Čeští tenisté museli omezovat náklady, podporu zatím nedostali

27. 5. 2020, 14:08
Aktuality 3
Čeští tenisté z nižších pater žebříčku museli kvůli přerušení sezony a zastaveným příjmům omezit výdaje, ale trénují a věří, že situaci zvládnou. Avizované dotace od mezinárodních struktur ITF či ATP ještě nedostali.

Tuzemská špička se sešla na pražské Spartě na turnaji O pohár prezidenta ČTS. Z mužů je v elitní stovce dvouhry ATP, o které se říká, že se v ní hráči především díky pravidelné účasti na grandslamech nemusejí obávat o živobytí, pouze Jiří Veselý (65.). Ostatní se nacházejí v žebříčku níže a ve finančně mělčích vodách.

Lukáš Rosol, před šesti lety 26. hráč světa, který je nyní až 180., letos podle ATP Tour vydělal 43.460 dolarů před zdaněním (asi milion korun). V lednu však letěl na turnaje do Austrálie a po celou dobu pandemie si platí kondičního trenéra. "Doba je těžká. Musel jsem zkrouhnout náklady, ale žijeme skromně. Výdaje vysoké nebyly, nejvyšší za jídlo, ale naučili jsme se vařit," řekl čtyřiatřicetiletý Rosol.

Ostatní tuzemští hráči jsou aktuálně až od třetí stovky níže - Zdeněk Kolář (229.), Tomáš Macháč (256.), Vít Kopřiva (320.), Michael Vrbenský (405.), Jonáš Forejtek (436.) a Jiří Lehečka (617.). Pohybují se tak na nižších turnajích.

Většinou hrají challengery nebo ještě nižší akce série Futures. "Z těch neodjíždím v plusu," podotkl dvacetiletý Vrbenský, že i za normálních okolností je složité si na těchto akcích vydělat. "Zvládám to s rodiči," dodal a stejně to mají Kolář či Forejtek. V případě reprezentace, třeba v Davisově poháru, mají i podporu od svazu.

"Musel jsem trošku upravit náklady na trenéra, ale nějak to zvládáme. Trénuju a pracuju dál," řekl Vrbenský. "Doba je těžká pro všechny, snažil jsem se ušetřit. kde se dalo. Nejsou příjmy, ale zase nebyly náklady na cestování po turnajích, což bývá výrazná položka. Snad to bude z existenčního pohledu v pohodě," věřil Kopřiva, kterému letos ATP na výdělcích napočítala 3362 dolarů (asi 82 tisíc korun).

Tenisová matematika je jasná. Vítězové grandslamů berou obrovské sumy, letos na Australian Open dostali 4,1 milionu australských dolarů (téměř 63 milionů korun). Za první kolo v Melbourne, které má jisté elitní stovka, se bralo 90 tisíc australských dolarů (1,4 milionu korun). Veselý si v únoru titulem na ATP v Puné vydělal 91.625 dolarů (2,2 milionu korun). Na challengerech je za triumf už jen okolo deseti až dvaceti tisíc dolarů a akce Futures jsou celkově dotované od 15 do 25 tisíc dolarů.

Pomocí pro tuzemské přední hráče je od nynějška série domácích turnajů, které jsou po Spartě vypsány na dalších místech až do konce sezony i s dotacemi. Navíc by se hráči mohli dočkat podpory od Mezinárodní tenisové federace (ITF), která s organizacemi ATP, WTA a organizátory grandslamů nasbírala přes šest milionů dolarů (150 milionů korun) na pomoc zhruba 800 hráčům. "Zatím jsme žádné finance nedostali a věřím, že k tomu přistoupí spravedlivě," uvedl Rosol.

Všichni věří, že se situace zlepší. "Doufejme, že nepřijde druhá vlna (pandemie) a tenis bude mít jen stoupající tendenci. Třeba si na konci sezony zahrajeme na okruhu i nějaké zápasy," řekl Rosol, který ještě nemá v plánu končit. "Seknout s tím nechci, ale každá sezona navíc bude bonus," řekl daviscupový reprezentant.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
ttopi
Holt budou muset začít prodávat svá auta třeba, tak jako to dělají všichni, kdo jsou ve finanční nouzi a nikdo jim nepomůže :-)
Reagovat
tommr
no a zatím ty největší hvězdy furt pyskujou, že se jim nechce hrát bez diváků a budou znovuzahájení sezóny co nejvíc zdržovat ...
Reagovat
Nola
nezovseobecnuj, nie su vsetci za.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist