ČOV respektuje rozhodnutí Berdycha a Plíškové nejet do Ria

16. 7. 2016, 21:41
Aktuality 11
Český olympijský výbor respektuje rozhodnutí Tomáše Berdycha a Karolíny Plíškové, kteří se kvůli obavám z nákazy virem zika rozhodli, že nebudou startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Šéf české mise Martin Doktor zároveň v tiskové zprávě uvedl, že je to překvapivý krok.
Karolína Plíšková

Osmý hráč světa Berdych byl prvním českým sportovcem, který oznámil, že kvůli obavám z viru na olympiádu nepojede; v prohlášení uvedl, že své rozhodnutí učinil z odpovědnosti vůči rodině. Plíšková ho večer následovala.

"Nechápu, proč rozhodnutí sportovců přišlo teď, když se o riziku nákazy virem zika hovoří stále méně a méně," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz Doktor v tiskové zprávě pro ČTK. "Podle našich informací nehrozí v Riu extrémní riziko nákazy virem zika. Všechny nominované sportovce i členy doprovodu ujišťuji, že děláme naprosté maximum pro to, abychom minimalizovali nebezpečí nákazy," dodal.

"Do tohoto okamžiku nemáme žádné oficiální informace ani od Světové zdravotnické organizace, ani od našeho ministerstva zdravotnictví o tom, že by se situace ohledně viru zika v Brazílii jakkoli zhoršila," uvedl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu.

"Naopak čísla jsou daleko lepší, než byla v průběhu naší zimy. V době konání olympijských her je navíc v Brazílii zimní období, takže aktivita komárů, kteří virus přenášejí, je nižší. Vedle toho jsme přijali řadu preventivních opatření. Nicméně rozhodnutí sportovců musíme respektovat," řekl lékař.

ČOV uvedl, že pro všechny sportovce i osoby doprovodu veze repelenty. Připraveny jsou odpařovače s látkami proti komárům a další opatření. Všichni olympionici a členové doprovodu, kteří se zúčastní her, budou také moci podstoupit po návratu do Česka díky rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR bezplatné zdravotní testy ve specializovaném pracovišti Zdravotního ústavu v Ostravě.

Doktor je v kontaktu s vedoucím tenisové výpravy do Ria Petrem Pálou a tenisový svaz zjišťuje, zda a jakým způsobem bude možné případně nominovat náhradníky. Konečnou jmenovitou nominaci odešle ČOV do Ria v pondělí 18. července.

Komentáře

11
Přidat komentář
George_Renel
že poslední kapkou byl terorismus v Nice. Je na každém jak si rizika vyhodnotí a jaké pro sebe vyvodí závěry. Co obětuje a co získá. Některé osobní věci a situace se změní z týdne na týden. Proto jsem, jako vážně zdravotně postižený člověk, dalek jakýchkoliv odsudků.
To zdravý člověk nepochopí.....
Reagovat
smazaný uživatel
nebreč teploušku
Reagovat
misa
Doufám tedy, že tito zbabělci neprodleně ukončí kariéru, jejíž nedílnou součástí je neustále cestování po světě.
Reagovat
Frick
Ziky se bojí. Zajímalo by mne zda taky žádá po Hrdličkovi čepičku. Kdo ví, co už vojel.
Reagovat
Dobry-den
Nulová dotace, takže nic překvapivého. Ale aspoň se nám hezky vybarvili.
Hnus.
Reagovat
EllNino
po delší pauze jsem měl opět radost z tenisu, když se Jaruška vrátila po delší pauze k tenisu ...bohužel s Kuwatou ve Washingtonu prohrála 6:4 5:7 0:6, no ...aspoň, že je zdravá, 334. místo opravdu neodpovídá jejím schopnostem :/
Reagovat
Davor1
Som zvedavý, dokedy jej to ďalšie nové priezvisko vydrží tentokrát :D Ale snáď sa ešte dokáže vrátiť do stovky, je jej dosť škoda...
Reagovat
Frick
Měl by je tvrdě zkritizovat za jejich jednání. O přítomnosti viru se ví měsíce. Pokud nechtějí jet, tak to mohli laskavě sdělit už třeba na jaře nebo alespoň říct, že se ještě rozmyylí.
Reagovat
aligo
škoda, že to neřekla dřív, bára mohla hrát čtyřhru s Luckou....
Reagovat
EllNino
to asi bude moct stejně :)
Reagovat
aligo
to doufám
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist