Djokovič: Tenisté nechtějí pokračovat v sezoně s dlouhými karanténami

16. 2. 2021, 21:20
Aktuality 38
Světová jednička Novak Djokovič tvrdí, že většina tenistů si nepřeje, aby sezona pokračovala, pokud budou nutné dlouhé karantény před turnaji tak jako v Austrálii. Slavný Srb uvedl, že chce od ATP Tour odpovědi, jak bude další průběh roku s pokračující pandemií koronaviru vypadat.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Účastníci Australian Open a dalších turnajů v Melbourne se museli podrobit po příletu do země čtrnáctidenní karanténě. Většina z nich směla až na pět hodin denně ven trénovat, někteří ale nemohli kvůli nakaženým spolucestujícím v letadle opustit hotelový pokoj. Podle Djokoviče se neobvyklá příprava mohla podepsat na zdraví elitních hráčů.

"To, co tady vidíme, není normální. Na tohle nejsme zvyklí. Špičkoví hráči jsou ti, kteří jsou v nejlepší kondici. V minulosti to tak vždycky bylo," uvedl Djokovič, jenž postoupil na Australian Open do semifinále navzdory zranění břišních svalů z utkání 3. kola.

"Teď tu máme zraněného Mattea Berrettiniho, Rafa Nadal má zraněná záda, já a Sascha Zverev se trápíme, totéž Grigor Dimitrov. Myslím, že to má co dělat s podmínkami, s nimiž se musíme vyrovnávat," řekl Djokovič po dnešní čtyřsetové výhře nad Němcem Alexanderem Zverevem.

"Doufejme, že je to jen dočasné. Ale jak se bavím s ostatními hráči, většina z nich nechce pokračovat v sezoně, pokud budeme muset před většinou turnajů do karantény," uvedl sedmnáctinásobný grandslamový šampion. Se zdrvaotními problémy v Melbourne dohrával i Dominic Thiem.

Djokovič už poté, co založil nezávislou hráčskou asociaci PTPA, není členem hráčské rady ATP. "Mluvil jsem s některými členy rady a tvrdili mi, že o tom vedou diskuze s vedením ATP. Čekám na odpovědi. Chci vědět, jak bude vypadat pokračování sezony po Austrálii, protože tohle rozhodně není dobré pro zdraví hráčů," řekl.

"Nikoho z toho neviním. Ale musíme najít způsob, jak to bude dál. Může to být něco jako 'bublina' v NBA, slyším, jak se o tom hráči baví, a nevadilo by mi něco takového udělat. Vybrat jedno místo a odehrajeme tam všechny turnaje na jednom povrchu. Tři čtyři týdny hraní, pak odpočinek, a zase zpátky na kurt," uvedl Djokovič.

Upozornil na to, že v Evropě a Severní Americe, kde jsou čísla nakažených stále vysoká, budou tenisté čelit dalším potenciálním karanténám a omezením počtu lidí v doprovodných týmech. "Některé země nechtějí přijímat lidi ze zemí, kde se šíří jiný typ viru. Upřímně řečeno nevím, jak tohle vyřešíme. Ale musíme jednat velmi rychle," dodal Djokovič.

Předseda ATP Andrea Gaudenzi v reakci uvedl, že dvoutýdenní karanténa byla pro tenisty novinka a její vliv na zdraví hráčů jeho organizace pečlivě sleduje. K možnosti "bubliny" se vyjádřil zdrženlivě.

"Tour je ze své podstaty globální. Kdybychom tuto strukturu opustili, představovalo by to pro nás výraznější problémy než u jiných sportů či soutěží. Pokračujeme ve zkoumání všech životaschopných možností, na jejichž základě by mohla tour stále fungovat," uvedl Gaudenzi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

38
Přidat komentář
Nola
precital si niekto aspon podstatu clanku, alebo hned sklzne do hajtu? trebars Serena si moze zobrat dcerku na turnaj, je este mala a ma ju iba jednu... stravit cely rok v karantene bez rodiny, tenis nie je na cely zivot, rodina ano, ale tak Novak asi tvrdi nieco, co si vycucal z malicka....
Reagovat
Krisboy
Jakého článku? smile
Reagovat
Krisboy
E-roušku smile
Reagovat
Patik
Keby sme to nechali na Nadala alebo Federera a ich vplyv najbližšie mesiace by sme len mykali pleciami a diplomaticky viedli prázdne reči..Nadal povie že je to very taf situejšn jeho prioritou bude French Open..Federer povie že dlho nehral nechá to na kompetentných..obaja si hladia na svoj piesoček,.Djokovič to potiahne za všetkých..my budeme všetci spokojní a keď sa niečo posere ukážeme na neho prstom..ja som za..nech sa Djokovič do toho ponorí a nech urobí čo sa dá..nech sa to rieši kým sme na začiatku..
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat
RFanousek
Ač nejsem jeho fanoušek tak poslední dobou si získává mé sympatie a vůbec nerozumím těm hejtům.
Reagovat
sojka1
se zkus zamyslet... :-) jinak vyjednavani o podminkach hracu mi prijde naprosto legitimni, nechut hrat samozrejme usmevna, az se cloveku chce v kontextu z radosti nad kazdou prodanou ponozkou, pizzou a kabelkou (treba) rict - no tak nehrajte...
Reagovat
woody
řekl bych,že úsměvné to není. Vzhledem k podmínkám karantén a toho jak turnaje navazují je dost možné,že hráči a jejich týmy budou dlouhou dobu odloučeni od rodin. Pak záleží na prioritách hráčů, ale je logické,že se nad tím povede diskuze a bude se hledat co nejlepśí řešení. Novak nakousl téma, které su bude řešit. Samozřejmě jako jeden z mála...
Reagovat
sojka1
souhlas, mela jsem to dat do uvozovek, jde o zavaznou existencni zalezitost a ja prece nutnost jejiho reseni nepopiram. Jen jsem si predstavila jeji vyreseni cestou "nechuti", proboha... a kontext uvadim...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Někdo to tu už psal - situace je absolutně výjimečná, teda jestli jim nevyhovují podmínky, můžou jít třeba rozvážet ty pizzy nebo jít pomáhat do nemocnic. Btw myslím, že zatracovaný Gyros právě potřebným pomáhal.
Reagovat
turista
Ty karantény jsou opravdu problém nejen v profitenisu ale skrz naskrz ve všem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
GaelM
Já chápu že ho někdo hejtí za ten "natržený" sval a divadlo okolo, ale to že se bere za své kolegy oceňuju a věřím, že oni taky. Nevím, kdo jiný by tohle byl schopen dělat, aby to bylo slyšet...
Reagovat
woody
Ta karanténa před AO je totální nesmysl. Jak z osobního tak sportovního hlediska. Chce to chytré řešení.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Chytrou karanténusmile
Reagovat
FulnekUltras
všechny pořádně protestovat, vytrasovat, naočkovat - a pak teprve pověsit Gatese smilesmilesmile
Reagovat
steve79
Doufam, ze ho Rafa nebo Medvedev porazi.
Reagovat
turista
Já doufám že neporazí.
Reagovat
steve79
Hrac uzasny, ale slava mu stoupla do hlavy.
Reagovat
turista
To spíš stoupla do hlavy Federerovi a Nadalovi. Ti jsou oba namyšlení až běda. Novak Djokovič se snaží něco udělat i pro málo významné hráče.
Reagovat
Rafaeoli25
Novaku Novaku, stačilo by. Je toho od tebe v posledním cca půlroce fakt nějak moc,ve všech ohledech, jsem z tebe unavenej ač jsi geniální hráč.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
muzou byt radi, ze jejich byznys funguje, co by za tohle dali maly podnikatele... kteri jsou uplne v riti a znam spoustu pripadu ze sveho okoli...
Reagovat
turista
S tím souhlasím. S hejtovanim Novaka Djokoviče
ale nesouhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Teď tu máme zraněného Mattea Berrettiniho, Rafa Nadal má zraněná záda, já a Sascha Zverev se trápíme, totéž Grigor Dimitrov. Myslím, že to má co dělat s podmínkami, s nimiž se musíme vyrovnávat..

*Tak zraneny je snad jen ten Berrettini... to je fakt ordodoxni narikac... a jeste si na tom dela PR.
Reagovat
smazaný uživatel
je mi z toho cloveka nanic, lze, ze ma natrzeny brisak a pak odehraje dva tezky zapasy, behem kterych by normalni clovek s narzenym brisakem mel z toho brisaku trhany maso... prolhanec prolhanej... fakt saseksmile
Reagovat
turista
Kus!
Reagovat
turista
Jsi tady novej a jen otravuješ klima.
Reagovat
smazaný uživatel
Odohrať celú antukovú sezónu v rámci jedného mesta, to isté v prípade hardu a trávy je riešenie. Ale pre fanúšika by to bolo vrcholne nezaujímavé a dúfam, že sa tomu nikdy nestane. Myslím, že organizátori turnajov by na to asi ani nepristúpili. Hlavne organizátori tých, ktoré by sa vynechali :)
Reagovat
paddy
myslím, že nemají možnost volby, všichni jsou ve vleku událostí

karanténu určuje stát a ne organizátor
hráči nemají povinnost někam jezdit

loni se RG nacpal tam, kde byli jiní, kteří na to "nepřistoupili" smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nikdo nechce pokračovat a já budu No1 až do konce rokusmilesmilesmile
Reagovat
paddy
to jsme věděli už loni, že covid nezmizí přes Silvestr a s karanténou se dá odehrát tak 13 turnajů za rok pro jednotlivce smile

s novými mutacemi se problém bude táhnout několik let

špička má vystaráno, ta už nikdy nemusí ani napřáhnout raketu smile

řešení je Playstation a máme šanci i my smile
Reagovat
RF46
smilesmilesmile
Reagovat
Gulbis
ty seš taky mutace...smile
Reagovat
FulnekUltras
aniž bych chtěl cokoliv zlehčovat, nejsou ti v tom současném mainstreamově vnucovaném narativu zvláštní minimálnně tři jeho základní "mantry"?

- kovid tady bude už (asi) navždy

- skoro každá další mutace je horší

- chřipka letos neexistuje

smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist