Cetkovská v Paříži postoupila, Strýcová se Šafářovou končí

7. 2. 2012, 16:38
Aktuality 37
Krátce po Fed Cupu se česko-německé soupeření přeneslo i do Paříže. Ve francouzské metropoli dnes Lucii Šafářovou a Barboru Záhlavovou-Strýcovou čekaly německé soupeřky, které byly tentokrát úspěšnější. Do druhého kola tak zatím prošla jediná Češka: Petra Cetkovská, která zdolala Italku Briantiovou.
Petra Cetkovská

Petra Cetkovská dnes na "domácím" turnaji v pařížské hale nastoupila poprvé od Australian Open. Jako první soupeřku jí los přidělil Italku Albertu Briantiovou, jež se do hlavní soutěže dostala jako 'lucky loser' z kvalifikace. Cetkovská jí během 73 minut dlouhého utkání sebrala hned šestkrát servis a připsala si tak druhou výhru v sezoně po Melbourne, kde ve druhém kole vypadla s Němkou Monou Barthelovou.

Právě ta se v Paříži stala přemožitelkou jiné české hráčky Barbory Záhlavové-Strýcové. Jednadvacetiletá Barthelová, která v Paříži úspěšně zvládla kvalifikaci, zaspala jen v samém úvodu utkání, kdy jí plzeňská rodačka prolomila podání a ujala se vedení 2-1. Barthelová si servis rychle vzala zpátky a od té chvíle už Záhlavová-Strýcová jen dotahovala ztrátu. Ve druhé sadě česká hráčka ztratila podání ještě třikrát a s turnajem se rozloučila porážkou 3-6 2-6.

O moc lépe nedopadla v Paříži ani Lucie Šafářová. Finalistka turnaje z let 2007 a 2010 měla původně hrát se Sabine Lisickou, po jejím odhlášení ale byla její soupeřkou jiná Němka Angelique Kerberová. Ta Šafářové hned v prvním gamu vzala podání, další brejk přidala v šesté hře a úvodní set získala pohodlně 6-2. Další sada už byla vyrovnanější: jako první se brejku dočkala znovu Kerberová, která tak vedla 4-3, ovšem Šafářová jí to oplatila a vzápětí při trojnásobném brejkbolu pěti vyhranými míči v řadě zažehnala nebezpečí. Třetí set už ale agresivně hrající Češka nevybojovala. Ve zkrácené hře seKerberová ujala vedení 5-1 a už ho nepustila.

Šestadvacetiletá Cetkovská  bude o účast ve čtvrtfinále hrát proti jiné Němce Julii Görgesové, s níž se utkala jen jednou, a to už před pěti lety. Tehdy česká tenistka vyhrála v tie-breaku třetího setu. Nyní je coby 31. hráčka světa o deset příček ve světovém žebříčku níže. Görgesová o víkendu potrápila ve Fed Cupu českou jedničku Petru Kvitovou.

Na Li vzdala zápas, Jankovičová vůbec nenastoupí
Pařížský podnik WTA zažil hned první den velké překvapení. Kvůli zdravotním potížím nedohrála svůj zápas třetí nasazená Na Li, kterou tak Cvetana Pironkovová z Bulharska porazila i ve druhém vzájemném zápase.

Úvod zápasu naprosto ovládla Pironkovová, která se ujala vedení 5-0 a mohla favoritce nadělit 'kanára'. Místo toho přišla šňůra pěti vyhraných gamů Číňanky, která si vynutila tie-break, ovšem v něm byla úspěšnější její soupeřka. Po pátém gamu další sady si Na Li nechala ošetřit záda; turnajová trojka se pak sice ještě vrátila na kurt, o chvíli později se už ale rozhodla zápas skrečovat.

Pro organizátory je to další rána poté, co se z turnaje už dříve omluvily Sabine Lisická a Kaia Kanepiová. K nim se navíc dnes přidala bývalá světová jednička Jelena Jankovičová, kterou trápí stehenní sval, jenž si natáhla ve víkendovém souboji s Belgií.

"Moc mě mrzí, že tu nebudu hrát. Nevím, kdy budu zase moci trénovat, ale toho, že jsem hrála ve Fed Cupu, nelituju," uvedla Jankovičová na tiskové konferenci.

 

Výsledky - Paříž (tvrdý povrch, dotace 637.000 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Cetkovská (ČR) - Briantiová (It.) 6:3, 6:3, Barthelová (Něm.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:2, Kerberová (9-Něm.) - Šafářová (ČR) 6:2, 7:6 (7:3), Pironkovová (Bulh.) - Li Na (3-Čína) 3:2 skreč.

Čtyřhra - 1. kolo:
Niculescuová/Rosolská (4-Rum./Pol.) - Hrdinová/Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 5:7, 10:6.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo má rád legendy, pro toho mám tento odkaz.

Legendární hra PING PONG z roku 1979 (!):

http://www.gamesource.cz/detail-136-pong-classic
Reagovat
smazaný uživatel
šafářová je marná. ta už nikdy nic nevyhraje.
Reagovat
rib
i když jsem Lucce vždycky fandila, včera jsem se koukla a bohužel musím říct, že jsem měla stejný pocit... ach jo, asi by potřebovala nějakého šikovného chlapa :-)
Reagovat
Fandina
a nechápu proč Lucka je tak netrpělivá. Takové krásné míče dala po lajně. Útočila a většinou dobře. Když ale viděla, že to na soupeřku nestačí, proč nezačala prodlužovat výměny. Čekat na chybu té druhé, třeba hrát kopce. Prostě cokoli jiného, když viděla, že soupeřka její styl přehrává. Nemyslím si, že je to chlapem. Potřebovala by také zvolnit a hrál klasiku, když její styl nevede k zisku. Jinak winry, které dala byly lahůdkové. Držím palce Lucko. Hraješ pěkně, jen se chce také přizpůsobovat situaci. Nepochybuji, že se do kurtu trefíš, když tak krásně trefíš kurt útokem ... úsměv
Reagovat
VlS
A taky trocha štěstí na los by nezaškodila, Lucka ho má pravidelně blbej.
Reagovat
Jiri
Skvele, ze postoupila tahle zajimava slecna. Bohuzel takovym zpusobem. Jinak ji nedavam moc sanci :(
Reagovat
smazaný uživatel
Co říkáte na duo Craybas J./Záhlavová Strýcová B. díval sem se na jejich zápas a hráli docela dobře , možná to dotáhnou do finále. A co říkáte na včeobecně českou čtyřhru žen ???
Reagovat
Heather_Fedex
tak ta ma ponerne bohate zastoupeni v elite. kveta,ivet,lucka,bara,andrea...
sikovne holciny ;)
Reagovat
smazaný uživatel
dnešek z Paříži ještě trochu jinak shrnut a drobné preview na zítra: http://tennisdale.blogspot.com/2012/02/wta-v-parizi-pokracuje-se-bez-li-na.html
Reagovat
VlS
Děláš ten blog docela pěkně.
Reagovat
smazaný uživatel
dík :-) řekl jsem si, že to zkouší za vyzkoušení
Reagovat
smazaný uživatel
tvé popisy zápasů stojí taky za přečtení!
Reagovat
smazaný uživatel
musim se přidat, velmi pěkné to máš :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Napsane lehce a hezky. Opravdu se mi libi. :)
Reagovat
Frick
by si zasloužila nominaci na Fed Cup. Takhle je trochu ve stínu Dlaždičky, Ivet, Šafářky, Hradecký.

Kvítko je pak samozřejmě jinej level.

Jinak co myslíte, byly by Italky k poražení i bez Petry? Třeba složení Cetkovská, Benešová, Hlaváčková, Hradecká. Mám hodně dvojek, ale žádnou dvojku, která by byla solidní zástupkyní Kvítka. A hned asi taková nebude (možná tak za dva roky Plíškový? Jenže v jejich věku už Kvítko hrálo SF Wimbledonu)
Reagovat
VlS
No, to je zajímavé téma.
První je otázka, jestli o to taky Petra třeba stojí. Další otázka je, jak na tom bude Fran, pokud bude v pohodě (což teď není) tak by to asi bylo těžký.

Ale nezatracuj nikoho, ani Lucky, ani Ivetu. Bára je pro tým zajímavá asi jedině v deblu s Ivetou, jsou sehrané a úspěšné, ale myslím si, že Lucka s Andreou by dokázaly udělat stejnou práci.
Jestli je Petra Cetkovská použitelná do debla, který může rozhodovat nevím, asi bych to neriskoval.
V singlu těžko říct.
Je potřeba vidět, že Lucka dneska prohrála s hráčkou, která hraje minimálně o level výš, než hraje Alberta. Uvidíme, jak si Petra v příštím kole povede s Julií.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud by Italky byly na tom tak jako o víkendu - Flavia v rekonvalescenci, Francesca úplně mimo a Sara zraněná - tak jsou porazitelné v kombinaci jakýchkoliv hráček.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=v01iPiPZdwI tady je kratký sestřih ze zápasu Italie vs. Ukrajina
Reagovat
smazaný uživatel
Nedělal bych si zase takové iluze, že italkám ta kalamita vydrží až do dubna. Ale rozhodujícím faktorem v náš prospěch bude volba povrchu, takže je naše děvčata smetou podobně jako ony nás před lety u nich doma na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádherná a výborná tenistka. Určite krajšia ako Lisicki alebo Wozniacki alebo Ivanovic. Len nech sa aj naďalej darí.
Reagovat
VlS
Cimo, a ktorá?
Reagovat
smazaný uživatel
Pardón, zabudol som zmieniť meno. Myslel som Cetkovskú.
Reagovat
VlS
Tak bohužel to zase Lucce a Báře nevyšlo.
Zápas Báry jsem neviděl, ale statistika mě jen utvrzuje v přesvědčení, že jestli chce Bára nahoru, musí bezpodmínečně něco udělat se svým servisem. Je sice krásný mít 80% 1. servisů v kurtu, ale na co to je, když účinnost je jen 39%? To je jen znamení strašně špatnýho servisu.

Lucka pistolnice opět vytáhla svůj vabank styl a bohužel znovu s ním neuspěla. Ale ty údery, který sedly, to byla pastva pro oči. Lucko, kruciš, najdi už někdy taky kousíček rozumu a trpělivosti, hraješ krásně, ale je to k ničemu, když vypadáváš v prvních kolech. Pravda je, že Andělka hrála hodně soustředěně a dělala málo chyb a vůbec ničím Lucce nepomohla, naopak Lucka jí pomohla hodněkrát.

Pak jsem se díval na Julii a Sahar. Julie je podobná pistolnice jako lucka, akorát jí to tam většinou padá trochu víc. Od stavu 4:0 ve druhým setu Julia začala předvádět styl Lucka a myslím si, že měla možná kliku, že to stihla dokončit.
Jen jsem se díval na Sahar a nechápu, jak ta holka mohla být okolo desáté pozice, nemá žádnou zbraň.
Poměr winerů 35 : 4 hovoří sám za sebe a nebýt UE vyrobených Julií, tak to bylo 6:1; 6:0.
Reagovat
smazaný uživatel
hezky popsaný zápas!
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, servis je základ. I ve fedcupové čtyřhře bylo jasné, že Bára má mnohem větší problémy si udržet servis v porovnání s Ivetou.

Lucka už jiná nebude, ale neboj, zase přijde období, kdy to tam bude většinou padat a ona zase něco hezkého určitě vyhraje.

Julia se mi líbí moc (tedy nejen tenisově) :-) No, vidím, že nejsem sám.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukal jsem na ten zápas a bylo to docela rychlé. Julia hraje opravdu výborně. V prvním setu dávala fantastické returny. Ani se nedivím, že Shahar neměla v 1. setu žádný winner a přitom jen dvě nevynucené chyby. Ty výměny končily většinou hodně rychle a první set trval jen 16 minut! Ve druhém setu se Shahar už dostala do hry, ale nakonec to Julia bez větších problémů dotáhla.

Co se týče celého turnaje, tak po skreči Na Li a odhlášení zraněných či nemocných holek (Sabine, Kaia, Jelena) to papírově vypadá na finále Masha - Marion. Já bych si ale docela přál finále Masha - Julia a myslím, že je to docela pravděpodobné. Marion je skvělá hráčka, ale nevím proč, nějak jí před domácím publikem nevěřím. Uvidíme, jestli dojde k semifinále mezi Julií a Marion. Podle mě k tomu dojde.
Reagovat
VlS
Julie dneska byla moc hezká. Vzhledem k tomu, že má i nahoře v tričku, co tam má žena mít, tak bych řekl, že je hezčí než Ana.
Reagovat
smazaný uživatel
Ana se mi líbí víc, jsem dolňák. :D Ale jinak naprosto souhlasím, Julia je nádherná. Jak říkám: Když se spojí půvab a sportovní um, tak je to dokonalá kombinace. :)
Reagovat
VlS
No, a když dolňák, tak má to bejt hezký, nebo toho má bejt hodně? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No dole to má bejt hezký a dlouhý. Nahoře to může bejt i menší, to mi nevadí. Pětky už jsou třeba moc... Ale hlavně když je to přírodní. :D
Reagovat
VlS
Jo, tak tomu rozumím, taky nemám rád silikon a jinou chemii a nechápu, proč si spousta holek myslí, že je to pro chlapy tak strašně důležitý upgradovat krásný přírodní č. 2 na neforemný kopačáky, na kterejch je ta umělotina vidět i potmě, v mlze a k tomu slepcem. Ale jsem si všim, že tělosochaři už začínají opravovat i zadečky. Tak už jsem vlastně rád, že jsem vlastně starej a nebudu už asi riskovat, že si omylem slečnu při laškování vypustím.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, nesnáším silikon. To už si člověk rovnou může vzít nafukovací Andulu. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já to píšu pořád..Julia, Julia!! :-))
Reagovat
VlS
Přidávám se k irským setrům, i když, co se elegance týče jsem spíš něco jak novofoundlanďák :-DD
Reagovat
VlS
No, Pse, a teď to schytáme ze strážní větve oba. Loni jsme takhle dostali za uši, když jsme s Matějem slintali nad Pirožkou :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
:-))..já myslím, že opeřená zprávařka už si na halejulii zvykla :-).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist