Dateová se ve 46 letech vrací na kurty

29. 3. 2017, 10:38
Aktuality 6
Je vidět, že Kimiko Dateová tenis prostě miluje. Japonská veteránka se po dalších zdravotních problémech opět vrací na kurty. Poslední soutěžní zápas odehrála loni v kvalifikaci Australian Open. Poté musela podstoupit dvě operace kolene a po několika měsících tréninku se rozhodla do tenisového kolotoče vrátit. Na začátku května bude šestačtyřicetiletá Japonka startovat na domácím podniku ITF 80k v Gifu, kde v roce 2012 získala titul.
Profily hráčů
Kimiko Dateová

Nejlepší japonská tenistka všech dob Kimiko Dateová se ani ve 46 letech nevzdává a chce v tenisové kariéře pokračovat. Japonskou veteránku vyřadilo ze hry na 15 měsíců zranění kolene, kvůli němuž musela podstoupit dvě operace. Už loni v září avizovala, že se na kurty hodlá vrátit.

"Po operaci mi lékaři sdělili, že to bude chtít tak rok (na plné zotavení). Zatím jde všechno dobře. Pro každodenní život nemám žádná omezení, ale jako sportovkyně samozřejmě potřebuju stoprocentní doléčení a také přípravu," řekla novinářům během turnaje WTA v Tokiu.

Dateová ukončila kariéru již v roce 1996. Ve 37 letech se však během sezony 2008 právě v Gifu vrátila. Nyní plánuje další návrat. V polovině dubna svede exhibiční souboj s o 24 let mladší krajankou Nao Hibinovou a v prvním květnovém týdnu zahájí comeback na domácí akci ITF s názvem Kangaroo Cup.

Rodačka z Kjóta dosáhla největších úspěchů v devadesátých letech, kdy se vyšplhala na čtvrté místo žebříčku, zahrála si třikrát grandslamové semifinále a získala sedm titulů. Ten poslední osmý přidala v roce 2009 v Soulu a stala se tak druhou nejstarší vítězkou turnaje WTA.

Dateová byla vždy jednou z nejoblíbenějších hráček na okruhu jak pro tenisové příznivce, tak pro tenisové osobnosti. Houževnatost a lásku k tenisu Japonky snad ani nejde neobdivovat. Její návrat tak bude určitě očekávaný.

Bývalá světová čtyřka se na kurtech naposledy představila loni v kvalifikaci na Australian Open, kde podlehla hned v prvním kole Amandine Hesseové. První ostrý start plánuje od 1. do 7. května na domácím podniku ITF 80k v japonském Gifu.

Pořadatelé zřejmě udělí šampionce z roku 2012 divokou kartu do hlavní soutěže, pokud bude potřeba. Dateová nicméně může využít chráněný žebříček, jelikož svůj poslední zápas odehrála, když v žebříčku figurovala mezi nejlepšími 150 ženami.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

6
Přidat komentář
Krisboy
Jsem vůbec nevěděl, že se s Krummem rozvedli.
Reagovat
horska.kraslice
Její neopakovatelný styl, třeba už jen zvláštní držení rakety, k tomu japonská houževnatost, to vše je moc pěkné na pohled, jsem ráda, že to ještě někdy uvidím.
Reagovat
EllNino
no to držení rakety je způsobeno tím, že je levačka, ale hraje pravou :) podobně jako u Angie, která je pravačka, ale hraje levou :D
Reagovat
aligo
Její zápasy mě vždycky bavili :) její cit pro míč a veliká bojovnost mě vždycky fascinovali :) těším se a jsem zvědavý :) dodneška mám v hlavě zápas ve Stanfordu proti Lisicki :)
Reagovat
brixner
Jojo, ten její naprosto klasický forhend! Asi se cpe hodně suši a proto je v takové formě, jsem cca v jejím věku s sotva udržím trus:-)
Myslím, že nějaký ten zápas vyhraje, ale asi toho moc nebude, technika a tyhle věci asi ještě dobrý, ale fyzička...Přesto hodně štěstí!
Reagovat
Fandina
Pamatuji, že před pár lety byla na ITFce na Spartě a porazila tam Denču Allertovou, ale pak prohrála s Klárkou Koukalovou. Tak uvidíme, jak se jí návrat povede. Nedivila bych se, kdyby dobře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist