Chilli a panáčka slivovice, doporučuje šéfkuchař českým tenistům

3. 4. 2013, 21:18
Aktuality 4
Pršut, mozzarella či polévky patří k oblíbeným pokrmům českých tenistů před čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. Na přání týmu okolo Radka Štěpánka je připravuje Tomáš Černý, šéfkuchař restaurace La Finestra, který dorazil s výpravou do Astany.
Šéfkuchař (© Česká sportovní)

Z národních týmů využívali vlastního kuchaře v minulosti třeba hokejisté na mistrovství světa v Petrohradu 2000, nebo fotbalisté na světovém šampionátu v Německu v roce 2006. Tenisté přibrali kuchaře poprvé proto, že slyšeli od Švýcarů a Rakušanů, že měli v Astaně střevní problémy a možná i proto s Kazachy prohráli. 

Strava ve střední Asii je specifická a evropskému žaludku nemusí svědčit. U sportovců zvláště. "Tady jedí jiné druhy masa, skopové a jehněčí, mají jiné úpravy jídla, jiné koření, což v kombinaci s nadmírou oleje dělá v žaludku neplechu," řekl Černý. Jako prevenci doporučil tenistům do jídla chilli a slivovici. "Chilli je perfektní dezinfekce a malý panáček nikoho nezabije," konstatoval kuchař. 

Zvláště tenisty varoval před pitím nebalené vody. "Mají zákaz a dodržují ho. Poslouchají a dokonce se ptají, jestli mají vypláchnout skleničku." 

Tenisté chodí na večeře do rezidentce velvyslance, nebo jim Černý připravuje sendviče a vozí je na poledne do haly. "Vaří úplně skvěle," pochvaluje si Lukáš Rosol, který se k týmu připojil jako poslední. "Máme, na co si vzpomeneme, ale samozřejmě to musíme držet ve zdravých mezích," uvedl Jan Hájek. 

Černý si z Prahy přivezl vedle olejů a třeba pršutu i vlastní kuchařské oblečení a nože. "Většinou si lidé myslí, že mají ostrý nůž, ale pak vytáhnu svoje a ty jsou trošku ostřejší," smál se kuchař se zkušenostmi z hotelu Ambassador a restaurace Allegro hotelu Four Seasons, která dostala michelinskou hvězdu. 

Dnes tenistům připravil sendviče z celozrnného chleba, polévku či celestýnské nudle a k večeři kuře na paprice. "Vedle pršutu a mozzarelly je hitem všechno maso, co se dá ogrilovat. Dostupnost surovin je tady menší. Chtěl jsem koupit svíčkovou, ale nedala se sehnat. Prý jsme měli smůlu, ale zatím se neobjevila," řekl Černý. 

Nad nabídkou vařit tenistům dlouho nepřemýšlel. Rozhodl se během minuty a vyjednal si v práci volno. I proto, že je tenisovým nadšencem. "Hraju docela aktivně a jezdím se na tenis i dívat," řekl Černý. Proto se pohyboval i při trénincích u kurtu, podávával míče a doufal, že si třeba chvilku taky pinkne. "Snažím se tam vpídit, ale stačí mi dvě tři výměny přes síť a zase se půjdu uklidit," prohlásil.

ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslim si že je rozhodně dobře že máme svého kuchaře protože co se dělo Švýcarů to je pěkně nefér ale něco podobnýho jako když jsme hrali proti italum v ostravě a někdo jim vykradl pokoje :/
Reagovat
smazaný uživatel
Pršut bych si dala :)) Já zase doporučuju všem pátečním fanouškům nejen slivku, ale všechno co teče, jestli začne Lukáš, tak to osobně budu asi hodně potřebovat :))
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.facebook.com/tenisovysvet1 like please!
Reagovat
smazaný uživatel
Otázka je v jakém pořadí budou zápasy.... ale víc bych na bod věřil Hájkovi než Rosolovi... Já budu rád po pátku za 1:1. Co myslíte, nastoupí Radek v neděli do úvodní dvouhry když nebude rozhodnuto???
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist