Djokovič: Bratři to nemají jednoduché

15. 3. 2011, 16:21
Rozhovory 19
Když vyrůstáte ve stínu slavnějšího sourozence, může se stát, že z něj nikdy nevystoupíte. Své o tom určitě vědí oba bratři Novaka Djokoviče, kteří své životy rovněž spojili s tenisem. Díky tomu jsou silnější a vědí, že s tím musí bojovat, říká nejznámějšího z klanu Djokovičů.
Novak Djokovič (© bnpparibasopen.com)

K zápasu: vypadalo to, že jste ho měl většinu času pod kontrolou...
Ano. Byl to skvělý vstup do turnaje. U těchhle prvních zápasů nevíte, co očekávat. Na začátku sezony jsem hrál výborně, měl jsem šňůru 12 výher. Ale stejně, dva týdny jsem nehrál. Tohle byl pro mě oporavdový test, protože jsem hrál s Golubjovem, který má za sebou velká vítězství v Davis Cupu, a je to velmi dobrý hráč. To taky ukázal ve druhém setu. Začal hrát od základní čáry hodně tvrdě, ale zápas jsem měl většinou pod kontrolou. S tím, jak jsem hrál, jsem moc spokojený.

Jak vám vyhovují zdejší kurty?
Míče skáčou hodně vysoko. Míčky jako by se trochu zvětšovaly, jsou chlupatější, a jsou trochu pomalé, hlavně v noci. Ale to mám rád. Rychlost kurtu se dá srovnat třeba s Austrálií, takže mi to vyhovuje.

Když má pálkař v baseballu za sebou hodně dobrou sérii, říká, že se mu zdá, jako by míček byl hodně velký. Je to tak i v tenisu? Zdá se vám, že je míček...
Jako meloun.

Jako že čeká, až do něj udeříte?
Asi ano, jestli se to tak dá říct. Sebedůvěra je... klíčová. V individuálním sportu je velmi důležité ji mít. Když se vám daří, nechcete si to pokazit. Nechcete udělat chybu. Chcete, aby to tak pokračovalo, o což se teď snažím.

Během své kariéry už jste měl období, kdy jste si věřil. Někdy to bývá nahoru-dolů, ale teď se zdá, že jste se dostal do fáze, kdy si sebedůvěru dokážete udržet. Dá se to natrénovat, nebo je to přirozené?
No, myslím, že je to roky zkušeností z hraní na okruhu. Tak nějak se dá očekávat, že časem získáváte nezbytné zkušenosti, díky kterým pak na důležitých turnajích a v důležitých zápasech zůstanete klidní, věříte si, víte, co v určitých momentech dělat. To je asi moje současná situace. V roce 2008 jsem vyhrál grandslamový titul a potom Indian Wells. Měl jsem skvělých prvních pár měsíců v roce, ale potom přišlo pár porážek v prvním kole, v Miami, Wimbledonu... Byl jsem pořád mladý a nezkušený, byl jsem trochu zmatený a nevěděl, jak na to reagovat. Teď je to jiné. Mám kolem sebe skvělý tým lidí a spolu se nám daří.

Jak si teď vlastně vedou vaši bratři?
Ten starší, Marko, začal moc dobře. Teď je kolem 600. místa na světě, ale hodně bojuje se zraněními. Poslední tři roky má problémy, aby zůstal zdravý a v dobré kondici. Víc turnajů vynechá, než na kolika jich hraje, takže se mu těžko odhaduje, jak to bude dál. Pořád je mu 19 a možná bude mít šanci jít na vysokou školu. Ale... je to jeho rozhodnutí. Zkusí to dalších šest nebo deset měsíců, a pak se uvidí.

Ten mladší (Djordje, pozn.) je v Bollettieriho akademii na Floridě. Tvrdě trénuje. Má velký talent, (Radek) Štěpánek mi zrovna před pár dny říkal, že jeho forhend je copy/paste toho mého. Moc rád vidím, když se jim teď v tenisu daří, hlavně tomu mladšímu. Není to pro ně totiž jednoduché. Pořád nejsou dost zralí na to, aby... Víte co, pořád se musí potýkat s psychickými překážkami. Trénují před dvaceti, třiceti lidmi, protože nesou břímě rodiny Djokovičových. Není to pro ně nejlepší situace, ale díky tomu jsou silnější. Opravdu s tím bojují a vědí, že si to musí vybojovat po svém. Snad se jim to podaří.

pva, TenisPortal.cz, bnpparibasopen.com

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Koukám, že Djoker se zase nadřel. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A Tomáš se taky moc nenadřel. :-)

Viděl jsi to, s tím Gulbisem? Hrál Djoker tak dopbře, nebo Gulbis netrefil kurt?
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak Gulbis za celý zápas 1 winner, 28 nevynucených chyb. :-) Myslím si, že poměr W/UE 1:28 je světový rekord (na této úrovni).
Reagovat
VlS
Gulbis fakt netrefil kurt. Asi podobně by dopadl zápas Safina Wozniacki.
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem první tři gamy, pak mě to už nebavilo. Hned v prvním gamu měl Gulbis tři BB, nedal a pak ho Djoker mydlil a mydlil a mydlil... Ale Gulbis tam byl spíš do počtu, než že by Novak nějak exceloval. Uvidíme, co proti němu předvede kamarád Troicki, na US Open ho zle potrápil (a na AO mu skrečl).
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Tomáš agresivnějc než te´d hrává, což je pozitivní. Jsem zvědav, jestli budu hrát s wawrošem, nebo Čiličem, každopádne oboum má co oplácet.

Jsem koukal na zápas Any s Jelenou, solidně ji přejela. Musím ale konstatovat, že ačkoliv je Ana mimo kurt sympatická holka, to, jak na kurtu freneticky prožívá každý míč, je nanejvýš rozčilující. A taky ty její nadhozy při servisu, skoro v každé hře při svém podání aspoń jeden dva špatné nadhoozy, kdy nechá dopadnou míč na zem. To musí returnujícího hráče hrozně vyvádět z rytmu. Bych zavedl pravidlo jako v pinčesu -- tam když při podání netrefím míč, je to bod pro soupeře, tady by to mělo být chybné podání.
Reagovat
VlS
Jo, s tím nadhozem je to pravda, ale ty tanečky, které na příjmu předvádí Bartoli, to musí být pro podávající hráčku fakt horor.
Reagovat
smazaný uživatel
jeden OT - prosimvas, nevite, kde najdu vysledky WTA challangeru z Baham? nemuzu najit. Diky moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Petra moc velkou zápasovou praxi nezískala, páč v Bahamách prohrála už v prvním kole s Kristinou Barrois 1:6, 7:5, 6:3.
Reagovat
smazaný uživatel
prosim, kdes to nasel?
Reagovat
smazaný uživatel
Zde: http://www.tennisforum.com/showthread.php?t=430906

Na žádným livescore to nebylo ... dokonce ani na bet365 ne.
Reagovat
smazaný uživatel
achjo, diky no. Ono to prave vypadalo, jakoze se dneska ani nehralo, viz http://www.tenislive.cz/zeny/nassau-2011/
Reagovat
smazaný uživatel
Marka jsem viděl asi dvakrát nebo třikrát a žádný zázrak to není, jen těží ze svého jména, jinak by si na spoustě turnajl ani nezahrál. Mladšího Djordje jsem hrát prozatím neviděl.
Reagovat
steve79
Od kolika hraje dneska Federer? Na nova sport ho asi dávat nebudou, protože dávaj Ligu mistrů co?
Reagovat
smazaný uživatel
To je tak těžké přečíst si rozpis? A Liga mistrů není celý den.
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje od 22:30. Ovšem extrémně nudný zápas s Chelou. :-) Na to by se vydržel koukat snad jen skalní fanoušek.
Reagovat
smazaný uživatel
No já koukat určitě budu. :-) Btw nemůžu si nerýpnout... Cos to onehdy psal o Safině a jejím talentu? Možná by sis o tom měl promluvit s Hantuchovou a hlavně Stosur. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jak Hantuchová, ale Stosurová hrála včera příšerně. Safina toho moc nepředvedla.
Reagovat
smazaný uživatel
No, mladším tenisovým bráchou Noleho bych fakt nechtěl bejt. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist