Davin: Z tenistů se stali hollywoodští herci

21. 2. 2017, 10:20
Aktuality 33
Bývalý profesionální tenista Franco Davin je z chování současné tenisové špičky zklamaný. Sedmačtyřicetiletý Argentinec tvrdí, že hráči hledají útěchu maximálně na sociálních sítích a leccos se tak během pár let změnilo. Rodák z argentinského Pehuajó promluvil i o svém bývalém svěřenci Juanovi Martínovi Del Potrovi.
Profily hráčů
Franco Davin

Franco Davin je na okruhu ATP Tour jako doma. V mládí začal jako profesionální tenista a dotáhl to nejvýše na 30. místo žebříčku. Nyní působí jako trenér. V minulosti vedl například Juana Martína Del Potra, Guillerma Coriu a momentálně si vzal pod křídla Fabia Fogniniho.

Sedmačtyřicetiletému Argentinci se nelíbí, jak jeho svěřenci a hráči obecně reagují na porážky. "Vejdu do šatny a nikdo není po prohře naštvaný. Není to jako dříve, když jste museli hráče utěšovat, aby přestal brečet," řekl Davin.

"V dnešní době tenista prohraje a už za deset minut hledá útěchu na sociálních sítích v příspěvku 'Ahoj všichni, zrovna jsem prohrál, ale nechal jsem na kurtu všechno', který sám napsal. Nechápu. Vždyť ty lidi, co ho na sociálních sítích sledují, ani nezná," doplnil.

"Profesionální tenista se musí denně vypořádávat s obrovským tlakem okolí, ať už se jedná o manažery, sponzory nebo třeba samotné turnaje. Je mi smutno, když na hráči po prohře není vidět ani špetka zklamání. Ale taková je realita. Z tenistů se stali hollywoodští herci," uvedl Davin.

Jeho bývalý svěřenec Juan Martín Del Potro je na sociálních sítích hodně aktivní a v minulosti přiznal, že si neustále čte články, v nichž se o něm píše. Někdy ho právě tyto články ovlivňují.

"Juan je jiný. Je velmi profesionální a když ho někdo za něco kritizuje a uráží, snaží se to zlepšit. Takže někdy vlastně bojuje proti anonymu. Juan by se té osoby hrozně rád zeptal, proč ho uráží, ale u anonymů těžko zjistí jméno a adresu. Říkal jsem mu, ať se na to vykašle, ale on se tím stejně trápil."

Po mnoha letech spolupráce se cesty Davina a Del Potra rozdělily. "S Juanem jsme měli hodně pevný vztah, jelikož jsme nebyli jen dvojice trenér - hráč, ale byli jsme si blízcí jako rodina. Moje priority se však časem změnily. Rozhodl jsem se odstěhovat do Miami a už jsem na něj neměl tolik času. Juan to nevzal moc dobře."

"Nikdy se nechtěl přestěhovat, přestože měl několik možností. Dal přednost rodině, což samozřejmě respektuju. Je to jeho životní rozhodnutí. Akorát Argentina je od většiny turnajů hodně daleko a těžko bude shánět kouče, který tam bude chtít žít."

Davin samozřejmě sleduje i návrat Del Potra po zranění zápěstí. "Vždy jsem věděl, že bude bojovat a zase hrát. Nikdy by mě nenapadlo, že ukončí kariéru. Pokud chce ale porážet hráče jako jsou Federer, Nadal, Djokovič a Murray, musí hrát svůj nejlepší tenis, protože oni jsou jinak lepší."

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
misa
No prosím. Kdysi hráči brečeli a mě tady někteří kritizují, když pofňukávám u zápasů Lucinky :)
Reagovat
VlS
M´šo, pofňukávám taky, ale snažím se potichu:-)
Reagovat
misa
:)
Reagovat
janek_da
Já se přiznám, že mě už tenis Lucky "nerajcuje". To nemyslím, že hraje špatně. Ale hraje prostě jinak a mi se moc ten styl nelíbí. Ale to neznamená, že ji nebudu fandit.
Reagovat
Fandina
Na sociálních sítích nebo v takových komentářích, jako jsou na TP se nesvěřují jen tenisti a nenahrazují si tím komunikaci a projevy, které dřív projevovali v šatně. Je to dobou, že se komunikace přesunuje na internet. To není jen věc tenistů.
Reagovat
Lunej..
Chodit na sociální sítě a umět nereagovat na kritiku a sprosté výlevy nejde tak snadno, to už se musí člověk obrnit. Na jednu stranu je to kontakt s fanoušky, na druhé straně je to velké riziko, protože virtuálních "hrdinů" jsou mraky. Takže citlivější tenisové duše by na FB nebo Twitter měly chodit co nejméně :)
Reagovat
Fandina
Já psalo o době, že se přesouvá komunikace na weby, telefony, dřív tohle neexistovalo, aby se třeba přání psala v telefonech nebo posílala po netu.

Jinak co se týká nadávek, tak víc vždycky vypovídají o člověku, který to dělá a o jeho psychice. Zdravý a pohodový člověk to nikdy dělat nebude.
Reagovat
Lunej..
Jo, já reaguju na to, že třeba Juan se tím trápil. Je zkrátka taková doba, tak se buď člověk přizpůsobí nebo ne, nevím, proč to Davina rozčiluje.
Reagovat
Fandina
Dobře, já zase o tom, že se komunikace přesunuje jinam.
Reagovat
PetaM
Pro Boha, kdo je zase tohle? Nedávno nějaká Ruska, která nebyla schopná vyhrát ani jeden titul na WTA, ale strašně se bála, že ji nějaká holka znásilní ve sprše. Teď zase pro změnu tenhle, jeho nejlepším výsledkem na GS je ČF na RG z roku 91. V dnešní době si fakt může říct kdo chce, co chce a udělá se z toho článek a hit ... :D
Reagovat
VlS
A ty si můžeš říct co chceš?
Reagovat
PetaM
Samozřejmě. Každý si může říct, co chce. ;) Musíš se tak hloupě ptát?
Reagovat
VlS
A nevadí ti, že se takhle hloupě ptáš o koment vejš? Přečti si to po sobě.
Reagovat
Fandina
Každý ne, kdyby nehrál na ATP okruhu, kdyby netrénoval DelPa, tak o něm článek nebude.
Reagovat
PetaM
Kdyby ... kdyby ... kdyby ...
Reagovat
Fandina
Ano kdyby. O mně článek určitě nebude.
Reagovat
makro99
tím bych si nebyl tak jistý
Reagovat
ptpc
Súhlasím...
Reagovat
Fandina
nerozumíš tomu
Reagovat
Fandina
Já nehraji tenis na nejvyšší úrovni. A žvanilů, jako jsem já je na netu mraky. Takže nevím, proč by někdo měl o mně psát článek. Samozřejmě pokud bych třeba neprovedla něco nepatřičného. Potom samozdřejmě ano. Ale jinak nemám žádnou extra zásluhu na čemkoli, aby se o mně psalo jen tak jako o osobě více méně známé.
Reagovat
Fandina
samozřejmě
Reagovat
blixa
Ale napsala si knihu, kterou mi pořád nechceš půjčit, natož věnovat ! ;-)

PS. S podpisem a věnováním by to bylo nejhezčí ;-) :D
Reagovat
Fandina
Knihu možná někdy napíšu, až mě přestane psát na TP nesmysly, vždycky jsem tak nějak toužila to udělat. A pak ti ji možná dám i podepíšu ... úsměv
Reagovat
Fandina
Ale určitě se nebude TP týkat :-)))
Reagovat
FulnekUltras
ale bude z něj podvědomě čerpat... ;)
Reagovat
Fandina
Když už, tak vědomě. Podvědomě na TP nepíšu.
Reagovat
FulnekUltras
o tom ani nevíš... ;)
Reagovat
Fandina
Ale vím. Samozřejmě, že naše podvědomí nás ovlivňuje. Ale to nesouvisí s TP. To se děje pořád.
Reagovat
Roger_Federer
To je nesmysl, ty si jedinecna..
Jsi Naše, jsi vyplod tenisportalu a temneho sklepa.,)
Reagovat
Fandina
Jedině tak v tvé hloupé hlavně.
Reagovat
Fandina
hlavě :-)))))))
Reagovat
Roger_Federer
Hlavne sklepa ;)
Reagovat
Fandina
hlavně to máš v hlavě pomotané
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist