Djokovič je druhý. Manko na vedoucího Nadala má obrovské

21. 3. 2011, 14:10
Aktuality 49
Letošní fenomén okruhu ATP Novak Djokovič oficiálně předstihl Rogera Federera a svým současným 2. místem na žebříčku ATP vyrovnal své životní maximum. Na vedoucího Rafaela Nadala, kterého porazil ve včerejším finále v Indian Wells, však stále ztrácí 3.920 bodů.
Novak Djokovič

Novak Djokovič letos vyhrál všechny tři turnaje, na kterých startoval. Podruhé triumfoval na Australian Open, titul získal také v Dubaji a čerstvá je jeho radost z vítězství na Masters 1000 v Indian Wells. V součtu s Hopman Cupem a Davis Cupem tak vyhrál už 23 zápasů v řadě.

Minulý týden v Kalifornii si už semifinálovou výhrou nad Rogerem Federerem zajistil, že se po pěti měsících vrátí na druhé místo právě před Švýcara. Ve finále pak třiadvacetiletý porazil i vedoucího muže hodnocení Rafaela Nadala, na kterého tak stáhl 670 bodů. Stále však téměř čtyři tisíce ztrácí.

Už ve středu začíná další podnik série Masters 1000 v Miami a rozjetý Srb bude mít další možnost přiblížit se postu světové jedničky. Loni na Floridě prohrál už v úvodním kole, zatímco Španěl až v semifinále. Djokovič, který už letos porazil Nadala, Murrayho i třikrát Federera, tak z náskoku může teoreticky smazat až 1.360 bodů.  

Zajímavá bude část sezony na evropské antuce. Nadal za loňský rok ztratí 5.000 bodů, Djokovič jen 945. To znamená, že pokud bude Srb během antukových turnajů (především na Masters v Monte Carlu, Madridu, Římě a na French Open) dosahovat přibližně stejných výsledků jako devítinásobný grandslamový šampion, bude po Roland Garros světovou jedničkou. Nicméně rodák z Mallorky na oranžové drti téměř neprohrává a cestu na vrchol tak bude mít Djokovič ještě hodně složitou.

Žebříčky ATP k 21. březnu 2011:

Dvouhra:
1. Nadal (Šp.) 12.630 b.
2. Djokovič (Srb.) 8710
3. Federer (Švýc.) 8280
4. Söderling (Švéd.) 5735
5. A. Murray (Brit.) 5545, 6. Ferrer (Šp.) 4510, 7. Berdych (ČR) 4320, 8. Roddick (USA) 3260, 9. Verdasco (Šp.) 3095, 10. Melzer (Rak.) 2695, 11. Monfils (Fr.) 2600, 12. Almagro (Šp.) 2485, 13. Wawrinka (Švýc.) 2355, 14. Južnyj (Rus.) 2340, 15. Fish (USA) 2106, 16. Tsonga (Fr.) 1850, 17. Troicki (Srb.) 1710, 18. Gasquet (Fr.) 1665, 19. Nalbandian (Arg.) 1630, 20. Čilič (Chorv.) 1575,
...68. Štěpánek (ČR) 733, 106. Hájek (ČR) 518, 112. Pospíšil (ČR) 502.

Čtyřhra:
1. B. Bryan, M. Bryan (USA) oba 11.520
3. Nestor (Kan.) 8080
4. Zimonjič (Srb.) 7520
5. Bhúpathí (Indie) 6610, 6. Mirnyj (Běl.) 6255, 7. Paes (Indie) 5800, 8. Melzer (Rak.) 4890, 9. Dlouhý (ČR) 4210, 10. Matkowski (Pol.) 4130,
...30. Čermák 2470, 86. Friedl 895, 89. Štěpánek 875, 97. Škoch (všichni ČR) 798.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
dorons
Roger to vyhra a je spat na druhom mieste. V Monte Carlu vlani nehral,takze zase nieco stiahne na Nadala a na Djokovica ziska,lebo ten to hral vlani.
Reagovat
Labi
Ti co se tu hadate..zkuste si přečíst nezaujatě celou diskuzi a pak vam snad dojde jak se chovate...skončí jeden turnaj a vy tady mluvíte už o tom kdo bude nejlepším tenistou všech dob...radeji si vaše "profesionalni" nazory nechte, fanděte svym oblibenym hračům....protože tady to je jak mezi malymi dětmi na pískovišti
Reagovat
smazaný uživatel
Moje ucast zeslabla proto, ze dokonalou praci zde odvadí Matej !!!! Absolutne trefne pripominky.....( predpokladam, ze dlouho se zdejsim extremismem nevydrzis-je to beznadejne ) Je to banda zbabelcu a pomatencu kterym ujizdi vlak. Samozrejme, ze Španel v přimem střetu, prave onoho Švycara, prekonava na plne čaře ! Z turnaju v Evrope, si zas a stale udela Nadal tzv. okresní přebory !! Zoufalec typu Pe3k kazdopadne zas a ne jinak bude antuku jaksi znehodnocovat, ŽE ?!
Reagovat
Teo
Naposledy Španěl přejel Švýcara loni na turneji mistrů, nemluvě o tom, že teď hrál s Novakem daleko vyrovnanější partii, než dokázal Švýcar. Opak je samozřejmě pravdou a upřímně si myslím, že Rafa může být rád, že narazil na Djokera jenom jednou. I když on stačí i Davyděnko nebo Ferrer. Je to Roger, kdo hraje letos líp...
Reagovat
Pe3k
Kdyby jsi místo urážek používal jako argumenty fakta, tak by se do tebe nikdo nenevážel. Ale jako obvykle nejsi schopen napsat nic konstruktivního. Asi to nebude jen tím, že Nadal půl roku nic nevyhrál a že jeho jediná šance je antuka. Obecně jen hrstka Rafových fanoušků dokáže realisticky posoudit kvalitu ostatních hráčů a jejich vlastní extrémismus házet na skupinu příznivců Rogera Federera. Já například fandím i jiným hráčům (Del Potro, Raonic) a fakt, že Roger má to nejlepší za sebou mě nijak neudivuje, protože mu bude za pár měsíců 30 a vládnul světovému tenisu téměř 7 let. Jsem rád, že Djokovič je momentálně nejlepší na světě a oběvují se talenti nastupující generace.
Reagovat
smazaný uživatel
...tak trochu o koze a ja voze. "v přimem stretu" nevyjadruju pouze vzajemnou bilanci (to je jen z mala faktoru) Ale uz opravdu nemam silu kamenovat vas argumenty....napsal jsem jich zde az az.
Reagovat
VlS
Proč tady pořád řešíte, kdo je nejlepší, byl nejlepší, bude nejlepší a tak dál. Od toho jsou statistiky, stačí si je přečíst.

Reálně se můžete v současnosti dívat na trojku fenomenálních tenistů a deset, patnást dalších vynikajících, kteří spolu svádí parádní zápasy. Místo toho, abyste byli spokojení, že se forma a štěstí přelévají a není to absolutní nuda jednou pro vždy daných výsledků, hádáte se o to, jestli je někdo větší než Roger nebo Nadal a kdo z nich je větší.

Doufáte, že už Djokovičovi dojde štěstí a že už ty dva neporazí. Asi porazí, asi dá Fedexe i na trávě a Rafu i na antuce a když ne on, tak někdo jiný.

Všechny tyhle řeči jsou úplně zbytečné, oni budou hrát jak umí nejlíp i bez těchto keců, protože prostě chtějí vyhrát.

A já se budu bavit jejich hrou. Kdo se chce bavit pomlouvačnými tlachy a neopodsdtastněnou nenávistí tu k tomu, tu k jinému - jeho volba, ať si to užije do sytosti, jen pořád budou noví, kteří budou jejich miláčka porážet.
Reagovat
smazaný uživatel
Statistiky? Historické tabulky jsou těžce deformovány faktem, že Laver nemohl ve svých nejlepších letech (1963-67) na grandslamech hrát. Byl zázrak, že po zrušení odděleného "amatérského" tenisu ještě v 30-31 letech dokázal přidat 5 GS titulů.
Reagovat
tito
Yes !!!
Reagovat
Stan_Borowitz
Naprosto souhlasím. Rod Laver by klidně získal hodně přes 20 GS titulů, nebýt toho stupidního omezení.
Reagovat
smazaný uživatel
Je možné si někde stáhnout celé finále?
Reagovat
Pe3k
Na youtube je celý zápas a jelikož jde z youtube stahovat tak si jej můžeš stáhnout. Zde 10. část
http://www.youtube.com/watch?v=5ZuFs8gn_wU

Pro zbytek doporučuji highlights z deblu Federer-Nadal aspol.
http://www.youtube.com/watch?v=LKxUDz6KG4E&feature=feedlik
Reagovat
Pe3k
Federer v Nadalových letech (24) dominoval světovému tenisu. Nadal sice vede světový žebříček, ale už půl roku nic nevyhrál a nebýt antuky tak asi ani nevyhraje...Fakt je něco co se již stalo, pakliže někdo řekne jednou určitě ... znamená to, že je to teoretické odhadování možné budoucnosti, která nenastane. Rafael je samozřejmě kvalitní hráč, ale Federera nikdy nepřekoná. Stačí se kouknout na rekordy atp. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rekordy_ATP_Tour
Federer dominuje téměř každé tabulce, kdežto Nadal je vidět jen sporadicky. Samozřejmě je ještě mládý, ale všem co rozumí tenisu je zřejmé, že jeho výkony už půjdou jen dolů...
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle s nim nemá cenu řešit. Federer je daleko od ostatních a je nejlepším hráčem historie a podle mě ho v budoucnu nikdo nepřekoná. Jinak mě docela zaráží, že se dost zapomíná například na Samprase nebo Borga, které ještě stále považuji za úspěšnější tenisty než Nadal a myslím, že má ještě co dohánět, aby se mohl srovnávat alespon s těmito hráči, natož pak s Rogerem.
Reagovat
Stan_Borowitz
je Dominik Hrbatý. Má aktivní bilanci H2H s Federerem i Nadalem...
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidíme, na jakém čísle se zastaví Djokovice serie. Už ted je to výborný, ale pořád má, co dohánět. Rekord Vilase je 46 výher za sebou a od roku 1990 drží rekord Federer se skvělou serií 41 výher v řadě, to ještě neni Djokovic ani v polovině.
Reagovat
smazaný uživatel
Na rekord nemá žádnou šanci. Za chvíli je tady antuka a tam bude Rafa opět vládnout. Aspoň doufám, včera mě hodně zklamal. Jeho pokles byl vidět už delší dobu. Řečičky o neporazitelnosti Nadala po US Open (AO určitě vyhraje apod.) byly úplně mimo.
Reagovat
smazaný uživatel
Na rekord určitě ne. Jenom to tady píšu, že ta serie neni nějaká vyjímečná a už bylo mnohem lepších serií. Jinak samozřejmě Djokovic má výbornou formu a je ted nejlepší, ale některé nadpisy a názory, jako např. Neporazitelný atd., by se měly trochu krotit.
Reagovat
smazaný uživatel
Vilasovy výhry byly podle mě hlavně na menších turnajích; daleko obdivuhodnější je McEnroeova série z roku 1984; v tom roce prohrál první zápas až ve finále Roland Garros, kde navíc vedl nad Lendlem 2:0 na sety. Do té doby měl 39:0. Za celou sezona pak tuším 82:3.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.sonyericssonopen.com/~/me...441433ADC.ashx

Velmi zaujimave bude QF Murray-Djoker ak Murray sa tam dostane a Roger-RAFa SF uz roky tu nebolo
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.sonyericssonopen.com/Scores/Draws.aspx
neviem preco to zrazu nejde tak tu iba sa klikne Singles main draw
Reagovat
smazaný uživatel
"Pro mě je Rafa nejlepším tenistou historie. Ve 24 letech toho dokázal hrozně moc. I když získal o sedm gradslamů méně než Federer (9 ku 16), pro mě jedničkou a jednou Rogera určitě překoná," sypal ze sebe neporazitelný "Djoker".

Nole je sympoš, kterej když něco takovýho řekne, tak to myslí upřímně, ne jako falešnej arogant ze švajcu, kterej říká něco jinýho, než si skutečně myslí!
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič má asi rád sci-fi, fakty sú jedna vec a komplimenty druhá.
Reagovat
smazaný uživatel
bohužel pro tebe, jsou to fakta! Nebo snad měl pan elegán ve čtyřiadvaceti víc úspěchů? :DDD
Reagovat
Teo
No, tak jen aby už neměl Rafa to nejlepší za sebou. Copak jsi mu udělal, že se mu poslední půl rok nedaří? Že by začala forma upadat o pět let dřív než u jiných hráčů?:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rozumbrado, nějak ti to nevychází, kdo toho dokázal víc Ty totiž počítáš jenom věk, ale důležité je také to, kdy začal kdo hrát... Dle zdroje www.atpworldtour.com začal Rafa hrát v roce 2001 a Roger v roce 1998. Když si to pak spočítáš, tak ti vyjde, že Roger hraje jen o 2 roky déle než Rafa, měsíce jsem nepočítal...
Pokud se nepletu, tak předloni měl Roger touhle dobou 13 GS, takže Rafa má stále manko 4 GS :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Rogíírku, mně teda při pohledu do žebříčku nějak nepřipadne, že by se Rafovi nedařilo :D Za losera je spíš v tuto chvíli někdo jinej :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
2001 - 1998 = 2 roky? :DDDDDD
Reagovat
Teo
Žebříček je OK, ale půl roku bez titulu trochu zavání. To nemá ani ta světová trojka;o)
Reagovat
smazaný uživatel
joo holt někdo si musí spravovat ego obrážením všemožných miniturnajů, když si na velkém turnaji ani neškrtne :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
no to mě po(s)erte na holý záda... teda Barney ty jsi tak blbej až to možný není :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Barney...je hodně těžké vymýšlet argumenty, když žádné nejsou co?
Reagovat
Teo
Co k tomu dodat:o) Snad jen, že Dauhá 2011 byl vskutku "obří" turnaj:o)
Reagovat
smazaný uživatel
No, já myslím, že Nadalovy výsledky jsou obdivuhodnější, protože vyhrál 9 GS turnajů v době, kdy jeho největším konkurentem byl Federer (a později Djokovič, Murray, Del Potro apod.). Vyhrávat GS turnaje v době, kdy největším konkurentem je Hewitt za zenitem (jeho vrchol byl 2001-2), 34-letý Agassi, Roddick nebo talentovaný, leč psycho lempl Nalbandian, to zase až takovej kumšt není. Jedinej opravdu důstojnej konkurent v tý době byl Safin.
Reagovat
smazaný uživatel
A hlavně je obdivuhodné, že Nadal, rozený antukář, dokázal svou hru vylepšit a přizpůsobit tak, aby vyhrával GS turnaje i na hardu a na trávě. Federerovi tohle všechno přišlo v podstatě zadarmo, protože jeho hra byla ideální jak pro trávu, tak pro hard. A co se týče antuky, tak všichni víme, jak obrovské štěstí měl Roger v roce 2009, když Roland Garros vyhrál.

Naproti tomu Federer ve své aroganci ("jsem prostě nejlepší" a "každého porazím jeho stylem hry") zanedbal a nerozvíjel hned několik složek své hry a dnes je poměrně pozdě bycha honit.
Reagovat
Teo
Říct, že Federer nerozvíjel některé složky své hry, když je mnohými už dlouho považován za nejvšestranějšího tenistu poslední dekády, to zavání pondělním chlastem. Docela by mě zajímalo, v čem by se podle tebe měl zdokonalit. A uvažuj o celém jeho tenisovém působení, ne jen o posledním roce...
Reagovat
smazaný uživatel
Příšerný pech, Haas a Falla doufám shoří v pekle. Nic jiného si za ty kolapsy nezaslouží!
Reagovat
smazaný uživatel
Jistě se shodneme, že kdyby na těchto složkách své hry pořádně pracoval (v letech, kdy to mohl výrazně zlepšit), měl by daleko lepší servis i voleje. Určitě mohl i výrazně zlepšit bekhend a hlavně agresivní return druhého podání soupeře (return druhého podání má jeden z nejhorších z hráčů světové desítky). A co se týče jeho dropshotů, každý druhý až třetí je poměrně nepovedený (z tchnického hlediska aj.), ale leckdy se mu to pak ještě podaří zachránit.
Reagovat
Pe3k
Matěj ty voe probuď se! Co to plácáš za kraviny? Federerova hra je absolutně dokonalé bez jakékoliv slabiny! To, že ted nepodává své nejlepší výkony je dáno tím, že mu bude už 30 let. Jasně že jeho servis už není to co býval, příjem taky nic moc, ale nemůžeš napsat kravinu typu, že kdyby na sobě pracoval tak...Ten chlap 25 let makal na svojí hře a stal se nejlepším a nejvšestranějším tenistou historie! Samozřejmě nemůže být světová jednička až do 40 let a jeho výkony musí jít zákonitě dolů, protože ikdyž si to někteří lidi nemyslí, je stále jne člověk...Uvědom si, že celá tenisová mládeš následuje jeho styl hry (možná krom jedhoručního bekendu) proč asi? Protože jeho údery jsou jako podle učebnice, jeho styl je elegantní a úsporný a díky tomu je schopen hrát více než desetiletí bez zranění (což se o některých tenistech říct nedá že ano...)
Reagovat
Pe3k
Omlouvám se za pravopisné chyby ( ještě spím ). Pár slov k Nadalovi. Ano je obdivnodné, že se Rafa dokázal vypracovat z antukového hráče na tenistu, který je schopen vyhrát i na hardu, nebo trávě. Ale když se podíváš na jeho výsledky tak naprostá věčina úspěchů je z antuky a jeho pozitivní H2H s ostatníma top hráčema je dáno právě tím, že drtivá většina zápasů byla odehrána na antuce (viz. Federer) a jeho neortodoxním leváckým stylem. Rafa je špičkový hráč, který do své hry dává uplně vše, ale stále nedorostl kvalit Rogera Federera...
Reagovat
smazaný uživatel
Absolutně bez slabiny? Už ve Wimbledonu 2007 mu Nadal způsobil obrovské problémy stylem všechny podání a první údery do bekhendu, což teprve Wimbledon 2008? Nedávno jsem znovu shlédnul finále Wimbledonu 2008 a dospěl jsem k závěru, že Federerův jednoručný topspinový bekhend je podstatně horší než Beckerův, Edbergův, Stichův i Lendlův. A to už vůbec nemluvím o bekkhendovém returnu.
Reagovat
smazaný uživatel
co to tu pisu ze Nadal strati 5000 bodov na antuke , ak obhaji tak predsa nestrati , nechapem
Reagovat
smazaný uživatel
Ježišmarjá, tak si slovo "ztratí" nahraď slovem "obhajuje". Smysl je však jasný. Dokonce i kdyby Nadal zopakoval loňskou antukovou sezonu, Novak může z jeho náskoku výrazně umazat, páč obhajuje "jen" 945 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
A Del Potro již 51., poskočil o 39 příček. Největšé zaznamenal logicky Ljubičič, který klesl o 22 míst.
Reagovat
smazaný uživatel
*Největší propad.
Reagovat
smazaný uživatel
U Ljubičiće se hodí dodat "konečně" :)))..
Reagovat
smazaný uživatel
To každopádně, je to sice sympaťák, ale nenůže žít celý rok z jednoho turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem se bál, že Novaka po těch zoufalých prohrách před rokem úplně odepíšeš. Vždycky je lepší mít v oblibě víc tenistů, při špatné formě některého z nich nebo předčasné prohře se dá fandit i dalším. Snad se zvedne i skoťák, kéž by se konečně dočkali GS titulu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já ho nechtěl odepsat kvůli špatným výkonům, ale kvůli přístupu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist