Djokovič popáté a jako nejstarší zakončí sezonu v čele žebříčku

5. 11. 2018, 18:40
Aktuality 8
Neúčast Rafaela Nadala na Turnaji mistrů dala jistotu Novaku Djokovičovi, že sezonu zakončí jako světová jednička. Srbskému tenistovi se to podaří už popáté v kariéře, čímž se vyrovná Rogeru Federerovi a Jimmymu Connorsovi. Lepší byl jen Pete Sampras, který byl první na konci roku celkem šestkrát. Ovšem nikdo starší než Djokovič sezonu v čele nezakončil
Profily hráčů

Novak Djokovič začal sezonu po půlroční pauze zaviněné zraněním loktu, s nímž navíc musel hned po Australian Open na operaci. Druhý turnaj sezony tak odehrál až v březnu a po návratu se mu nedařilo. Ještě na začátku května neměl na kontě jediné čtvrtfinále a zápasovou bilanci měl 6-6.

Počet zakončení roku
na 1. místě žebříčku:
6 Pete Sampras
5 Jimmy Connors
5 Roger Federer
5 Novak Djokovič
4 John McEnroe
4 Ivan Lendl
4 Rafael Nadal
2 Bjorn Börg
2 Stefan Edberg
2 Lleyton Hewitt
1 Ilie Nastase, Mast Wilander, Jim Courier, Andre Agassi, Gustavo Kuerten, Andy Roddic, Andy Murray

Znovuzrození rodáka z Bělehradu nastalo až s angažováním slovenského kouče Mariána Vajdy. Ten se do týmu vrátil pod podmínkou, že jeho svěřenec výrazně omezí své experimenty se stravováním a kariéra srbského tenisty se rázem opět nastartovala.

Dvaatřicetiletý Djokovič od French Open zaznamenal 35 výher a pouhé 3 porážky, ovládl Wimbledon, US Open, Masters v Cincinnati a Šanghaji a navzdory včerejší překvapivé porážce ve finále Masters v Paříži se dnes po dvou letech vrátil na post světové jedničky, kterou je celkově 224. týden.

Navíc jen o pár hodin později získal jistotu, že minimálně dva měsíce na prvním místě setrvá. Druhý hráč světa Rafael Nadal dnes kvůli zranění břišního svalu ukončil sezonu a před srbského tenistu se tak do konce roku už nikdo nedostane.

Světové jendičky na konci sezony
za posledních 26 let:
2018 Novak Djokovič
2017 Rafael Nadal
2016 Andy Murray
2015 Novak Djokovič
2014 Novak Djokovič
2013 Rafael Nadal
2012 Novak Djokovič
2011 Novak Djokovič
2010 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2008 Rafael Nadal
2007 Roger Federer
2006 Roger Federer
2005 Roger Federer
2004 Roger Federer
2003 Andy Roddick
2002 Lleyton Hewitt
2001 Lleyton Hewitt
2000 Gustavo Kuerten
1999 Andre Agassi
1993
-1999
Pete Sampras

"Když se ohlédnu za tím, čím jsem si prošel loni, je to fenomenální úspěch," řekl Djokovič. "Teď jsem neskonale šťastný a pyšný. Kdyby mi tohle někdo řekl před pěti měsíci... Ale víru v sebe nikdy neztrácím," dodal.

Djokovič zakončí sezonu v čele světového žebříčku ATP popáté v kariéře, když napodobí roky 2011, 2012, 2014 a 2015. Vyrovnal se tak Švýcaru Rogeru Federerovi a Američanu Jimmymu Connorsovi. Pouze Pete Sampras ze Spojených států amerických byl jedničkou na konci roku celkem šestkrát (dokonce šest let po sobě).

Djokovič překoná několik rekordů
Djokovič je vůbec prvním tenistou od zavedení žebříčku (od roku 1973), který zakončí na 1. místě sezonu, během níž nefiguroval v Top 20. V květnu spadl na 22. místo, což bylo jeho nejhorší umístění po dvanácti letech.

Rovněž nikdo před Djokovičem nefinišoval rok v čele po horším vstupu sezony, než který letos předvedl Srb. A nikdo se nevyšplhal na vrchol bez alespoň jednoho triumfu před Wimbledonem.

Ve 32 letech bude Djokovič nejstarším lídrem na konci sezony, když jen o pár dní překoná prvenství Rafaela Nadala z loňského roku.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Kozoroh
Návrat snů!! :-) Do letošní sezóny vstupoval jako 12. tenista světa, v červnu byl až 22., ale na konci roku je 1.! Jak báječným šampionem Novak je :)
Reagovat
turista
Ano, návrat snů. Ale škoda té poslední porážky. Už jsme počítali se 73.titulem a s děleným prvním místem v tisícovkách. Novak se bude muset příští rok zaměřit na to jak zastavovat ty mladé pušky, které mu občas udělají pořádnou čáru přes rozpočet. Rafa Nadal jako jediný na světě ty mlaďochy zatím všechny smazává a nedává jim ani čuchnout.
Reagovat
Kozoroh
Už jsi zapomněl, jak loni Rafa v Kanadě senzačně prohrál s Shapovalovem?
Reagovat
Kozoroh
2x ztratil s Gyrosem (tak jak Novak), 2x s Bornou (No1e nikdy). Takže ani Nadal není vůči NextGen imunní.
Reagovat
Marduch
nezlob se, ale pocitat s finalovou vyhrou dopredu, byt proti zebrickovemu outsiderovi, mi prijde ponekud bohorovne..a jak vime, bohove nemaji bohorovnost vubec radi;-)
Reagovat
annah
Teď jsem našla zajímavou statistiku, kterou dělí 10 let:

ATP Top 3 on November 5, 2008:
1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Novak Djokovic

a po deseti letech:

ATP Top 3 on November 5, 2018:
1. Novak Djokovic
2. Rafael Nadal
3. Roger Federer

Tohle je opravdu BIG 3 !!!!
Reagovat
Krisboy
Průměrné umístění:

1,5 Nadal
2 Djokovič
2,5 Federer

Co z toho vyplývá? GOAT je Nadal, pravdu má Foreskin :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem..

A o rok budem gratulovat najstarsej svetovej jednotke ND alebo Rafovi Nadalovi. A o dva roky opat. Nikto iný, sa najblizsie dva roky koncorocnou svetovou jednotkou nestane.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist