Další sezona bez čínských turnajů WTA. Šéf Simon doufá, že se ženský tenis do Číny vrátí v roce 2023

25. 4. 2022, 16:34
Aktuality 5
Ženská tenisová organizace WTA potvrdila, že kvůli kauze tenistky Shuai Peng se v letošní sezoně nebudou hrát žádné turnaje v Číně. Šéf WTA Steve Simon nicméně uvedl, že doufá v návrat na lukrativní čínský trh pro rok 2023.

Simon rozhodl o pozastavení konání ženských turnajů v Číně v závěru minulého roku. Příčinou byla situace bývalé světové jedničky ve čtyřhře Shuai Peng, jež v listopadu na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Následně zmizela z veřejného života a panovaly obavy o její bezpečí.

"Neodcházíme z Číny úplně. Zastavili jsme tam naše obchodní operace a budeme v tom pokračovat, dokud nenajdeme nějaké řešení," uvedl Simon v pořadu The Tennis Podcast.

"Zůstaneme rezolutní, ale doufáme, že bychom se v roce 2023 mohli vrátit, pokud bude nalezeno řešení. Rádi bychom dospěli k výsledku, s kterým bude Shuai Peng v pohodě, s kterým bude moci žít čínská vláda a s nímž budeme srozuměni také my," řekl Simon.

Případ Peng vzbudil ve světě pochybnosti o svobodě projevu, dodržování lidských práv a cenzuře v nejlidnatější zemi světa. Čínská strana považovala celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vyvolat bojkot únorových zimních olympijských her v Pekingu. Právě během ZOH se Peng setkala s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem a od té doby se opět na veřejnosti neobjevila. V rozhovorech zorganizovaných čínskými úřady vzala svá slova o napadení komunistickým funkcionářem zpět.

Čína je pro ženský tenis z ekonomických důvodů mimořádné důležitou zemí. V loňském kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Shenzhenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Kvůli koronavirové pandemii byly ale všechny turnaje v nejlidnatější zemi světa zrušeny, odloženy či přesunuty. Vzhledem k politice nulové tolerance ke covidu-19 a častým uzávěrám celých měst je pravděpodobné, že by se většina turnajů v Číně nehrála ani letos.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
FulnekUltras
proti komu tyto uměle vyvolané "problémy" mířily/míří prioritně a proti komu následně?

odpovědi odhalují podstatu současného světa, v němž už ti skuteční óbrparchanti čirým zoufalstvím nevědí co by...

smilesmilesmile
Reagovat
elsky
Včera jsem poslouchal Robejška na téma vládnutí skrz média. Proud informací k televizním a internetovým konzumentům přirovnal k pepřáku, cíl těch, kteří informacím vládnou, označil parafrází "Zmátni a panuj" smile
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile

opravdu výstižné... ;-)))
Reagovat
paddy
jaké řešení chce najít? strana odstoupí? smile

zopakujme si fakta
Čína stále bojuje s covidem tvrdými lockdowny, takže letos se tam hrát určitě nebude, i kdyby Simon chtěl

Simon kvůli Peng tvrdě potrestal Čínu, a letos zrušil tamní turnaje smile

příští rok by se rád vrátil, protože prachy jsou prachy, ale o tom zda se bude hrát opět rozhodne Čína smile

je to tak, v Číne se nehraje již od roku 2020
Reagovat
Krisboy
Hroznej kašpar, tenhle Simon smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist