Co přinese 8. týden: Na "tisícovce" v Dubaji je osm Češek v čele s Kvitovou, na turnaje se vrací Lehečka

16. 2. 2023, 13:10
Previews 42
V příštím týdnu je na programu pět turnajů. Na podniku WTA 1000 v Dubaji budou v hlavní soutěži startovat Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Barbora Krejčíková, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová. Kateřina Siniaková zahájí přípravu na velké americké březnové turnaje v mexické Méridě. Jiří Lehečka odehraje v Dauhá svůj první individuální turnaj od senzačního tažení na Australian Open. Muži budou bojovat ještě v Rio de Janeiru a Marseille.
Petra Kvitová (© AFP)

Dubaj - ženy
Podnik v Dubaji, který si každoročně střídá status WTA 500 a WTA 1000 s katarským Dauhá, vynechá z Top 10 pouze třetí hráčka pořadí Ons Džabúrová. Herní pole vede suverénní světová jednička Iga Šwiateková, poprvé od triumfu na Australian Open se představí Aryna Sabalenková a titul se pokusí obhájit Jelena Ostapenková.

Z Češek jsou v hlavní soutěži Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Marie Bouzková, Barbora Krejčíková a díky chráněnému žebříčku ještě Markéta Vondroušová s Karolínou Muchovou. Kvalifikaci budou muset absolvovat Linda Fruhvirtová, Tereza Martincová a Slovenka Kristína Kučová.

Divoké karty jsou k dispozici čtyři, volnou vstupenku zatím dostala jen grandslamová šampionka a bývalá světová čtyřka Sofia Keninová.

DUBAI DUTY FREE TENNIS CHAMPIONSHIPS
• Shrnutí •
Loňské finále (WTA 500): Ostapenková (Lot.) - Kuděrmetovová (-) 6-0 6-4
Kategorie: WTA 1000 (Non-Mandatory)
Místo konání: Dubaj, SAE
Povrch: tvrdý
Dotace: 2.788.468 dolarů
• Česká účast •
Kvitová, Kar. Plíšková, Bouzková, Krejčíková, Vondroušová, Muchová (hlavní soutěž)
L. Fruhvirtová, Martincová (kvalifikace)
• Seznam přihlášených •
hlavní soutěž + kvalifikace


Mérida - ženy
Na nové akci v mexické Méridě vede herní pole senzační semifinalistka nedávného Australian Open a světová jednadvacítka Magda Linetteová, následují grandslamová šampionka Sloane Stephensová a letos skvěle hrající Lin Zhu.

Kvarteto nejvýše nasazených uzavírá Kateřina Siniaková, do kvalifikace je přihlášená Slovenka Anna Karolína Schmiedlová.

Divokou kartu obdržely domácí Fernanda Contrerasová Gómezová s Marcelou Zacaríasovou, jedna zbývá.

MERIDA OPEN AKRON
• Shrnutí •
Kategorie: WTA 250
Místo konání: Mérida, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 259.303 dolarů
• Česká účast •
Siniaková (hlavní soutěž)
• Seznam přihlášených •
hlavní soutěž + kvalifikace


Rio de Janeiro - muži
Golden Swing bude pokračovat v Rio de Janeiru. Do brazilské metropole se z Top 20 chystají světová dvojka a obhájce titulu Carlos Alcaraz, Cameron Norrie a Lorenzo Musetti. Dalším lákadlem pro diváky bude Dominic Thiem.

Turnaj proběhne bez české účasti, v hlavní soutěži je Slovák Alex Molčan a v kvalifikaci Jozef Kovalík.

Divoké karty jsou rozdány, dostali je domácí Mateus Alves, Thomaz Bellucci a Joao Fonseca.

RIO OPEN
• Shrnutí •
Loňské finále: Alcaraz (7-Šp.) - Schwartzman (3-Arg.) 6-4 6-2
Kategorie: ATP 500
Místo konání: Rio de Janeiro, Brazílie
Povrch: antuka
Dotace: 2.013.940 dolarů
• Seznam přihlášených •
hlavní soutěž + kvalifikace


Dauhá - muži
V katarském Dauhá se týden po ženách představí i muži. Kvarteto nejvýše nasazených tvoří Andrej Rubljov, Félix Auger-Aliassime, Daniil Medveděv a Alexander Zverev. Nebude chybět loňský šampion Roberto Bautista.

Jiří Lehečka odehraje svůj první individuální turnaj od senzačního tažení do čtvrtfinále Australian Open, z kvalifikace se ho pokusí v hlavní soutěži doplnit Tomáš Macháč a první pod čarou je Vít Kopřiva.

Divoké karty jsou tři, zatím nebyla udělena ani jedna.

QATAR EXXONMOBIL OPEN
• Shrnutí •
Loňské finále: Bautista (2-Šp.) - Basilašvili (3-Gruz.) 6-3 6-4
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Dauhá, Katar
Povrch: tvrdý
Dotace: 1.377.025 dolarů
• Česká účast •
Lehečka (hlavní soutěž)
Macháč (kvalifikace)
• Seznam přihlášených •
hlavní soutěž + kvalifikace


Marseille - muži
V Marseille budou chybět oba loňští finalisté, nicméně přijedou zástupci Top 10 Holger Rune s Hubertem Hurkaczem a také Jannik Sinner či Pablo Carreňo.

Do kvalifikace jsou přihlášeni Vít Kopřiva a také Slovák Lukáš Klein.

Pořadatelé mohou rozdat tři divoké karty, zatím volnou vstupenku dali jen Stanovi Wawrinkovi.

OPEN 13 PROVENCE
• Shrnutí •
Loňské finále: Rubljov (2-) - Auger-Aliassime (3-Kan.) 7-5 7-6(4)
Kategorie: ATP 250
Místo konání: Marseille, Francie
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 707.510 eur
• Česká účast •
Kopřiva (kvalifikace)
• Seznam přihlášených •
hlavní soutěž + kvalifikace
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/david-kotyza-trener-linda-noskova-tomas-krupa.A230216_171926_tenis_rou?zdroj=nejnovejsi
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/david-kotyza-trener-linda-noskova-tomas-krupa.A230216_171926_tenis_rou&h=CD7997655657B6009E017B2C620A1DE6
Reagovat
GaelM
Díky. Zajímavá volba, ale nepřijde mi to jako nejlepší nápad. Zdvojené funkce málokdy fungují.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Budu rád, pokud někdo v kostce napíšete, na čem se u kafe dohodlismilesmile

Ne že bych za dočtení nechtěl dát korunu, ale když mi to řeknou až po emailovém ověření... Navíc, než bych tu korunu dal do obálky a došel na poštu a než by ji pošta doručila, tak o tom mezitím určitě někdo někde napíše smile

Ale jinak G.R. díky.
Reagovat
George_Renel
Vždyť jsem to dodal i odemčené.....
Reagovat
makro99
po mně to chce i tak zadat mail..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A po ověření právě tu korunu smile
Reagovat
Fandina
Při původně zcela nezávazném prosincovém rozhovoru dvou trenérských bardů u kafe v Prostějově vznikla zajímavá myšlenka, která se záhy proměnila ve skutečnost. Tomáš Krupa nabídl kolegovi Davidu Kotyzovi, aby se s ním výhledově podílel na vedení tenisové hvězdičky Lindy Noskové.

Kotyzu výzva zaujala. Nebyl úplně pracovně vytížený. S Krupou si rozumí. Nosková patří mezi nejnadějnější slečny na světě.

"Krátce poté mi pak Tom volal, že bychom mohli začít v podstatě hned, a já předběžně souhlasil," vylíčil Kotyza v rozhovoru pro iDNES Premium. "Dohodli jsme se spontánně a vznikl model, který mi připadá výhodný pro všechny."

Aha. Dva koučové na jednu hráčku? Co na první pohled vypadá neobvykle, už na ten druhý dává smysl. Osmnáctiletá Nosková by se pod dohledem zkušených krajanů na WTA Tour mohla vyšplhat vysoko.

Krupovi (50) i Kotyzovi (55) se v životopisech skví několik vpravdě parádních položek. Krupa zejména pomohl Tomáši Berdychovi do Top 10 a do wimbledonského finále.

Kotyza přispěl ke dvěma titulům, které na londýnské trávě získala Petra Kvitová. Další domácí hvězda, Karolína Plíšková, za jeho působení uchvátila pozici světové jedničky.

Oba v různých dobách koučovali právě Plíškovou nebo Barboru Strýcovou. Potkávali se při Fed Cupu i při jiných příležitostech.
Reagovat
Fandina
"Máme podobnou historii, ani jednomu z nás už se nechce cestovat po okruhu od ledna do listopadu. Tomáše napadlo v podstatě ideální řešení," míní Kotyza, jenž se zároveň podílí na výchově talentů v prostějovském klubu.

Pánové K + K se tak při péči o současné číslo 50 v pořadí WTA střídají. Krupa letěl do Austrálie, Kotyza doprovázel Noskovou do Lyonu a Lince. Plán si domlouvají na několik měsíců dopředu. Přirozeně vědí, že se stejně jako uvědomělí rodiče musí shodnout na pravidlech cepování sportovní komety, která budí pozornost mezi fanoušky, žurnalisty, manažery i sponzory.

"Tohle považuju za bezpodmínečnou nutnost a samozřejmost," přikyvuje Kotyza, jenž zdůrazňuje, že šéfem zůstává Krupa. Těžko by se Nosková patřičně rozvíjela, kdyby jí každý radil něco jiného. "O Lindě jsme se s Tomem bavili už dřív. Teď jsme probrali vstupní info, které vzešlo z analýzy, kterou jsem si nechal udělat. Její budoucnost vidíme úplně stejně."


Navíc je třeba podotknout, že Nosková není nějaké bláhové holátko. Do své profese je totálně zažraná. Ráda dělá věci po svém. V debatách o taktických variantách řešení různých situacích na dvorci je oběma protřelým mazákům rovnocennou partnerkou.

Co mimochodem prozradila data o dívce, jež například v lednu pronikla do finále nabité akce v Adelaide, kde skolila Kasatkinovou, Azarenkovou či Džábirovou?

Než se Kotyza rozesměje, použije cimrmanovskou hlášku: "My nesmíme ani naznačovat!"

Fyzické a technické slabiny si pochopitelně nechává pro sebe. Přednosti netají: "Na svůj věk je nesmírně vyspělá po mentální stránce. Líbí se mi, jak tenis vidí, jak reaguje na hru soupeřky."
Reagovat
Fandina
"Jejím vzorem je Serena Williamsová. K jejím úspěchům Lindě ještě pár schůdků schází. Ale ráda řídí dění na kurtu. Nečeká, co vymyslí soupeřka. Chce být dominantní, aktivní. Žádné alibi, jde si pro body, což je fajn."

Má-li pohovořit o jejím potenciálu, zůstává spíš opatrný. Tvrdí, že má smysl hledět na kvalitu hry a že výsledky se dostaví: "Linda se snaží stát nejlepší verzí sebe sama. Pokud se jí to podaří, má limit mezi absolutně nejlepšími tenistkami."

Krupa s Kotyzou nejsou jediným párem doplňujících se koučů v oboru. Sebastiana Kordu kupříkladu od podzimu komandují Radek a Martin Štěpánkové.

Nosková si zatím práci dvojice K + K pochvaluje. "Oba jsou skvělí. Jsem ráda, že mám oba ve stejný čas," prohlásila pro Radiožurnál. "Na pana Krupu už jsem zvyklá, každý jiný a nový názor od zkušeného člověka beru jako plus."

Kotyza zatím Noskovou teprve poznává. Starý rocker se s ní asi neshodne na její oblíbené hudbě od Lil Nas X, Lizzo či Maneskin. Zvesela pronáší, že by si s ní netroufl soutěžit v bobříkovi mlčení. Nepříliš upovídaná Linda si na turnajích ráda pospí, na čemž zvídavý Kotyza našel klady: "Aspoň jsem si ve volných chvílích prochodil Lyon křížem krážem."

Profesionální sport nedává ani těm pilným a šikovným nějaké záruky. Zdá se však, že počínání Lindy Noskové s Krupou a Kotyzou po boku bude stát za pozornost.
Reagovat
tommr
takže já to stručně shrnu: Krupa i Kotyza jsou líný jako vši a nechce se jim makat celej rok naplno a tak se rozhodli že se o práci s Lindou svorně podělí. A jako cynik dodám, že s platem na polovinu asi nešli ... smile
Jedinej kdo to odnese bude chudák Linda o jejíž zářné budoucnosti začínám mít velký pochyby i když bych se rád mýlil ...
Reagovat
A211
To bude jistě zajímavé.
Reagovat
Blondie
Díky!
Reagovat
Marduch
Je to zvláštní a zavání to alibismem (už se nám pardalum nechce celý rok cestovat po tour) Možná nějakou dobu to může byt přínosné (zkušenosti), ale pro hlubší vztah tenisove-lidsky to je podle spíš kontraproduktivní. Jedině snad, že jeden z nich by byl šéftrener všeho zasadniho- techniky, tréninku i připravy a ten druhy asistent a sběratel poznatků z turnajů, ale takhle si Kotyzu moc představit nedokážu.
Reagovat
Mony
Ty bys měl chuti po padesatce dělat že života otrocinu? Nejde jen o to být většinu roku od rodiny na cestách, ale ti 2 si nemusí mít o čem povídat.. A když tam travis týdny jako v ponorce, tak to moc příjemný výlet moc být nemusi
Reagovat
Marduch
Z pohledu těch chlapů je to jak říkáš, o tom žádná. Primární je ale rozvoj Lindy. Uvidíme, jak dlouho to bude (dobře) fungovat.
Reagovat
Marduch
Ad výlet, je to především práce. Placená práce.
Reagovat
George_Renel
V 50 je chlap na vrcholu. Fyzicky ještě dobrý, profesně ho máloco dokáže překvapit. Když mi bylo 50, lítal jsem po světě a řešil věci levou zadní.
V případě Lindy mám spíš strach z těch dvou přístupů, mimochodem se mi zdá, že s Kotyzou přišlo přibrždění....
Reagovat
makro99
jj, to se ti zdá :)
Reagovat
EllNino
jj ze dvou turnajů se toho dá hodně vyčíst, navíc v 18 letech
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A na stylu jsi nezaznamenal změny?
Reagovat
Mony
Tohle vypadá hodně slibně, pokud si všichni 3 sednou. LINDA F. shrabuje ty nejlepší WC a Linda N. zase ty nejlepší trenéry.. To je na velkou sázku pro sazkovky, která to dotáhne výš?
Reagovat
A211
To bude cca plichta.
Reagovat
com
Karolina si de pro titul smile Trofej z Dubaje jeste nema smilesmile
Reagovat
hanz
Dneska ses brzo vzbudil z vlhkého snu, Comí. smilesmile
Reagovat
Mony
To spíš Krejca
Reagovat
A211
Sáře B. gratulace když hraje tak daleko tak pěkně na 3.sety aby si to užila ona je hodně mazaná,jen tak dál.Veronika K.souperku pěkně přejela.
Reagovat
Dobry-den
Užívat si může něco jinýho. Tyhle soupeřky by měla spláchnout. :)
Reagovat
Davor1
Má 17 a asi meter šesťdesiat aj s topánkami. Ťažko bude na harde splachovať hráčky, pre ktoré to je prirodzený povrch. Spláchla by ich na antuke v Olomouci, ale niekde na opačnom konci sveta v úplne iných podmienkach to nie je také easy...
Reagovat
Dobry-den
To jsou ale hloupý kecy. smile
Reagovat
makro99
jj; a taky nevím, kolikrát Sára plnila roli turnajové jedničky, mezi dospělýma..
Reagovat
Ivoch
Linda F. dostala divokou kartu, nemusí do kvalifikace.
Reagovat
GaelM
smile

Má to něco do sebe tyhle turnaje v zemích, kde nemají zástupy domácích hráčů na divokou kartu smile
Reagovat
Mony
Jojo, ve Francii či Austrálii by se to asi nepovedlo
Reagovat
makro99
další karta do sbírky.. pěkné :)
tady organizátoři předvedli, alespoň z českého pohledu, tu logiku, kterou nepředvedli ti australští :) Linda je atraktivní hráčka a aktuální ranking na MD má...
Reagovat
GaelM
Je trošku zvláštní, že k tisícovce se koná ještě paralelní menší turnaj, zatímco předcházející 500 s docela úzkým startovním polem je ve svém týdnu osamocená... a pak proti sobě hrají kvalifikaci grandslamové finalistky, protože logicky na startu sezóny chtějí všechny hrát. smile
Reagovat
Petra86
Tak to není chyba turnaje, že v době přihlášení hráčky neměly dostatečné postavení v žebříčku, aby se vyhnuly kvalifikaci.
Reagovat
tommr
z našich hráček v top-100 nebude hrát tento týden jen Linda N ...
Reagovat
vergus
Ta se šetří na Sunshine Double (za předpokladu, že Linda F. dojde v Dubaji daleko a bude ji tudíž muset zase trumfnout) smile
Reagovat
tommr
jj doufejme že jí Linda F zdravě vyhecuje ... smile
Reagovat
Mony
A má tam jistotu MD?
Reagovat
GaelM
Ano, s rezervou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist