Djokovič v hale Bercy vyhrál odvetu za loňské finále, Runeho zdolal ve třech setech

3. 11. 2023, 22:37
Aktuality 21
ATP PAŘÍŽ - Novak Djokovič (36) přerušil sérii dvou porážek s Holgerem Runem (20). Ve čtvrtfinále halového Masters 1000 v Paříži zdolal dánského mladíka po téměř tříhodinovém boji 7:5, 6:7, 6:4, oplatil mu porážky z loňského finále a letošního Říma, připsal si 16. výhru v řadě a dál navyšuje náskok v čele světového žebříčku. V semifinále se šestinásobný srbský šampion střetne s Andrejem Rubljovem, nebo Alexem de Minaurem.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič –⁠ Rune 7:5, 6:7, 6:4

Novak Djokovič po úspěšném tažení na US Open Series, během kterého ovládl Masters 1000 v Cincinnati a v New Yorku ziskem 24. grandslamového titulu vyrovnal absolutní rekord, a vystoupení v Davis Cupu vynechal asijskou tour a několik týdnů odpočíval.

Po měsíc a půl dlouhé pauze se vrátil na halovém Masters 1000 v Paříži, kde si poradil již se třemi soupeři. Poslední dvě výhry ho ale stály hodně sil. Ve čtvrtek přes dvě a půl hodiny bojoval o obrat proti Nizozemci Tallonu Griekspoorovi a v pátek večer absolvoval bezmála tříhodinovou bitvu s Holgerem Runem.

Šestatřicetiletý Srb loni v Paříži s o 16 let mladším Dánem prohrál souboj o titul a nestačil na něj ani letos na jaře na římské antuce. Letos se mu odveta v hale Bercy povedla, zvítězil 7:5, 6:7, 6:4 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Djokovič měl šanci ukončit zápas už ve druhé sadě. Za stavu 7:5 a 5:4 nejprve těžko 'kousal' rozhodnutí umpireového rozhodčího, který nechal Runeho se značným zpožděním zkontrolovat místo dopadu míčku jestřábím okem, a o pár chvil později měl mečbol. Dán, kterého nově trénuje Djokovičův bývalý kouč Boris Becker, ale vytáhl skvělý servis.

Tie-break sice zvládl lépe Rune, ale Djokovič se dokázal na rozhodující set plně zkoncentrovat. Ve třetí hře využil jediný brejkbol celého dějství, po servisu vyhrál 20 z 23 fiftýnů a připsal si 16. výhru v řadě.

"Zápas se docela podobal loňskému finále. Ve druhém setu jsem hrál strašně svázaně, byl to jeden z mých nejhorších setů v této sezoně. Ale velká čest Holgerovi, že zůstal psychicky silný a hrál solidně. Máme podobný styl hry. Dobrý pohyb, skvělá obrana a jsme celodvorcoví hráči," komentoval Djokovič, jenž postoupil do celkově 76. semifinále turnajů Masters 1000 a vyrovnal rekord Rafaela Nadala.

"Od začátku spolupráce s Borisem hraje v posledních týdnech mnohem lépe. Bylo pro mě trochu divné vidět Borise v soupeřově boxu. Přeju Holgerovi jen to nejlepší," dodal rodák z Bělehradu, který vyhrál 29 z 30 posledních zápasů.

Djokovič má velkou šanci zakončit rok už poosmé v kariéře jako světová jednička. Aktuálně má v čele náskok 850 bodů, pokud by v Paříži posedmé triumfoval, jeho polštář před druhým Carlosem Alcarazem se nafoukne na 1495 bodů.

Rune si poprvé zahraje na Turnaji mistrů

V semifinále se šestinásobný srbský šampion Djokovič, jenž 8 z posledních 9 startů proměnil minimálně ve finále, utká s Andrejem Rubljovem (h2h 4:1). S Rusem mimo antuku vyhrál 10 z 11 setů.

Šestadvacetiletý Rubljov v nočním čtvrtfinále hodinu po půlnoci zdolal 4:6, 6:3, 6:1 Alexe de Minaura, poprvé Australana porazil mimo antuku a připravil ho o šanci bojovat o postup na Turnaj mistrů.

I když se Rune v posledních měsících trápil a v Paříži neobhájí svůj nejcennější triumf, dala mu porážka de Minaura jistotu premiérového startu na Turnaji mistrů. Zároveň s Dánem získal 'letenku' do Turína i německý šampion z roku 2021 Alexander Zverev.

První semifinálovou dvojici vytvořili bývalí vítězové Turnaje mistrů Bulhar Grigor Dimitrov, jenž ukončil naděje Poláka Huberta Hurkacze v boji o Turín, a Řek Stefanos Tsitsipas, který vyřadil šampiona z roku 2018 Karena Chačanova.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Patik
Tento rok bude podľa mňa celkom zaujímavý Turnaj Majstrov všetci sú tam relatívne vo forme a má dobré obsadenie aj s nejakým pozadím teda myslím sú tam píšuce sa budúce príbehy Sinnera a Alcaraza je tam záporák a debutant Rune s Beckerom je tam nahnevaný Danil Medvedev ktorý chce povedať ešte posledné slovo túto sezónu aj napríklad rivalovi Djokovičovi ktorý si tam pôjde po ďalšie rekordy..možno odveta Runeho s Djokovičom..či ďalšia kapitola Djokovič Alcaraz..ostatní budú tiež miešať kartami..za mňa spokojnosť..
Reagovat
Kandinsky1
To, že jsou všichni relativně ve formě, mi přijde jako poměrně silné pohlášení.
Reagovat
Patik
ako sa to vezme..podľa mňa to nieje zlé minimálne majú dobrý nábeh..Tsitsipas a Rublev hrajú dobre posledné dni..Rune chytá formu s Beckerom ..Sinner prežíva skvelú sezónu..Djokovič klasika..Medvedev bol viackrát vo finále..Alcaraz sa hecne na veľké zápasy pri premiére na Turnaji Majstrov môže to byť atraktívny turnaj tento rok.
Reagovat
Kozoroh
Krom gemu za stavu 1:1 v druhém setu a TB předvedl No1e skvělý výkon, včerejší zápas byl přehlídkou spousty výměn zakončených vítěznými údery, z baseline i na síti, tedy pohledný a atraktivní tenis. Pro No1eho rovněž pikantní mač, protože v soupeřově
boxu poprvé seděl jeho bývalý trenér Becker.
Reagovat
turista
Teď už Novak bude vědět jak na něj. Srovnání H2H bylo důležité.
Reagovat
Hector17
Dobrý zápas. Rozhodlo kopírování preview z livesportu a Djokovičovy zkušenosti. Dneska Djoko vypadal, že už nemá sracku. Vzhledem k tomu co zbylo v pavouku, by nyní bylo velké překvapení, pokud by nevyhrál celý turnaj. Rune byla poměrně velká hrozba.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tenisportal spadá pod livesport a ta previews tvořím já, takže asi tak :D
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Nola
mam dotaz, budu fungovat vzkazy na novej platforme? alebo som prehliadla taku ponuku? pokecat si s uzivatelmi a neotravovat ostatnych svojimi postrehmi, by mi velmi chybalo
Reagovat
Ondřej.Jirásek
nebudou, nebylo to moc využíváno.
Reagovat
Patik
Škoda.
Reagovat
turista
Djokovič porazil toho drzého spratka. To je dobře. Ale vyhráno ještě nemá. Tsitsipas a Rublev jsou lepší hráči než Rune. A ti jsou ještě v pavouku.
Reagovat
turista
Velká hrozba byl jenom proto, že dvakrát za sebou Novaka porazil. Dnes Djokovič potřeboval bezpodmínečně vyhrát aby se mu Rune nedostal do hlavy. Podařilo se. Gratulka.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Nola
nie ze by mi vadilo, ako si Rune nechal osetrovat prst, lebo aj Novak nie je v tomto celkom cisty, ale prst? tak to som este v ziadnom zapase nepostrehla, prsty ma celu karieru zalepene Rafa, ale ten ich ma pred zapasom...... mlady je taka cicka, nehral vobec spatne, ale je vychcaneny uz od mladosti, snad mu to pomoze v dalsom smerovani ....
a k empajarovi, ak niekto odohra vymenu a potom si pyta jastraba, to kde sme zase... naco tam sedi, ked nevidi out, ale po odohrani vymeny tazko moze obhajit svoje rozhodnutie
Reagovat
Hector17
Ale nakonec to dopadlo spravedlivě, když to out byl.
Reagovat
Nola
jj, to nehodnotim, ja hodnotim, srack.u ktoru umpire predviedol, po odohrani vymeny je snad nepripustne si pytat ocko, ci? preco tam nemaju jastraba je pre mna nepochopitelne.....
Reagovat
Hector17
Francie nebo-li Afrika je země podvodům nakloněná. Toť asi důvod, proč tam není moderní outová technologie.
Reagovat
turista
Rune je vyčůraný. Zalepené prsty bych například Nadalovi neměl za zlé. U něj to byl normální stav věcí. Stejně tak jako si Gasquet často omotával sám držadlo rakety.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist