Djokovičův otec chyběl v hledišti semifinále Australian Open. Přejeme si jen mír, řekl po skandálu s ruskými fanoušky

27. 1. 2023, 10:37
Aktuality 8
Otec srbského tenisty Novaka Djokoviče chyběl v dnešním semifinálovém zápase svého syna na Australian Open v hledišti arény Roda Lavera. Po skandálu, který vyvolalo jeho pózování s fanoušky skandujícími proruská hesla po vítězném čtvrtfinálovém utkání, oznámil, že se rozhodl do Melbourne Parku nejít, aby nepůsobil další kontroverze.
Profily hráčů
Srdjan Djokovič (© AFP)

"Jsem tu jen proto, abych podporoval svého syna. Neměl jsem v úmyslu vyvolat takové titulky a způsobit rozruch," uvedl Srdjan Djokovič v prohlášení. "Naše rodina hrůzy války zažila a přejeme si jen mír," řekl s tím, že po vítězném zápase šel jako obvykle za fanoušky, aby s nimi slavil. "Neměl jsem tušení, že se věci takhle vyvinou," dodal.

Srdjan Djokovič podle videozáběrů na sociálních pózoval po výhře svého syna nad Andrejem Rubljovem s muži, kteří do areálu Melbourne Parku přišli mimo jiné s ruskou vlajkou s portrétem prezidenta Vladimira Putina. Jeden z nich měl také na oblečení písmeno "Z", které používala ruská armáda k identifikaci svých vozidel při invazi na Ukrajinu.

Devítinásobný šampion Australian Open Djokovič se po semifinálovém vítězství nad Američanem Tommym Paulem otce zastal. "Jen šel okolo, byla tam spousta srbských vlajek, myslel si, že se fotí s někým ze Srbska. Ti lidé ho zneužili, nebyla to jeho chyba, chtěl jen slavit s mými fanoušky," řekl hvězdný tenista. "Celá moje rodina zažila v 90. letech několik válek. Jsme proti válce, nikdy nebudeme podporovat žádné násilí nebo válku. Víme, jak zničující to může být," dodal.

Fanoušky z areálu vyvedla policie a organizátoři museli řešit oficiální stížnost ukrajinského velvyslance Vasyla Myrošnyčenka. Ten mimo jiné požadoval, aby pořadatelé odebrali Srdjanu Djokovičovi akreditaci. Vyzval také, aby Novak Djokovič jasně vyjádřil svůj postoj k ruské invazi.

Ruští a běloruští tenisté mohou na Australian Open hrát jen jako neutrální sportovci. V areálu je rovněž zakázáno používat vlajky obou zemí.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
Drzymalski
Kosovo je Srbskosmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Dostal od Djokoviče pár facek a jako bonus domácího zaracha...teď v hotelu klečí na hrachu v koutě...
...pak to jen kulturně zpracovali do pěkného statementu a článku:D
Reagovat
Marduch
Jj. I přes nezpochybnitelny zásluhy na kariéře syna už by konečně mohl upozadit svy nafouknuty ego a přestat Nolemu škodit, i ve svým zájmu. Aspoň že dnes nedorazil.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jak by to nebyl otec Djoka, tak si myslím i vyletí letos z turnaje a už se do areálu nepodívá...asi by se s ním tolik nebabrali....a fakt pochybuji, že to bylo jeho rozhodnutí se tam necpat...moc tomu nevěřím... a celkem ma štěstí, že šlo o provokativní akci...

Ovšem , že někdo zažil válku, chce mír a současně tam jasně pozdravuje s fandy Alexandera Zaldostanova...který si rozšířil etnickou mapu ruska do divných vlastních parametrů...

No tááák, dělá ještě z nás cypy...

Rusko, etnicky?

jih tak max. voroněž, sever petersburg, východ volha, západ tak max. co je, obvod Kalinigradu do Německa.... a zbytek tzv. nasr*t ...

Ale pomalu to jde tím směrem...jak ten Geobbles Putin vydrží, což je asi jasné, tohle neskončí snad ani do 5 let...no kdo ví..., ale dokud bude dýchat, tak to pseudo Rusko zúží každým rokem do přirozenějších parametrů mentálně....jak dodýchá, tak nás čeká spis změna na mapě... v Rusku čeká ty rusy peklo... čeká je kolem 20 až 30 milonů naštvaných lidí...nerusů etnicky a jen spadající stats. do národnosti, a pravděpodobně podobný počet dost naštvaných etnicky rusů...je spíš čeká nevyhnutelný rozlam, chaos...občanská válka...ke které zatím zdárně směřují...

Prostě Srdjan nepodporuje žádný mír, ať se to vezme z jakékoliv strany...má si tam hlídat to své srbsko, a nemontovat se někam kam nemá...
Reagovat
annah
smilesmile
Reagovat
turista
Je lepší, že se na zápasy Djokovič starší podívá v televizi. Ale nesouhlasím s tím, že se Rusko rozpadne. Putin nebude, Rusko bude. Suroviny tam ale bude těžit Čína. V té době ale už bude Čína nejsilnější stát na světě ve všech směrech.
Reagovat
Drzymalski
smile
Reagovat
Krisboy
Odporný člověk smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist