Do Síně slávy budou uvedeni Na Li, Pierceová a Kafelnikov

21. 1. 2019, 09:30
Aktuality 9
Dvojnásobná grandslamová vítězka Na Li byla jako první hráčka z Asie zvolena do tenisové Síně slávy. Společně s první čínskou globální hvězdou budou do elitní společnosti uvedeni další dvojnásobní grandslamoví šampioni Mary Pierceová z Francie a Rus Jevgenij Kafelnikov.

Nyní šestatřicetiletá Na Li byla z osmičky kandidátů, jež byla zveřejněna loni v srpnu, jasnou favoritkou. Vítězka Roland Garros 2011 a Australian Open 2014 vyhrála i hlasování fanoušků, které se uskutečnilo poprvé v historii.

O nových členech Síně slávy tradičně rozhoduje komise složená z aktuálních členů, novinářů a tenisových historiků. K přijetí je potřeba 75 procent jejich hlasů. Novinkou pro letošní ročník bylo, že nejúspěšnější tři kandidáti z fanouškovského hlasování dostali tři, dva a jeden procentní bod, které se započítávaly do celkového počtu.

Další nová členka Síně slávy Pierceová vyhrála Australian Open 1995 a Roland Garros 2000. Další dva grandslamové tituly má z ženské a smíšené čtyřhry a dva triumfy s francouzským týmem ve Fed Cupu.

Kafelnikov se stal v roce 1996 prvním ruským grandslamovým vítězem, když ovládl Roland Garros. V Paříži tehdy vyhrál s českým tenistou Danielem Vackem i čtyřhru. Singlový a deblový titul na jednom grandslamu od té doby žádný muž nezískal.

Podruhé na grandslamu zvítězil Kafelnikov v roce 1999 na Australian Open. Čtyřhru na největších čtyřech turnajích vyhrál celkem čtyřikrát (třikrát s Vackem), navíc má olympijské zlato v singlu ze Sydney 2000 a je daviscupovým šampionem z roku 2002.

Z osmičky kandidátů na uvedení do Síně slávy si budou muset na další šanci počkat Chorvat Goran Ivaniševič, Švéd Jonas Björkman, Španěl Sergi Bruguera, Rakušan Thomas Muster a Španělka Conchita Martínezová.

Noví členové budou slavnostně oceněni na Australian Open a oficiálně uvedeni během červencového turnaje v Newportu, kde Síň slávy sídlí. Od svého založení v roce 1954 přijala Síň slávy zatím 254 členů. Loni byla jako osmá zástupkyně českého tenisu oceněna Helena Suková.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nic v zlom, ale Pierce tam nema co robit...
Reagovat
Carter
Tak oproti Na Li toho uhrala o dosť viac...
Reagovat
smazaný uživatel
Na Li som zobral na milost len preto, ze je Aziatka a sien slavy by mala mat globálny rozsah.
Reagovat
tommr
2 singlový GS tituly se ti zdají málo? Víš o někom kdo tam ještě není a kdo by si to zasloužil víc?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, 1-2 tituly sa mi zdajú byt práve na hrane zvolenia a nezvolenia. Tu uz potom vstupuje do hry viac faktorov a pre Li Na hrá, do akej miery dokazala tenis v Azii spopolarizovat..Kritéria na vstup by mali byt prísne, napriklad ako tomu je v NHL...

Bola Mary Pierce lepsia ako Bruguera?..Hmm
Reagovat
smazaný uživatel
V čem má Bruguera lepší statistiky než Mary? Hmmm...
Reagovat
Krisboy
Bruguera je GOAT!

Bruguera is the only player to have a winning record against both Federer and Sampras. He won three of their five matches against Sampras: Bruguera leads 1?0 on hard court, 2?1 on clay, and Sampras leads 1?0 on carpet.[1] At the 2000 Barcelona Open, Bruguera defeated Federer 6?1, 6?1. By number of games won, the match remains Federer's worst ever loss in his entire career.
Reagovat
smazaný uživatel
2GS, obaja najvyssie tretí, 14 vs 18 turnajových vyhier..Podla mna porovnatelné...

Ale ja si myslim, ze by tam nemal byt ani Sergi..

Proste sa prihovaram za prisnejsie kritériá...U zien je to specifické, kedze menoslov zenských gS vitaziek je istotne sirsi ako muzský. Hra sa na dva vitazne, vyhrat 1-2 GS a byt okamzite v sieni slavy podla mna neni košér...
Reagovat
kada.tom
Paráda, hlavně Nalince to moc přeju :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist