Djokovič využil proti Čoričovi až desátý mečbol. Nadal vykročil za 11. titulem hladkou výhrou

18. 4. 2018, 15:42
Aktuality 27
ATP MONTE CARLO - Novak Djokovič se ve druhém kole Masters v Monte Carlu pořádně nadřel. Dvojnásobný šampion ve svém druhém zápase pod vedením svého bývalého kouče Vajdy udolal talentovaného Chorvata Bornu Čoriče po více než dvou hodinách boje a po využití až desátého mečbolu. O postup do čtvrtfinále se utká s Dominicem Thiemem.

Novak Djokovič loni skrečoval čtvrtfinálové utkání ve Wimbledonu a kvůli bolestem v pravém lokti zmeškal zbytek sezony. Na kurty se vrátil až na letošním Australian Open, kde prohrál v osmifinále. Konzervativní léčba ho bolestí však nezbavila, a proto se podrobil menšímu operačnímu zákroku.

Ten sice bývalému prvnímu hráči světa pomohl od bolestí, nicméně Djokovič začal strádat herně. Na oblíbených březnových podnicích Masters v Indian Wells i v Miami ztroskotal na prvním soupeři.

Sérii tří porážek přerušil na právě probíhající akci Masters v Monte Carlu. Dvojnásobný šampion, který se před startem antukového jara na zatím dobu neurčitou vrátil ke svému bývalému kouči Mariánovi Vajdovi, s nímž loni ukončil jedenáctiletou spolupráci, v prvním kole smetl krajana Lajoviče.

V utkání druhého kola dnes potřeboval deset mečbolů proti Bornovi Čoričovi, aby nakonec po více než dvouhodinovém boji zvítězil 7-6(2) 7-5. Chorvatský talent porazil i podruhé a znovu na antuce.

Djokovič měl v úvodu navrch a vypracoval si náskok 4-1. Vedení ale neudržel a jeho chorvatský soupeř skóre srovnal. Srbský favorit měl namále v jedenáctém gamu, v němž musel odvracet dva setboly. Pro vedení 1-0 na sety si došel až v tie-breaku, který ovládl poměrem 7-2.

Ani ve druhé sadě nedokázal udržet náskok brejku, a to dokonce dvakrát. Od stavu 5-3 nevyužil celkem devět mečbolů, dva na příjmu a sedm na servisu. Čorič tak opět srovnal skóre. Djokovič ovšem v posledních dvou hrách dominoval a jubilejní desátý mečbol už po chybě Čoriče proměnil.

Třicetiletý Djokovič se kvůli žebříčkovému postavení nevešel mezi nejvýše nasazenou osmičku, a proto už v osmifinále narazí na velmi kvalitního soupeře. Bude jím Dominic Thiem, jenž patří mezi antukovou špičku. S Rakušanem vyhrál prvních pět soubojů, loni ve čtvrtfinále French Open ovšem s o šest let mladším protivníkem padl.

Hladkým vítězstvím odstartoval vítěz posledních dvou ročníků Rafael Nadal, který letos v Monte Carlu může získat rekordní 11. titul z jednoho turnaje. Jen tak si udrží post světové jedničky. Na úvod si španělský favorit, jenž se po dvouměsíční přestávce po zranění kyčle úspěšně vrátil v předminulém týdnu na kurty v Davis Cupu, poradil 6-1 6-3 se Slovincem Aljažem Bedenem.

O čtvrtfinále, v němž nechyběl 13 let, si Nadal zahraje s Karenem Chačanovem. S ruským mladíkem, který dnes smetl 6-2 6-2 Francouze Gillesa Simona, loni ve dvou vzájemných duelech neztratil ani set.

Albert Ramos finále v Monte Carlu neobhájí. Španělský tenista prohrál 4-6 2-6 s Philippem Kohlschreiberem, na kterého nenašel recept ani podruhé. Kohlschreiber ve čtvrtfinále vyzve nasazenou čtyřku Grigora Dimitrova, jemuž se pokusí oplatit porážku z jediného dosavadního vzájemného duelu.

Ve druhém kole turnaj skončil také pro Diega Schwartzmana a Fabia Fogniniho. Schwartzmana smetl 6-2 6-1 Richard Gasquet. Francouze v osmifinále čeká Mischa Zverev. S mladším a úspěšnějším z bratrů Zverevových si v osmifinále zahraje po výhře 6-4 6-2 nad Fogninim německý tenista Jan-Lennard Struff.

Roberto Bautista naopak zvládl i druhé utkání bez ztráty setu. Španěl porazil 6-3 7-6(5) Feliciana Lópeze a s krajanem srovnal vzájemnou bilanci. O vylepšení svého maxima na monacké antuce bude v osmifinále bojovat proti Davidovi Goffinovi, nad kterým ve vzájemné bilanci vede.

• ATP WORLD TOUR MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 5,238.735 eur
středeční výsledky (18. 4. 2018)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nadal (1-Šp.) - Bedene (Slovin.) 6-1 6-3
Čilič (2-Chorv.) - Verdasco (Šp.) 6-3 7-6(4)
Djokovič (9-Srb.) - Čorič (Chorv.) 7-6(2) 7-5
Gasquet (Fr.) - Schwartzman (10-Arg.) 6-2 6-1
Bautista (11-Šp.) - F. López (Šp.) 6-3 7-6(5)
Struff (Něm.) - Fognini (13-It.) 6-4 6-2
Raonic (14-Kan.) - Cecchinato (It.) 7-6(5) 6-2
Kohlschreiber (Něm.) - Ramos (15-Šp.) 6-4 6-2
Nišikori (Jap.) - Medveděv (Rus.) 7-5 6-2
Chačanov (Rus.) - Simon (Fr.) 6-2 6-2
Seppi (It.) - García-López (Šp.) 4-6 6-3 7-5
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

27
Přidat komentář
kolapse
přijde mi s vajdou blíž k tlačitku Beast Mode než se superkoučama....IDEMO !
Reagovat
smazaný uživatel
Tož s Borisem za 2 sezony 14-16 hrál všechny finále GS, získal 6 GS ze svých 12, na Masters za 2 sezony vyhrál 14 turnajů, ze svých 30. Úspěšnější spolupráci bys hledal hodně dlouho. Od sezony 17 vyhrál 2 turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
To byla také "zlatá éra" Novakova, navázat na ní, bude pro něho obtížné, uvidíme, jak mu sednou letos evropské turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
* oprava, v sezoně 14 nehrál ve finále AO a US open a sezoně 16 Wimbledon. I tak z 12 finále jich hrál 9 a vyhrál 6 GS.
Reagovat
Krisboy
Jak dlouho vlastně Vajda u Novaka nebyl?
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa solídne. Potrebujeme viac zápasov, na dôkladnejší úsudok. Kontroloval si to, súper celkom schopný. Zajtra očakávam možno niečo podobné, Rus bude agresívnejší, to je pre Rafu plus, vyskúša si zas niečo iné, ale vysledok by si mal postrážit...Dnes par winnerov z FH po čiare, to je vzdy slubné..
Reagovat
Davor1
Pred pár rokmi Čorič vyhlásil, že keď hrá dobre, tak je to mladšia verzia Djokoviča a keď horšie, tak mladšia verzia Murrayho :D
Dnes to už platí úplne, Čorič je na Djokovičovej úrovni, alebo skôr naopak, Djokovič je na Čoričovej úrovni. Vo výmenách to bolo absolútne vyrovnané, dokonca Čorič mi prišiel často dravejší, Djoko nebol schopný zakončiť a hlavne v tom game, kde podával na zápas a nedal 7 MP, aby nakoniec o servis prišiel, tam nebol schopný absolútne vyhrať výmenu, keď mu Čorič dokázal zreturnovať servis. Práve v tom servise bol najväčší rozdiel a ten dnes zachránil Djokoviča, plus Čoričova labilita, keď neuveriteľne zahodil v prvom sete tie brejkbaly za stavu 5-5 a potom sa vyhádzal aj v TB.

Herne to teda dnes nebola od Djokoviča žiadna hitparáda, stále má síce solídne údery aj servis, ale príde mi, že po fyzickej aj psychickej stránke to už nie je ten stroj a zajtra ho môže Thiem pokojne roztrhať, ak zahrá svoj top.
Reagovat
Nola
nevidela som ani lopticku, celkom potesi nezaujate objektivne zhodnotenie

vlastne nie to som chcela napisat, moj prispevok smeruje skor k Coricovi, ktory bol este donedavna zo vsetkych stran vystavovany posmesnym poznamkam, nie je dolezite porazit nejakeho TOP hraca a stat sa otrokom soc. sieti, na kurte sa spravat obcas ako buran, nerespektovat hracov... dolezite je postupne na sebe pracovat, Coric to zrejme po tom nestastom prehlaseni casom pochopil a vysledky sa zacinaju rysovat.
Reagovat
Davor1
Začínajú, aj tá hra je už o niečom inom, nie je už tak jalový a príde mi, že sa snaží byť viac aktívnejší, iná cesta k úspechu ale ani nie je. Podľa mňa ho dosť motivuje to, že vidí, ako sa jeho rovesníci, ktorých ešte pred 2-3 rokmi možno považoval za menejcenných, výrazne zlepšili a dostali na jeho úroveň (všetci mladí rusi- Chačanov, Medvedev, Rublev, Tiafoe) alebo aj vyššie (Chung, Zverev). Navyše, sú tu ďalší mladí s neskutočným potenciálom (Tsitsipas, Shapovalov...), ktorí Čoriča taktiež za chvíľu zrejme dostihnú. On sám teda musí makať čo najviac, pretože tú konkurenciu v jeho veku už má úplne inú, ako pred 3-4 rokmi.

Som zvedavý zajtra na Noleho, Thiem už bude najlepší možný test, ktorý ukáže, kde sú súčasné Djokovičove limity. Akurát škoda, že sa nestretli o kolo neskôr, toto je dosť krutý los pre oboch...
Reagovat
PH94
Vidím to stejně. Pěkný rozbor. Ale celkově ty ročníky 1996 až 2000 se jeví vskutku silně.
Reagovat
Pavol
Postupne tu psychiku a sebavedomie vylepšujte. Zvyšok Djoko dávno ovláda.
Reagovat
Kozoroh
Tak jsem rád, že No1e postoupil dál, ale dnešní duel měl zvládnout snadněji. Pustit 11 gamů 39. hráči světa je příliš velký luxus.
S Domem lze čekat podobný boj.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty vole, to je logika.

39hrac sveta, takze 11 stratených gemov, luxus.

Chýba ti cit pre hru, bohuzial to hlavne. Venuj sa encyklopediam.
Reagovat
Kozoroh
Ako obvykle Klaunhendovi uniká kontext...
Reagovat
smazaný uživatel
Kamosko, neviem ci si az tak v lese, ale toto je ukazkova situacia, kedy kontext unika tebe. Alebo ti unika aj obsahovy vyznam terminu "kontext".

Pretoze ten 39.hrac sveta hral dobre a vnimat vysledok skrzb rebricek je povrchne, prvoplanove a len ukazujes ako sa nerozumies tenisu.
Reagovat
Kozoroh
Neříkej mi, že tohle nebyla upachtěná výhra. Neříkej mi, že Novak nemohl vyhrát rychleji a snadněji. Možná jsem příliš přísný, ale cit pro hru mi nechybí, na to vem jed.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si si ozaj nevsimol Coricov progres za posledne mesiace?.. Nie je nahodou antuka Bornov oblubeny povrch?..Videl si ten zápas vlastne?...Djokovic ako ten zapas mohol vyhrat jednoduchsie, rovnako tak ho mohol uplne prehrat, kedze Coric hral dobre. Dobre hral aj Djokovic, v defenzíve urcite, pripomína mi to australsku vykonnost.
Reagovat
PH94
Hlavně Coric v současné formě patří do Top20 a navíc antuka je jeho nejoblíbenějším povrchem. Rozhodně se nedal očekávat nějaký splachovák.
Reagovat
smazaný uživatel
Mozno si len robil kozy!!..

Alebo nam koza povie, kolko gemov by bolo vhodné stratit trebars s top 20 hracom.
Reagovat
turista
Pro sebevědomí Djokera to je důležitá výhra. Na rozehrání taky. Pokud zdolá Thiema tak už mu titul z MC 2018 snad neunikne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tiez si myslim, ze o titule sa bude rozhodovat v zápase Thiem-Nole :-)
Reagovat
Davor1
Hlavne to mal ukončiť v jednom z tých dvoch gamov kde mal mečbaly, šancí mal na returne a hlavne potom na servise neúrekom. Zase Čorič nie je žiadny nazdárek, je to už v podstate hotový hráč a súčasný Djokovič ho už kvalitou príliš neprevyšuje...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nedávno měl i Rogera na lopatě, a "zlýhal" až v koncovce. Takže, když zapracuje na psychice a udělá "dobrý" výsledek na větším turnaji, může letos končit okolo desátého místa.
Reagovat
smazaný uživatel
Na desiate miesto by potreboval uhrat nejaké QF Grandslamu a viac QF-SF masters a tam sa s jeho rankingom a tým padom tazkym zrebom bude dostavat tazko...Ale to 20miesto je reálne a presne tam ho na konci sezóny vidim...

Aj s Federom aj s Djokovicom mal obrovske moznosti, herne nezaostaval, tá 1-2 UE v sérii v nesprávny moment si vsak este odpustit nevie.
Reagovat
Davor1
Na desiate miesto žiadny GS teoreticky ani nepotrebuje, stačí si zobrať príklad z mladšieho kolegu Zvereva.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mozes vyhrat aj 8x Atp250...Alebo ako Sock minulý rok, ktorý vyhral Pariz snad z 20.miesta na svete a zrazu bol osmy...Ale tych 2.500b zhruba potrebuje Coric nahrat, takze nejaký velký vysledok by bol nutný a s jeho zrebmi to bude mat tazké. Ak bude dostavat Nadala a Djokovica na antuke skoro, tak aj do top20 sa bude dostavat tazko. Ak by bol v druhej casti pavuka, tak kludne mohol hrat semifinále.
Reagovat
Marduch
Vydrene, takze hodne dulezite vítězství pro Djoka. Coric v dosavadní sezone konecne pusobi jako hotovej top hrac, ktereho zdobí hlavne uderova jistota, takze vyrovnany, nebo spis tezky, zapas se ocekaval. Těžko rict, co cekat od Thiema po zraneni, ale zadarmo to Djokovi urcite nenechá:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist