Čilič odvrátil mečbol Djokoviče a po šesti letech znovu ovládl londýnský Queen's Club

24. 6. 2018, 18:46
Aktuality 19
ATP QUEENS - Marin Čilič ve finále na turnaji ATP 500 v londýnském Queen's Clubu odvrátil mečbol a nakonec Novaka Djokoviče porazil. Chorvat si připsal první letošní a celkově 18. titul. Oblíbenou generálku na Wimbledon ovládl znovu po šesti letech.
Profily hráčů

Marin Čilič si letos zahrál finále jen na Australian Open, v němž podlehl Federerovi. Další šanci na zisk titulu si vybojoval po výhrách nad Verdascem, Müllerem, Querreym a Kyrgiosem v Queen's Clubu.

Ani na londýnském pažitu to však na trofej pro vítěze nevypadalo. Čilič ale nakonec odvrátil mečbol Novaka Djokoviče, který si zahrál první finále od loňského triumfu v Eastbourne, zvítězil 5-7 7-6(4) 6-3 a hrozivou vzájemnou bilanci se Srbem vylepšil na 2-14.

Větší práci na servisu měl v úvodním dějství Djokovič. Srbský tenista odvrátil celkem šest brejkbolů. Vůbec prvních brejkbolů pro sebe se dočkal ve dvanácté hře, v níž proměnil třetí setbol a ujal se vedení.

V desátém gamu druhé sady disponoval mečbolem, jenže Čilič jej odvrátil. V tie-breaku prohrával Chorvat už 1-4, ovšem šesti body v řadě vývoj zkrácené hry otočil a skóre utkání srovnal. První brejkboly rozhodujícího setu byly k vidění v osmé hře. Čilič druhou šanci proměnil a vzápětí zápas dopodával čistou hrou.

"Byl to těžký zápas, až do třetího setu jsem nezískal brejk," připomněl Chorvat, který loni ve finále prohrál po nevyužitém mečbolu s Felicianem Lópezem, a zdvořile ocenil soupeře. "Je skvělé vidět Novaka se vracet a všichni doufáme, že se brzy opět dostane na nejvyšší úroveň," dodal.

"Zasloužil si vyhrát," řekl Djokovič o Čiličovi. "Je to tvrdá porážka, ale musím se na to dívat i z pozitivní stránky. Nehrál jsem finále už skoro rok, takže tohle je příjemné," dodal bělehradský rodák.

Čilič si ve svém 32. finále připsal 18. titul, první od loňského triumfu na antuce v Istanbulu. Londýnský Queen's Club dobyl podruhé v kariéře, až k titulu to dotáhl také v roce 2012. Už jedenáctý rok po sobě vyhrál nejméně jeden turnaj.

Djokovič si zahrál 99. finále, ale na 69. trofej nedosáhl. Poslední triumf zaznamenal loni na trávě v Eastbourne.

Ve Wimbledonu čeká Čiliče obhajoba grandslamového finále, Djokovič bude obhajovat čtvrtfinále a ve zbytku sezony už může kvůli loňskému zranění body jen získávat.

Čilič se ve světovém hodnocení posune o jednu příčku na páté místo, Djokovič poskočí o pět pozic a bude v pondělí figurovat na sedmnáctém místě.

• ATP 500 QUEENS •
Londýn, Velká Británie, tráva, 1,983.595 eur
nedělní výsledky (24. 6. 2018)
• Dvouhra - finále •
Čilič (1-Chorv.) - Djokovič (Srb.) 5-7 7-6(4) 6-3
• Čtyřhra - finále •
Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) - J. Murray/Soares (4-Brit./Braz.) 6-4 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

19
Přidat komentář
Marduch
Další neprijemna porážka pro Noleho, zejména pro jeho sebevědomí, prohrát z MB. S titulem by se mu do W vstupovalo urcite lépe. Gratulace Čiličovi, odehrál skvělý turnaj.
Reagovat
spaniel
Paradni zapas, top utok vs obrana. Novak rozhodne neni bez sance, konecne zas hraje backhand po lajne, dokonce pred podanim dribluje 20x jak za starych casu :)
Marin je pro me top favorit Wimbledonu, hlavne potom co predvedl Roger posledni dva tydny. I kdyby se zvedl, porad bude Marin tezky orisek. Jeho forehand je brutalni a zbytek taky na vysoke urovni.
Reagovat
Amputace
Bylo by skvělé, kdyby se Djoko konečně vrátil. Dlouho jsem ho neměl rád, ale teď mi v top tenisu chybí. Aby si ve svém věku rozebírali tituly Nadal s Federerem... to je skoro až trapné. Ale ne že bych nebyl rád :)
Reagovat
turista
Djoko se vrátí, ale je to opravdu kousek po kousku jako když na okruhu kdysi začínal.
Reagovat
Marduch
Jenže když začínal, stravoval se jako člověk, ne jako králík. Postradam drivejsi fackovaci razanci, byť technicky to je ok.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal to má naopak. Keď začínal, behal ako králik...

Aj Králik mód može prinášať úspechy, treba nájst spoločnú reč.
Reagovat
Kozoroh
Po herní stránce se Novak zvedá, zlepšuje, ale sebedůvěra, mentální síla ho dnes zradila. Měl mečbol, vedl 4:1 v TB. Tohle hráč jeho formátu měl proměnit. No1e měl proti sobě hráče, na kterého vždy uměl zahrát... Zkrátka srdcervoucí prohra, titul si Novak neměl vzít.
Reagovat
turista
Ten mečbol měl Novak proměnit. Škoda.
Reagovat
kada.tom
Panečku, dneska to Chorvatům na trávě šlo, škoda, že nehrajou i fotbal dneska :-D

Marinovi i Bornovi gratulace, moc mě potěšili svými tituly :-)
Reagovat
Fandina
Koukám, že Chorvati na trávě řádí, v tenise, ve fotbale. A to jsem tam teď strávila příjemný týden u moře a cikád. Croatia je super. Marin se mi dneska líbil a Bornovi také gratulka.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vyzerá, keď si na Djokovica uz veria aj hraci, ktori si na neho neverili. A zároven si djokovic prestava verit na hracov, na ktorých si predtým veril..

Prehra tesná, opat rozhodla hlava. Prehra po MB nepomože, na W. bude vsak Nole stále patrit medzi favoritov....
Reagovat
turista
Je to k v vzteku. Novak měl vyhrát.
Reagovat
Nola
neviem, v prvom sete bol horsim hracom, odvracal BB - ten vyhral, v druhom sa Marin nedostaval k ziadnym , Novak ich mal, ale nevyuzil, nakoniec set prehral, treti zacinal Marin na servise a dokonale to vyuzil, Marin hral famozne, urcite zasluzena vyhra
je to sklamanie, ale Novak vlastne pripisal nejake body, uz obhajuje iba 360 bodov myslim z W, tak snad druha polka sezony bude lepsia, po tych vypadkoch v 1. polke sezony, je to celkom slusny vysledok, mohlo byt aj horsie, trebars Stan sa nevie zatial chytit a to zajtra vyfasoval do 1.kola Andyho, to je neskutocna smola pre oboch hracov, ktori sa potrebuju rozohrat na trave
Reagovat
tito
Podle HL pěkný zápas. Už se těším na W, alespoň něco poběží na kabelu. Streamy nedávám..
Reagovat
Herbert_Hoover
No, to poslední "vítězné" finále Marina v Queensu bylo taky pikantní..dodnes se vzpamatovávám z toho emočního kolapsu Nalboše :) ale taky teď už si to Marin plně zasloužil, takže super :)
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se Marinovi, nevěřil jsem mu. Obzvláště po prohrané první sadě a špatnému startu do TB, ale pak zapas otočil a zaslouženě vyhrál. Nole je na dobre cestě, ale sebeduvera asi ještě není 100%. Nicméně do Wimbledonu zbývá týden, tak se necháme překvapit.

Určitě trio Federer, Djokovic a Cilic jsou zatím mi favorité na čtvrtfinále. Nedovolím si tam zatím napasovat někoho jiného. Saša na to nemá, to si myslím, ze dále dojde Mischa a jsem zvědavý taky například na Corice, nebo Tsitsipase. No uvidíme.
Reagovat
Mayo
Gratulujem Marinovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Prince of grass :)
Reagovat
Frantz
Pekne Mar4ne, moc pekne ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist