Djokoviče v Srbsku kritizují za podporu chorvatských fotbalistů

15. 7. 2018, 09:15
Aktuality 7
Chorvatský záložník Ivan Rakitič se zastal srbského tenisty Novaka Djokoviče, jenž se stal u části svých krajanů terčem kritiky za to, že na mistrovství světa fandí fotbalistům Chorvatska. Mezi oběma národy jsou z dob válečného konfliktu v 90. letech minulého století stále otevřené rány.
Profily hráčů
Novak Djokovič a chorvatští fotbalisté

Djokovič podpořil chorvatské fotbalisty už před šampionátem a po vyřazení Srbska v základní skupině turnaje uvedl, že Chorvatům přeje zlato. Zřejmě nejslavnější srbský sportovec tím rozdmýchal velké vášně mezi svými fanoušky, ale i politiky.

Před čtvrtfinále například hodně Srbů včetně prezidenta Aleksandara Vučiče fandilo Rusku a ne svému chorvatskému sousedovi. Poslanec vládní Srbské pokrokové strany Vladimir Djukanovič dokonce Djokoviče za jeho postoj nepřímo označil za "idiota".

"Fandit Chorvatsku můžou jen idioti, psychopati a nemocní lidé, kteří by měli být zavřeni v blázinci," uvedl Djukanovič. "Djokovič je národní hrdina a díky mu za to. Ale fandit Chorvatsku? Za to by se měl stydět. Podporuje ho spousta Srbů z Krajiny (chorvatského regionu, kde měli Srbové dříve většinu) a on fandí zemi, která je vyhnala," připomněl poslanec jedno z bolavých míst srbsko-chorvatských vztahů.

Chorvaté si nicméně dvanáctinásobného grandslamového šampiona váží. "Klobouk dolů před ním. V první řadě jsme lidé a musíme se snažit nechat minulost za sebou," uvedl hvězdný Rakitič, jenž Djokovičovi na oplátku popřál hodně štěstí ve Wimbledonu. "V neděli budeme mít oba v jeden den velký zápas," dodal záložník Barcelony s vyhlídkou vlastního boje o titul mistra světa proti Francii.

Wimbledonské finále Djokoviče s Jihoafričanem Kevinem Andersonem začíná v 15:00 SELČ, fotbalové finále Chorvatsko-Francie v 17:00.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Naopak je potřeba Djokoviče za jeho odvahu a dobrou vůli pochválit. Jedině taková gesta vstřícnosti mohou tu vzájemnou nevraživost ukončit, místo vzájemného rýpání, napadání a babrání se v tom, kdo byl na koho horší.

Škoda, že taková gesta často nepadají na úrodnou půdu a vždycky se najdou tací, kteří i po dlouhém období klidu a míru zase začnou rozdmýchávat staré sváry.
Reagovat
hippos
podpis, kritizovali ho nacionalisti, kteri z principu musi
Reagovat
Stan_Borowitz
Myslím, že právě na Novakovi je krásně vidět rozdíl mezi vlastenectvím a nacionalismem.

Škoda, že se dnes tak často (samozřejmě účelově) tyto dva pojmy házejí do jednoho pytle.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Djokovič je už takový. :)
Reagovat
Mayo
Jaky takovy?
Reagovat
blixa
Když nejsi mrtvý a ani nežiješ, do rukou balalajku je třeba vzít
A než ty poslední peníze propiješ, tak si zazpívej z plných plic

Život je takovej a jinej nebude, nežli mý tělo platnosti pozbude
Život je takovej a jinej nebude, nežli mý tělo platnosti pozbude
Reagovat
Jan
Já jim také přeji a nikdo se nerozčiluje :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist