Djokovič: Byl to jeden z mých nejhorších výkonů na grandslamech. Nemusí to znamenat začátek konce

26. 1., 10:59
Rozhovory 41
První hráč světa Novak Djokovič (36) byl po vyřazení v semifinále tenisového Australian Open v šoku. Svůj výkon proti Janniku Sinnerovi z Itálie, kterému podlehl 1:6, 2:6, 7:6 a 3:6, označil Srb za jeden z nejhorších na grandslamech v kariéře.
Profily hráčů
Djokovič na tiskové konferenci po prohře v semifinále Australian Open (© AFP)

"Naprosto mě přehrál," řekl šestatřicetiletý Djokovič na adresu dvaadvacetiletého Sinnera. "Byl jsem v šoku, jak špatně jsem hrál. V prvních dvou setech mi nevyšlo skoro nic. Byl to jeden z mých nejhorších výkonů na grandslamu," dodal.

"Ale abych byl upřímný, tak jsem se tady od začátku na kurtech necítil moc dobře. A k maximálnímu výkonu, na který mám, jsem se ani jednou nepřiblížil. Někdo řekne, že semifinále je dobrý výsledek, ale já mám vyšší cíle," prohlásil vítěz rekordních 24 grandslamů.

Djokovič v Melbourne získal 10 titulů a vyhrál tam 94 ze 103 zápasů. Sinner mu na Australian Open připravil první porážku od roku 2018 po sérii 33 vítězství. "Jednou to skončit muselo," řekl srbský tenista.

"A i když jsem nehrál dobře, tak jsem do toho alespoň dal úplně všechno," uvedl Djokovič. Odmítl, že by v zápase s mladším soupeřem hrál rozhodující roli věk. "To, že jsem nepředvedl standardní výkon, nemusí hned znamenat, že přišel začátek konce," prohlásil.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

41
Přidat komentář
michalenko
Sinner bol dneska v podobnej situácii ako nole v Austrálii v roku 2008.Djoko vtedy v pozícii hladneho outsidera ,ktorý chcel v semi vrátiť federerovi ťažkú porážku z usa open 2007 ,kde už djoko šliapal na päty fedexovi ,ale ešte to napriek tomu, že nebol horší hráč, mentálne nezvládol,čo sa mu už ale Austrálii nasledne podarilo. Aka to paralela z dneškom.Navyše bol vtedy ešte o 2 roky mladší od sinnera a fedex na rozdiel od dnešného 36 ročného djokoviča v podstate na vrchole v 27 rokoch. Aká to paralela z dneškom.Federer bol vtedy už tiež prežraty úspechmi a v semifinále podal biedny výkon ,ktorý sa potom pred médiami snažil z hrdosti nezmyselne ospravedlniť akousi fiktívnou mononukleozou ,aby vtedy znížil djokovicov výkon.Trufam si povedať,že vtedajší agresívny a nahecovany djokovič ,by bol z tým výkonom zpred 16 rokov ,pre sinnera dneska ťažko hratelny, aj keď je to len môj subjektívny názor.
Reagovat
Amputace
Ve finále US Open 2007 nebyl horší hráč? Vždyť tam dostal 3:0 na sety... Já vím, že tam byly dva TB, ale oba je prohrál, plus další set k tomu. Proto napsat, že nebyl horší hráč, mi přijde celkem odvážné.
Reagovat
michalenko
FedEx to vtedy uhral hlavne vďaka skúsenosti a aure ktorú mal a djokovič nebol schopný z nervozity premieňať setboly v oboch setoch ,ktoré mali brutálne tempo z oboch strán a vôbec nebolo badať ,že hraju proti sebe 10 násobný gs víťaz z jeho premiérovým účastníkom. Na to, že to bol jeho prvý finálový zárez na Gs v 20 rokoch proti bezkonkurencnemu fedexovi,to bol úžasný výkon a Federer to silou vtedajsej aury a skúsenosti uhajil .Bol to zároveň asi prvý a posledný prípad, keď nemal Federer v hľadisku nad djokom divácku prevahu .????
Reagovat
Amputace
Federer to nevyhrál žádnou silou aury, ve všem byl lepší. Že Djokovič neproměnil nějaké možnosti je pravda, ten první set asi dotáhnout měl, ale to si proti Federerovi v budoucnu tisícinásobně vykompenzoval.

Na první GS finále to byl určitě od Djokoviče skvělý výkon, ale ty to málem podáváš, jako kdyby si to Djokovič prohrál sám. Takovému náhledu jak statistiky, tak výsledek vůbec nenasvědčují.

https://tt.tennis-warehouse.com/index.php?threads/match-stats-report-federer-vs-djokovic-us-open-final-2007.633118/
Reagovat
michalenko
Keď to berieš skrze takúto oficiálnu štatistiku ,tak máš samozrejme pravdu ,ale ja som to myslel skôr pocitovo z hľadiska intenzity a úrovne hry ako takej ,kde štatistiky zkresluje podanie federera ,ktoré mal v tom čase lepšie o parník, takže ak si odmyslíme to podanie, tak bol zápas absolútne vyrovnaný v % vyjadrení miernej prevahy federera..... dajme tomu v pomere 52% ku 48% v prospech fedexa ,kde práve to podanie naklonilo miskyváh na jeho stranu.Paradoxne bol djokovič ešte bližšie výhre v 2 sete, kde jeho víťazný forehend na setbal skončil v milimetrovom aute . No a čo sa tým snažím poukázať?Hlavne to ,že sa často spomína djokovič predovšetkým od roku 2011 a obdobie pred tým ako keby vôbec neexistoval a pritom bol za obdobie 2007 až 10 konštantne tretí najlepší hráč z malými výpadkami (lepok astma atď)Za toto obdobie mal na konte 1GS dva finále 6 semi a k tomu 5 masters +turnaj majstrov čiže už vo veku 23 rokov mal na konte viac úspechov ako 99,9 % tenistov jeho generácie a to nevynímajúc hráčov ako berdych, tsonga nalbandian Ferrer ktorý boli považovaní za hráčov z úspešnou kariérou ale ktorý sa za celú kariéru ani nepriblizili k djokovičovej bilancii 2007 až 2010 a to všetko ešte zo zdravotným limitom a pri vrcholnej forme Fedalu. Premna je tento počin ako u jeho fanúšika ešte omnoho cennejši ako ďalšie jeho účinkovanie od roku 2011 až po súčasnosť. Udivuje ma to, vzhľadom nato, ked si to porovnám trebárs z Fedexom ,ktorý nemal do wimbledonu 2003 v podstate nič.Nadal bol samozrejme ešte kdesi inde vzhľadom na svoju silovu prevahu voči širšiemu poľu ,o čom mohli djoko z Fedexom v tak mladom veku iba snívať.
Reagovat
Amputace
S tímhle samozřejmě naprosto souhlasím. Djokovič byl vynikající hráč už před rokem 2011. Jsou to ale většinou právě fanoušci Djokoviče, který tohle období tendenčně devalvují, aby tak omluvili výrazně negativní H2H s Federerem a Nadalem.
Reagovat
Amputace
H2H z té doby, samozřejmě.
Reagovat
paddy
Patik
25.01.2024
21:17
Sinnerovi dávam max. jeden ťažko vydretý set v tiebreaku..Zverev porazí Medvedeva..takze to sú moje predikcie... čiže.. (bude to presne opačne(žartujem nebude)).

skutečně to vyšlo přesně opačně
turista si tě smaže z mobilu
Reagovat
Amputace
Paťu se vyplatí sledoval a sázet podle něj. Z 99% to má přesně naopak.
Reagovat
Patik
Ono to tak proste je čokoľvek nahlas poviem stane sa presný opak ale keď niečo potichu tuším tak mam väčšinou pravdu..podla mňa sa ma snaží niekto tam hore občas len dobre vytrolit.
Reagovat
Dovodo6
Podle mě není hlavní otázka to, jestli na Djokoviče nezačíná doléhat věk, ale jestli Sinner nedopadne podobně jako Alcaraz, který po fantastické formě na Wimbledonu od té doby nic nevyhrál
Reagovat
michalenko
Na djokovica bol na AO už proste veľký tlak a hon naňho podobne ako po Rg 2016 keď proste už nemal mentálne a emočne kde brať. Tá motivácia po tom ,ako sa stal definitívne goat a odskočil bezpečne od nadala isto riadne poklesla .Pre djoka bude lepšie ak klesne na druhé tretie miesto a nebude už najväčší favorit na Gs.Z tejto pozície bude nebezpečnejší ,keď bude ten horúci zemiak a tlak očakávania trebárs na alcarazovi či sinnerovi a Novak bude útočiť zo zavetria. Táto rola mu vždy sedela lepšie ,vzhľadom na to ,ako musel pracne rozbíjať duopol fedal.On ešte gs dá, ale najprv musí vypadnúť na určitú dobu z role mega favorita a potom znova zažiari ,keď to už nikto príliš čakať nebude a na tých 25 gs a prekonaním connorsa(Možno olympiáda) to zabalí.
Reagovat
srnecek
s tým by som súhlasil...
Reagovat
Dovodo6
Nenechal se slyšet, že chce hrát až do 40 ?
Reagovat
Mistic
Tiež by som v celku súhlasil. Raz som to už písal, potrebuje ešte 25 GS. Všetko ostatné veľké už má. Olympiáda je lotéria, ako majster sveta v cyklistike.
Reagovat
Drzymalski
Janík ho prostě vystřílel z kurtu. To je celé. Nole špatně ale ani v lepší formě by
Reagovat
petanovy
Prostě hrozný co tu píšete dnes byl na dvorci jen jeden hráč a to Sinner hrál si to své a nikam Novaka nepustil ani v jednom setu se nedostal Djok k breakballu...Prostě přišel jeho Kat a už ho porazil potřetí za poslední 3 měsíce.zadny den blbec apod žádné výmluvy je tu hráč který je lepší než on a Nole se bude muset přizpůsobit a zlepšit hru a inneco navíc aby ho porazil.
Reagovat
Patik
Reagovat
Drzymalski
Dá se s tím názorem souhlasit. Janík Nolemu nedal šanci jeho převaha ve všech hernich cinnostech byla brutální. Ano mohl mu pomoci servis ale právě ten mu nechodil.
Reagovat
McBorg
Ty si sa na čo pozeral,veď nemal ani 25% z Djoka na konci roka2023,v prvom zapase za 3 mesiace v ktorom o niečo šlo vyhral tiroláček,ale hral výborne klobúček,uvidime v dalšich mesiacoch zač je toho loket a či bude prehrávať pravudelne
Reagovat
Orgasmator
Hrál svůj podstandard, UE a hlavně servis špatný...
Reagovat
makro99
Zajímavý člověk ten Djokovič, nečernobílý.. zajímavá tiskovka, nenudná...
Reagovat
Blondie
Reagovat
Ondra979
je zajimave, ze Novak odmita, ze by hral roli vek...uprimne ja si to uplne nemyslim, a treba si to nemysli ani on, ale nechce to samo naplno priznat, to by celkem davalo smysl, protoze pak by si na neho akorat mohli jeste vic verit, kdyby to priznal...jestli to tak je se nejspis dozvime na RG, nebylo by moc normalni kdyby ho vyhral 37 lety hrac, byt je to Djokovic..ja tipuji, ze tam ho nekdo skoli jeste pred finale, pokud se mu nejak zazracne nevycisti pavouk..
Reagovat
Patik
A keď vyhral 3 gs tm a masters minulú sezónu ešte nebol starý? Vek v tomto nehral rolu.. s Fritzom hral úplne v pohodicke a so Sinnerom už je starý.. Nehral dobre celý turnaj a so Sinnerom kopil lacné chyby z rutinnych pozicii zbytočne pririskovane druhé podania..ja by som to prirovnal k Alcarazovi vybrali si blbý deň a keď už sa zdalo ze by začali otáčať zápas tak to zase pohnojili v štvrtom sete.
Reagovat
Ondra979
tak relativne stary byl uz loni, to je fakt...jenze ted bude jeste o rok starsi a souperi prece jen trochu vyrostli..hlavne teda Sinner, Alcaraz se snad taky jeste probere..pak je tady Zverev ktery mel vypadek kvuli zraneni, Medved a par dalsich jako treba Tsip taky nebude chtit zustat jiste pozadu, mozna i Rune..proste jednou to prijit musi, jestli je to uz letos se dozvime, ja tipuji ze nejspis ano..kdyz vyhraje jeste letos 2GS a nebude to treba stestim na los, tak to platit nebude..podle me vyhraje nejspis jen jeden a bohuzel to bude asi Wimbl..
Reagovat
Amputace
Loni starý nebyl a letos už je? V tomto věku už to tak u sportovců holt bývá. Stačí rok dva a všechno je jinak. Navíc ti mladí se začínají zlepšovat a Zverev s Medvěděvem konečně předvádějí trochu stabilnější výkony.

Fritze a Sinnera v rovině kvality předvedené na tomto AO vůbec nemůžeš srovnávat. Sinner úplně někde jinde, navíc hráč s přidanou hodnotou a tenisovou inteligencí. Fritz to jen pálí od BL, navíc je předvídatelný, což je proti hráči s mimořádnou předvídavostí docela problém.

Určitě bych netvrdil, že si Alcaraz vybral špatný den. U něj bylo vyloženě vidět, jak ho Zverev zaskočil a neví, co hrát, tak zkoušel všechno možné. Alcarazovi fandím, ale v tomto případě bych řekl, že ho Zverev prostě a jednoduše přehrál. Nic mu nedovolil.
Reagovat
Ondra979
jj souhlas..proste je to osidne, dlouho se zda, jako by skoro nestarnul a pak to muze prijit raz dva...vzpominam, jak Sebrle sveho casu predvadel skvele vykony, pak jeste vyhral s trochu stesti pro nej zaklete MS, kdyz mu bylo asi 33, a pak sel najednou strasne dolu a uz se svym drivejsim vykonum nedokazal nikdy priblizit..jasne, je to jiny sport, ale nekdy se toto stava a neni to nic divneho
Reagovat
baba
už od začátku bylo jasné, že nemá svoji obvyklou fazonu, od prvního kola nehrál moc dobře a i s tím se dostal do semi. Co by za to naši dali....Sinner dnes prostě lepší a hlavně bez bázně a hany....
Reagovat
Ondra979
ano, to byli videt, s vyjimkou zapasu s MAndarinkou to nebylo ono...jenze ted je otazka, jestli se dokaze vratit na zase na uroven, na jakou jsme byli od nej zvykli...podle me uz uplne ne, tedy aspon na hardu nebo antuce...na W bude porad top favorit, tam je to neco jineho..ale muz se splest, uvidime v prubehu sezony
Reagovat
Patik
Podľa mňa sa nič nemení.. Vklude môže vyhrať zvyšné tri grandslamy proste mal blbý deň a prehral..Sinner môže uhrať GS a zvyšok sezóny trieť biedu.. Alcaraz to isté.. Teraz je okolo toho len haló lebo AO je u Djokovica proste pre každého automaticky titul..keby sa to udialo niekde na Rg ci US tak každý len mávne rukou.
Reagovat
Patik
Mala byt reakcia dole na príspevok.
Reagovat
Patik
Nečítal som komentáre ľudí ale predpokladám len reči typu ako je už starý ako sa strieda stráž... Koniec big 3.. Už nato nemá..a cez Sinnera už nemá šancu postúpit.. Bla bla bla a klasické odpisovacie kecy co po prehre bývajú.. Pritom ešte pred mesiacom ukončil najlepšiu sezónu svojej kariéry.. Co sa zápasu týka je to len o tom ze sa v úvodzovkách zle vyspal.. Nič viac nic menej (a ešte preto lebo som mu tipoval hladkú výhru,pochopiteľne mi chcel dokázať presný opak aby som sa mýlil. ) za prvé dva sety uhral 3 gemy nastrielal 56 UE co viac k tomu povedať.. Nevedel trafiť rutinné údery z toho nemôže očakávať víťazstvo..uplne v pohode to prijal ešte sa aj zasmial na sebe.. No co blbé dní bývajú jeho víťazstva niesu vždy samozrejmosťou.. Sinner sa nemusel ani snažiť a on ešte povie ze ťažký zápas ty vole kvalifikant by ho viac trápil.
Reagovat
Ondra979
no zatim z toho nelze vyvozovat velke zavery, ale vzhledem k tomu, ze to, co Djokovic doted predvadel i vzhledem k veku moc normalni nebylo, tak je docela mozne, ze tak bude..precejen mladi si na nej uz budou vic verit, a treba na RG bych mu na vitezstvi uz moc neveril, na W to bude jine, tam muze urcite vyhrat, ale verim, ze bude mit minimalne v Sinnerovi a Alcarazovi konkurenceschopne soupere,takze jistota to nebude ani tam. a na hardech to bude mit uz taky tezsi...vyhrat urcite muze, ale bude potrebovat los jako loni na USO, tam to mel opravdu docela easy, jinak uz podle me vetsinou prohraje v tom SF, pripadne i F..ale nebude to vubec zadna ostuda, o tom zadna..uz ma sve davno nahrane a nemusi nic
Reagovat
Patik
Podľa mňa sa nič nemení.. Vklude môže vyhrať zvyšné tri grandslamy proste mal blbý deň a prehral..Sinner môže uhrať GS a zvyšok sezóny trieť biedu.. Alcaraz to isté.. Teraz je okolo toho len haló lebo AO je u Djokovica proste pre každého automaticky titul..keby sa to udialo niekde na Rg ci US tak každý len mávne rukou
Reagovat
Ondra979
uvidime, podle me uz se musi projevit, ze mu bude letos 37...Sinner ho urcite muze porazit ted v podstate kdekoliv, Alcaraz pokud nevypadne driv tak taky, na antuce mozna i Zverev nebo nekdo dalsi z mladych..proste si myslim ze 3 GS letos temer jiste nevyhraje, 1 nejspis ano, 2 kdyz bude mit trochu stesti i na los..tak jsem zvedav jestli to vyjde
Reagovat
turista
No tak Novak může jít cestou Federera. Ten vyhrával tituly do 38 let ale už ne ty největší. A ještě ho koronavirus připravil aspoň o 2 kousky než přišly ty potíže s koleny. Svůj standard 5 vyhraných titulů za sezónu Novak i tak splnit může. Může mu k tomu pomoci Astana a tak podobně.
Reagovat
Ondra979
jo uplne klidne..tu 100 da s prstem v nose..jak se bude dal darit na GS to je otaznik, uz to proste tak snadne nejspis nebude a jak rikam, je skoro nenormalni, ze se to pravdepodobne stane az ted..next gen byla slaba a nextnextgen musela teprv dozrat a pockat si, az bude proste jeste starsi..to je stejne sila
Reagovat
Ondra979
proste nejvetsi sance ma ted urcite na W, kde tech vaznych souperu je porad relativne malo, vypada to ted na 2 a ti muzou vypadnout...na antuce i na hardu uz ta paleta hracu, kteri ho mohou porazit bude vetsi..klidne 4-5 a to uz se pak blbe vyhrava, doted to bylo jinak ale proste se to meni..a jak rikam, je to normalni, vlastne ne uplne, kdyz se to deje az ted :)
Reagovat
farr
Pamatuju kolikrát se přesně takhle odepisoval Nadal a pak v 2022 vyhrál prvních par měsíců co se dalo pak i RG až mu ruplo tělo na Wimblu
Na základě jednoho turnaje před kterým ani nemohl mít dobrou přípravu kvůli zápěstí pak jestet nemoc, ho odepsat že je vlastně do šrotu. Dokud nebude na vozíčku nevěřím, že ještě něco nevyhraje.
Reagovat
Ondra979
jo, ale tady uz se bavime o hraci, kteremu bude letos 37, pred dvema lety bych toto urcite netvrdil...rozhodne ma sanci vyhrat jeste GS, mozna i dva, ale bude to tezsi, a nejvetsi sance ma ted urcite na W..tam je nejslabsi konkurence a zapady nebyvaji tak fyzicky narocne..na RG uz to proste nevidim, tam ho vlcaci nepusti, na USO mel loni opravdu lehky los, a to se nejspis nebude opakovat..jako on to posunul dost, ale kazdy musi mit nejaky limit, ani Fed jak se mu blizila 37 uz nemohl hrat takovy tenis jako driv, byt byl stale na velmi dobre urovni dokud byl zdrav, on ale casteji chodil na sit, coz Djok moc nemusi..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist