Djokovič v neděli zaútočí na rekordní 23. grandslamový titul. Ruud touží po první velké trofeji

10. 6. 2023, 14:34
Previews 23
Srb Novak Djokovič zaútočí v nedělním finále Roland Garros na rekordní 23. grandslamový titul. Šestatřicetiletý Srb vyzve v boji o třetí triumf na pařížské antuce loňského finalistu Caspera Ruuda z Norska. V případě úspěchu se Djokovič v čele historických statistik odpoutá od zraněného Španěla Rafaela Nadala. Utkání začne na kurtu Philippa Chatriera v 15:00 SELČ.
Profily hráčů
Casper Ruud a Novak Djokovič

Vítěz lednového Australian Open Djokovič se v případě vítězství vrátí na post světové jedničky před Carlose Alcaraze. O šestnáct let mladšího soupeře porazil v pátečním semifinále 6:3, 5:7, 6:1, 6:1, Španěl ale dohrával duel od začátku třetího setu s křečemi.

"Samozřejmě to bylo vítězství za zvláštních okolností, ale výhra je výhra," řekl na tiskové konferenci Djokovič. "Jsem opět v ideální pozici, abych mohl vyhrát grandslam. To je v podstatě to, co mě pohání, když se ráno probudím a přemýšlím o tom, čeho chci dosáhnout. Soustředím se jen na to, abych tu v neděli vyhrál další titul, a jsem blízko. Ten pocit dobře znám. Měl jsem ho už v kariéře několikrát," doplnil.

Djokovič se s Ruudem utká popáté v kariéře a zatím s ním neztratil ani set. Naposledy ho porazil ve finále loňského Turnaje mistrů 7:5, 6:3. Dvakrát přemohl norského rivala i na antuce.

Rodák z Bělehradu na sebe během turnaje upozornil i chováním. Po úvodním duelu s Aleksandarem Kovacevicem z USA napsal kontroverzní vzkaz "Kosovo je srdcem Srbska. Zastavte násilí." I přes kritiku se obešel bez trestu. A vypořádal se pak i s občasným bučením publika. "Neřeším to. Není to poprvé a asi ani naposledy. Soustředím se jen na vítězství," řekl.

Djokovič může v Paříži zopakovat triumfy z let 2016 a 2021, vloni vypadl ve čtvrtfinále s Nadalem. Zahraje si 34. grandslamové finále, čímž vyrovná absolutní rekord Američanky Chris Evertové. O titul zabojuje na Roland Garros posedmé, více finálových účastí má jen Nadal (14). Vyhrál také popáté v kariéře prvních 13 zápasů na grandslamech.

"Tlak na mě bude vždy, takže to není jiné. Zkušenosti budou na mé straně, ale nemyslím si, že by tohle rozhodovalo. Musím se dát především dohromady a být připravený na další dlouhou bitvu. A pokud vyhraju, můžeme se pobavit o historii," doplnil.

Čtyřiadvacetiletý Ruud se pokusí získat premiérový grandslamový titul na třetí pokus. Vloni nestačil ve finále Roland Garros na Nadala, v září podlehl v rozhodujícím utkání US Open Alcarazovi. Rodák z Osla je čtvrtým Skandinávcem po Björnu Borgovi, Matsi Wilanderovi a Stefanu Edbergovi, který má na kontě alespoň tři grandslamová finále.

"Půjde jen o to, abych nemyslel na to, že ten zápas potřebuji vyhrát. Tomu slovu 'potřebuji' se snažím vyhnout," podotkl Ruud. "Bez ohledu na to, co se stane v neděli, jsem tu prožil skvělé dva týdny. Samozřejmě do toho dám vše, ale někdy hrajete nejlepší tenis, když o něm moc nepřemýšlíte. Jdu tam s tím, že to může být dlouhý, maratonský zápas a bude třeba ho hrát bod po bodu. Uvidíme, jak to půjde," doplnil.

Čtvrtý hráč světa Ruud porazil v semifinále Alexandera Zvereva 6:3, 6:4, 6:0, předtím si poradil také s Dánem Holgerem Runem, Chilanem Nicolasem Jarrym, Číňanem Čang Č'-čenem, Italem Giuliem Zeppierim a Švédem Eliasem Ymerem. Na turnaji prohrál jen tři sety, jeho soupeř Djokovič ještě o jeden méně.

Vítěz dvouhry si připíše na konto 2,3 milionu eur (54,3 milionu korun), poražený finalista si přijde na poloviční částku.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
Tenisovy.nadsenec
Ruuda nepodceňovat... Hraje parádně. I kdyby Nole nevyhrál, tak ve Wimbledonu dokoná rekord. Hlavní je, že poprvé porazil PEAK Alcaraze, což se Nadalovi na French Open proti Alcarazovi nepodařilo a nikdy nepodaří. smile

Djoko je favorit, ale musí hrát agresivně a tlačit hned od prvního setu. Nesmí zbytečně ztrácet síly s hodným norským cuckoldem Casperem.smile
Reagovat
TheRoyalBlue
Že porazil peak Alcaraza smile vy ste fakt podarena sebranka
Reagovat
turista
Bude to zajímavější finále než před rokem kdy proti sobě hráli Nadal, který byl Ruudovym učitelem a Ruud, který byl žákem Rafy Nadala. Učitel pak žáka zesměšnil kanarem. Tohle zítra nehrozí. Ruud bude daleko víc bojovat.
Reagovat
IngStavinoha
dnes to zatím vypadá na anglosaský klid před bouří smile
Reagovat
panzer.dragon
Kozorohu, jaký všechny rekordy by zejtra djok přepsal?
Reagovat
Marduch
Je uplne mimo řešit rekordy před zápasem. Pokud mám správný zdroje, tak se během FO stal nejúspěsnějsím v tie breacich, to ti musí v tuhle chvíli stacitsmile
Reagovat
panzer.dragon
zejtra možná končíme s goat diskuzema.. smile
Reagovat
jackiec
Což bylo jasné už dávno jak to dopadnesmile
Reagovat
panzer.dragon
nezapomínej furt byl ve hře covid a djokova pýcha se nenechat píchnout..
Reagovat
paddy
včera na tiskovce mluvil, že "zítra" a pak se opravil "v neděli" a vypadal u toho vystrašeně

je to s ním zlé
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smilesmilesmile
Reagovat
turista
Idemo Novak! Pobedi!
Reagovat
Orgasmator
Yes! smilesmile
Reagovat
jackiec
To je strašně přeceňované kopyto ten nor, král 250tek, sem tam vyhaluzí finále GS, ale na velké kluky jako nadal, Srb nebo carlito ve velkém finále nemá, je to takový nudný hráč bez big úderu, nedá se to koukat, zápasy nevtáhnou do děje, je to takový uspávač hadů a zítra dostane po ušiskách jako loni, není co řešit.
Reagovat
Nola
treba v tejto suvislosti spomenut ine kopyta, ktore porazil cestou do finale, ziadne jednoduche zapasy.... je zasluzene v T10 a tu sa neustale riesil akoby tam nepatril, ja by som mala inych patronov, ktori tam nepatria a drzia sa tam, ale presne takto fungoval ranking aj za Fedexa, Rafu a Novaka, za mna urcite patri do T10, trebars co uhral taky Fritz, Rublev na GS, a to mam oboch celkom rada
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Marduch
S Ruudem to může být docela tricky. Hráč, který byl po loňské prulomove sezóně a následném turné s Rafou ještě nedávno v hlubokém útlumu, se začal zlepšovat až docela krátce před FO a i tady hraje každý další zápas lépe a lépe. Skvěle se hýbe a švihá v plný rychlosti i z těžkých pozic, hlavně z FH, kterým na tomhle turnaji hodně překvapuje... razance, délka, umístění. Djoko do zápasů s hráči, kteří ho ještě neporazili, vstupuje velmi vlažně, takže bych se nedivil prohraném prvnímu setu. Nicméně i tak by to měl Nolda zvládnout, pakliže Ruud neodehraje další ještě lepší zápas a u Noleho nezaúřadují faktory jako únava nebo tlak z historického zápisu..
Reagovat
Nola
jj, treba si spomenut na finale so Stanimalom, odpisany hrac Forehandom, a Ruud je sikovny hrac, ziadny David to nie je, ten nemal servis ani FH, to bol v pravom zmysle sikovny behal, ktory vsetko vratil a dokazal porazat aj naj hracov na vsetkych povrchoch okrem Fedexa...

tak podcenovaneho hraca ako je Casper tu nenajdes, videla som zapas s Runem, vodil si ho ako slepeho kona, hlavne, ze podla niektorych zdejsich mu patri miesto mimo T10
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak zrovna FH je jeho vyhlášený úder a se servisem hlavní zbraň. Naopak jeho slabina je v prostoru před sakem.
Reagovat
Krisboy
Pojď, Ježíšku! Celé Kosovo ti fandí! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Se uvidí, jestli budou mít zítra druhé vánoce smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist