Collinsová si poslední sezonu okořenila největším triumfem. V Miami přemohla Rybakinovou

30. 3., 22:54
Aktuality 17
WTA MIAMI - Danielle Collinsová (30) hraje svou poslední sezonu v kariéře a pořádně si ji okořenila svým největším a celkově třetím triumfem. Američanka ve finále prestižní domácí tisícovky v Miami přehrála 7:5, 6:3 grandslamovou šampionku a světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou (24), která v souboji o titul na Miami Open neuspěla druhým rokem po sobě.
Profily hráčů
Collinsová dotáhla poslední kariérní start v Miami k největšímu triumfu (© Profimedia)

Collinsová – Rybakinová 7:5, 6:3

Danielle Collinsová zahájila svůj poslední kariérní start na Miami Open prohraným setem s krajankou Bernardou Peraovou. Američanka ovšem zvládla všech 14 následujících setů, a dokonce pouze v jednom z nich ztratila více než tři gamy.

Jedná se o úvodní dějství finálového souboje s Jelenou Rybakinovou. První sada očekávanou kvalitu nesplnila, zhruba polovinu z 83 odehraných bodů tvořily nevynucené chyby. Přesně po hodině hry šla do vedení nervózní Collinsová, která odvrátila všech pět brejkbolů a svou čtvrtou šanci využila.

V podobném duchu se nesl o dvě minuty delší druhý set. Tentokrát Collinsová sebrala servis evidentně unavené Rybakinové, jež po cestě do finále strávila na kurtech přes 11 hodin, hned při první možnosti. Brejk však nepotvrdila a soupeřka srovnala na 2:2. Collinsová, která v utkání zlikvidovala 10 z 11 brejkbolů, si ale vypracovala další náskok a v závěrečném gamu po přežití dvou brejkbolů využila svůj čtvrtý mečbol.

Collinsová kvůli onemocnění revmatoidní artritidou a touze po založení rodiny absolvuje svou poslední sezonu. V roce 2018 právě v Miami prorazila na nejvyšší okruh, tehdy si na floridské tisícovce zahrála své první čtvrtfinále a zároveň semifinále na této úrovni.

O šest let později na Miami Open získala svůj třetí a nejcennější titul a stala se žebříčkově nejníže postavenou vítězkou a první domácí šampionkou od roku 2018 (Sloane Stephensová). V tomto století dokázaly z Američanek ovládnout tento podnik už jen sestry Williamsovy.

"Měla jsem pocit, že tady hraju před tisíci svých nejlepších přátel. Všichni jste mě tlačili, abych tohle finále zvládla. Byla tu neuvěřitelná atmosféra, nikdy jsem nic takového nezažila," radovala se Collinsová. "Na tenhle turnaj jsem se dívala jako dítě v televizi a prosila tátu, aby mě sem vzal. Řekl mi, že pokud nebudu na tomhle turnaji sama hrát, tak nikam nejedeme."

Bývalá světová sedmička má před koncem kariéry na kontě téměř kompletní sbírku trofejí. V roce 2021 kralovala v Palermu (WTA 250) a San José (WTA 500) a nyní se raduje na WTA 1000 v Miami. Jediný finálový nezdar zapsala předloni na Australian Open proti Ashleigh Bartyové. V žebříčku poskočí o 31 míst na 22. pozici.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rybakinová musela ve čtyřech z pěti předchozích duelů na turnaji do rozhodující sady. Nepřesvědčivá forma není tak velkým překvapením, do Miami totiž dorazila po měsíční pauze. Kvůli zdravotním problémům nenastoupila ke čtvrtfinálovému utkání v Dubaji a nemohla obhajovat triumf v Indian Wells.

Loni byla v tomto dějišti jedinou výhru od zkompletování Sunshine Doublu. Ve finále Miami Open neuspěla druhým rokem po sobě, před rokem podlehla Petře Kvitové. Finálovou bilanci si zhoršila na 7:11, na tisícovkách to má v tuto chvíli 2:3. Letos se dostala do finále už počtvrté, na kontě má triumfy z pětistovek v Brisbane a Abú Zabí a na WTA 1000 v Dauhá nestačila na Igu Šwiatekovou.

"Druhým rokem po sobě jsem se tu dostala do finále. Musím poděkovat svému týmu, finále jsme nečekali. Byly to povedené dva týdny. Chci poděkovat i fanouškům za veškerou podporu a pogratulovat Danielle k parádnímu turnaji," řekla Rybakinová během slavnostního ceremoniálu.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Miami

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
misa
Kenin/Mattek-Sands slavily druhou společnou tisícovku (předtím Peking 2019). Sofia má z těch deblových úspěchů na kurtu větší radost než když roce 2020 vyhrála AO Open :)
Bethanii mám rád - vyhrála turnaj s každou ze tří tenistek (Šafářová, Bouzková, Kenin), kterým jsem v posledních deseti letech fandil nejvíc
Reagovat
lvicek
Zjevne mate stejny vkus .
Reagovat
Fransoas
Je to pro Danielle na sklonku kariéry velký úspěch.Trochu škoda,že jí zdravotní potíže zablokovaly a nebude už pokračovat v další sezóně.Z plejády všech Američanek mi byla nejsympatičtější.Velká gratulace k tomuto největšímu titulu.
Reagovat
dadaft
Zápas postupně vygradoval, první set dost chyb, ale postupně kvalita rostla, druhý set byl zajímavý a celý zápas vyvrcholil úžasným dlouhým závěrečným gemem, který zvedal lidi ze sedadel....
Gratulace Danielle, přál jsem jí to, odejde na vrcholu.
Reagovat
frenkie57
Což je ten nejlepší způsob odchodu, ale málokdo z nich to ví. Prostě takovéto zlaté české: v nejlepším přestat.
Reagovat
EllNino
Pohádka :))

Moc gratuluju!
Reagovat
com
a ted by to chtelo pohadku o Kajiskovu GS
Reagovat
hanz
Tak pohádku o Kájískovo GS už od tebe slýcháme nějaký ten pátek...
Reagovat
Sinuhet1
S. C. I. F. I
Reagovat
Sinuhet1
Karolina mela nejvetsi sanci na US Open s Kerber, tam mela vyhrat, nevyslo to, takze smula
Reagovat
Mony
Dodnes ten zápas vidím.. špatně načasována defenzíva a agresivita.
Reagovat
hanz
A hlavně špatně načasovaná hlava...
Reagovat
Mony
Tu měla Kája na rozdíl od ségry docela dobrou
Reagovat
Sinuhet1
Gratulace Danielle
Reagovat
Sinuhet1
Rybka umi hrat velmi dobre, ale preci jen ted nejlepsi formu nema
Reagovat
asgard33
2 výhry nad Rybkou = 2 Tituly.Z pěti vzájemných zápasů porazila Rybku podruhé a v obou případech z toho byl titul.V San Jose jí díky TB porazila těsně 7-6,7-6 už v QF a tady z toho byl přímý souboj o titul.Z těch lepších hráček nikdy neuměla zahrát na Arynu a Jessicu,bilance 0-4 a 0-5.Aryna jí i při slabším výkonu nakonec přestřílela a Jessica jí ničila houževnatou obranou,proti které se dřív nebo později vyházela. Z Peguly už má Danielka větší komplex než měla Garbina z Plechovky.Možná už žádný titul nezíská,ale docela rád bych ještě zažil její výhru nad Arynou.Poslední z elitní Trojky,kterou ještě neporazila...
Reagovat
zfloyd
hezká rozlučka . určitě poslední vyhraný větší turnaj
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist