Clijstersová už nedominuje jen US Open, vyhrála i v Austrálii

29. 1. 2011, 11:47
Aktuality 34
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Australian Open podruhé v historii vyhrála tenistka z Belgie. Sedmadvacetiletá Kim Clijstersová v letošním finále otočila duel s Číňankou Na Li a ke třem triumfům z US Open přidala čtvrtý grandslamový titul.
Profily hráčů
Kim Clijstersová

Kim Clijstersová v letech 1999 až 2007 byla pětkrát v grandslamovém finále, ale až to poslední v sezoně 2005 na US Open přetavila v premiérový titul. O necelé dva roky později kvůli mateřství přerušila kariéru, ale v létě 2009 se na kurty vrátila vyzrálá žena. Na US Open získala další dvě trofeje pro vítězku a ženskému tenisu přibyla velká konkurence.

Sedmadvacetiletá Belgičanka ale toužila i po jiném titulu, než z US Open. V 27 letech se dočkala na Australian Open, kde letos bez ztráty setu postoupila bez ztráty setu až do finále. V něm porazila 3-6 6-3 6-3 Číňanku Na Li a připsala si čtvrté grandslamové prvenství.

Dnešní duel byl pro Clijstersovou odvetou za 14 dní staré finále v Sydney, kde nad Na Li vedla v prvním setu 5-0, ale nakonec ve dvou setech prohrála. A dnes málem dopadla podobně.
'
Rodačka z Blizenu získala úvodní dvě hry čistými hrami a ujala se vedení 2-0. Tentokrát si však Číňanka katastrofický vstup do zápasu odpustila. Úvodní nervozitu z prvního velkého finále ze sebe oklepala a a srovnala. Clijstersová měla ještě za stavu 3-2 další dva brejkboly, jenže je nevyužila, vzápětí dvakrát přišla o servis a prohrála 3-6.

Poslední vítězky Australian Open:
2000: Davenportová - Hingisová 6-1 7-5
2001: Capriatiová - Hingisová 6-4 6-3
2002: Capriatiová - Hingisová 4-6 7-6(7) 6-2
2003: S. Williamsová - V. Williamsová 7-6(4) 3-6 6-4
2004: Heninová - Clijstersová 6-3 4-6 6-3
2005: S. Williamsová - Davenportová 2-6 6-3 6-0
2006: Mauresmová - Heninová 6-1 2-0 skreč
2007: S. Williamsová - Šarapovová 6-1 6-2
2008: Šarapovová - Ivanovičová 7-5 6-3
2009: S. Williamsová - Safinová 6-0 6-3
2010: S. Williamsová - Heninová 6-4 3-6 6-2
2011: Clijstersová - Na Li 3-6 6-3 6-3

Ve druhé sadě si hráčky dlouho své 'servisy' kradly. Jako první si ho dokázala v páté hře udržet Na Li, na dlouhou dobu to však byl poslední game, který získala. Clijstersová přidala na razanci úderů a urvala šest her v řadě. Rázem tak vedla už ve třetím dějství 2-0, a i když už pošesté darovala podání, následným brejkem už soupeřku definitivně zlomila a po dvou hodinách a pěti minutách se mohla radovat z vítězství.

Za rok bych titul ráda obhajovala
"Konečně se cítím jako vy, můžete mi říkat australská Kim, protože jsem tady vyhrála titul," řekla při slavnostním vyhlášení na kurtu Clijstersová, která před finále připustila, že to může být její poslední zápas v Melbourne. Dnes však svá slova upravila a v televizním rozhovoru dokonce prohlásila, že by ráda titul z Australian Open za rok obhajovala. 

Možná ji k tomu přiměli i diváci, kteří během turnaje včetně dnešního duelu stáli na její straně. "I v těžkých chvílích, kdy se mi tolik nedařilo, jste mě podporovali a toho si opravdu cením," vzkázala publiku bývalá přítelkyně australského tenisty Lleytona Hewitta.

Slova chvály měla Clijstersová i pro svoji soupeřku. "Li Na tady odehrála úžasný turnaj. Myslím, že nás ještě čeká mnoho dalších velkých bitev, a bylo by krásné, kdybychom proti sobě odehrály ještě několik grandslamových finále," uvedla Belgičanka.

"Děkování začnu trochu netradičně. Když jsem do Melbourne přiletěla, upadl mi zub, ale jeden šikovný zubař mi to rychle spravil. Slíbila jsem mu, že mu za to ještě poděkuju. Stejně tak musím poděkovat mému strýčkovi, který pořád nosil ty hrozné zelené kalhoty, které mi přinesly štěstí už na loňském Turnaji mistryň, jsem trochu pověrčivá," smála se Clijstersová. "A v neposlední řadě musím pochválit svou rodinu v čele s manželem, že mě neustále podporují," dodala. 

Clijstersová se v pondělí objeví už na druhém místě světového žebříčku s nepatrnou ztrátou na vedoucí Caroline Wozniackou.

Na Li si stěžovala na své fanoušky
Na Li sice v premiérovém grandslamovém finále neuspěla, v žebříčku však poskočí už na 7. pozici. Tak vysoko dosud žádný tenista z Číny nebyl. 

Během dnešního zápasu se nechala rozhodit pokřiky některých fanoušků v hledišti, kteří ji v čínštině pobízeli, aby Clijstersovou dorazila a později aby zůstala klidná. V druhém setu si Číňanka v přestávce mezi gamy stěžovala u umpirové rozhodčí Alison Langové. "Mohla byste Číňanům říct, aby mě neučili, jak se hraje tenis?" prohlásila nazlobeně Li Na. V dalším průběhu dokonce vykřikla na svého trenéra a manžela v jedné osobě, aby na ni přestal řvát. 

Při přebírání trofeje se už ale usmívala a pak dokonce vtipkovala. "Když jsme po zápase šly do šatny, tak jsem si dělala legraci, že by se tenis měl hrát jen na jeden set," řekla Li Na. "Myslím, že jsem předvedla skvělý tenis, ale Kim hrála lépe než já," připustila. 

"Děkuji svému týmu, že mi dělají fantastické podmínky a především manželovi. Je to ten chlapík v žlutém tričku a chci mu vzkázat, že mi je jedno, jestli je tlustý, hubený, krásný nebo ošklivý. Miluju ho takového, jaký je," řekla Na Li.

- AUSTRALIAN OPEN ŽENY (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
sobotní výsledky (29. 01. 2011)

Dvouhra - finále:
Clijstersová (3-Belg.) - Na Li (9-Čína) 3-6 6-3 6-3

Statistika:
esa: 1-1
dvojchyby: 26-40
vítězné údery: 22-24
nevynucené chyby: 26-40
brejkboly: 7/17 - 6-12

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co tady kecáte, že Kim končí ??? Nic takového neřekla.
Ženský tenis ji potřebuje a je fajn, že je tu. Podívejte se co dokázali ostatní hráčky v jejím věku a bez 2 leté pauzy jako Kim. Ona si dala 2 roky pauzu, založila rodinu a koukejte jak po "mateřský", která ani netrvala 3 roky, jako u žen, ktré tenis nehrají a normálně pracují, válí. Vyhrává grand slamy, Masters i další velké turnaje.
A že tu nejsou Williamsky ? Co dělají, navrhují si ty svoje extravagantní kostýmky pro tenis a mají za to prachy ještě větší než Kim za nějaké vítězství na AO.
Peníze se točí světem a určitě tam taky hrají roli, ale být na mateřský s malým děckem, trénovat, pilovat fyzičku a pak se po 2 letech do tohohle bláznivého kolotoče vrátit, to zaslouží poklonu. Kimi..., klobouk dolů před Tebou, jak zvládáš tenis a rodinu.
Reagovat
tito
Proběhla informace před pár lety- Kim po absolvování jednoho zápasu/ který ji dostal na post světové 1/ všem v hale darovala šampaňské- nevíte kde to bylo ? Každopádně tento až aristokratický způsob sdílení radosti mne pobavil....
Reagovat
smazaný uživatel
Je škoda, že chce Kim končit, je mladá a dva roky nehrála, tak by do třiceti v pohodě mohla hrát. Ale asi kvůli rodině nechce, ale vydělala dost pěknej balík, co se vrátila, to jí přeju. Myslím, že měla i štěstí, že Serena marodí a Venus se zranila. A hlavně má i štěstí, že ženský tenis, když Williamsky marodí nemá žádnou superstar, od té doby,co skončila poprvé Justin. Ale myslím, že kdyby Williamsky byly v plné síle a zdravé, tak na ně momentálně nikdo nemá. Střídá se to na postu jedničky dost často i desítka je dost proměnlivá.
Reagovat
smazaný uživatel
A kde máš ty svoje Villiamsky. Jedna si hojí bebíčko a z AO a druhá přes půl roku nehraje, protože šlápla na skleničku v restauraci - chudák asi nemá na boty. Je fakt, že opice v pralese chodí taky bez bot a možná i do hospody - pardóoon do hvězdičkové restaurace.
Reagovat
smazaný uživatel
Šakale, odpovím ti. Ne, nejsi jediný, čecháčkovských hlupáků je v diskusích víc než dost. O bodování turnajů různých kategorií nevědí zhola nic, "normální" turnaje WTA nesledují, ale čvaňhání si neodpustí.
Není to tak dlouho, co plácali hovadiny v případě jedničky Dináry. Přitom ona po Wimbledonu 2009 měla po právu v žebříčku velký náskok. V předchozích 52 týdnech uhrála 2 GS finále, 2 GS semifinále, 5 titulů na Premier turnajích a ještě další 3 finále.
Počtem finálových účastí se jí tehdejší dvojka Serena ani zdaleka nepřiblížila, její mimograndslamové výsledky jsou od jara 2008 velmi tristní!
Bohužel, Dinára kvůli špatné psychice právě nejdůležitější utkání často zbytečně projela.
Reagovat
lofas
Ježiš co tu řešíte za ptákoviny že není Clijester jedničkou , a proč by měla být ???? nato že už přiští rok skončí ? . To se neměla ani vracet na takovou chvilku , jen si přišla nahrabat a zrobit si na tři roky reklamu nic víc .....................................!
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímalo by mě, proč zrovna na této stránce ventiluje své názory tolik slabomyslných jedinců. :-)

Máš-li za posledních 52 týdnů u Clijstersové 2 GS tituly, 1 x YEC, dva masters (Cincinnatti a Miami), tak to zní úctyhodně, zejména ve srovnání s Wozniackou, kt. na GS turnajích byla akorát 2 x v SF a 1 x v ČF, přičemž z lepších hráček porazila jen Šarapovovou a Schiavoneovou ...
Reagovat
smazaný uživatel
Co takhle ukázat víc objektivity? Proč nenapíšeš i to, že Karolína má mezi 16 započtenými výsledky v žebříčku aktuálně 6 turnajových titulů (z toho 3 jsou z velkých Premier turnajů, obdoby mužských Masters). Dále 2 finále a 3 semifinále.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale nejdůležitější jsou GS turnaje, že ano?

Jinak Wozniacké nic neupírám, mně je celkem sumafuk, kdo je hráčkou číslo 1, hlavní je, kdo vyhrává GS turnaje. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
SAmozrejme tak jak u muzov aj u zien sa rata obmedzeny pocet turnajov a hoci hrala Wozniacka 23 ci kolko turnajov najslabsie vysledky z premier a international podujati sa jej nerataju- co by aj tak bolo par bodov iba naviac. Je otazka casu a 1ka nebude- ak nezmeni svoj defenzivny styl tak GS nevyhraje lebo ked Kim a Se. Williams su zdrave tak na kazdom povrchu ju musia porazit
Reagovat
smazaný uživatel
V tom máš samozřejmě pravdu. Tenisový fanda u hráčů porovnává třeba počty titulů z minulého roku, ale při posuzování celkové úspěšnosti tenistů jde opravdu jen o ty grandslamy.
Stejně tak se v atletice počítají jen medaile z MS a OH. Všechny ty diamantové ligy a Zlaté tretry nikoho nezajímají, kromě samotných sportovců, protože tím vydělávají prachy.
Reagovat
smazaný uživatel
1) Wozniacki může za rok odehrát jen dva turnaje International, v rankingu loňské Ponte Vedra i Kodaň zcela určitě má, protože oba turnaje vyhrála :-))

2) Porazí ji na každém povrchu? Zrovna jmenované Clijsters a Serena mi na antuce až tolik nebezpečné nepřipadají. Čím starší, tím víc má těžkotonážní Serenka s antukou problémy. Často se zde mátožně pohybuje jak slon.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak Kim po svém návratu odehrála na antuce zatím jen jeden turnaj, takže těžko soudit.

Serena na antuce nepůsobí moc impozantně, přesto loni ve ČF téměř porazila Sam Stosur(ovou), kt. tam jinak hrála nejlépe (pominu-li finále se Schiavoneovou, v němž to podle mě spíš nezvládla psychicky.

Wozniacká loni na antuce vlastně slušně zahrála jen na French Open, ale přesto: velmi těsný zápas s Pennetta(?)ovou, výprask od Schiavoneové ...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak Serena na antuke neni bohvieco to suhlasim ale kludne ju moze dat- raz ona vyhra raz prehra. Co sa tyka Kim- tak nehrala RG minuly rok teraz snad bude hrat uvidime na antuke si myslim ze moze kludne Rg vyhrat a Wozniacku porazit na RG ak sa stretnu- skor by som jej veril. Caroline hrala vela turnajov to je pravda- ale neni jedina- vela hraco ma 22plus turnajov za rok- v Kodani doma bude vyhravat asi kazdy rok tak 1 International turnaj vyhru ma istu asi kazdu sezonu:D Proste Serena a Kim ked su zdrave su podla mna momentalne na okruhu WTA najvyssi level- potom medzera a hracky ako Wozniacki, Zvonareva a par dalsich
Reagovat
smazaný uživatel
Rekordmankou je tuším naše Sandra Záhlavová, kt. loni hrála 38 turnajů!!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
U ženských žádná jistota není. Loni v Kodani měla gigantický problémy s Goerges i Čakvetadze, postup do finále byla pěkná haluz. Letos se Kodaň hraje nesmyslně (indoor hard!) hned po French Open. Většina dobrých tenistek radši půjde na trávu do Birminghamu (56 míst v hlavní soutěži) nebo si dají pauzu před Eastbourne a Hertogenbosch.
Reagovat
smazaný uživatel
Kde máš ty svoje Villiamsky ?????????
Navrhují si šatičky a na tenis s.... Tam se točí daleko větší prachy než v tenise. A když náhodou Serenka prohraje, tak se rozbulí, nebo bude nadávat čárový rozhodčí. Kolik hráček je vypráskali z kurtu a jek vypadala tiskovka. Mám bebíčko tam a támhle. A na otázku, kdo je největší soupeřka řeknou jen "my sister". Ať si zůstanou tam kde jsou a nechají hrát tenis ty, které to baví a také si tím pádem i dobře vydělají. Vždyť není to radost vydělat si tím, co Tě baví a ještě si při tom užít krásný život.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádherný zápas, snad Clijstersová po sezóně ještě neskončí :)
Reagovat
smazaný uživatel
No, zas tak nádherný zápas to nebyl, spíš OK zápas.Přece jen, příliš mnoho chyb, obzvlášť ve třetím setu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nádherný zápas. Skvělá výhra Kim.
Go Kim Go!
Reagovat
majjkaa
KIM!!! fantasticke moja no.1 :)
Reagovat
smazaný uživatel
26-40 na dvojchyby bude asi docela krávovina, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
to budou spíš nevynucené chyby, 2. řádek pod tím jsou ta samá čísla :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem jediný, komu se zdá divné, že Kim Clijsters vyhrála poslední dva granslamy + turnaj mistryň a stejně je v žebříčku až druhá za tou blonďatou lopatou?
Reagovat
smazaný uživatel
pokial som dobre ratal bude stracat iba 140bodov cize je to otazka casu, plus hned prvy velky turnaj IW - Wozniacki obhajuje Finale a Kim dake 3 kolo cize po IW moze byt prva, potom Miami obhajuje zas Kim ale aspon na tyzden hned moze byt jednicka po IW.
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, ale prostě mi to příjde strašně nelogické. A není to poprvé. Takových světových "jedniček" tam už bylo víc (Safina, Jankovič). Měli by bodování přehodnotit a více preferovat vítěze, tak jako v ATP.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano ved aj Se. Williams kedysi toto riesila ze vyhrala 3z poslednych 4ci 5tich GS a furt je len 2ka ale ze kasle na to.. No to je cela WTA- u zien staci pravidelne hrat finale, semifinale a kludne mozes byt 1ka- ved muzi GS- W2000, F1200, SF720,QF360
zeny- W2000, F-1400, SF-900, QF-500 rozdiel tam je...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Kim taky loni odehrála jen 11 turnajů (a pět z nich vyhrála).

Wozniacká jich sehrála 23 ...
Reagovat
smazaný uživatel
No, ale výsledkem mužskýho bodování pak je, že lopata Melzer je v první desítce hlavně díky úspěchu na French Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Melzer neni zly hrac- top 20 ale v top 10 nema co robit to je pravda- ked si poozres kolko ma bodov tak aj bez RG ma uz dost bodov ale RG mu pomohlo v tom ze isel rapidne hore a ono to nasadzovanie je dolezite- pred Rg bol dakde 27 po RG -15ti- tym padom si v prvej 16ke a mal by si dat osemfinale na GS a tak to je dolezite- ale ved on teraz strati dost bodov na RG- tipujem ze vdaka rebricku spravi 4kolo cize 180b, obhajuje 720 cize strati asi 540 bodov co ale vobec nie je tak vela ked si pozres kolko ma Melzer- neviem dako 2800 cca ma cize jemu to RG pomohlo v tom ze bol nasadzovany na turnajoch...
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně Rosomáku, my víme. Melzer prostě po RG spadne.
Reagovat
smazaný uživatel
Kim vyhrala 3 z 5tich GS na ktorych startovala od prerusenia kariery. To je super bilancia. 4 GS uz ma- ak by ostala hrat 2-3 roky este ak bude mat chut kludne moze mat 7 GS ak ne viac a prekonat Justine:D co by bolo zaujimave ako som minule konstatoval ze ked ukoncili svoje kariery 1. krat obe mali ze 7 a 1 GS a rozdiel bol obrovsky. Myslim si ze do buducnosti Kim a Se. Williams mozu dalsie 2-3 sezony ak budu zdrave si rozdelit GS kazdy rok po 2 obidve- Kim US open a RG a S.Williams AO a Wimbledon. Uvidime co Li Na do buducnosti ale GS si zasluzi daky. A Inak Kimina dakovna rec bola super, sice dlha ale vsetko spomenula a Li Na tiez pekne tam manzelovi povedala:D bolo to take vtipne jak ked furt dakto hovori to iste.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkné finále, zasloužená výhra Kim, i když jsem přál Li Na a hlavně jsem ji sázel celý turnaj, takže věřím, že si podobný úspěch zopakuje co nejdříve.
Reagovat
smazaný uživatel
Kim Kim Kim! :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist