Chci sezonu zakončit jako světová jednička, prohlásil v Pekingu Djokovič

2. 10. 2014, 15:42
Rozhovory 27
Vedoucí muž žebříčku ATP Novak Djokovič si včera po výhře nad Kanaďanem Pospisilem připsal na čínském turnaji v Pekingu už 21. výhru v řadě a bez ztráty setu postoupil do čtvrtfinále. Bojuju tady o prodloužení vítězné série, ale i o body. Chci znovu zakončit sezonu jako světová jednička, prohlásil na tiskové konferenci srbský tenista.
Profily hráčů
Novak Djokovič

V prvním setu jste skvěle servíroval - ztratil jste po podání jen tři fiftýny. Ve druhé sadě už to ale tak dominantní výkon nebyl, jednou jste si servis i prohrál. Co se ve druhém dějství změnilo?
Ve druhém setu se mi ta jedna hra prostě nepovedla, to se někdy stane. Neřekl bych, že jsem v ní udělal něco špatně, spíš naopak - soupeř zahrál velmi dobře a zaslouženě získal game.

Jak byste zhodnotil výkon vašeho soupeře, čím vás nejvíce překvapil?
Myslím, že výborně podával. Zejména ve druhém setu nastřílel hodně es. Nebylo lehké jeho podání returnovat, protože se těžko četlo. On umí zahrát velkou ránu, ale i dobrý technický servis, což je jedna z jeho velkých zbraní. Řekl bych, že se postupně zlepšoval a víc a víc si věřil, takže asi proto byla ta druhá sada tak těsná. Já jsem sice prohrával a on pak podával i na zisk setu, ale i tak jsem stále věřil tomu, že to můžu ještě otočit. Jsem rád, že se mi to povedlo, třetí set by mohl dopadnout jakkoliv a každá ušetřená energie se mi může hodit v dalším kole.

Ve druhém setu měl váš soupeř na podání setbol, který ale neproměnil, a následně si prohrál servis. Je tohle podle vás ten rozdíl mezi top hráči a ostatními?
K vítězství ve druhém setu mi pomohly zkušenosti, to je asi pravda. Na druhou stranu Vasek je skvělý hráč, má talent a je neuvěřitelně pracovitý. Věřím, že v budoucnu porazí hodně hráčů z Top 10. V těchto chvílích hrají zkušenosti velkou roli.

Nedávno jste se zmínil o tom, že chcete sezonu zakončit jako světová jednička. Jak moc je to pro vás důležité? Co by to pro vás znamenalo zakončit sezonu potřetí v posledních čtyřech letech jako světová jednička?
Tohle je sen každého sportovce, tedy i každého tenisty. Každý, kdo dělá nějaké sport, chce dosáhnout až na vrchol, takže je přirozené, že to chci i já. Když jsem byl mladší, chtěl jsem být světovou jedničkou, zdály se mi o tom sny, toužil jsem se dostat až na samý vrchol. Chtěl jsem vyhrávat grandslamové turnaje a být prostě nejlepší. Tyhle sny mi dávají velkou motivaci. Zakončit sezonu jako jednička je pro mě vždy velký úspěch a je to jedna z věcí, o které tady v Pekingu bojuju.

Kvůli dešti se v Pekingu odehrálo málo zápasů, váš se ale díky zatažené střeše na centrálním kurtu stihnul, jste rád?
Jsem šťastný člověk. Mám opravdu radost, že se zatáhla střecha a my jsme mohli hrát.

Momentálně máte na turnaji v Pekingu neuvěřitelnou bilanci 21-0. Už jste tu čtyřikrát vybojoval titul - vnímáte s rostoucím počtem výher nějaký tlak?
Poslední dobou se mě na to ptá hodně lidí. Nemyslím si ale, že z úspěchu má mít člověk nějaký strach. Cítím se tu skvěle, daří se mi tu, a čím víckrát vyhraju, tím víc jsem si jistější. Mám motivaci tu šňůru výher ještě prodloužit a žádný tlak si tak nepřipouštím. Cítím se tu opravdu parádně, Číňané jsou milí lidé a já si velmi vážím všech, kteří se podílejí na tomto turnaji. Při zápasech pak vnímám podporu fanoušků a jsem jim za to neuvěřitelně zavázán. I díky nim tu předvádím tak dobré výkony.

TenisPortal.cz, asapsports.com

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
No pochopitelne, že áno Nole..Nič iné sa pri tom astronomickom náskoku čakať ani nedá, ani som nemyslel, že okolo tejto otázky može nastať polemika.

Djokovic si jednotku postráži, hoci sezóna je to na jeho pomery celkom nevýrazná a dovolím si tvrdiť, že ak by boj o koncoročnú jednotku nerozhodlo Rafovo zranenie, tak sa v decembri bude tešiť Španiel..
Reagovat
Stan_Borowitz
Nemyslím. Rafa toho měl do USO strašně moc k obhajování, ty body byly skoro neobhajitelné a po USO už by byl zase utahanej, jako každý rok. Takhle má šanci toho poměrně dost do konce roku nahrát, čili bodově může skončit skoro stejně jako loni, zatímco Djokovičovi může spoustu bodů sebrat, když všechno nebo skoro všecko do konce roku vyhraje.

Myslím, že to má Toni strategicky dobře rozmyšlené a Rafa zakončí rok jako jednička, což by se mu bez zranění asi nepovedlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa mal od Wimbledonu, po ktorom bol bodovo s Nolem bok po boku obhajovať do konca roka rovnako bodov ako Nole..Išlo o to, kto získa tam, kde minulý rok stratil..Pre Noleho to znamenalo získať body v Toronte, Cinci a v NY a pre Rafu na jeseň v Šangaji, Paríži a v Londýne..Nole však vo svojej časti dosť pohorel..Myslím, že to celkom naznačuje, akoby to dopadlo..

Predstav si, že by Nole vynechal Peking, Šangaj, Paríž a TM..Prišiel by presne o 4000bodov, o tolko kolko Rafa vynechaním svojich turnajov..Naopak Nadal by tie turnaje odohral..Znova by asi získal viac ako Djokovič v Amerike..

Suma sumárum, ak by Nadal štartoval na trojičke turnajov, ktoré vynechal a všade by došiel len do SF, čo by pre neho skončilo de facto neúspechom, dnes by mal Djokovič náskok len 2000bodov s tým, že do konca roka obhajuje 4150bodov, zatial čo Nadal ani nie polovicu..

A ruku na srdce, kto si myslí, že by Nadal ako obhajca tých troch turnajov neuhral ani jedno finále, prípadne by žiaden nevyhral..
Reagovat
smazaný uživatel
A naozaj si nemyslím, že Toni kalkuloval v kontexte koncoročnej jednotky..To je cenný primát, ale GS sú GS a vždy budú..Rafova absencia v NY ich oboch isto zabolela..
Reagovat
Nola
dovolím si odporovať, obaja Nole aj Rafa majú na ich pomery :D dosť nevýraznú sezonu, alebo nevydarenú? prepad zaznamenali obaja, a naviac na ich naj povrchu, s hráčmi, ktorých porážali ako na bežiacom páse, keby bolo keby.... ak by Rafa nastúpil, možno by dopadol podobne ako Nole, možno by Nole hral zodpovednejšie, možno, možno... nie si veštec
každopádne, vlani to bolo iba o ich dvoch, tento rok sú asi obaja vďační, že získali po 1 GS.....
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím..Nadala opat dosť poznačilo zranenie (Austrália, NY), ale antuková sezóna bola minimálne znepokojúca a Djokovicov august, september bol snáď najhorší dvojmesiac za posledných 5rokov..
Reagovat
smazaný uživatel
Astronomický náskok, to myslíš vážně? Pokud Rafa vyhraje Šnaghaj a TM, může první místo urvat, bude to těžký, ale žádná utopie to neni..
Reagovat
Stan_Borowitz
A to může ještě klidně vyhrát i Paříž...
Reagovat
smazaný uživatel
Áno myslím..

Proste je nereálne, aby Rafa zrazu vyhral vsetky tri turnaje, hlavne, keď žiaden z nich ešte nevyhral..Nehovoriac o tom, že to by musel aj Djokovic vypadávať skor ako vo finále..

Každopádne, budúci rok bude zaujímavý..Je vela turnajov, kde mozu obaja velmi ziskat aj stratit..Nepredpokladám, že bude v roku 2015 a aj 2016 nejaká decembrová zmena na čele rebríčka..
Reagovat
Stan_Borowitz
"Číňané jsou milí lidé a já si velmi vážím všech, kteří se podílejí na tomto turnaji. Při zápasech pak vnímám podporu fanoušků a jsem jim za to neuvěřitelně zavázán. I díky nim tu předvádím tak dobré výkony."

A ještě navíc dávají největším rivalům Nadalovi a Murraymu šišaté míčky, aby rychle vypadli!
Reagovat
Nola
bolo by pekné zakončiť sezonu ako NO 1 , k tomu je potrebné získať nejaký ten titul /jeden asi stačiť nebude/, najlepším začiatkom by bolo dobyť Peking, los nie je veľmi prívetivý... ale Peking patrí Nolemu, tak IDEMOOO
Reagovat
smazaný uživatel
Však taky zakončíš ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Snad jo. V race je to sice "jen" asi o 1200 bodů a moc nevěřím, že obhájí všechny body z loňska, ale pustit by to už neměl. A pak to chce zase zabrat na AO.
Reagovat
Kozoroh
Je to prostě borec! Zasloužená jednička! Letos vyhrál nejprestižnější grandslam a tři 1000. Z loňska je úřadujícím šampionem Šanghaje, Paříže a Londýna. Z těchto turnajů mu nejvíc přeju úspěšnou obhajobu triumfu v Londýně, pokud to dokáže, dosáhne něčeho, co se nepovedlo ani velkému Rogerovi - hattrick na Turnaji mistrů a londýnský double Wimbledon+TM!
Reagovat
smazaný uživatel
núúúúdaaaá...
Reagovat
Kozoroh
???
Reagovat
smazaný uživatel
:D Vyhraje toho vždycky tolik, že mi je v podstatě jedno co.
Reagovat
Mayo
nebuď trapnej
Reagovat
gigin
Od Wimbledonu nic moc ale...
Reagovat
Kozoroh
Americká šňůra se mu sice nevyvedla, ale to je způsobeno vnějšími okolnostmi (svatba a tak). V Pekingu se mu tradičně daří, předpokládám proto, že se tam chytne...
Mayo - asi tě sere, že na prvním místě je nějakej namachrovanej srbák a až druhý je zbožňovaný el Matador :-D
Reagovat
Mayo
ja som ti napísal iba to čo si ty napísal pod Rafu (: ... to, že je jednotka koncoročná jasná je bez debaty...mne stačí "len" titul z TM ...ja radšej tituly ako rebríček
Reagovat
gigin
Doufám.
Reagovat
Nola
ja ten TM Rafovi prajem, tak ako nikomu inému, mám jednu podmienku...Nole musí najskôr získať RG :D
Reagovat
Kozoroh
No nevím... Nolemu bych strašně přál vyhrát RG, ale za tu cenu, že by slabý halař Nadal na oplátku opanoval TM... Rafa by už pak měl úplně všechno (všechny grandslamy, OH, Davis Cup a TM). A to je mi proti srsti. Proto říkám - TM nesmí padnout!!!
Reagovat
Mayo
aj tak Djokovič nebude po skončení kariéry väčšia legenda ako Nadal, takže to je jedno ne ?
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mě bude vždycky lepší než Nadal :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Chtít můžeš ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist