Djokovič, Federer a Del Potro mají jistý start na Turnaji mistrů

8. 9. 2018, 12:16
Aktuality 31
Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro si včerejším postupem do finále US Open definitivně zajistili jistotu postupu na Turnaj mistrů. Na ten se současně kvalifikoval také Roger Federer. Do Londýna tak zbývají volné ještě čtyři letenky, jako první si ji zajistil Rafael Nadal.

Novak Djokovič se na začátku sezony vrátil po půlroční pauze zavíněné zraněním loktu, se kterým ale musel na začátku února na operaci. Po návratu na kurty se mu nedařilo, obnovil však spolupráci se slovenským trenérem Mariánem Vajdou a po pár týdnech se jednatřicetiletý Srb začal vracet na výslunní. 

Z posledních 22 zápasů Djokovič jen jednou prohrál, díky čemuž ve Wimbledonu získal 13. grandslamový titul, v Cincinnati jako první zkompletoval sbírku titulů ze všech devíti turnajů Masters 1000 a včera v New Yorku vybojoval své již osmé finále na US Open. 

Díky skvělé formě se bývalý první hráč světa pojedenácté v kariéře kvalifikoval na Turnaj mistrů, na kterém chyběl pouze loni vinou zranění. V letech 2008, 2012, 2013, 2014 a 2015 vyvrcholení sezony ovládl.



Juana Martína Del Potra letos opakovaně limitovala bolest operovaných zápěstí, přesto prožívá skvělou sezonu. V Indian Wells získal první titul z turnajů Masters 1000, poprvé se stal světovou trojkou a včera na US Open podruhé v kariéře postoupil do finále grandslamu. 

Na Turnaji mistrů si argentinský tenista, který za dva týdny oslaví 30. narozeniny, zahrál vinou častých problémů se zápěstími 'jen' čtyřikrát. Jeho maximem je finále z roku 2009. 

Roger Federer na začátku roku obhájil triumf na Australian Open, na kterém vybojoval rekordní 20. grandslamový titul a stal se nejstarší světovou jedničkou. Celkem letos vyhrál tři turnaje a i když v New Yorku senzačně vypadl v osmifinále s Australanem Johnem Millmanem, účast na prestižním podniku pro osm nejúspěšnějším tenistů sezony má už také jistou.

Sedmatřicetiletý Švýcar se na Turnaj mistrů kvalifikoval pošestnácté, čímž vylepšil rekord. Odehrál na něm rovněž rekordních 55 zápasů, 10 finálových duelů a šestkrát ho vyhrál. Během své kariéry se ho nezúčastnil pouze v roce 2016, kdy kvůli potížím s operovaným kolenem větší část sezony vynechal.



Letošní Turnaj mistrů se bude konat od 11. do 18. listopadu tradičně v londýnské O2 areně. Jako první se kvalifikaoval Rafael Nadal, blízko jistotě mají také Alexander Zverev, Marin Čilič a Kevin Anderson. Poslední postupovou příčku drží Dominic Thiem, na dalších pozicích jsou John Isner a Kei Nišikori.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
steve79
Je to hrozny. Vstupenky by mely stat stejne at hraje Roger nebo Dimitrov. Videli jste kolik stoji nejlevnejsi pernamentks na tri dny Laver Cipu??
Reagovat
spaniel
Logické že GOAT stojí nejvíc.
Reagovat
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/7423--zapas-s-federerem-a-bez-nej-na-us-open-rozdil-ctyri-tisice-ve-vstupnem
Reagovat
smazaný uživatel
Za chvílu budu najdrahsie listky na prve kolo.

Od 2-3, to uz bude lacnejsie..
Reagovat
Pe3k
K vůli Rafy a jeho chronickými problémy s koleny?
Reagovat
Roger_Federer
Neknourej, uz to je nepjekné :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoj cit odhadnut emóciu je nadalej konstantný. Stojí za houno

Apropos, rad ta vidim po tyzdni na TP :)
Reagovat
FulnekUltras
původní cena zhruba odpovídala lístkům na nadcházející finále FC
Reagovat
blixa
Zanechte všech nadějí, djokerovci. Intergalaktický forehand panuje ! Jeden ne moc povedený zápas s Nadalem na tom nic nemění ;-)
Reagovat
Pe3k
I wish
Reagovat
panzer.dragon
Double djoker-slam na obzoru?
Reagovat
Nola
co ste sa vsetci komplet zblaznili? Novak ma 31 rokov, na rok bude mat 32, nemladne, je celkom mozne, ze na rok sa zacne presadzovat mlada generacia
Reagovat
Pe3k
Může si střídmě naplánovat kalendář (a la Federer) a soustředit se jen na velké akce. Mladí se už prosazují, ale na gs to bude o starých...
Reagovat
pockerface
Mladí neumí stále hrát a nastavit hlavu na 3 vítězné sety. Turnaje na 2 vítězné jim už občas jdou a tam se prosazují, ale na GS jim staří pardálové stále dávají na prdel.
Reagovat
PetaM
Za dva roky bude mít 33, za tři roky bude mít 34, za čtyři roky bude mít 35 ...
Reagovat
panzer.dragon
Prosim? Vyhral wimblas, asi vyhraje us open.. je treba jeste jeste neco vic dodavat? Momentalne nejlepsi hrac na okruhu bez viditelnych omezeni (zraneni atd). Staci kdyz ku forma vydrzi pul roku
Reagovat
mahycek
Hlavně, aby v Londýně neudělali moc pomalý povrch. 20 x,
25x přes síť, by byla nuda. Neříkám, že vždycky, ale z 80%,
kdyby to v daném zápase bylo takto, tak je to špatné.
Vždyť jsme na hardu. Naopak 80% zápasu na 2 -6 úderů a 20%
to může být lidově ta pinkaná . Samozřejmě to pinkaná není,
ale sere mně ktyž si to dávají na střed oba dva a čeká
a čeká se na chybu.
Reagovat
letityfanousek
Nějaká hala ho vůbec neláká a taky jeho tělo je v dezolátním stavu (tradičně). Už má letos vyděláno, závěr sezony bude patřit nejspíš tomu vychrtlému pánovi. Dejte mu konečně najíst. Loňská anomálie jménem Sock se asi nebude opakovat. Letos bude rád když na konci roku bude v top200
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_ATP_Finals#Singles_2

Novak 2. v pořadí s 5645 body, ale může o 2. příčku přijít, pokud nezvládne finále s DelPem. Pokud Serbinátor vyhraje, do Rafy mu bude chybět 1035 bodů.
Roger klesl na 4. místo.
Reagovat
turista
Dřív nebo později Novak Rafu na prvním místě vystřídá. Rafa ale může ještě přeskočit jeho 223 týdnů. Už je dost blízko(asi 188 týdnů).
Reagovat
Nola
turista - neskutocny optimista
Reagovat
Kozoroh
V tento den oslaví Marin Čilič 30. narozeniny. Toto datum je důležité pro mužský tenis, neboť od tohoto dne nebude existovat žádný GS vítěz mladší 30 let. Nišikori byl posledním hráčem, který mohl této již neodvratné situaci zabránit.
Reagovat
Pe3k
Ano 29 roků starý Nisi byl jediný pod 30 :D
Reagovat
blixa
Jediný ne. Del Potrovi je taky 29. Ten má narozeniny 23. září. Jde to hned po sobě.
Reagovat
Ereinion
hlavně jsem zvědav, jestli v roce 2019 vyhraje konečně někdo narozen v 90.letech...u žen se to stalo už v roce 2011 (Kvitová na Wimbledonu)...a když se podíváme na předchozí mužskou dekádu (80.léta), tak první grandslamový vítěz už byl v roce 2000 (Safin na US Open)...takže teď už je de facto 8 let zpoždění, což je bezprecedentní situace...
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle platí ve všech generacích, které jsem se obtěžoval dohledat zpět. Mladí vždy začnou posílat starce do důchodu, jakmile je jim 20-22.

První Wimbledon v roce 1877 vyhrál Spencer Gore, když mu bylo 27 let (tedy ročník 1850).

Jakmile začly osmdesátky, grandslamový vítěz narozený v šedesátých letech na sebe nenechal dlouho čekat. William Renshaw, narozený 1861, vyhrál hned v roce 1881.

Wimbledon v roce 1891 vyhrál Wilfred Baddeley narozený v roce 1871.

Trochu dýl to trvalo po přelomu století, kdy Max Decugis (narozený 1882) vyhrál French Open až v roce 1903 (ale zase ten věk 21).

Náctky bryskně otevřel André Gobert narozený v roce 1890, který již v roce 1911 vyhrál French Open.

Zlatou éru sportu a "Roaring Twenties" odšpuntoval Henri Cochet (1901) v roce 1922.

Tildenova generace byla silná, ale v roce 1931 nezadržitelně nastoupilo mládí. Wimbledon vyhrál Sidney Wood (listopad 1911), který se stal prvním teenagerem, jenž vyhrál grandslam. Teenage riot navíc pokračoval, páč US Open ve stejném roce vyhrál byť těsně, ale stále náctiletý Ellsworth Vines.
Reagovat
smazaný uživatel
Nástup mladých ve 40. letech možná trochu oddálila 2. světová válka, která rozdělí i tuhle nevyžádanou lekci. Na druhou stranu poslední předválečný GS -- Wimbledon 1939, vyhrál Bobby Riggs, který se narodil v roce 1918, takže mu bylo 21. Ten taky toho roku vyhrál US Open a dokonce i oba zbylé GS vyhráli borci stejného věku.

Přestože během 2. světové války se hrálo jen US Open, stejně generace narozená ve 20. letech nastoupila hned v onom zásadním věku 21 let -- díky Tedu Schroederovi (1921), který vyhrál US Open 1942.

V roce 1953 přisvištěl jako kometa Ken Rosewall, který coby ještě osmnáctiletý vyhrál AO i FO.

Laver a Emerson (a do značné míry Santana) samozřejmě zdánlivě zkomplikovali nástup mládí v 60. letech, ale všichni byli narození až koncem 30. let, takže se jednalo spíš o formalitu. Navíc už v roce 63 jim proklouzl Chuck McKinley (nar. 1941).

Sedmdesátá léta už asi zná každý tenisový fanda celkem dobře. V roce 1974 začal řádit Connors a spol. Jimmymu v době vítězství na Australian Open bylo oněch magických 21. Wimblas vyhrál teenager Borg. Ze starců už si od té chvíle vrzli jen Ashe a Orantes (ten byl ale ročník 1949).

Pokud teda McEnroe (narozen 1959) přísně chápeme jako zástupce generace padesátých let, ani tahle silná generace nezastavila nástup mládí. Game, set and Mats Wilander jako čerstvě osmnáctiletý vyhrál FO 1984.

Generace narozena v sedmdesátých letech nastoupila ještě tutéž dekádu, když FO 1989 vyhrál Michael Chang, kterému bylo sotva pár měsíců sladkých sedmnáct.

Dál už to asi nemá cenu řešit. Zajímavé je, že takřka ve všech érách se prosazovali i starší hráči. Co je ovšem v současné chvíli naprosto šílené -- propad výkonnosti mladých. Nemá to obdobu dokonce ani před Open érou.
Reagovat
Ereinion
tak o té genraci řekněme 1990-1994 se mluví jako o Lost-Gen...spadá tam Raonic, Thiem, Goffin a podobní...generace těch mladých okolo 20 vypadá o dost nadějněji
Reagovat
Patik
Konečne..pokiaľ budú všetci zdraví tak očakávam epické zápasy.
Reagovat
Denis92
Tento rok to vyzera na dobre zlozenie. Nadal, Djokovic, Federer, DelPo. Na Juana sa obzvlast tesim, kedze som ho nazivo este hrat nevidel. Snad budu vsetci zdravi a nastupia.

Druhu stvoricu by mohli tvorit Zverev, Cilic, Anderson a Thiem.
Reagovat
blixa
Big 4 je jasná, jen Andyho vystřídal DelPo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist