Čtrnáctiletá Vondroušová si na French Open zahraje o dvě juniorská finále

5. 6. 2014, 12:59
Aktuality 25
FRENCH OPEN JUNIORKY - Českému tenisu vyrůstá další velká tenisová naděje. Markéta Vondroušová, která letos oslaví teprve 15. narozeniny, září při své premiéře na grandslamovém turnaji juniorek. Na Roland Garros ji nezastavila žádná ze čtyř zkušenější soupeřek a Vondroušová tak postoupila už do semifinále ve dvouhře a v soutěži deblistek.
Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová hraje tenis od svých čtyř let a v mládežnických kategoriích slavila řadu světových úspěchů. Od loňského jara - od svých 13 let - už začala jezdit i na turnaje juniorek, kde narážela na o tři i čtyři roky starší soupeřky. Přesto už získala tři tituly a na prestižním Orange Bowl na Floridě prohrála až ve finále.

Tento týden čtrnáctiletá Češka debutuje na grandslamovém turnaji a na paříském Roland Garros sbírá nejen cenné zkušenosti, ale dosahuje i výrazných úsěpchů. Ač je nenasazená a je jednou z nejmladších hráček v soutěži, vyřadila už čtyři starší soupeřky - tři sedmnáctileté a jednu patnáctiletou.

Levou rukou hrající Vondroušová nejprve smetla 6-2 6-0 čtrnáctou nasazenou Maďarku Annu Bondarovou, následně porazila 6-3 6-2 Chorvatku Janu Fettovou, ve včerejším třetím kole smetla 6-0 6-4 juniorskou světovou dvojku Američanku Catherine Cartan Bellisovou, která měla v letošní sezoně parádní bilanci 30-1, a v dnešním čtvrtfinále zdolala 6-3 4-6 6-3 Slovenku Rebeccu Šrámkovou.

"Na konci června jí bude patnáct, takže je tady jedna z nejmladších. Je to její první grandslam a podala vynikající výkon. I když před zápasem byla hodně nervózní, tak jak začne hrát, tak to z ní spadne," řekl Radiožurnálu trenér Zdeněk Kubík po předchozím utkání s Bellisovou.

Rodačka ze Sokolova, jež koncem června oslaví 15. narozeniny, má před sebou velkou budoucnost. Uvědomuje si to i její trenér, který svou svěřenkyni v Paříži doprovází. "Každý, kdo tenisu alespoň trochu rozumí, to vidí. Je nadaná ve všech směrech, jak pohybově, tak úderově. Je poměrně silná i mentálně," schválí Vondroušovou.

O postup do sobotního finále si Vondroušová, jež je hráčkou klubu I.ČLTK Praha, zahraje zítra proti osmé nasazené Rusce Darje Kasatkinové, s níž dosud nehrála.

Poslední českou vítězkou mezi juniorkami na Roland Garros je Hana Mandlíková z roku 1978, před ní dokázaly v Paříži vyhrát Regina Maršíková (1975) a Renáta Tomanová (1972). Dívčí grandslam vyhrály naposledy před čtyřmi lety sestry Plíškovy, Karolína triumfovala na Australian Open a Kristýna pak o pár měsíců později ve Wimbledonu.

Vondroušové, která chce své sokyně porážet agresivní hrou jako třeba Viktoria Azarenková a v chování je jejím vzorem zase kliďas Roger Federer, se navíc daří i ve čtyřhře. S patnáctiletou Američankou Catherine Cartan Bellisovou dnes smetly 6-2 6-0 česko-ruské duo Simona Heinová a Anastasija Komardinová a postoupily rovněž do semifinále.

- FRENCH OPEN 2014 juniorky -
(Francie / Paříž, antuka, 23.968.900 eur)
čtvrteční výsledky (05. 06. 2014)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Vondroušová (ČR) - Šrámková (SR) 6-3 4-6 6-3
Jorovičová (1-Srb.) - Kr. Schmiedlová (11-SR) 6-2 6-2
Kasatkinová (8-Rus.) - Shjmanovičová (Běl.) 6-7(4) 6-0 6-4
Abandaová (10-Kan.) - Badosaová Gibertová (Šp.) 5-7 7-5 6-3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Bellisová/Vondroušová (7-USA/ČR) - Heinová/Komardinová (ČR/Rus.) 6-2 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Frick
Gratulace královně matce Báře do Říma. :-)
Reagovat
VlS
postupuje ve dvou setech do SF
Reagovat
Grape
Katka se rozjela :-). Sice to není příliš silně obsazený turnaj, ale každá výhra se počítá a posunuje Katku na žebříčku výš.
Reagovat
Frick
Chtělo se mi říct, že to mělo při cestě, ale koukám, že z Mariboru do Bresci se to skoro stejně daleko jako z Mariboru do Prahy.

Jakoby chtěla nahánět bodíky...

Že by třeba chtěla dosáhnout takovýho umístění, aby nemusela hrát v létě kvaldy na WTA 250k?
Reagovat
EllNino
Kdo by nechtěl nahánět bodíky :D ...
Reagovat
Frick
No nevypadalo to tak, když se třeba snažila o Stuttgart, kterej je možná nejlépe obsazenym turnajem Premier... Tj. Těžký soupeřky a půlka bodů co na Premier 5 / Mandatory.
Reagovat
Karl
...dvě juniorská finále. :-)) Stane se.
Reagovat
Karl
Můžete mě smazat, když už je opraveno. :-))
Reagovat
Karl
Myslím toto vlákno... :DD
Reagovat
tommr
doufejme, že neskončí jako Vaidišová nebo Kvitová. K tomu jí přeju hlavně štěstí na trenéry ... :)
Jinak je docela zajímavá shoda okolností, že Markéta je taky levačka jako naše dvě nejlepší současný hráčky Petra a Lucka ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
"doufejme, že neskončí jako Vaidišová nebo Kvitová" :-)

No dostat se na úroveň těchto hráček nebude žádnej med. Ještě se ukáže. Třeba ani nikdy nebude ve stovce :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Když skončí jako vítězka Wimbledonu nebude to vůbec špatně. :-)
Reagovat
tommr
trochu neštastně jsem to formuloval. Myslel jsem to samozřejmě tak, že jí přeju, aby v případě že se dostane na vrchol neskončila jako kometa, která zazáří a náhle a nečekaně zhasne (Vaidišová) nebo bude postupně vyhasínat (Kvitová) ... :)
Reagovat
Grape
Já ti nevím...Nejsem žádný nekritický obdivovatel Petry, ale pokud kterákoliv z našich mladých nadějí, ať už Katka Siniaková nebo Markéta nebo některá z dalších hráček dokáže to, co ona, bude to úspěch. :-) Ono se taky může stát, že třeba kolik let nebudeme mít v desítce žádnou hráčku a budeme na Petru vzpomínat. Já vím, že to nemyslíš špatně - a souhlasím, že Petra má na lepší výsledky než předvádí, ale pořád se už třetím rokem drží v desítce a to není k zahození. :-)
Reagovat
PetaM
Je mnohem lepší zazářit a vyhasnout, než nezazářit vůbec. Co bychom dali za Wimbledonský titul. Co bychom vůbec dali za to, abychom mohli hrát tenis a nesedět doma u pc .... ;) ;)
Reagovat
smazaný uživatel
No. K té první větě. Nevím jestli by s tebou souhlasila např Norama Desmond, ale možná jo, páč ona vlastně věřila.. a nebo spíš doufala až do konce. Z těch reálnějších něco podobnýho tvrdil Kurt Kombajn než si prostřelil hlavu brokovnicí, nebo Ian Curtis.. ale oni vlastně nikdy nevyhasli, spíš bojovali sami se sebou a se slávou. Ivetka Bartošová je pěkný příklad, že pravdivost tý věty je relativní :-)
Reagovat
smazaný uživatel
*Norma
Reagovat
smazaný uživatel
respektive on to ten Kombajn vlastně říkal trochu jinak. Lepší shořet jak vyhasnout.. takže to úplně obdobný není teda :-))
Reagovat
Frick
Hlavně to vydrž ty tři tejdny. Jináč bys skončil v klepetech...
Reagovat
smazaný uživatel
To mi připomnělo... :D

http://www.womenstennisblog.com/wp-content/uploads/2010/07/strycovamashagf9.jpg
Reagovat
tommr
Bára na tý fotce vypadá téměř jako dneska zatímco Sharapku bych nepoznal kdybych nevěděl o koho se jedná. Škoda, že se tenisový kariéry obou hráček od tý doby tak rozešly - Bára měla určitě na víc než dokázala ... :)
Reagovat
Fredy
Velká gratulace! Jen tak dál. Hodně štěstí v SF. Makéto pojď !!!
Reagovat
VlS
Dobrý, tak jen tak dál
Reagovat
Grape
Gratulace! Vypadá to opravdu na velký talent, tak hlavně vydržet a dál se zlepšovat :-)
Reagovat
sosna
Opravdu krásná práce! Velká gratulace a hodně štěstí do dalších bojů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist