Djokovič v Římě postoupil do semifinále a zajistil si setrvání v čele světového žebříčku

14. 5. 2022, 08:16
Aktuality 8
ATP ŘÍM - Novak Djokovič na antuce v Římě porazil v prvním vzájemném duelu Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho, zaznamenal 999. výhru a zajistil si setrvání v čele světového žebříčku. V již 13. semifinále na Masters 1000 v italské metropoli pětinásobný šampion narazí stejně jako předloni na Nora Caspera Ruuda. O druhé místo ve finále se letos již potřetí utkají Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič letos poprvé ve třech zápasech po sobě neztratil ani set. Na antuce v Římě si po Aslanu Karacevovi a Stanu Wawrinkovi poradil i s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem, kterého v prvním vzájemném duelu porazil 7-5 7-6. 

Srbský tenista, který za týden oslaví 35. narozeniny, mohl zápas ukončit a pár desítek minut rychleji. Jenže ve druhé sadě za stavu 5-2 nevyužil mečbol, v následném devátém gamu stejně jako v prvním dějství přišel o servis a o postupu rozhodnul až v tie-breku, v němž ztratil jediný míček.

"Dnešní podmínky pro tenis nebyli ideální. Míček nelétal, odskoky byly nízké. Ale pro oba to bylo stejné a myslím, že jsme předvedli tenis na vysoké úrovni," komentoval Djokovič zápas, který skončil krátce před půlnocí.

Výhra mu zajistila pozici světové jedničky i po skončení turnaje. V čele zahájí již 370. týden, čímž vylepší vlastní rekord.



V Římě si Djokovič připsal 62. vítězství, což se mu až dosud mimo grandslamy na žádném turnaji nepovedlo. Všech 16 startů v italské metropoli proměnil minimálně ve čtvrtfinále a potřinácté je v semifinále, v nichž má bilanci 11-1.

O 12. římské finále si pětinásobný šampion Djokovič zahraje stejně jako loni s Casperem Ruudem (h2h 2-0), s nímž ještě neztratil set. Pokud zvítězí, zaznamená jako teprve 5. tenista v historii jubilejní 1000. vítězství.

Norský tenista ve čtvrtfinále zdolal 7-6 7-5 Kanaďana Denise Shapovalova, jenž nedokázal navázat na předchozí skalp Rafaela Nadala.

třetí semifinálovou bitvu během letošní antukové sezony svedou Němec Alexander Zverev, jenž porazil 7-5 6-2 Chilana Cristiana Garína, a Stefanos Tsitsipas. Řek podobným výsledkem 7-6 6-2 zdolal domácí naději Jannika Sinnera a bude chtít navázat na výhru nad Zverevem z Monte Carla, kterou mu olympijský vítěz v Madridu oplatil. 

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 5.415.410 eur
páteční výsledky (13. 05. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Auger-Aliassime (8-Kan.) 7-5 7-6(1)
Zverev (2-Něm.) - Garín (Chile) 7-5 6-2
Tsitsipas (4-Řec.) - Sinner (10-It.) 7-6(5) 6-2
Ruud (5-Nor.) - Shapovalov (13-Kan.) 7-6(7) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
jsou ve finálesmilesmilesmile
Třeba pomalu zváží přechod ze singlu na debl. I když I11y ho už docela pilně hraje.
Reagovat
lvicek
Vetsina deblistu ma rozdeleny kurt na pravou a levou pulku, ale tihle maj horni a spodni ;).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
annah
Teď jsem na ně koukla a to je teda fakt neuvěřitelná, srandovní dvojka!!!
Reagovat
turista
Novaku vyhraj to tady celý! Idemo!
Reagovat
Krisboy
Ježíš hrál fakt dobře. Ruud to bude mít těžký, tuším překvápko smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
JJ, Joker asi překvapí. Casperovi bych vítězství přál, nejlíp v celém turnaji, ale nevím nevím...

Zato Cyp vs Zvíře je prostě aspoň pro mě pramálo atraktivní souboj. Asi už i tím, že to jedni z nejnesympatičtějších top hráčů...
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist