Djokovič chtěl před dvěma lety skončit. Teď věří, že bude mít nejvíce grandslamů a týdnů na trůnu

15. 5. 2020, 11:36
Aktuality 99
Novak Djokovič podle jeho manželky Jeleny chtěl před dvěma lety, kdy se vracel po zranění lokte, s tenisem skončit. Nyní je zpět na postu světové jedničky a věří, že bude mít po konci kariéry na kontě nejvíce grandslamových trofejí a také nejvyšší počet týdnů strávených na postu světové jedničky.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Djokovič kvůli zranění lokte předčasně ukončil sezonu 2017 a jeho návrat na kurty zpočátku neprobíhal vůbec dobře. Na Australian Open uhrál jen osmifinále, a na oblíbených amerických podnicích v Indian Wells a Miami se dokonce loučil hned po prvním zápase.

Právě po vypadnutí v Miami dle jeho manželky Jeleny chtěl ukončit kariéru. "Přišel za mnou a řekl mi, že končí, to je pravda. Prohrál v Miami, pro něj to byla velmi špatná porážka. Sešel se s námi všemi a řekl 'Lidi, víte, že tohle je konec.' Úplně mě šokoval. Nevěděl, jestli si dá pauzu na půl roku, rok nebo už se nevrátí, dokonce agenta požádal o zkontaktování sponzorů."

Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu ale u tenisu zůstal, žádná pauza se nekonala a k návratu na výsluní mu nakonec pomohl i kouč Marián Vajda, se kterým se dal před antukovým jarem opět dohromady. V červenci ovládl Wimbledon a poté přidal další čtyři grandslamové triumfy. Letos na turnajích ještě nenašel přemožitele.

Nyní má na kontě 17 grandslamových titulů, více jich vyhráli jen Roger Federer (20) a Rafael Nadal (19). Také v historických tabulkách, co se týdnů strávených na tenisovém trůnu týče, je třetí. Djokovič na postu světové jedničky strávil 282 týdnů, delší dobu kralovali už jen Federer (310) a Pete Sampras (286).

Djokovič věří, že má na to, aby měl na konci kariéry sbírku grandslamových trofejí větší než jeho dva největší rivalové a také nejvyšší počet týdnů strávených na postu světové jedničky. "Vždycky jsem si hodně věřil. Věřím, že můžu vyhrát nejvíce grandslamů ze všech a strávit nejvíce týdnů v čele žebříčku. Tyhle dva cíle jsou pro mě do budoucna jasné. Nevěřím v limity. Podle mě jsou limity jen výmyslem vašeho ega nebo mysli."

"Nevěřím v žádná omezení, chci hrát ještě dlouho," vyslal Djokovič varování svým soupeřům, mladším i starším. "Asi už dlouho nevydržím hrát v takové intenzitě s tolika turnaji a cestováním. Ale pokud se budu soustředit jen na ty největší a pro mě nejdůležitější turnaje, můžu klidně hrát do čtyřiceti let," řekl jeden z nejlepších tenistů historie.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

99
Přidat komentář
panzer.dragon
líbilo by se mi kdyby se z týhle korona pauzy Rafa a Djok už neoklepali ajeli si nějakej ten rok třeba ty osmi/čtvrfinále, ale naopak Fed by třeba urval ještě wimblas :-)
Reagovat
Nola
kolkyze krat si uz prezliekol kabat? :DDD
Reagovat
Pe3k
Počet týdnů překoná hravě, ale ten rekord gs bude naopak těžký.
Reagovat
turista
Bohužel ano, protože léta běží a přibývají i Djokerovi.
Reagovat
Mayo
Len 4 GS pre RF za posledných 10 rokov. To je skutočná bieda na takého hráča.
Reagovat
paddy
Sampras nebo Borg mají dokonce čistou nulu na kontě, slabá generace
Reagovat
smazaný uživatel
0/0 je lepšie ako 4/40, to neoklameš.
Reagovat
paddy
mám nápad, jak to řešit na turnajích

https://www.youtube.com/watch?v=wYsguXv_HLM
Reagovat
woody
Je to devět let co porazil ND 4 x za sebou ve finále Nadala. Ten zapas byl skvelej, Novakovi jak litaly ty BH křížem. To byl best mode.
Reagovat
smazaný uživatel
A za par dni to bude 9 let, co Nadal ziskal RG :)
Reagovat
woody
Ani mi to nepřipomínej ... :)
Reagovat
Marduch
A pak jeste finalka Wimblasu a US Open... V te sezone byl Djoker pro Byka nemilosrdnym toreadorem..
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, velmi zlá sezóna..Nastastie sa to od finále RG12 dalo na dva roky do poriadku.
Reagovat
Marduch
Vdaka bohu ze jen na 2 roky :p
Reagovat
smazaný uživatel
Tak odohralo sa za tie dva roky viac finále, ako za zvyšných 6, takže v poriadku.
Reagovat
Marduch
mno s tim návratem do pořádku u finálových duelů to zase takové terno nebylo, od RG12 do 2014 to tam měli na finále 5:3 pro Djokera, byť ty tři Rafovy výhry znamenaly tři GS tituly.
Reagovat
smazaný uživatel
No finále GS samozrejme :)

Finale beznych turnajov si ani nepamatam pravdupovediac, z hlavy by som dal mozno nejaké 3-4 mimo GS aj historicky.
Reagovat
Marduch
Tak tos tradičně odbočil z vlákna..načali jsme přece dnešním výročím..
Reagovat
smazaný uživatel
No to je jedna zo základných charakteristík duskusie, ze sa rozvíja.

Vyrocie 4. finále je fajn, ale čo z toho, ked nebolo ziadne Grandslamové.
Reagovat
woody
To nesouhlasím. 4 x vyhrané turnaje masters jsou 4000 tisíce bodů, jedno GS 2000.. Turnaje Masters sice nejsou tak přestižní,jako GS, ale pořád tady startuje to nej v žebříčku, často máš cestu těžší než na GS...
Reagovat
turista
Djoker tehdy posbíral několik tisícovek právě nad Nadalem (Monte Carlo 2013, Řím 2014,atd.).
Reagovat
Nola
snad Kamil dodrzi pravidlo absencie na tomto webe pocas vikendov a zavladne tu konecne odborna diskusia...
Reagovat
smazaný uživatel
My máme dole solidní debatu. To, že se neumíš zapojit není můj problém. Zkus seznamku, opačné pohlaví tě možná zachrání.

PS: Doporučuji se předtím podívat do zrcadla.
Reagovat
paddy
V současné situaci můžeme mluvit za všechny
Pro letošek skončili všichni ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Vertlík.
Reagovat
smazaný uživatel
2010 chcel skoncit, 2018 chcel skoncit...

Z Noleho sa stáva Drama Queen.
Reagovat
Nola
v roku 2018 bol na operacii po AO, urychlil navrat a prehraval s kdekym, v tom case som ani ja velmi neverila..... prehra s Ceccinatom na RG, a nasledne vyhlasenie, ze vynecha travu, to nevestilo nic dobre....
odrazovy mostik bola vyhra nad Rafom na W, oni su si snad sudeni....
Reagovat
turista
Ano. Novak byl na jaře 2018 otloukánkem na okruhu a změnila to účast ve finále v Queensu i když ještě neúspěšná a pak ten vyhraný Wimbledon.
Reagovat
sojka1
pri zametani pred vlastnim prahem me napadlo, ze ho muze nekde svihnout a ma limit hned....
Reagovat
Marduch
Ono ho prave svihlo na tom vyslapu v 2017, kdy to mel vselijak .. A tam, tam nahore, mimo civilizaci, mu doslo, co je jeho poslani..sakra sojci proklatej vyslap :pp
Reagovat
sojka1
hele, ty nelitas... tam nahore mezi temi egy my klickujeme uplne hrave... ale na zemi... na Zemi me klidne muze nekdo priplacnout i kostetem.... ;-)
Reagovat
Marduch
Jj litam..a ne malo :)
Reagovat
Mayo
To je jasne, že bude mat najviac týždňov aj GS. To s tým koncom je ale zaujímavé no.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to stejná sračka, jako když byl ožralý na zápase DC v roce 2011.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to logické že ano.

Jediný tenista, který mu vezme na hardu, nebo trávě alespoň set je téměř 40ti letý Federer.

Nadal za chvíli z RG uhne, takže bude stačit porazit Thiema.

A nextgen mu ublíží tak v některých zápasech na 2 sety maximálně.

Koho by nebavilo hrát prakticky bez konkurence že.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom dodám - ať se vyhneme stupidním diskuzím.

Djokovič má 17GS v době BIG3, což je brutální počin. ALe tak další pětku si může nabrat na Tsitsipasech, Zverevechp popř. Thiemech na hardu.

Což je fajn, proč to nebrat když je to skoro zdarma.
Reagovat
woody
Já to tak nevidím. Djokovice čeká těžký úkol pokud to chce zvládnout. Bude záležet na strašně faktorech a ten cíl, zejména počet GS je pořád daleko, Nadal nějaký ten GS přidá, minimálně RG. Roger taky není vyloučený, pro Novaka to na první místo může být klidně 5-7 GS, což rozhodně není málo.
Reagovat
turista
Ano. Federer a Nadal mají své vrabce v hrsti a Djokovič zatím jen holuby na střeše.
Reagovat
paddy
dokud nevíme, jak bude vypadat naše soužití s virem, a kolik se v příštích 3 letech bude hrát GS, tak Nadal s Djokovičem mají maximálně jen holuby v nose :D
Reagovat
turista
No Nadal už má 19GS což je hodně. Ten už má v hrsti téměř vše. Djokovičova ztráta 2 GS vypadá v době koronaviru jako velká.
Reagovat
paddy
Nadal sice ztrácí jeden na čelo, ale klidně bych si vsadil, že skončí 3.
Reagovat
Patik
Thiem vystrčil na harde varovný prst..Federer pomaly končí ale minimálne na matchpointy šance má ..Nadal Djokovič to už neni ani rivalita ale jednostranná záležitosť..Medvedev Tsitsipas možno budú chcieť zamiešať kartami..Wawrinka to ešte rozbalí než to zabalí..Del Potro si možno spraví ešte jeden GS comeback..Murray mu to môže osladiť v prvých kolách..po pauze budú všetci namotivovaní bude im to chýbať každý sa bude snažiť..
Reagovat
Amputace
Možná kdyby Djokovič nevypadával s Thiemem či Cecchinatem, potkávali by se s Nadalem i na antuce, a ta jednostranná záležitost by ti potom nepřipadala tak jednostranná.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono by taký možná stačilo, kdyby Rafa dostal na RG do SF Thiema a do finále Djokoviče. To se poslední 3 roky nestalo.

A je to dost podstatná věc.

2/3 ze tří ročníků šel Thiem na Djokoviče a 2x ho vyřadil, pak ho klepl Rafa. Moc rád bych se podíval na Rafův scénář SF Thiem, F Djokovič.
Reagovat
Marduch
Djokoland plne kvituje Kamiluv scenar. Huž aby to bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
A dodám.

Ideálně protáhnout zápas Nadal-Thiem v SF na 2 dny a další den hrát finále s Djokovičem. To by byla tiskovka :)
Reagovat
Amputace
To by určitě mohlo stačit k tomu, aby Nadal nevyhrál RG. Je to (já bych se to nebál tak označit) možná nejhorší a nejtěžší možná kombinace soupeřů v současném tenise - trojice Nadal, Djokovič a Thiem v semifinále RG. Nenapadá mě, co by mohlo být pro kteréhokoli z té trojce těžší zdolat.

Není nicméně jeho problém, že Djokovič na Nadala v posledních letech na antuce prakticky vůbec nenaráží, že není buďto schopen porážet Thiema, kterého zatím Nadal nepustil ani do pěti setů, nebo je zraněný, nebo z formy atd. Nadal-Djokovič jednoznačná záležitost? A nebude to taky trochu tím, že když byl mimo formu a po zranění Nadal (2015/16), Djokovič se na něm vydrandil asi v sedmi nebo kolika zápasech, zatímco když byl mimo formu a po zranění Djokovič (2017 a polovina 2018) odehráli spolu všehovšudy dva zápasy? V posledních dvou letech se skoro nepotkávají, a pokud už ano, tak na antuce vyhraje Nadal, na hardu Djokovič.
Reagovat
turista
Ale v sezónách 2011, 2013, 2014 si taky Novak vylepšil bilanci s Rafou, který rozhodně na tom nebyl špatně a z toho hned 4 výhry nad ním byly na antuce. A když na TM v Londýně 2015 Rafana porazil a konečně vyrovnal h2h bilanci s ním tak tehdy řekl: "11 sezón na okruhu jsem se honil za tím abych tu h2h s Nadalem vyrovnal. Bylo to strašně těžký. Jsem šťastný, že jsem to dokázal".
Reagovat
Amputace
Však ano. Já jsem reagoval na tvrzení, že Nadal-Djokovič už není rivalita, ale jednoznačná záležitost.
Reagovat
Patik
Nemôžme sa predsa vyhovárať že od 2013-14 do roku 2020 je Rafa stále mimo formy alebo zranený alebo čo ja viem čo..a Djokovič toho vyťažil v h2h..priznajme si že Nole ho má sebavedomo prečítaného ako nikto..a naopak Rafa má na harde proti Nolemu prehnaný rešpekt až strach by som povedal..to nie že 2015-16 si Nole prilepšil..Djokovič ho porazí na harde hocikedy aj v Nadalovej top forme na jeho top hardovom podniku nato vezmi jed...a hlavne keby sa stretli na hardovom GS nehrozí že by mu pustil GS a poslal ho do náskoku..
Reagovat
Amputace
Od roku 2014 do současnosti je to 13:4 pro Djokoviče, přičemž sedm (tedy více než polovinu) z těch 13ti výher Djokovič zaznamenal v letech 2015 a 2016, kdy Nadala porážel Verdasco, Lopez, Dolgopolov, Berrer apod. Na to jsem chtěl poukázat.

Nadal na Djokoviče už na hardu nemá, to vůbec nepopírám. A koneckonců ani jsem neočekával, že Nadal po třicítce bude pořád porážet své největší rivaly na různých površích, bude komplexní a plně konkurenceschopný všude a pro každého. Drží si tu antuku a to mně, jako jeho fanouškovi, bohatě stačí. Bohužel pro Rafu naprosto drtivá většina těch zápasů s Djokovičem z posledních let se uskutečnila právě na hardu. Zatímco na antuce Djokovič úplně běžně prohrává s hráči, které tam Nadal bezpečně poráží. Takže když se vesměs hraje jen na Djokovičově silném povrchu a na Nadalově naopak takřka vůbec, těžko pak jejich rivalitu posuzovat nějak komplexně. Proto mi ve světle těchto okolností připadá tvrzení, že Nadal-Djokovič už je jednoznačná záležitost, dost nefér pro Rafu, který neměl ani zdaleka tolik možností svoji rivalitu s Djokovičem prohloubit na svém silném povrchu, jako tomu bylo naopak z pohledu Djokoviče.
Reagovat
smazaný uživatel
To co říkáš ty platí i o Federerovi, tam je ta H2H posledních X let taky výrazně ve prospěch Švýcara.

To, že Rafa ztrácí je jednak věkem a také tím, že se převážná část tenisového roku hraje mimo jeho oblíbený povrch.

Druhá věc je ta, že takový Federer antuku sere úplně a Djokovič se na ní taky nepředře.

Podle mě ani Nole tu antuku nehraje na 100%, kdyby se tak moc snažil k Rafovi dojít, tak tomu turnaji dá více a neprohraje s hráči s kterými prohrává.

I velký Djokovič narazil dle mého na svůj motivační strop a Masters ho prostě tak nějak netlačí do paty a proto nemůžeš čekat, že se bude potkávat s Rafou na antuce tak, aby se jejich rivalita vyrovnávala.

To se prostě dít nebude. Já mám tezi, že antuka je v profi tenise oblíbená úplně nejméně a pokud FED a DJOK mají prostě French Open, tak je pata nepálí.

Když se vžiju do Djokoviče, tak proč dřít a ladit formu na French open, které jsem už vyhrál, když jsem největší favorit na AO, Wimbledonu i USO?
Reagovat
Amputace
A podle čeho ti přijde, že se na antuce nepředře? 2016 vyhrál FO. 2017 byl zraněný. 2018 se vracel po zranění. 2019 prohrál v pěti setech s Thiemem, po Rafovi v současnosti zřejmě nejlepším antukářem. Navíc loni vyhrál Madrid a ve finále Římu prohrál až s Nadalem.

Tohle je jen tvá pocitová záležitost a já to vlastně chápu. Ale je potřeba se na to podívat ve světle okolností, které píšu. Protože Djokovič reálně od vítězství na FO ani neměl mnoho příležitostí, jak dokázat, že ho antuka stále motivuje, protože se hned potom zranil, dvě antukové sezóny byl mimo formu, a až loni tam nastoupil v plné formě. To ale prohrál právě s Thiemem, který aspiruje být na tom povrchu jednou nejlepší.

Federer samozřejmě na antuku dlabe, to je bez diskuze. Ten byl naposledy motivován na ní něco vyhrát v roce 2011, kdy tam hrál asi svůj nejlepší tenis, a byť prohrál finále s Nadalem ve čtyřech setech, trápil ho asi nejvíc ze všech jejich zápasů na RG.
Reagovat
Apple
Když už je srovnáváte ty tři, tak přidám jeden pohled na věc - není to nic převratného a každý to dávno ví. Fedex a Djokovič jsou mnohem universálnější než Nadal a jsou co se výsledků na hradu téměř srovnatelní, kde Djokovič nejspíš časem dožene Fedexe. Ale ani jeden z nich nemá a nikdy mít nebude to co Nadal dokázal na RG. 12x vyhrát jeden Grandslam - což je tuším z 15 startů něco co už asi nikdy nikdo nedokáže. Aktuálně nejúspěšnějšímu tenistovi světa defacto sebral motivaci hrát na RG a Djokovičovi trvalo hodně let než se k tomu jednomu titulu vůbec dostal - takže jim dovolil získat jen 2x RG za svou kariéru a přitom nasbíral na hardu mnohem víc grandslamů. Z mého pohledu je to jasné :)
Reagovat
Marduch
No mozna nakonec lepe pro Rafu, resp. pro jeho fandy, ze plnohodnotny zapas na antuce jsme nevideli tak dlouho:) Cim by se pripadne zaklinali potom? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
No to mas tak, tiez mozeme tvrdit, ze plnohodnotný zápas v Austrálii sme nevideli dlho, alebo plnohodnotný na W, bez strechy. Atd.

Vzdy si to mozes otocit ako potrebujes.

Fakt je ten, ze oni dvaja su rovesnici a tak si naozaj nemaju co vycitat. Faktom je, ze Nadal ma viac GS prave preto, ze dokázal vyhrat dve velké hardové finále, kdezto RG si strazi. Tu treba hladat historický rozdiel.
Reagovat
Amputace
Pak by samozřejmě nezbývalo než plně uznat, že Djokovič po třicítce Nadala po třicítce kompletně zdominoval. Dokud ale k takovým zápasům nedojde (na antuce), lze jejich rivalitu posledních let posuzovat jen velmi jednostranně a z pozice Djokovičova top povrchu.
Reagovat
turista
Djokovič když nepočítám výpadek v letech 2017-8, kdy byl otloukánkem tak na antuce prohrává minimálně. Pokud ano tak je to buď s Nadalem nebo s Thiemem. Jinak jde o zcela výjimečné porážky.
Reagovat
Patik
Amputace ..rád by som si veru pozrel ich vzájomný zápas na antuke..ich posledný zápas v Ríme mi prišiel taký čojaviem..Djokovič tam išiel už naozaj z posledného..najlepšie by bolo French Open finále ale normálne okolnosti obaja s dňom volna a obaja vo forme..ono čo si má človek myslieť keď sa stretnú trebárs v desiatich zápasoch dva sú na antuke za nie naj. okolností..a ostatných osem Nole nestratí ani set..je to ponižujúce pre Rafu vzhľadom k tomu ako vedel kedysi Novakovi zatopiť na harde..
Reagovat
Patik
samozrejme aj niektoré Noleho hardové výhry neboli pre Rafu tiež v naj okolnostiach..
Reagovat
Amputace
Prakticky bez konkurence? Prakticky bez konkurence hrál možná 15/16, kdy tam neměl Nadala a někteří členové next gen byli ještě v pubertálním věku. Naopak nějaký rok dva má právě Djokovič s hráči next gen veliké problémy.

K tomu uhýbání Nadala z RG dojde podle tebe kdy? Každý rok je tam slabší, a přesto to pokaždé bezpečně stačí na titul (pětiseťák na RG hrál naposledy v roce 2013)

A taky si uvědom, že i Djokovič bude stárnout. Jednou to zpomalení u něj musí nastat. Navíc nikdo neví, v jaké formě se po vynucené pauze který hráč vrátí.
Reagovat
smazaný uživatel
Problém je v tom, že na té antuce Nadalovi fakt stačí podprůměr aby uhrál titul. Mluvím samozřejmě o best of five, čili RG.

Tam je ta jeho karma tak obrovská, že má finále jisté prakticky každý rok.

Ber, že Federer ve Wimbledonu je mírně podobný, kromě pár kiksů je v pohodě, akorát blbý je, že tam má Djokoviče, což Nadal svého superkonkurenta na RG prostě nemá. Je tam svou kvalitou tak vysoko, že je v komfortní zóně.

Ano souhlasím, že Djokovič stárne, ale mě je zle z té aktuální konkurence, kterou má a bude mít. On má s mladými problém jenom ve dvou setech, jinak si ani neprdnou.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer W je na tom asi tak, ako Nadalove USO. Áno, je tam silný, ale ked ho nevyhrá, nie je to ziadna senzácia.
Reagovat
Amputace
Ale má Nadal na RG superkonkurenta, samozřejmě, že má - Djokoviče. Jenže pohled na posledních 5 let to dost zkresluje. V roce 2014 se Nadal zranil a odešel s formou (2015/16), pak se pro změnu zranil a s formou odešel Djokovič (2017/18) a loni vypadl v pětiseťáku s Thiemem. Mezitím, co byl s formou odejítej Nadal (15/16), jediným jeho vážnějším konkurentem byl právě stárnoucí Federer a Murray. V té době porazil na RG Nadala a další rok to tam vyhrál. Pak byl ale na dvě FO mimo s formou. Djokovič samozřejmě pro Nadala nepředstavuje nic míň na RG než ve Wimbledonu pro Federera. Ovšem v posledních letech se to holt sešlo pro Nadala trochu šťastně a naopak pro Federera nešťastně. Ale klidně už na dalším RG může být Djokovič pro Nadala superkonkurentem a můžou se o vítězství tahat pět hodin. Klidně to tak mohlo být už loni, kdyby Djokovič zvládl pátý set toho semifinále.

A co se týče té konkurence - v roce 2015 a 2016 to bylo daleko horší. To tam kromě Federera a Murrayho (a to ještě Murraymu dost výrazně pomohl výpadek Nadala, takže ve světle jeho neformy vypadal jako docela solidní antukář) neměl doslova nikoho. V současném stavu, kdyby nic jiného, má Nadala na RG a možná ještě US Open a Federera ve Wimbledonu, Austrálii ať si klidně nechá. Zbytečně to podle mě dramatizuješ. Ta pauza nejvíce ublíží právě Djokovičovi, který byl rozjetej, teď kdoví, jak na tom bude. Navíc loni, kdyby nebyl Federer labil a dokázal dotáhnout zápas, ve kterém byl jasně lepší, do vítězného konce, měl by Djokovič "jen" jeden GS, což není žádné megaterno, abych na základě toho podléhal obavám, že bude v budoucnu všechno vyhrávat.
Reagovat
Cico93
Nadal mal Novaka na RG 3 roky po sebe a 3 krát to vyhral.
Federer mal vo Wimbledone Novaka 3 krát vo finále a 3 krát prehral.
Kde je problém?
Rafa zvláda Thiema, no a naopak Federer prehráva s Raonicom, Andersonom a Tsongom.
Reagovat
smazaný uživatel
Bingo.
Reagovat
smazaný uživatel
Cico máš dobrý rozptyl, to se musí nechat.

ANderson byla mega haluz, to se takovému prášiči koberců podaří jednou za život, u Raoniče si FED dojebal koleno

A Tsonga byl v roce 2011

Jinak +1
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak tady pořád řešíme úplně neřešitelné, já nevím, že to nevidíte.

Federer je o 6 let starší, než duo Nadal Djokovič. To, že rupne s Djokovičem na Wimbledonu v pěti setech řešíte, jakoby byl favorit.

Federer ve 38 vypráší Nadala kde se mu bude chtít (kromě French Open, které hraje jednou za tři roky a i tak dojde do SF) a sundá ho jenom nejlepší hráč poslední dekády.

Je to sice pěkné, ale FED je tak 5 let za zenitem, možná 6.

90% lidí ho pořád vidí jako adepta na n.1, to je bláznovství, může jenom překvapit.
Reagovat
Amputace
Vesměs souhlasím. Ale...

V první řadě Federerova prohra v posledním Wimbledonu vůbec nebyla o věku. Na věk se v tomto případě může odvolávat jedině alibista. Federer byl celý zápas lepší, prohrál si to úplně sám, věk v tom vůbec nehrál roli.

Myslím, že ani nikdo nezpochybňuje, že z Big3 se Nadal s tenisovým stárnutím vypořádává nejhůř. Je z těch tří nejvýrazněji koncentrován už jen na svůj povrch, na zbylých površích ho ti dva spolu s narůstajícím věkem převýšili.

Máš pravdu, že Federer je už několik let za zenitem. Ale to také Nadal, který zaznamenal velký nástup už v 18ti letech. Těch pět šest let tam prostě hraje roli v obou směrech, nedá se to brát tak, že Nadal je mladší. Z hlediska kariéry mladší v podstatě není. Takže dává smysl, že když se ti dva utkají na trávě nebo na hardu, vyhraje Federer.

Djokovič je unikát, protože jeho stárnutí se zatím neprojevuje prakticky vůbec. Neztratil rychlost ani mrštnost, tedy své největší přednosti. Naopak Nadal, pro nějž byla rychlost také vždy tou hlavní devízou, už o ni dávno přišel a na antuce stále drží neotřesitelnou pozici především proto, jak moc velkým je na ní fenoménem a má ten povrch zkrátka vrytý pod kůží.

Problém je, že když se hodnotí vzájemná rivalita těch tří, omezuje se prakticky jen na hard či trávu, kde už s Djokovičem a Federerem Nadal pochopitelně nedrží krok. Na antuce se naopak mezi nimi téměř nic neodehraje. Federer ji třeba dva roky vůbec nehrál, Djokovič na ní vypadává s kdekým. Takže to, že Nadal je pořád schopný se k těm dvěma dostávat i na jejich dominantních površích, je spíš jeho devíza. Ale v posuzování jejich rivality to hraje spíš v Nadalův neprospěch. Kdyby před dvěma lety řekl, hard mě nepotřebuje, tak by ho Djokovič s Federerem prakticky neměli kde porážet.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Wimbledon vůbec nehodnotím, tam prohrál jasně horší hráč, který tento GS může považovat za jeden z těch šťastnějších, Federer to naopak obrovsky zabil a možná tím jedním míčkem příjde o svůj rekord.

Protože kdyby to bylo 21-19-16, tak je to kur-va rozdíl oproti 20-19-17.

Souhlasím také, že Rafova přednost je dostat se vždy daleko na každém turnaji a reálně se nechat vyklepat až od BIG3, to už asi jiné nebude.

Ale jak jsem psal výše, tak se pořád domnívám, že prostě Federer a Djokovič tu antuku nějak tak neřeší, nemůžu si pomoct.

Jinak souhlas
Reagovat
woody
Souhlas, Djoker podle mé od roku 2016 ztratil na antuku trochu takovéj ten feel.. A druhej faktor byl po zranění lokte slabší serv, kterej mu na antuce pramálo fungoval, ale letos zase servis zlepšil, což by mu mohlo pomoct být trochu lepším hráčem na antuce.
Reagovat
Amputace
Z čeho vycházíš? Od výhry na FO se dva roky potýkal se zdravotními problémy, takže na antuce paběrkoval, loni vyhrál Madrid, v Římu prohrál finále s Nadalem a na RG semifinále s Thiemem. Kde jsou ty ukazatele, že na antuku kašle?
Reagovat
woody
Ja nemyslel, že na antuku kašle, ale že jeho hra na antuce ztratila feel. Neni to ono od roku 2016. Kdyz si vzpomenu na zapas s Thiemem na RG 2019 tak jsem z jeho hry zklamanej jeste ted. Thiem stal daleko za BL a Novak si s tim neporadil..Za me skoda.
Reagovat
Amputace
Tak jeho hra nebyla kdovíjak oslnivá ani ve Wimbledonu, ale jelikož ten turnaj nakonec s velkou dávkou štěstí vyhrál, pohlíží se na to pochopitelně jinak.
Reagovat
woody
Ano. Souhlas, hra za moc nestalá. Problém podle mě byl servis.

Co si budem povídat, v roce 2018 kdyby nebylo halové prostředí, tak ten zápas dopadl obráceně s Nadalem. Tam mu servis v hale lital, venku by to tak super nebylo... Ale to jsou jen kdyby.
Reagovat
Marduch
Big pointy kamarade, bigpointy. To nebylo ve finale jen o tech dvou MB, zdaleka ne. Podobne jak s Rafou o rok predtim. Thats what matters.. Ale to ty prece jako fanda Gladiatora jiste dobre vis.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Marduch
To byl rocnik tech dvoudennich nebo prekladanych zapasu kvuli destum?
Reagovat
woody
Jj
Reagovat
woody
Já teď z hlavy nevím kolik vzájemných soubojů méli Djokovic a Nadal na antuce, ale těch zápasů bylo mraky. Rozhodně ne tak málo aby to výrazne ovlivnilo H2H a rozhodně nejde brát v potaz slabší období jednoho z hráčů, to je potom statistika h2h o ničem...
Reagovat
smazaný uživatel
"Myslím, že ani nikdo nezpochybňuje, že z Big3 se Nadal s tenisovým stárnutím vypořádává nejhůř."

Ja by som si to dovolil spochybnit. Nadal vyhral po 30ke, pat Grandslamov, 3 na antuke a dva mimo svoj oblubený povrch, Federer 4GS, z toho dva mimo svoj oblubený povrch a Djokovic rovnako ako Nadal 5 Grandslamov, z toho dva v Melbourne a tri na harde. Federer je najstarsi, ale zas po 30ke odohral o cca 17-18GS viac ako zvysná dvojica, takze tu sa nevyhoda vyrovnáva. Nadal ku piatom titulom pridal este dve finále a niekolko GS, kde ho vyradil skreč. V ATP1000 na tom bude podobne.

Takze naopak, ja si myslim, ze Rafa po 30ke stabizoval vykonnost, to ze na svojom najslabsom GS v Austrálii nestacil tesne na Federera a s Djokovicom prvykrat na harde vyslovene vybuchol neznamená, ze za nimi zaostáva. Pravdou je, ze tych dát je málo na nejaké vacsie súdy.
Reagovat
dappe
Srovnávat výkonnost po třicítce je trochu hovadina, když měli úplně nerovné podmínky, Federer celé to období strávil proti Djokovičovi v ideálním věku a částečně i Nadalovi. Za podmínek posledních let by těch grandslamů vyhrál daleko více, což jasně ukázal rok 2017. Když se to trochu uvolnilo, tak bohužel už není po třicítce, ale spíše ke čtyřicítce.

Být Nadal ročník 81 a Federer 86, tak na téma "výkonnost po třicítce" nenapíšeš ani řádek.:)
Reagovat
woody
A jak by jsi chtěl ty rovné podmínky simulovat? Neexistuje žádný hráč, který by mél v čase srovnatelnou výkonnost, ta se prostě časem mění a vždycky bude. Ovlivňují jí obrovské množství věcí.
Reagovat
dappe
Já žádné podmínky simulovat nechci, protože se to nedá. Jen mi přijde zvláštní u Federera do roku 2010 vše okecávat konkurencí apod., a u výkonnosti po třicítce najednou jen 5 titulů je více než 4.

Nadal od roku 2014 naprosto evidentně potřebuje shodu okolností, aby Djokoviče alespoň občas porazil, a co víc, přestal porážet i o mnoho staršího Federera. Proto by mě zajímalo, kolik by těch titulů po třicítce získal, být on ten ročník 81.
Reagovat
smazaný uživatel
No po 30ke ziskal napriklad 3RG, a vsetky vo vekovej nevyhode proti Thiemovi napriklad.
Reagovat
smazaný uživatel
Ma vekovu nevyhodu, ale zas absolvoval o tych 16-18-20 GS viac; neviem to presne. Čo je samozrejme vyhoda; kedze absolvoval dvojnasobok...A neriesme iba vekovu vyhodu, ale aj povrchovu preferenciu.

Legenda sa moze presadit proti legende aj vo vekovej nevyhode, najma na svojom povrchu, teda ocakava sa to. Pozri sa na Nadala 05-08, bol vo vekovej nevyhode, casto este tínedžer a Federera prehral xy krat na antuke na RG, dokonca na W, v Australii vo velkom finále podlahol Federer ako 27r ako vitaz snad 8-9hardovych GS, kym Rafa nemal ziaden..

Federerovi tento triumf proste chyba. Na vek sa moze prihliadat, ale Federer naozaj s vynimkou Ao17 nevyhral ziadne velke finále v rámci big3, za posledných skoro 10r. Prilezitosti mal az az.
Reagovat
dappe
Nadal byl ale jako mladý na antuce méně k poražení. W a AO nerozporuji, ale to je také tím, že byl ve vzájemných zápasech prostě lepší. Každopádně prohry W 08 A AO 09 jsou pro Federera mínusem.

Kde bereš jistotu, že by se Nadalovi dařilo uhájit alespoň RG? Federer ještě rok po třicítce svůj Wimbledon 2012 nad Djokovičem uhájil, 2014, 2015 a 2019 již ne. Takže až téměř ve 33 letech. Nadal by ve 33 a více letech vyhrával RG proti o mnoho mladší dvojici Djokovič - Federer? Nemyslím si to. O ostatních GS ani nemluvím.
Reagovat
smazaný uživatel
Dáš ruku do ohňa za to, ze Thiem je horší antukár ako Federer, Djokovic?..

Ja teda nie. Koniec koncov ma 4 antukové skalpy Nadala, napriek tomu obe finále s Nadalom prehral a obe celkom hladko v case kedy bol Nadal hlboko po 30r...je medzi nimi 7r.

Nadal by vo veku 30+ strácal na tráve a harde by vzajomnom strete, ale to je čas, kedy by už mal dávno nahrabané. Nehovoriac o tom, ze by stále mohol číhať na pozitivne sled okolnosti ako Roger napriklad na W17, AO18..

Predstav si na druhu stranu, kolko by mal Federer GS, keby bol rovnik 1986 a Djokovic 1987..Dal by som skoro ruku do ohna za to, ze by mal v roku 2020 pod 17GS, kedze kazdy jeden GS by musel ist cez Nadala s Djokovicom, 3-4 by mal oklukou.

Uprimne si myslim, ze Federer nemal prehrat USO09 a W19 a SFUSO. Minimálne dva, ktore prehral z pozicie mega favorita.
Reagovat
smazaný uživatel
Uz len dodám...

Nadal 81 a Federer 86..

Vzhladom k tomu, ze Nadal zacal vyhravat GS ako 18r a Federer 22r, tak si myslim, ze prave tento formát narodenia by bol pre Rafu extra vyhodný.

Ruku na srdce, Rafa by mal dnes za sebou okolo 20 ucasti len na RG...Kolko by mal titulov, 15?..A to sa este drzim pri zemi.

Ziskal 5 titulov na harde v ramci konkurencie BIG3 a dva Wimbledony...A teraz si predstav, ze by do svojich 26r hral Grandslamy bez Federera s Djokovicom. O kolko by toto cislo vzrastlo, dvojnásobne?..Ved Nadal hral finále W uz ked mal 20, v 21 vyhral OH, v 22 Australiu, atd, atd. Mal by moznost urobit si taky naskok a po prichode Federera a Djokovica by si drzal RG, ze by skoncil pohodlne niekde na 25Gs.

Hrat GS do 26-27r bez Nadala s Djokovicom je obrovská deviza. Nadalove sance zachránil RG, kde bol konkurencieschopny okamzite uz ako decko a fakt, ze je tiez dlhoveký.
Reagovat
turista
Nadal toho hodně nasbíral do konce roku 2010, kdy sezónu končil se 43 tituly celkově. Djokovič jich v té době měl ve sbírce pouhých 19. Od začátku roku 2011 Nadal vyhrál 42 titulů, Djokovič 60 titulů. Od září 2013, kdy získal Nadal 60.titul je to 42:25 pro Djokoviče na počet vyhraných titulů.
Reagovat
smazaný uživatel
To je v poriadku. Cize Nadal ich má celkovo viac.
Reagovat
turista
Právě o tu jednu sezónu o kterou je mladší než Nadal.
Reagovat
turista
V přepočtu na věk jich mají oba stejně.
Reagovat
turista
Podprůměr už ani Nadalovi na titul z RG stačit nebude.
Reagovat
Amputace
Podprůměr mu samozřejmě na RG nikdy nestačil. To jeho totální dominance na antuce vytváří zdání, že může hrát i špatně, a stejně RG vyhraje. Pravda to ale není.
Reagovat
brixner
Vobávam se, že má pravdu von...
Asi to tak dopadne...
Ale pozor na Rogera, na antuce je furt silnej!
A na trávě taky!
A na hardu taky!
A na betonu taky!
A na skle taky!
A na porculánu taky!
A na tartanu taky!
A na ledě taky!
A na vodě taky!
A na poušti taky!
A v lese taky!
A na koberci taky!
A v prérii taky!
A v savaně taky!
A v sauně taky...
Boha, čo to táram...Ale aspoň v tom mam jasno, no, dyť mě znáte :-))
Reagovat
Marduch
Tak a v pondeli prosim clanecek se Srdjanem, at to mame komplet:)
Reagovat
Nola
maly Stefan ma tiez k tomu co povedat si myslim :DDD
Reagovat
Cico93
Koľkokrát už vlastne chcel skončiť? Nejak sa roztrhlo vrece s tými koncami.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist