Davis Cup: Účast v 1. kole přislíbili Berdych i Štěpánek

20. 12. 2013, 14:47
Aktuality 20
S nejsilnější sestavou by měli v úvodním kole Davis Cupu vyrukovat proti Nizozemsku čeští tenisté. Účast už přislíbili Tomáš Berdych i Radek Štěpánek, hlavní opory týmu, který ovládl poslední dva ročníky slavné soutěže.
Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem (© daviscup.com)

"Jsem určitě rád, že se domluvili a budou hrát," řekl kapitán Jaroslav Navrátil, který prodloužil smlouvu o dva roky. "Sejde se vítězný tým, což je skvělé, a už se na lavičku těším," dodal Navrátil, který ve finále proti Srbsku chyběl kvůli plicní embolii a zaskočil za něj Vladimír Šafařík.

Berdych se Štěpánkem jsou ústředními postavami českého daviscupového týmu od konce roku 2007. V posledních pěti letech hráli tenisté třikrát finále a dvakrát zvítězili. Loni získali pro Česko "mísu" poprvé po 32 letech a letos titul obhájili.

Po listopadovém vítězném finále v Bělehradu, kde porazili Srbsko s Novakem Djokovičem 3:2, nebylo jisté, zda se především Berdych rozhodne hrát dál.

"Tomáš má rád Česko a prostějovský tenis. To jsou důvody, proč jsme se na jeho startu domluvili," řekl na dnešní tiskové konferenci Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která zápasy Davis Cupu dlouhodobě marketingově zajišťuje.

Černošek je se Štěpánkem a Berdychem domluven na úvodní kolo. O jejich další účasti v týmu zatím nejednali. "Je to daleko. Teď se soustředíme na to, abychom utkání proti Nizozemí vyhráli. Pokud se to podaří, budeme mít jistou účast ve Světové skupině také pro příští rok. Co bude dál, to se teprve uvidí," řekl Černošek.

Minimálně do roku 2015 by měl na kapitánské židli zůstat Navrátil, který vede tenisty od roku 2006. "Čekal jsem, jaké bude vyjádření kluků (Berdycha se Štěpánkem), a domluvil jsem se, že ještě na dva roky podepíšu," uvedl Navrátil. Je připraven bojovat v budoucnu případně i bez opor. "I když by kluci třeba v roce 2015 nebyli, tak bych se s mladými pokusil jeden rok udržet nebo hrát baráž," řekl.

Dá se předpokládat, že v budoucnu můžou po Berdychovi se Štěpánkem převzít daviscupovou odpovědnost Lukáš Rosol s nadějným Jiřím Veselým.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

20
Přidat komentář
Jan
Bývaly časy, kdy byl Radek naše jednička a Tomáš dvojka. Překvapivě ještě v roce 2008 ve finále DC ve Španělsku.
Reagovat
tommr
jj máš pravdu v tom, že tenkrát ve finále proti Španělsku byl Radek jednička a Tomáš dvojka. Bylo to ovšem v roce 2009 a byli jsme biti jak žito. To byla Radkova životní sezóna kdy na konci roku skončil na 12.místě a Tomáš byl až dvacátej ...
Radek byl lepší než Tomáš i v létech 2001-2005, ale to byl Tomáš ještě junior. Od roku 2006 je už Tomáš s výjímkou tý jedný sezóny trvale naše jednička ...
Reagovat
Jan
No jo, přesný tommr :) Nehledal jsem to, spoléhal jsem se na paměť, ale chybně :) Ale trochu to bylo nešťastné. Co si pamatuji, Tomáš Nadalovi celkem vzdoroval první set, až v závěru zaváhal a pak už se to vezlo, zápas Ferrer - Štěpánek si už nepamatuji a v deblu, kdyby neprohrávali 0:2, tak to možná dopadlo jinak. Takže výsledkem bylo to žito :)
Reagovat
tommr
no Tomáš prohrál první zápas s Nadalem poměrně jasně, dramatický bylo právě druhý utkání Radka s Ferrerem. Radek v něm už ved 2:0 na sety, ale pak to Ferrer neuvěřitelně otočil a to byl bohužel konec našich nadějí. V deblu pak naši předem trochu rezignovali, protože už bylo všem jasný, že Nadal ten třetí bod udělá. Přesně jak píšeš - za stavu 1:1 by možná hráli trochu jinak ... :)
Reagovat
darek.vrana
Po Wimblasu 2006 byl ale Radek 8. a pak půl roku neodehrál ani zápas, jinak by byl před Tomášem ještě dýl. To byla hrozná škoda, protože mohl jít ještě výš a třeba i do top 5. I přes půlroční absenci se ale udržel ve dvacítce. A i v tom Wimbledonu měl ve čtvrtfinále mečbol proti Björkmanovi. Mohl mít své jediné GS semi, taky škoda... Co se týče finále 2009, bylo to 5:0, ale mohlo to být úplně jinak. Radek ve 2. zápase Ferrerovi neskutečně nakládal, vodil ho po kurtu jak malýho kluka, bylo to 6:1, 6:2, a vůbec jsem nečekal, že by to mohl Ferrer ještě otočit. Bohužel ty koncovky mu pak vyšly líp. Ale být to 1:1, debl by vypadal jinak a v neděli mohl hrát Tomáš s Ferrerem klidně o vítězství. Takže sice 5:0, ale všechno se podle mě rozhodovalo v tom Radkově zápasu, který mohl vyhrát. Jinak podle mě byla hrozná ostuda, že v neděli Navrátil postavil Hájka a Dlouhýho, místo abychom se pokusili alespoň o čestný bod. Ve finále to bylo nedůstojné, zvlášť když Španělé i tak postavili nejsilnější sestavu Nadal, Ferrer.
Reagovat
tommr
jj ten Wimbledon 2006 byl bohužel zlomovej moment v Radkově kariéře. Škoda, že toho Bjorkmana nedal a dvojnásobná škoda toho dlouhýho herního výpadku po Wimbledonu. Už si ani přesně nevzpomínám s čím to tenkrát tak dlouho marodil ... :)
Reagovat
Jan
Radek i Tomáš toho měli určitě za ty 2 dny dost, zatímco Nadal i Ferrer byli po sobotě odpočatí, takže to bylo logické, koho Navrátil nasadil. Asi by 3. den v kuse neměli moc šance udělat ten čestný bod.
Reagovat
tommr
Předpokládaná sestava ČR:
7 Berdych, Tomas (CZE)
44 Stepanek, Radek (CZE)
47 Rosol, Lukas (CZE)
85 Vesely, Jiri (CZE)

Předpokládaná sestava Holandska:
43 Haase, Robin (NED)
70 Sijsling, Igor (NED)
101 Huta Galung, Jesse (NED)
146 de Bakker, Thiemo (NED)

dá se čekat, že doma v nejsilnější sestavě Holandany jasně porazíme. Bez Tomáše a Radka by to tak jedoznačný určitě nebylo ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dovolím si poznamenat, že hlavně bez Tomáše by to tak jednoznačný nebylo..:) Radek je super, nic proti, ale Tomáš byl, je a bude pořád naše Nr. 1 a pokud by se na DC úplně vykašlal, Radek to s ostatními nezvládne. Třeba mě rozcupujte, ale je to tak :D:D
Reagovat
Jan
Třeba by to na Holanďany stačilo. Radek by mohl porazit ona singlisty, třeba by se zadařilo i v deblu nebo by vypomohl Rosol. Mám zase opakovat, jak jsi ho chtěla s Veselým do semifinále s Argentinou ? Ovšem bez Radka a Tomáše by to bylo špatné.
Reagovat
Fandina
Tomáš má na obou DC největší podíl. Vloni i letos. On to byl, kdo obstaral většinu bodů. A když nastoupil vyhrával. Vloni prohrál jen s Ferrerem a letos jen s Nolem. Ve čtyřhře vyhrál vždycky. DC jsou hlavně jeho zásluha.
Reagovat
Jan
O tom není pochyb. Ale na Holanďany by to možná stačilo i s Radkem, s dalšími soupeři by už asi byli bez Tomáše bez šance.
Reagovat
jackiec
važme si toho, až oba skončí přijdou těžké časy a budeme rádi za světovou skupinu,rosolovi je 28, veselý zatím neporazí hráče dejme tomu z top 30 a další mladé nemáme, myslím že v top 500 jen pavláska..a proto fičím do ostravy, protože to je jediná je vidět v roce 2014(upřímně nevěřím že nějaký mančaft může vyhrát na antuce ve španělsku s nadalem)
Reagovat
tommr
jj máš pravdu - Španělsko s Nadalem je doma téměř neporazitelný. Pokud chceme obhájit titul tak bychom se jim měli vyhnout. A jediná šance jak se jim vyhnout je, že by je porazili frantíci, který je budou hostit ve čtvrtfinále ... :)
Reagovat
Jan
Ovšem pokud Radek s Tomášem nebudou hrát v dalších kolech (pokud přejdou přes Holanďany :) ), tak by museli Frantíci hrát i za nás, jinak by to nešlo :)
Reagovat
jackiec
máš pravdu, ale pokud bude hrát nadal, který prohrál za život jedinou dvouhru v poháru snad v sedmnácti letech s novákem, tak je jedno že frantíci by hráli doma, nadalovi je jedno na čem hraje, davis cup prostě umí parádně
Reagovat
tommr
Nadal venkovní DC zápasy často vynechává. Nezbývá než doufat, že to udělá i tentokrát proti Francii ... :)
Reagovat
Jan
A pak by musel ještě někdo dobrý hrát za nás, pokud tam Tomáš s Radkem nebudou :)
Reagovat
Jan
Někdo jako prostějovští zahraniční "odchovanci" v Extralize :)
Reagovat
tommr
no je samozřejmý, že všechny spekulace o třetím DC titulu musí vycházet z toho, že budou hrát Tomáš a Radek. To je naprosto zásadní podmínka. Příští rok nás žádnej lehkej soupeř přes kterýho by se dalo přejít i bez nich (jako bylo Chile nebo Kazachstán) čekat nebude ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist