na levorukého Argentince Sebastiana Decouda, kterému se letos příliš nedaří.

Jan Hernych na úvodním grandslamu sezony překvapil postupem z kvalifikace až do 3. kola, cenný úspěch mu ale sebevědomí příliš nezvedl. Nedařilo se mu ani na challengerech a v současnosti je v žebříčku až na 220. příčce. První kolo kvalifikace French Open ale zvládl, když ve třech setech porazil Andrese Molteniho z Argentiny. V příštím zápase se střetne s Laurentem Rochettem.

Úspěch neslavil pouze bývalý vítěz juniorky US Open Dušan Lojda, který prohrál za necelou hodinu hry 2-6 3-6 s Dánem Frederikem Nielsen. Český tenista si v hlavní soutěži grandslamového turnaje zahrál - stejně jako Rosol - pouze loni v New Yorku.

Jistotu startu v hlavní soutěži pařížského turnaje má světová šestka Tomáš Berdych a uzdravený Radek Štěpánek. Díky omluvenkám Nalbandiana, Gonzáleze a Mathieua se mezi elitu vešel i Jan Hájek.

- FRENCH OPEN KVALIFIKACE (Francie, antuka) -
úterní výsledky (17. 05. 2011)

Muži - 1. kolo:
Pospíšil (6-ČR) - Patience (Fr.) 6-3 7-6(6)
Rosol (12-ČR) - Romboli (Braz.) 6-1 6-1
I. Minář (28-ČR) - Ščukin (Kaz.) 4-6 6-2 6-1
Hernych (ČR) - Molteni (Arg.) 6-1 3-6 6-0
Nielsen (Dán.) - Lojda (ČR) 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist