Del Potro měl namále, v pěti setech udolal Blakea

20. 1. 2010, 16:43
Aktuality 20
Klopýtá, ale postupuje. Tak se dá ve zkratce popsat účinkování čtvrtého hráče světa Juana-Martina del Potra na Australian Open. V Melbourne se dnes probojoval do třetího kola, když otočil zápas s Američanem Blakem a po více než čtyřech hodinách zvítězil 6-4 6-7 5-7 6-3 10-8. Ostatní velcí favorité, včetně Rafaela Nadala, si postup do třetího kola vybojovali bez větších problémů.
Juan-Martin del Potro (© australianopen.com)

Vítěz US Open Juan-Martin del Potro už ve svém prvním utkání ztratil set, o výsledek se ale v utkání s Olivierem Rochusem nijak zvlášť strachovat nemusel. James Blake ho dnes ohrozil mnohem víc. Američan vedl nad favoritem už 2:1 na sety a o postup se rval dlouhé čtyři hodiny a 17 minut.

"Lidi byli dnes nadšení po celý zápas. Odehráli jsme moc dobré utkání," řekl po svém vítězství Argentinec. "Blake byl rychlý. Z forhendu hrál tvrdě, nikdy nedělal laciné chyby. Snažil jsem se pokaždé udržet podání. Když jsem měl příležitost sebrat mu jeho, někdy se to povedlo, někdy ne."

Jeden z klíčových momentů zápasu přišel za stavu 2-1 v pátém setu. Blake se předtím ujal vedení 2-0, čtvrtý hráč světa mu ale ihned sebral servis a sám šel podávat. Američan měl brejkbol, Del Potro zkazil první podání a Blake tak měl šanci dostat se znovu do vedení. Argentinec ale vypálil druhý servis dvousetkilometrovou rychlostí, díky kterému si podání udržel.

"Cítil jsem se dobře, když jsem ho tak rychle brejknul, ale hned mě brejknul zpátky," popsal moment Blake. "Mám pocit, že při brejkbolu zahrál druhé podání snad 190 nebo 200 kilometrů v hodině. Když si tohle dovolí při brejkbolu, tak klobouk dolů před ním."

To ale zdaleka nebyl poslední dramatický moment, který diváci viděli. V devátém gamu Del Potro odvrátil dva brejkboly, sám pak Blakeovi sebral servis a za stavu 7-6 mohl při svém podání rozhodnout. Američan se ale ani teď nevzdal, vzal si servis zpátky a udržel si tak naději na postup. Ta se výrazně zmenšila, když znovu přišel o podání za stavu 8-8, a Del Potro už si šanci ujít nenechal. Zápas doservíroval do konce a po čtyřech hodinách a 17 minutách zvítězil 6-4 6-7 5-7 6-3 10-8.

Po utkání si pak Argentinec postěžoval, že stále nemá v pořádku zápěstí, kvůli kterému se odhlásil z exhibice v Kooyongu.

"Ano, trochu to bolí, ale dá se s tím hrát," uvedl Del Potro.

Podobnou bitvu viděli také diváci v posledním středečním zápase. V něm proti sobě nastoupil čtrnáctý hráč světa Marin Čilič a domácí naděje Bernard Tomic.

Teprve sedmnáctiletý Australan, hnaný domácím publikem, odstartoval proti čtrnáctému hráči světa nebojácně. Úvodní set získal v tie-breaku, a i když mu to Čilič v dalším setu oplatil, po třetí sadě už Tomic vedl 2:1.

Když i tentokrát dokázal Chorvat stav srovnat, dospělo utkání do rozhodujícího pátého setu. V něm byl Tomic blízko vítězství, když při dvou brejkbolech zahrál Čilič mít, který čárový rozhodčí zahlásil jako aut. Chorvatský tenista si vyžádal Jestřábí oko, které ukázalo, že míč se velmi těsně čáry dotknul. Po klíčovém momentu si agresivnější Čilič podání udržel, soupeři pak sebral servis a po bezmála čtyřech hodinách dotáhl zápas do vítězného konce.

Mnohem jednodušší postup měl dnes obhájce titulu Rafael Nadal ze Španělska, jenž povolil v každém setu mladému Slovákovi Lukáši Lackovi jen dvě hry. Problémy neměl ani potenciální Nadalův soupeř pro čtvrtfinále Andy Murray z Británie, který porazil 6-1 6-4 a 6-3 Marka Gicquela z Francie.

Výsledky - Australian Open - muži (tvrdý povrch, dotace 22,14 milionu dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
Koroljov (Kaz.) - Berdych (21-ČR) 6:4, 6:4, 7:5, Nadal (2-Šp.) - Lacko (SR) 6:2, 6:2, 6:2, Del Potro (4-Arg.) - Blake (USA) 6:4, 6:7 (3:7), 5:7, 6:3, 10:8, Murray (5-Brit.) - Gicquel (Fr.) 6:1, 6:4, 6:3, Roddick (7-USA) - Bellucci (Braz.) 6:3, 6:4, 6:4, Gonzalez (11-Chile) - Ilhan (Tur.) 6:3, 6:4, 7:5, Monfils (12-Fr.) - Veič (Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4, Čilič (14-Chorv.) - Tomic (Aus.) 6:7, 6:3, 4:6, 6:2, 6:4, Wawrinka (19-Švýc.) - Kunicyn (Rus.) 6:3, 6:2, 6:2, Ljubičič (24-Chorv.) - Golubjov (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:2, 6:3, Kohlschreiber (27-Něm.) - Odesnik (USA) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2, Mayer (Něm.) - Troicki (29-Srb.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:2), 6:1, Isner (33-USA) - Sorensen (Ir.) 6:3, 7:6 (7:4), 7:5, López (Šp.) - Schüttler (Něm.) 6:3, 2:6, 6:3, 6:2, Karlovič (Chorv.) - Benneteau (Fr.) 2:6, 6:1, 6:3, 6:3, Serra (Fr.) - Nieminen (Fin.) 3:6, 6:4, 5:7, 7:6 (7:4), 7:5.

Čtyřhra - 1. kolo:
Junaid, Luczak (Austr.) - Levinský, Parrott (15-ČR/USA) 4:6, 7:6 (7:5), 6:2.

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dejte někdo všem rasistickým prasatum dudlík, ať blbě nežvatlají, a neotravují svými žgryndy ostatní! díky :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je strašné co tu několik hodin zůstane nesmazáno. Tenhle Andrew1 je asi ta největší špína, která se tu kdy objevovala.
Tenisportál občas přináší dobré redakční články, ale místní diskuse jsou většinou plné urážek a absurdních nesmyslů. Hlavně se tu ale, jak jsem zjistil, téměř nikdy nediskutuje o tenise, ale o tom, kdo komu fandí, kdo komu nefandí a co který hráč dělá ve volném čase... Prostě plky, plky, plky... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Zkus kontaktovat admina..ja uz mu psal, treba kdyz nas bude vic, tak zacne reagovat rychleji.
Reagovat
smazaný uživatel
V tomto zápase jsem definitivně fandil del Potrovi, jedině negr by totiž mohl přát vítězství negrovi. Jsem fakt zvědav, jak daleko na AO dojde, ale přesto chci, aby Rafa vyhrál celej Grandslam a taky doufám, že John McEnroe II. prohraje hned v druhým kole, ale pokud by došel až do čtvrtfinále, tak se vsadím, že ho Koleno vytříská a on pak bude bulit jako pětiletej fagan, kterýmu někdo sebral hračku.
Reagovat
D.A.N
Fandil jsem oběma, ačkoli trochu víc Delpovi, jelikož má větší šance se dostat dále, nicméně pěkný moc pěkný zápas i ta zápletka, či napětí se mi moc líbilo.Doufám, že se Delpo dá dopořádku a postoupí co nejdál a vymete hlavně toho zdržovače :-).
Reagovat
smazaný uživatel
No Del Potro z tej spicky zatial najneistejsi vyzera. Som dufal ze vyradi Nadala v semifinale kedze Nadal s nim prehral tusim 3 posledne zapasy ale zatial to nevyzera ze by mal formu.
Reagovat
smazaný uživatel
to my doufame zase,ze nam NADALA NEVYRADI:)hraje pri bolesti DELPO,je to videt
Reagovat
smazaný uživatel
Je vidět, že je tady někdo už předem podělanej z Rafy, nejspíš aby zase netekly slzičky ve finále :DDDD Já zase doufám, že elegouna vypráská Kolja ve čtvrtfinále, aby protekl co nejvíc bodů .))
Reagovat
smazaný uživatel
no jo,ale nas ted ohrozuje vic DJOKI...ten utoci na c,2 ne?tam je tezko rict jak to dopadne,ale spis je nebezpecny pro RF ted KOLJA NEZ DJOKEC myslim...a stoji nam tam SAMURAJ,TO BUDE orisek,spis orech...
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu hral s Oliverem Rochusem?????!!!!!! 1.kolo??!!!!!! Demence!
Reagovat
smazaný uživatel
Nepredpokladal som taký boj, myslel som, že Delpo zvíťazí jednoznačnejšie. V každom prípade, keby vyhral Blake, zaslúžil by si to.
Reagovat
smazaný uživatel
dnes mel BLAKE blizko,zaslouzil by si konecne uspech..velmi fajn chlap,POTRO nevim,nelibi se mi to,zatim prochazi,ale na jak dlouho...skoda JAMES
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, že Delpo mal nejaké zranenie, ťažko povedať. Blake ma veľmi príjemne prekvapil, škoda, ten zápas mohol vyhrať. Delpa mám tiež rád, ale tentokrát som mierne prial Jamesovi. Obidvoch mám v podstate rád, tak v tomto zápase to bolo pre mňa celkom ťažké. Keď hráč pokazil, radosťou som neoplýval.
Reagovat
smazaný uživatel
Blake nikdy nedotáhne dobře rozehraný zápas do vítězného konce - viz. před týdnem proti Monfilsovi...je to looser...jinak ho mám rád a vážím si ho, ale z tohohle pohledu je to bohužel looser...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak,Blake je dobrý hráč,ale souhlasim s tebou.Jinak co se tohoto zápasu týče,jsem rád,že šel Del Potro dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, možná, že se mi to jenom zdá, ale kdyby hrál proti delpovi Nadal, ta kho sundá ve třech, maximálně ve čtyřechsetech, Potro na mě působil takovým malátným, unaveným dojmem...možná, že se tak nějak podvědomně šetřil na další zápasy, ale mohlo se mu to vymstít, málo běhal, chyběla tam ta jeho dravost, bojovnost...Vyhrál jenom díky labilitě Blakea...
Reagovat
skott
Tak co jsem slysel, Del Potro od toho odhlaseni na exhibici vubec netrenuje a do AO sel, jak se rika ¨z voleje¨.Cekal jsem, ze bude mit problemy zrovna s Blakem, podobny hraci mu vubec nevyhovuji, viz. loni koncem roku Gonza v Parizi, navic Jamese jsem videl kus utkani s Clementem a hral vyborne, takze to nejake velke prekvapeni neni.Moc neverim, ze by Delpo obhajil lonske cvrtfinale...
Reagovat
VerdascoForever
James Blake je muj nejneoblibenejsi hrac.Nemam ho rad prave kvuli tomu,ze to hned zabali.Porad nemuzu zapomenout,jak hral s Leonardem Mayerem na French Open.Kdyby vyhral,vydelal by mi 40 000, ale on se po prvnim setu zacal snad i dloubat v nose a ruku mel porad v bok.
Dnes bojoval,hral dobre,ale vitezstvi jsem mu nepral.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemohu si odpustit komentář. James je můj velký oblíbenec, Většinou,to zabalí, jak se mu přestane dařit.. Sice výsledek vyjde na stejno, ale musím ho dnes pochválit, že bojoval až do konce.Je teprve začátek sezony, tak snad se dočkám ještě nějakých pěkných vítězství, kdy se ta štěstěna obrátí na jeho stranu. Jamesi do toho!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
JAMES je muj 1 z nojoblibenejsich,ostatni by si meli vzit z nej priklad,inteligentni super hrac...jak ja ho tlacila,byl rovnocennym souperem DELPOVI...SKODA
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist