Djokovič i novopočený otec Murray v Davis Cupu suverénně vyhráli

4. 3. 2016, 17:54
Aktuality 3
DAVIS CUP - První hrací den v Davisově poháru je zatím bez výrazného překvapení. Suverénně zvládl svůj úvodní zápas Srb Novak Djokovič a i Brit Andy Murray, který hrál poprvé od narození dcery.
Andy Murray (© daviscup.com)

Novak Djokovič vlétl do utkání prvního kola Davis Cupu proti Kazachstánu ve velkém stylu. Vedoucí muž žebříčku ATP nedal ve své úvodní dvouhře v domácím prostředí Alexandrovi Nedovjetsovi šanci a po hladké výhře 6-1 6-2 6-3 získal pro srbský tým první bod.

"Ještě jsme spolu nehráli, ale vím, že on hraje srdcem, což je v Davis Cupu to nejdůležitější. Je to dobrý hráč, který umí být hodně nepříjemný. Držel jsem se své hry a nedával jsem mu čas, často jsem se snažil měnit rytmus, čímž jsem ho často znejistil," konstatoval po zápase Djokovič.

"Je to pro mě velká čest hrát Davis Cup v tak skvělém prostředí před domácím publikem. Hrajeme v hale, kde se v minulosti hrálo mnoho velkých basketbalových zápasů. Sám jsem tu na basketu už byl, je tu vždy úžasná atmosféra," dodal Srb.

Na úvodní suverénní výhru světové jedničky Djokoviče odpověděl ve druhé dvouhře Michail Kukuškin, který přehrál ve třech setech Viktora Troického a srovnal tak na 1-1.

Britští obhájci titulu hrají po úvodních dvouhrách s Japonskem rovněž nerozhodně. První bod domácích získal v Birminghamu favorizovaný Andy Murray, jenž odehrál první utkání po narození dcery. Murray hrál svůj poslední zápas ve finále Australian Open, kde prohrál s Djokovičem, od té doby se však věnoval své rodině. V dnešním utkání ale ukázal, že je stále v dobré formě, Japonce Tara Daniela smetl 6-1 6-3 6-1.

"Byl to dobrý zápas, cítil jsem se parádně a hrál jsem dobrý tenis. Vždycky může být něco ještě lepší, ale to teď neřeším, důležité je, že jsem vyhrál a získal bod. Byl to můj první zápas po pěti týdnech a já jsem s ním spokojený," přiznal po zápase druhý hráč světa.

Srovnání stavu poté zařídila podle očekávání jednička hostujícího týmu Kei Nišikori, který si poradil s domácím Danielem Evansem.

Nerozhodný stav 1-1 je po prvním dnu také v utkání mezi nejúspěšnějšími týmy historie Austrálií a USA. Na trávě v melbournském Kooyongu uspěly obě jedničky Isner i Tomic. Otázku, zda by mohl do sobotní čtyřhry nastoupit hrající kapitán australských tenistů Lleyton Hewitt, nechal bývalý první hráč světa otevřenou.

Hewitt se může do rána rozhodnout, zda do čtyřhry nasadí sám sebe. "Abych pravdu řekl, tak vlastně nevím, co bere víc energie," prohlásil pětatřicetiletý Hewitt po debutu v roli daviscupového kapitána. "Jsem docela hlasitý, když sedím na druhé straně. Cítím se ale v pohodě," dodal dvojnásobný grandslamový šampion, jenž ukončil kariéru před šesti týdny na Australian Open.

Australané mají z Davis Cupu 28 trofejí, Američané ještě o čtyři více. Hostům zařídil vedení John Isner výhrou nad Samuelem Grothem 3-0 na sety, stav poté vyrovnal domácí Bernard Tomic, jenž zdolal Jacka Socka 3-1. Do čtyřhry jsou zatím nahlášeni Groth s Johnem Peersem a legendární dvojčata Bob a Mike Bryanové.

Tenisté Francie na Guadeloupu potvrzují roli favoritů proti Kanadě, když v úvodních dvouhrách neztratili ani set. Nejprve Gaël Monfils porazil v  historicky prvním daviscupovém zápase na ostrově Guadeloupe, ze kterého pochází jeho otec, 6-3 6-1 6-3 Franka Dancevice a na 2-0 poté zvýšil Gilles Simon po výhře 7-5 6-3 6-3 na Vaskem Pospisilem.

• DAVIS CUP 2016, SVĚTOVÁ SKUPINA •
páteční výsledky (04. 03. 2016)
Austrálie - USA 1-1 ... po prvním dnu (Kooyong, tráva)
Groth - Isner 6:7 (2:7), 2:6, 2:6
Tomic - Sock 7:6 (7:2), 6:3, 3:6, 6:4
Srbsko - Kazachstán 1-1 ... po prvním dnu (Bělehrad, tv. povrch / hala)

Djokovič - Nědovjesov 6:1, 6:2, 6:3

Troicki - Kukuškin 5:7, 2:6, 4:6

Velká Británie - Japonsko 1-1 ... po prvním dnu (Birmingham, tv. povrch / hala)

A. Murray - Daniel 6:1, 6:3, 6:1
Evans - Nišikori 3:6, 5:7, 6:7 (3:7)

Belgie - Chorvatsko 1-1 ... po prvním dnu (Lutych, tv. povrch / hala)

Coppejans - Čilič 5:7, 3:6, 5:7
Goffin - Čorič 6:3, 6:2, 2:6, 3:6, 6:3

Polsko - Argentina 0-2 ... po prvním dnu (Gdaňsk, tv. povrch / hala)

Przysiezny - Pella 1:6, 4:6, 6:7 (5:7)
Hurkacz - Mayer 2:6, 6:7 (3:7), 2:6

Itálie - Švýcarsko 1-0 ... po první dvouhře (Pesaro, antuka)

Lorenzi - Chiudinelli 7:6 (16:14), 6:3, 4:6, 5:7, 7:5
Francie - Kanada 2-0 ... po prvním dnu (Guadeloupe, antuka)

Monfils - Dancevic 6:3, 6:1, 6:3

Simon - Pospisil 7:5, 6:3, 6:3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Petr Pokorný

Komentáře

3
Přidat komentář
Kozoroh
Včerejší duel vyhrál No1e bez jakýchkoliv potíží :-) Dnes bude hrát debla se Zimonjičem, měli by přidat druhý bod.
Reagovat
smazaný uživatel
Kukuškin zatím drtí Troickiho, takže bude muset Djoker na kurt i v neděli. Na Kazaších mi akorát vadí, že za ně hrají naturalizovaný Rus a Ukrajinec. Přitom Sagdijev a Bagatov by taky určitě odvedli slušnou práci, ale místo nich hrají cizáci.
Reagovat
Kozoroh
Je to jednouché - Kukuškin a Nědovjesov jsou lepší hráči, proč by měli Kazaši nasazovat horší tenisty?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist