Domácí Thiem a rozjetý Goffin si v Kitzbühelu zahrají poprvé ve finále

1. 8. 2014, 18:08
Aktuality 9
ATP KITZBÜHEL - O titul z antukového turnaje v Kitzbühelu si zahrají domácí Dominic Thiem a David Goffin, které čeká premiérové finále na okruhu ATP. Talentovaný Rakušan dnes vyřadil hned dva bývalé šampiony, Belgičan zase prodloužil svou neporazitelnost už na 19 zápasů.
Dominic Thiem

Loni si vycházející hvězda mužského tenisu Dominic Thiem zahrál dvakrát ve čtvrtfinále a letos v průniku mezi elitu pokračoval. Sice ani jednou nebyl ve čtvrtfinále, ale díky úspěšně zvládaným kvalifikacím hrál téměř pravidelně v hlavních soutěžích velkých turnajů, na nichž pak přecházel úvodní kola a ve 20 letech se stal nejmladším hráčem v Top 50.

Tento týden na domácí antuce v Kitzbühelu se rakouský tenista konečně dočkal po výhrách nad Brazilcem Souzou a českým vrstevníkem Jiřím Veselým prvního čtvrtfinále v sezoně a nezůstal jen u něj.

Kvůli dešti, který pořadatele trápil v předchozích dnech, dnes musel odehrát dva zápasy, nicméně oba zvládl vyhrát ve dvou setech. Nejprve porazil 6-4 7-5 druhého nasazeného obhájce titulu Marcela Granollerse ze Španělska a o zhruba pět hodin později vyřadil i šampiona z roku 2007 Juana Mónaka z Argentiny, kterého smetl 6-3 6-1.

V sobotu si Thiem zahraje o svůj premiérový titul a může se stát prvním domácím vítězem od roku 1993, kdy triumfoval Thomas Muster (později světová jednička).

"Prohrál jsem své první finále na turnaji Futures i na challengeru. Doufám, že zítra tahle série tady v Kizbühelu skončí," řekl Thiem.

Soupeřem rakouského mladíka bude rozjetý David Goffin. Ten před dvěma lety nakoukl na pár měsíců do Top 50, když na sebe upozornil především postupem do osmifinále Roland Garros a třikrát se dostal do čtvrtfinále, loni však výsledky zopakovat nedokázal a vypadl z elitní stovky.

Po letošním Wimbledonu se ale třiadvacetiletý Belgičan dostal do parádní formy. Během tří týdnů vyhrál tři antukové challengery v nizozemském Scheveningenu, polské Poznani a finském Tampere a přitom ve všech 15 vítězných zápasech neztratil jediný set.

A na vítězné vlně se Goffin veze i v Kitzbühelu, kde stejně jako Thiem poprvé v kariéře prolomil bránu do semifinále. V něm dnes sice přišel o sérii 36 vyhraných setů v řadě, o neporazitelnost ho ale Maximo González připravit nedokázal. Argentince, který včera vyřadil Lukáše Rosola a dnes hrál ve svých 31 letech rovněž poprvé v semifinále, porazil 5-7 6-4 6-3 a vyhrál už 19. zápas po sobě.

"Nečekal jsem, že se tu tento týden dostanu do finále, 19 výher v řadě je neuvěřitelných," řekl Goffin. "Po třetím challengeru v Tampere jsem byl trochu unavený, ale při hře jsem si věřil. Když jsem sem přijel, nevěděl jsem, jak na tom budu fyzicky. Ale hraju tu dobře, jsem uvolněný a využívám sebedůvěry," dodal belgický tenista.

Goffin se s Thiemem utká letos už potřetí, přičemž vyhrál ve třech setech v únoru na tvrdém povrchu v kvalifikaci turnaje v Acapulku a 2-0 na sety pak i v červnu na trávě v Queen's Clubu.

"David si teď hodně věří, v posledních týdnech hraje neuvěřitelně. Pro mě je tu velkou podporou publikum, už mi v několika těžkých zápasech moc pomohlo," řekl Thiem.

Goffin má ve světovém žebříčku již jistý posun ze 78. na 56. místo, v případě triumfu se vrátí do elitní padesátky těsně za své maximum. Thiem své nejlepší umístění překonal už díky postupu do finále, neboť bude 44., titul by ho vyhoupl ještě o sedm příček výš.

- ATP 250 KITZBÜHEL -
(Rakousko, antuka, 485.760 eur)
páteční výsledky (01. 08. 2014)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Mónaco (Arg.) - Seppi (4-It.) 6-2 3-6 6-3
Thiem (5-Rak.) - Granollers (2-Šp.) 6-4 7-5
• Dvouhra - semifinále •
Thiem (5-Rak.) - Mónaco (Arg.) 6-3 6-1
Goffin (Belg.) - Gonzalez (Arg.) 5-7 6-4 6-3
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Dlouhý/Marray (ČR/Brit.) - Begemann/Haase (4-Něm./Niz.) 6-2 3-6 10-7
Emmrich/Rosol (3-Něm./ČR) - G. Melzer/J. Melzer (Rak.) 6-4 6-3
• Čtyřhra - semifinále •
Bracciali/Golubjov (It./Kaz.) - Emmrich/Rosol (3-Něm./ČR) 6-3 2-6 10-4
Kontinen/Nieminen (Fin.) - Dlouhý/Marray (ČR/Brit.) 3-6 7-6(4) 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Fandina
Viděla jsem kousek zápasu Thiem Monaco a Dominic hrál výborně. Gratulka. A na rakouském kanálu ORF Sport + se komentátoři mohli radostí zbláznit, že Thiem je ve finále. Jsem zvědavá, kdo vyhraje. David je na vlně a na antuce se mu daří. Tak uvidíme.
Reagovat
babolat.cz
super kluci, oba sympaťaci, komu fandit?Snad Goffinovi, protože Thiem toho má před sebou asi víc.
Reagovat
PH94
Tak po operaci ramene a dlouhé pauze se vrací velká česká naděje Marek Roura :) Dostane volnou kartu do kvalifikace pražského challengeru a koukal jsem,že už je přihlášen i na turnaje kategorie future :) Tak uvidíme..přeci jenom už taky může být pro Marka pozdě :/
Reagovat
smazaný uživatel
To bude skvělej zápas, myslím, že po boji vyhraje Goffin (Thiem možná bude mít i matchball), kterýmu to i přeju.
Reagovat
smazaný uživatel
Goffin se dostal 4. týden po sobě do finále. To vypadá normálně, tak zničeně jako s Gonzalesem?
Navíc z pořádných tenistů porazil jenom Kohlschreibera, který teď nemá formu.
Reagovat
smazaný uživatel
No, asi už toho má plný brejle, ale je fakt, že on skoro fůrt vypadá dost unaveně (navíc se většinou tak divně utírá rukávama a vypadá u toho, že má fakt dost, i když dneska se toho vyvaroval.. :D ) .. Myslím, že vyhraje, pomůže tomu i to, že Thiem před domácím publikem nezvládne klíčové okamžiky
Reagovat
J.M.
Jsem rád, že Monaca zvládl vyřídit celkem snadno a rychle a pošetřil síly. Takhle dnes ani nestrávil na kurtu o moc víc času než Goffin, přestože hrál dva zápasy.

Dominic se mi zase líbí. Na začátku turnaje ještě nic moc, ale s každým zápasem se rozehrává a zlepšuje, údery trefuje líp. Bekhend po lajně už zase začíná chodit, timing se vrací, umí už zahrát i rychleji po odskoku. Moc bych mu přál, aby to zvládnul i zítra, vyhrát doma by bylo super. I když mám obavy z americké šňůry, na kterou už asi bude hodně unavený, a navíc se nestihne pořádně připravit. Hlavně si nepřivodit zranění.
Reagovat
EllNino
Dom hrál dneska podle mě zatím nejlíp z těch 3 zápasů...jo s tou US Open Series máš recht, bude mu asi zase trochu trvat, než si zvykne na beton z antuky, ale tak snad to zvládne ...
Reagovat
EllNino
Výborně Dome :D !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist