Djokovič při premiéře v Tokiu neztratil ani set a získal 76. titul

6. 10. 2019, 09:54
Aktuality 40
ATP TOKIO - Novak Djokovič při svém premiérovém startu na turnaji ATP 500 v Tokiu potvrdil roli největšího favorita a bez ztráty setu si dokráčel pro svůj celkově 76. titul. Ve finále srbský tenista přehrál Australana Johna Millmana a zvýšil svou šanci, že pošesté v kariéře zakončí rok jako světová jednička.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič si debut na turnaji ATP 500 v Tokiu odbyl po měsíc dlouhé pauze, kterou si dal kvůli přetrvávajícím bolestem ramena. Ty ho na začátku září donutily vzdát osmifinále US Open proti Stanu Wawrinkovi.

Světové jedničce údajně hrozila operace, ale dvaatřicetiletý Srb vsadil na konzervativní léčbu a ta očividně zabrala. V japonské metropoli odehrál pět zápasů během šesti dnů a neztratil v nich ani set.

Djokovič v Tokiu potvrdil roli velkého favorita, neboť byl jediným zástupcem Top 10 a z elitní dvacítky ho doplnili jen dva tenisté. Srb v žádném z utkání neprohrál víc jak osm gamů, když po Australanu Popyrinovi, domácím Soedovi, Francouzi Pouillem a bývalém belgickém šampionu Goffinovi nezaváhal ani s australským outsiderem Johnem Millmanem

Ve svém pátém letošním a celkově 110. finále Djokovič zvítězil hladce 6-3 6-2, když soupeři nenabídl žádný brejkbol a po svém podání prohrál jen jedenáct míčků. S o dva roky mladším Australanem si poradil bez ztráty setu i ve třetím vzájemném střetnutí.

"Byl to pro mě fantastický týden z každého pohledu. Skvěle jsem se cítil na kurtu i mimo něj, Japonci mě velmi vřela přivítali. Udělali mi tu domácí prostředí. Neztratil jsem ani set, hrál jsem opravdu dobře, skvěle jsem podával. Byl to celkově úžasný zážitek," pochvaloval si Djokovič po triumfu v areálu, kde se příští rok bude konat olympijský turnaj.


Šestnáctinásobný grandslamový šampion Djokovič získal v zemi 'vycházejícího slunce' celkově 76. titul a na historicky pátého nejlepšího Johna McEnroea tak ztrácí už jen jednu trofej. Letos přidal čtvrtou trofej k triumfům z Australian Open, Wimbledonu a Masters v Madridu.



Třicetiletý Millman, který už v prvním kole kvalifikace přežil mečbol, hrál finále turnaje ATP podruhé v kariéře. Titul ale opět nezískal, poprvé neuspěl loni na antuce v Budapešti.

Djokovič v pondělí zahájil svůj celkově už 271. týden na postu světové jedničky, čímž se na třetím místě historické tabulky odpoutal od Ivana Lendla. Ani zdaleka však nemá jistotu, že sezonu na prvním místě světového žebříčku zakončí, neboť na aktuálně vedoucího, nicméně zraněného Rafaela Nadala, bude zítra ztrácet 1460 bodů.

Zakončit rok jako jednička může Djokovič už pošesté v kariéře, čímž by vyrovnal rekord Peta Samprase. Legendární Američan kraloval nepřetržitě v letech 1993 až 1998.

Oba finalisté se nyní přesunou do Číny na Masters 1000 do Šanghaje. Čtyřnásobný šampion a obhájce titulu Djokovič začne ve druhém kole proti vítězi duelu Shapovalov-Tiafoe, Millman se pokusí prodat svou formu proti Argentinci Guidu Pellovi.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 2.046.340 dolarů
nedělní výsledky (06. 10. 2019)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Millman (Austr.) 6-3 6-2
• Čtyřhra - finále •
Mahut/Roger-Vasselin (2-Fr.) - Mektič/Škugor (Chorv.) 7-6(7) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Mayo
Novak Djokovic si ide svoju vlastnú ligu.
Reagovat
Krisboy
Byl jsi v Praze na HNL?
Reagovat
spaniel
Nole se ani nezapotil. Tusim nehral ani TB cely turnaj, v kazdem setu 1-2 brejky.
Reagovat
smazaný uživatel
Thiem, Stefanos...Velmi pekný tenis a je dobre, ze to zrejme pojde do troch setov..

Moje preferencie ma Dom, ktory je mi sympaticky herne i ludsky a vlastne mu fandim v kazdom zápase, kym nehrá s Rafom..

Apropos. Kritizuje sa mladá generácia, ze neprichádza a neprichádza, ale ked sa pozerám do top 10, vidim tam Stefanosa, Medvedeva, Zvereva, Berretiniho a Thiema, ktorý tam je dlhodobo..Ved to je skvelé zastúpenie. To, ze nevyhrávaju GS je preto, ze hraju proti najlepšim 3 histórie. Ak by vedúca trojička bola o level nizsie s poctom 8-10GS, uz by ich dávno predbehli. Výmena generácii teda prirodzene prebehla, dlhodobo skvelí hraci ako Tsonga, Berdych, Ferrer, Wawrinka prenechali svoje miesta mladsim, to co sa deje uplne vpredu je vsak neprirodzené, lebo kvalita úplne vybočuje zo zabehaných stereotypov.
Reagovat
smazaný uživatel
Štefan to měl na zlatem podnose. 2:1 30:30 break nahoře, udělal stupidní UE od BL, na BB hodil DF a už se veze.

Tsitsipas když je na vlně, tak umí porazit úplně všechny, ale jakmile se trosku rozhodí, tak muže prohrát každý zapas, viz dneska. Už mohl být hodinu v šatně, místo toho to prohraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Nepotvrdil break za stavu 2:1 v druhom.

To sa v ziadnom prípade nedá klasifikovat ako "vyhraný zápas". Nemal MB, nepodával na vitazsvo v zápase, nič. V podstate bežná vec.

Uz len dodám, ze Thiem sa túto sezónu zúčastnil 9 antukových turnajov a vyhral dva malé.
Naopal, zúčastnil sa 7 turnajov na harde a vyhral prestížnu 1000ku a dnes silno obsadený Peking..

Rozdiel nie je v Nadalovi, Dom ma s nim len jednu prehru. Rozdiel je v tom, ze Thiem dnes uz na harde patri do uzkej špičky.
Reagovat
Elip13
Zas je fajn zmínit, že Dom už byl 2x ve finále FO. Generace bez big3 nám nabídne dost možná pestrý, ale stále kvalitní tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Nole to udělal chytře.

Zajel si pro 500 bodu úplně zadarmo, úmyslně volil slabě obsazené Tokio a vyšlo to. V Pekingu by se musel snažit trosku více a on to moc dobře věděl.

Vychcane asi podobne, jako Federerův Rotterdam loni.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim, ze Tokio plánoval este ked bol prvý v Race, dávno pred Montrealom a USO, kde si Nadal spravil pohodlný náskok.

Tu by som mu ten motív warm up pred OH veril. Ale vypálilo to tak dobre, ze s tým ani sám nerátal. Zrejme najslabšia 500ka sezóny.
Reagovat
smazaný uživatel
Každý průměrný tenisový divák vi, ze Peking je lépe obsaženy turnaj.

Já verim, ze kdyby Nadal USO nevyhrál, tak tam Djokovic nehraje. Potřeboval easy body
Reagovat
Kozoroh
No1e plánoval Tokio měsíce dopředu, vždyť jsem o tom tady psal.
Jinak, je velice úsměvné pohoršovat se nad účastí hráče, který za sezónu odehraje jednu, max dvě 500.
Reagovat
turista
Radost z Djokiho 76.titulu nám nemůžou tady pánové na TP zkazit i kdyby se sebevíc snažili. Novaka to jenom nakopne dál a pozici světové jedničky si v pohodě udrží.
Reagovat
Kozoroh
Tokio No1e zvolil namísto Pekingu především kvůli OH v příštím roce, slabší herní pole byl nanejvýš druhořadý faktor u Djokerova rozhodování.
Reagovat
Patik
Tokio riešil už po French Open..
Reagovat
smazaný uživatel
500b zadarmo a pošetrené sily na tisícku, ktorú ak Djokovic vyhrá, bude jasným favoritom na koncoročnú jednotku.
Reagovat
turista
Novak velká gratulace. Hurá!
Reagovat
Pe3k
Když nemusí hrát proti Wawrinkovi, skutečně hraje jako světová jednička. V Shanghai to bude mít těžší, ale i tam je favorit.
Reagovat
Kozoroh
V posledních 4 letech zvítězili v Šanghaji úřadující vítězové Wimbledonu, může k tomu dojít i letos, bylo by to skvělé, že? ;)
Reagovat
Pe3k
No to nevím, bylo? Víceméně je mi to jedno, důležitý bude turnaj mistrů a pak až AO.
Reagovat
No-le
Začátek pravděpodobně proti Shapo bude nepříjemný.
Reagovat
Kozoroh
Novak už s Denisem 2x hrál a vyhrál, ví co na něj platí.
Reagovat
turista
Přesně tak.
Reagovat
Pe3k
Asi ho porazit, to platí na všechny.
Reagovat
Marduch
Zajimava urcite bude (pokud bude) konfrontace s De Minaurem, jednak z pohledu velmi podobnych stylu a pak i tim, jak pratelsky Nole nekdy pojima premierove souboje s young guns..
Reagovat
turista
Ano. Proti next gen hraje Novak někdy až moc přátelsky.
Reagovat
SwissMaestro
Millman pěkná speech. Sympatický hráč :)
Reagovat
Marduch
a začal pěkně od píky, což bylo bájekné..
Reagovat
Kozoroh
Millman nehrál vůbec špatně, ale Djoker dnes skvěle podával a výměny probíhaly podle jeho taktovky. Turnajem Novak projel jak nůž máslem a rozšířil svou sbírku titulů o 12. z východoasijských podniků, 56. z tvrdého povrchu a 76. z celého okruhu ATP ve dvouhře. Vítězství v Tokiu zároveň představuje zisk 500 bodů, které se budou hodit v boji o letošní YE1 a pozitivní naladění na Šanghaj, kde Djoker obhajuje loňský titul. Nezbývá nic než si přát, aby obhajoba dopadla úspěšně!
Reagovat
turista
Mlynář hrál velice dobře. Novak předvedl excelentní výkon, důstojný světové jedničky. Tohle by stačilo i na Nadala na antuce a na Federera na trávě.
Reagovat
smazaný uživatel
Isto,

Jedine, ze by mal Nadal na svojej polovici tiez hard :)
Reagovat
turista
I na antuce by takhle dobrý Nole Rafu porazil.Hral podobně jako v době, kdy s ním Rafa prohrál i na antuce.
Reagovat
smazaný uživatel
hmm...Alebo aj nie :)
Reagovat
turista
Nikdo jiný než Djoki nedokázal Rafu Nadala porazit na antuce 7x. Nevylučuji, že před měsícem by Rafa Novaka v New Yorku porazil, kdyby spolu hráli. Tohle byl ale úplně jiný Nole než v New Yorku nebo ve Wimbledonu, kde finálovou výhru uhaluzil. V Tokiu neprodukoval téměř žádné nevynucené chyby, pouze vynucené.
Reagovat
smazaný uživatel
Pozri sa na súperov s ktorým hral. Si myslíš, že Nadal by posielal na druhú stranu kurtu také maliny ako 40dkg Millman :)
Reagovat
turista
No ale Mlynář hraje od základní čáry velice dobře z obou stran a minimálně chybuje. Loni v Americe vypakoval Federera z pavouka. A Goffin a Pouille nejsou taky žádná ořezávátka. Není to bezcenný titul to Tokio.
Reagovat
turista
Ale můžeš být v klidu. Rafa má stále na Novaka náskok 8 pohárů, z toho 3 GS a dohnat to je těžká až sisyfovská práce i pro Serbinátora.
Reagovat
Marduch
Podle těch tak trochu odchozených finále z konce 2018 bych si troufnul říct, že Nole v této fázi kariéry řeší především GS tituly, počet týdnů No.1 a OH..
Reagovat
turista
No ale současná situace ukázala, že k dosažení těchto cílů včetně výhodného vylosování pro GS musí taky pořádně zabrat na tisícovkách a když je potřeba tak i na nějaké pětistovce což se právě stalo.
Reagovat
woody
Lehka rozcvicka pred Shanghaií ;-)
Reagovat
turista
Ano. Byl to Novakuv koncert.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist