Davyděnko s tenisem možná skončí. Vzal si čas na rozmyšlenou

27. 5. 2014, 08:06
Aktuality 36
Bývalý třetí hráč světa Nikolaj Davyděnko se za poslední rok dostal jen jednou za druhé kolo a špatné výsledky ho dohnaly až k myšlence ukončit kariéru. "Musím teď zvážit, jestli mám pokračovat, nebo ne. Ve Wimbledonu hrát určitě nebudu," oznámil dvaatřicetiletý Rus po včerejším vyřazení z 1. kola Roland Garros, po němž vypadne z Top 100.
Profily hráčů
Nikolaj Davyděnko

Nikolaj Davyděnko je už téměř 13 let hráčem první světové stovky, v letech 2005 až 2010 byl až na pár týdnů stabilním členem Top 10. Vyhrávat dokázal nad nejlepšími tenisty světa, například před čtyřmi lety porazil na dvou turnajích po sobě (cestou za triumfy na Turnaji mistrů 2009 a Dauhá 2010) Rogera Federera a Rafaela Nadala (se Španělem ve vzájemné bilanci vede 6-5).

Tehdy měl parádní formu a z 3. místa světového žebříčku to neměl daleko k postu jedničky. Jenže v únoru si po pádu poranil zápěstí a i když se ještě představil na dalších dvou turnajích, vyšetření odhalila zlomeninu a zdravotní problémy Davyděnka doslova zastavily. Během posledních čtyř let vyhrál už jen turnaj v Mnichově a dvakrát byl ve finále v oblíbeném Dauhá, jinak žádný lepší výsledek. Své nejlepší formě se už nikdy ani nepřiblížil.

Během uplynulých 12 měsíců se trápení ruského tenisty, který v pondělí oslaví 33. narozeniny, ještě prohloubilo. Pouze jednou (loni v srpnu v Montrealu) se dokázal dostat přes druhé kolo, v letošní sezoně má bilanci pouhých 6 výher a 10 porážek, od března dokonce vyhrál jen jeden ze sedmi duelů.

Nikolaj DavyděnkoPoslední zklamání Davyděnko prožil včera na French Open, kde v prvním kole prohrál 0-3 na sety s Nizozemcem Robinem Haasem. Nezopakuje tak ani třetí kolo z loňska a v pondělí 9. června poprvé od září 2001 vypadne z Top 100 světového žebříčku ATP.

A možná to byl Rusův poslední zápas kariéry. Davyděnko totiž po dlouhodobém trápení a vleklých zdravotních potížích ztrácí vůli dál se rvát o návrat na výsluní. Po utkání prohlásil, že za měsíc ve Wimbledonu ho fanoušci neuvidí a bude zvažovat, zda má cenu v kariéře pokračovat.

"Musím teď zvážit, jestli mám pokračovat i po Paříži, nebo ne," prohlásil Davyděnko v rozhovoru pro list Sport360. "Mám ještě jisté místo v hlavní soutěži Wimbledonu, ale odhlásím se. Nemám zájem tam hrát," oznámil zklamaný Rus, kterému to na trávě nikdy nešlo. Z 11 startů v All England Clubu skončil sedmkrát už v prvním kole, nejdál se dostal před sedmi lety, kdy vypadl v osmifinále. Neoblíbený grandslam vynechal už i loni, kdy se snažil lépe připravit na červencové turnaje na antuce, formu ale nenašel.

Davyděnko zdůraznil, že nechce objíždět challengery, aby si vylepšil své žebříčkové postavení. Nicméně zvažuje, že ve zbytku sezony pokračovat bude. "Když budu tento rok pokračovat, můžu dostat divoké karty. Proto se musím rozhodnout, co bude dál. Protože jestli mi dají divoké karty, musím dál trénovat a připravovat se na ty turnaje... Ale nechci jen trénovat."

"Trénuju, ale už tolik neběhám. Cítím, že už nemůžu dělat to, co předtím. Když začnu tvrdě trénovat, ozvou se bolesti a zranění. Už nedokážu udržet vysokou úroveň přípravy," lituje Davyděnko. Nevyloučil, že po skončení kariéry by se věnoval koučování. "Může se to stát. Viděl jsem hráče, kteří před deseti lety hráli a teď dělají trenéry," dodal ruský tenista.

Vítěz 21 turnajů ATP Davyděnko během kariéry ovládl Turnaj mistrů a získal tři tituly z podniků série Masters 1000, do finále grandslamu se ale nikdy nedostal. Semifinále si zahrál dvakrát na Roland Garros a dvakrát na US Open. Jeho kariéru poznamenaly také aféry kolem sázek, když figuroval v podezřelých zápasech. Žádné důkazy ale neexistovaly a ATP ho očistila.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
nabídku dělat dvojníka Putinovi :-))).
Reagovat
smazaný uživatel
Davydenko raz vyhlasil,ze by urcite vyhral GS,ak by sa hralo na 2 vitazne,alebo nechapal preco je v Rusku vzdy najoblubenejsim hracom Safin,kym on bol v case svojho vyhlasenia svetova trojka a Marat bohvie kde,na tvrdom a v hale som niekedy az nechapal aky je dobry,problem bol vsak ze iba niekedy,na to aby vyhral GS hral mozno na svoje pomery az prilis fyzicky narocny tenis
Reagovat
Seppe
Škoda, jeho šikovná ruka bude chybět.
Reagovat
smazaný uživatel
taky mi tu chybí komentář od Fandiny pojd pojd pojd
Reagovat
Fandina
To určitě nemůže chybět, Davyděnkovi jsem nikdy nefandila, tak ho nebudu ani povzbuzovat ničím, ani pojď ani go ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
rozporuplný hráč, ale své místo v historii má a je dobře, že nechce objíždět challangery
Reagovat
darek.vrana
Většina ho neměla ráda, ale mně byl sympatický. A hlavně hrál krásný tenis. Býval by si zasloužil alespoň jeden GS nebo aspoň finále.
Reagovat
a.magerova
Ráda vzpomínám na tuto výměnu, opravdu paráda od obou :-))
http://www.youtube.com/watch?v=_Dm3FloX5Ww&feature=youtu.be&t=11s
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je taktéž bomba :-)
http://www.youtube.com/watch?v=YuiQXCxR4n4
Reagovat
darek.vrana
Pěkné, ale snad by se našly i nějaké Davyděnkovy vítězné, když už je to o něm a jeho konci:).
Reagovat
smazaný uživatel
Hurááááááá, prodavač jeden ;-) Nikdy sem ho neměl rád :-/
Reagovat
smazaný uživatel
Davydenko, legenda. Údajne lepší tenista ako Nadal. Tým pádom by si zaslúžil dôstojnú, až heroickú rozlúčku..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Porazit Nadala ve finále Masters se nepovede každý den ;-)
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak na hardu určitě lepší tenista byl a podle logiky některých, kdy H2H má přednost před tituly, možná i celkově. Ale já tuto logiku neuznávám, takže to netvrdím.

Davyděnko je akorát jeden z nešťastné generace tenistů, kteří měli tu smůlu, že se ve svých nejlepších letech příliš často utkávali s Federerem v jeho nejlepších letech. Jinak by možná Nikolaj jeden nebo dva GS na hardu uhrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Na hardu bol určite lepší tenista?..A to na základe čoho usudzuješ?..či len taká pocitovka..
Reagovat
Stan_Borowitz
6:1
Reagovat
Stan_Borowitz
Jinak řečeno, v podstatě kdykoli se na hardu potkali, Davyděnko Nadala porazil.

Jak říkám, Davyděnko měl holt smůlu, že měl nejlepší roky v éře Federera, kdežto Nadal až po ní, jinak mohl mít daleko víc hardových titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
Hovoríš o najlepších rokoch, pritom úplne ignoruješ fakt, že Davydenkove výhry sa datujú v ére najhorších rokoch Nadala. Ale to je jedno.
Reagovat
smazaný uživatel
Nehovoriac o tom, že tvrdíš, že tenista, ktorý hral dvakrát SF hardového GS bol na ňom lepší hráč ako Rafa, ktorý v 24. skompletizoval kariérny Grandslam a porazil na ňom xkrát Federera s Djokovicom a Murraym..

Ale sto ľudí, sto chutí.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak samozřejmě, že Nadal je na hardu úspěšnější tenista než Davyděnko. To nikdo nepopírá. Ale úspěšnost - jak jistě víš - závisí silně na době, v níž je hráč na vrcholu svých sil a kdy těchto úspěchů dosáhl. Sám jsi hlavním propagátorem této teorie, pokud se nepletu.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno, to je samozrejme relevantný argument pri porovnaní dvoch hráčov rovnakej kategórie a ktorí majú za sebou desiatky, naozaj desiatky zápasov prevažne finálových.

Nie však pri Davydenkovi, ktorí sa v najlepších rokoch Federera (04-07)k Federerovi až na tri výnimky ani nedostával. Ak by vypadával len s ním a vo finále, tak by sme nad tou teóriou mohli uvažovať. Rovnako ako môžeme uvažovať nad silnejšou konkurenciou Nadala, ktorá stojí na existencii Djokovica. Davydenko však v tebou spomínaných najlepších rokoch Rogera a najma svojich vypadával často v prvých kolách s hráčmi ako Patiance (to ani neviem, kto je), K. Beck, Schrisapan, Haas a podobne. Takže to zrejme nebolo len Rogerom, ale skôr celkovo slabšou kvalitou Davydenka.
Reagovat
spaniel
H2H je velmi dulezite, ale jen ve vztahu Fed-Rafa. Mezi Rafa-Kolja uz nikoliv. Nebude dlouho trvat a uz nebude dulezite ani mezi Rafa-Nole (teda ze zacatku se jeste bude tvrdit, ze zalezi jen na H2H na GS).

Davydenko byl dobry, kdyz byl Nadal jeste mladý a slaby. Kdyz dospěl a zesilnel, uz mel bohuzel konkurenci v podobe Djokovice a Murrayho.

Nadal muze byt mladý a nevyzraly, Federer nemuze byt stary, jeho současné zapasy se berou stejne, jako kdyz byl na vrcholu.
Reagovat
smazaný uživatel
spaniel: A to je fakt :-D

Forehand: Me by jen zajimalo, jak teda pak vypadaly ty nejsilnejsi roky Nadala, kdyz Davydenko dvakrat porazil na Masters Nadala v letech 2008 a 2009. V te dobe, kdyz vemu pouze hardove GS, Nadal udelal trikrat semifinale a jednou vyhral AO. Nemluve o par titulu, nekolik SFs a nekolik runner-ups na hardovych podnicich Masters.
Reagovat
smazaný uživatel
Spaniel. Podľa mňa je rozdiel porovnávať bilanciu 30 prevažne finálových zápasov a 5 zápasov Davydenko vedie 4:1, nie 6:1). Tá prvá vzorka snáď už má nejakú výpovednú hodnotu. To už potom môžeme povedať, že aj Hrbatý bol lepším hráčom, než Federer, keďže to s ním má 2:1.

Freedom, ja tam vidím Davydenkovu výhru v roku 2008, v roku 2009, kedy bol Rafa po zranení a v tom čase prehrával prakticky s každým a dve výhry na 250kách sranda turnajoch...Apropos, aj ty si myslíš, že bol Davydenko lepším hráčom na harde?
Reagovat
spaniel
A jo, ultimátní argument, zdravý Nadal neprohrává. Tak to potom ano, na to není obrany, v tom případě má samozřejmě Nadal pozitivní bilanci i s Davydenkem.

Mimochodem, kde jsi vzal 4:1? Na hardu je to 6:1 a já bych řekl, že to výpovědnou hodnotu má.

Vy se věčně oháníte h2h, my vám tvrdíme, že tenis se hraje proti hráčskému poli, ne proti jednomu hráči. V tom je Nadal lepší, i na hardu, proto má víc titulů. Což je to, co říkáme i v případě Rogera, který v přímém porovnání s Nadalem prohrává, ale proti hráčskému poli byl konzistentnější a lepší. Co z toho, že Nadal porazí Federera, pokud se k němu nedostane do finále? Co z toho, že Davydenko by mohl porazit Nadala třeba na USO, pokud se tam nedostal do finále a vypadl s někým irelevantním? Už byste pro jednou mohli pochopit co je matchup a že to není konec světa. Nakonec to máte celkem snadné, těch hráčů co to na Nadala umí, moc není.

Mimochodem, Hrbatý vede i nad Nadalem, dokonce 3:1.
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak Hrbatý byl samozřejmě ve své době lepší tenista než Federer (H2H 2:1) a daleko lepší než Nadal (H2H 3:1), on to někdo zpochybňuje?

A samozřejmě, že je to mezi Davyděnkem a Nadalem na hardu 6:1. To jsou zase ty tvoje notorické problémy s čísly a fakty... Miami 2008 (F M1000), Paříž 2008 (QF M1000), Shanghai 2009 (F M1000), Londýn 2009 (RR WTF), Dauhá 2010, 2011 (F, SF): Jediný úspěch Nadala je z roku 2006 z Tennis Masters Cup v Číně.Od té doby průřezově celou kariéru, až na poslední dva roky, kdy Davyděnko odpadl a už se ani nepotkali, Nadala na hardu pokaždé porazil, a to vždy v závěrečných kolech prestižních turnajů (Dauhá je sice jen 250, ale prestižní a vždy silně obsazená, určitě to není nějaké Viňa del Mar nebo Rio)...

Mimochodem, Federer s Nadalem se ve stejném období na hardu utkali devětkrát a skóre bylo tehdy 5:4 pro Federera.
Reagovat
smazaný uživatel
Stan, tak ja som sa spoliehal aspoň na priemernú tenisovú rozhladenosť a uvedomením si rozdielu medzi hardom a halou..V hale mal Davydenko ako vitaz turnaja majstrov objektívne navrch..

Mne príde tvrdenie, že Davydenko bol na harde lepším hráčom ako Nadal lebo s ním vyhral dve 250ky a nejaké drobné k tomu postavené kompletne na vode..Este viac sa mi páči argument, ze čelil Rogerovi v najlepších rokoch, hlavne keď Nadal sám čelil vačšej kvalite..
Reagovat
Stan_Borowitz
Ty si fakt myslíš, že hala je druh povrchu? To snad ne...

Budu předpokládat, že si to nemyslíš, a zkusím pokračovat. Na jakém povrchu se hrály ty vzájemné zápasy v hale? Ani oficiální web ATP nerozlišuje mezi zápasy na jednotlivých površích v hale a venku.
Reagovat
smazaný uživatel
Snáď nie si človek, ktorý vníma tenis tak prvoplánovo, že hádže "hard" do jedného vreca s odvolaním sa, že aj anglicky hovoriaci občania tak činia. Áno, ich jazyk je celkovo viac všeobecný, no pri bližších štatistikách majú halu samozrejme oddelene. Viď oficiálne stats Rogera, kde má tituly rozdelené podľa povrchov a hala je samozrejme zvlášť..Nemajú to tak preto, že majú radi kolónky, ale preto, že každá kolónka vykazuje odlišné vlastnosti, charakteristiky. To znamená, že v hale je síce tvrdý povrch, ale celkovo je tenis medzi halou a hardom odlišnejší, než medzi hardom a antukou.

Apropos, v slovenských, či českých zemepisných šírkach sa vždy ako povrch uvádza hala. Aj na TP sme donedávna mohli vidieť ako sa pár FFF dušovalo, že v hale Roger s Rafom ešte neprehral. Naozaj som nepostrehol, že by z druhej strany prišiel argument, že to neni pravda, lebo v hale sa hrá na harde, kde Rafa Rogera zdolal v NY, či v Melbourne..Naozaj smiešne :)..Každopádne prikladám aj link (Je v ňom schválne hviezdička, lebo bez nej to systém nezoberie), aby sme v budúcnosti predchádzali nedorozumeniam..

http://www.tenis*info.cz/?a=matches&ma_id=823148502
Reagovat
r.Fever
Rafa zdolal Rogera v NY ? fúha, asi som niečo nestihol..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pokial si mi na celom príspevku vytkol len ten NY, tak som v podstate spokojný..

Samozrejme nie, ale Amerika vseobecne..
Reagovat
r.Fever
tak celý príspevok je vlastne mnoho kriku pre nič, nemal som chuť ti tu vypisovať v čom sa mýliš a v čom nie, toto mi udrelo do očí. v Amerike sa stretli jediný raz, keď mal RF najhoršiu formu za 10 rokov, oo Rafa vyhral 2:1 na sety, ohromný úspech.

a ku kontextu, hard je povrch rovnaký vonku či dnu, samozrejme hala je špecifikum, vzduch je riedkejší a lopta letí rýchlejšie ale ak sa chceš ohrádzať tým, že Davydenko má aktívnu bilanciu vďaka hale, potom Nadal má aktívnu bilanciu s Federerom tiež len vďaka antuke. howgh
Reagovat
smazaný uživatel
Mal som skôr na mysli Miami 2004, ale to je jedno..
Reagovat
r.Fever
dá sa povedať aj, že pravdu máte obaja .. hala nie je špecifický povrch, ale je to časť hardovej sezóny, kedy sú povrchy (aspoň trochu) rýchlejšie. čiže je to rovnaké aj odlišné, záleží od ktorého konca to chceme zobrať..

gro celej debaty však spočíva v tom, že Davydenko vedie v H2H bilancii nad Nadalom, dokonca na harde 6:1. NIE JE lepší hráč na harde ako Nadal, pretože Rafa je úspešnejší. Nadal vedie 23:10 nad Federerom v H2H. NIE JE lepší hráč ako Federer, lebo Roger je úspešnejší. howgh numero dos.
Reagovat
r.Fever
nie že by som hľadal výhovorky, ale v tom zápase mal Federer horúčky..ale uznávam, výhra RN bola zaslúžená
Reagovat
smazaný uživatel
A že zdravý Rafa neprehráva....+ Áno, Roger je úspešnejší, je starší, viac toho stihol. Davydenko je však starší a úspešnejší je Nadal, takže zrejme je aj lepší..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist