Dominantní obhajoba titulu. Šwiateková v Dauhá všem soupeřkám nadělila kanára a ztratila jen pět gamů

18. 2. 2023, 17:27
Aktuality 44
WTA DAUHÁ - 21letá Polka Iga Šwiateková podruhé v kariéře obhájila triumf z předchozí sezony. V katarském Dauhá cestou za titulem čelila třem soupeřkám, ztratila s nimi dohromady jen pět gamů a každé z nich nadělila kanára. Ve finále světová jednička smetla 6-3 6-0 čtvrtou hráčku světa Jessicu Pegulaovou z USA, oplatila jí porážku z úvodu sezony a finálovou bilanci vylepšila na 12-2.
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková loni v Dauhá zahájila sérii 37 zápasů bez porážky a nakonec během roku vyhrála osm turnajů včetně French Open a US Open. 

Letos se do katarské metropole vrátila poprvé od neúspěchu na Australian Open, na němž nečekaně prohrála osmifinále s Jelenou Rybakinovou. V Dauhá ale už zase předvedla svou dominanci v současném ženském tenisu.

21letá Polka cestou za titulem odehrála i díky odstoupení unavené Švýcarky Belindy Bencicové jen tři zápasy a své soupeřky nešetřila. Daniellu Collinsovou (42. v WTA) i Veroniku Kuděrmetovovou (11.) rozdrtila 6-0 6-1 a v dnešním finále smetla 6-0 6-3 Jessicu Pegulaovou (4.). Na kurtu strávila dohromady jen tři hodiny.

Šwiateková dnes v prvním setu dvakrát nepotvrdila brejk, ovšem od stavu 4-3 už neztratila ani game. O sedm let starší Američance oplatila lednovou porážku z United Cupu a vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 5-2.

"Jsem opravdu šťastná, že jsem našla mnohem větší rovnováhu oproti tomu, jak jsem se cítila na začátku roku. Myslím, že mi tenhle turnaj dodá spoustu sebevědomí. Ale pořád budu brát všechno krok za krokem. Teď jsem hlavně šťastná, že jsem dokázala vyhrát tento zápas," řekla Šwiateková, jež v úvodu sezony bojovala se ztrátou koncentrace.

"Tady jsem se soustředila na každou výměnu, což je věc, ze které mám největší radost. Protože na začátku sezony jsem měla pocit, že někdy moje mysl létala v oblacích. Ale práce s týmem na kurtu a s Darjou mimo něj se vyplatila a já měla pocit, ze zase všechno klape.
Většinou mám svou hru založenou na taktice a technice, ale tady jsem cítila, že jsem se dokázala resetovat a hrát uvolněněji bez velkého přemýšlení," pochvalovala si rodačka z Varšavy.




Svou skvělou bilanci ve finálových zápasech Šwiateková vylepšila na 12-2 a stala se první tenistkou, jež letos obhájila titul na turnaji WTA. Sama to dokázala podruhé v kariéře po triumfech na antuce v Římě (2021 a 2022). 

Iga Šwiateková (© AFP)Tři kanáry na jednom turnaji soupeřkám nadělila potřetí v kariéře, také loni v Miami a na Roland Garros si tím pomohla k triumfu. V roce 2022 vyhrála výsledkem 6-0 celkem 21 setů v celkově 76 zápasech, letos má na kontě zatím tři kanáry.

Vyhrát turnaj se ztrátou pouhých pěti gamů dosud dokázala podle neoficiálních statistik jen Suzanne Lenglenová ve Wimbledonu 1925, kde ale hrála ještě o dva zápasy více. V open éře Šwiateková vytvořila nový rekord, nicméně ostatní tenistky na cestě k tak suverénnímu triumfu musely odehrát vždy minimálně čtyři zápasy. 

"Upřímně, pomohly mi postupy bez boje. Ale je mi je jedno, kolik gamů jsem vyhrála, nebo prohrála. Hlavně mám teď dobrý pocit, protože jsem zase našla svůj rytmus po těžkém začátku sezony," řekla Šwiateková, jež před melbournským grandslamem laborovala s bolestí ramena.

Polská tenistka už v minulosti předvedla dominantní výkon i na grandslamu. Na French Open 2020 slavila ve svých 19 letech premiérový titul poté, co v sedmi duelech prohrála jen 28 gamů. Grandslamový rekord drží Martina Navrátilová, jež na US Open 1983 ztratila dokonce jen 19 her.


28letá Pegulaová hrála finále pošesté v kariéře a už potřetí poté, co v úvodním zápase na turnaji odvracela minimálně jeden mečbol. Loni v Madridu přežila souboj s Italkou Camilou Giorgiovou, ale na titul nedosáhla. Na podzim v Guadalajaře byla třikrát míček od porážky s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, aby nakonec podnik WTA 1000 v Mexiku ovládla. Tento týden utekla ze dvou mečbolů Lotyšce Jeleně Ostapenkové.

Bez trofeje ale Pegulaová Katar neopouští, už včera s krajankou Cori Gauffovou vyhrály soutěž deblistek, obhájily loňský triumf a získaly čtvrtý společný titul.

Obě finalistky se nyní přesunou do Dubaje na první letošní turnaje WTA 1000. Šwiateková začne ve druhém kole proti Kanaďance Leylah Fernandezové, nebo Rakušance Julii Grabherové, Pegulaová čeká na vítězku duelu Kanepiová-Tomovová.

• WTA 500 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 780.637 dolarů
sobotní výsledky (18. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Šwiateková (1-Pol.) - Pegulaová (2-USA) 6-3 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

44
Přidat komentář
Kozoroh
Wow, jen 5 gemů ztratila Iga na cestě za titulem, klobouček smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
v zápase proti Carevně polské geny - věnovala ji vypelichaného kanárka, aby ho vyměnila za zlatého sokola!smile Prostě tohle Poláci umí, to se musí nechatsmile
Reagovat
zfloyd
Carevna hrála tak na 20% své výkonosti , bylo to psychikou , protože Iga hrála fasmilekt dobře smile
Reagovat
Nola
to asi nie, hrala iba to, co jej Iga povolila, a to som jej fanynka, takze som objektivna
je pravdou, ze zohrala dlhsi zapas s Coco, a mohla byt viac unavenejsia, ale za to Iga nemoze, ze ju nevyprevadila v 2 setoch
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, hrát finále na 20%, co na to říct? smile
Mně Carevna není nijak sympatická, takže mi výsledek vůbec nevadí. Předvedená hra by byla na jinou diskuzi.
Reagovat
zfloyd
Carevna hrála tak na 20% své výkonosti , bylo to psychikou , protože Iga hrála fasmilekt dobře smile
Reagovat
Torn
Jsem zvědavý, zda se objevují nějaké teorie jako u Sereny, že dopuje atd. :D

Při pohledu na tenis Swiatek ani nemám pocit, že by hrála nějak úchvatně, ale prostě tu výměnu vyhraje. Je to minimálně zajímavé. :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Úchvatný je možná právě to, že to nevypadá. Ale je to precizní práce a la Lopatov ovšem v atraktivnějším balení.
Reagovat
tommr
Swiatek je vylepšená verze Peguly. Nemá žádný slabiny, má solidní všechny údery a nedělá hloupý chyby ...
Reagovat
annah
Iga mi udělala radost. Škoda, že jsem zápas neviděla. A škoda, že se nemůže střetnout s Ash. Jak by to asi dopadlo?
Reagovat
Nola
Pegula si moze gratulovat, ako jedina bola v 1.sete konkurencieschopna, akonahle prehrala prvy set, bolo hotovo. Celkom by som prijala anketu, ktora hracka Igu ako prva porazi smile

vidim tam tak dve, ak budu vo forme - myslim na harde - Sabalenka a Rybakina, na antuke nema nikto sancu, ak bude hrat tak ako tento turnaj
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zjisti si, kterâ ranařka bude mít kdy svůj densmile
Reagovat
Nola
este ma napadla Cornet smile to nie je sice ranarka, ale rada si zgustne na dominantych hrackach
Reagovat
Tomas_Smid_fan
druhé měření sil by mohlo být zajímavé, ale myslím, že i povrch by hrál svoji roli...
Reagovat
tommr
Swiatek vyhrála první letošní turnaj (k čemuž jí stačily jen 3 výhry) a lidi už z ní dělají neporazitelnou mašinu ... smile
To už si zapomněla že jí letos jasně přehrála Pegula na UC a Rybakina na AO?
Reagovat
vavrinec
Na AO Iga neměla top formu. Zatím se jí forma na AO ještě nepodařila načasovat.
Reagovat
frenkie57
mně už začíná štvát s tím, jak je suverénní
Její soupeřky většinou nehrají vůbec špatně, ale Iga je přejede jak parní válec, vůbec žádné drama neopustí. Nuda.
Reagovat
Davor1
Z 12 víťazných finále, 11x vyhrala 2-0 a 10x dovolila uhrať súperkám maximálne 5 gamov.

Jediný set stratila s Vekič v San Diegu, v treťom jej ale dala kanára.

Celkovo udelila v tých finále 6 kanárov, to je priemerne každý druhý zápas.

Prehrala len svoje prvé finále, keď mala 17 rokov s Hercog a minulý rok v Ostrave s Krejčíkovou, takže Bára je jediná, ktorá bola schopná narušiť tú brutálnu dominanciu Igy vo finálových zápasoch.

Za celý turnaj stratila len 5 gamov, to je podľa mňa nejaký rekord, pochybujem, že by niekto v Open ére vyhral nejaký turnaj dominantnejším spôsobom...
Reagovat
tommr
cestou k titulu sice ztratila jen 5 her, ale taky vyhrála jen 3 zápasy ...
Reagovat
vavrinec
Většina tenistek ztratí pět her v jednom vyhraném zápase.
Reagovat
Torn
Ale jen 3 zápasy na trofej z WTA 500. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Od minuloročného AO má neskutočnú sériu. Ženský tenise, ktorý je posledné roky signifikantný tým, že veľké tituly môže vyhrať hociktorá "upratovačka" začal byť úplne v znamení Swiatek. Bolo by fajn, ak by s ňou vyrástla nejaká druhá super konzistentná špičková hráčka a započala nejakú väčšiu dlhodobejšiu rivalitu. ženský okruh by to potreboal.
Reagovat
Davor1
Iga v tom súčasnom ženskom tenise je niečo podobné, ako keby niekedy v sezóne 2008 na ATP neexistovali Federer s Nadalom a do svojej vrcholnej formy by dorástol Djokovič, tiež by bol ten odstup medzi ním a zvyškom hráčov podobný, ako dnes u Igy vo WTA...

Neviem, či tam je nejaká mladá tenistka, ktorá by sa mohla zlepšiť až na jej úroveň... Osobne tam nevidím žiadnu s podobným potenciálom.

Tie, čo sú momentálne v špičke, sú kvalitatívne o niekoľko levelov nižšie, najlepšie sa to ukazuje práve v tých finálových zápasoch s Igou na najväčších turnajoch, kde prakticky hociaká súperka je len v roli štatistky. Občas ju môže v priebehu turnaja poraziť hociktorá z top20, ale prakticky vždy je to len dovtedy, kým Iga nechytí ten smrtiaci timing a rytmus, potom je už nehrateľná.

Čo ju odlišuje od ostatných hráčok je hlavne ten brutálny timing, je schopná hrať rýchlejšie ako protihráčky, nepotrebuje toľko času na prípravu úderov a kým jej vydrží ten famózny pohyb po kurte, tak bude dominovať.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim. Bude zaujimavé ju sledovať na AO, kedze tu jej to uz dvakrát nevyslo. Moze to byt pre nu mozno zakliate. Na W ocakavam urcite progres, ale tam bude mať stále rezervy.

Pravdou je, že na okruhu momentálne nie je hráčka, ktorá by sa jej kvalitou dokázala priblizit. Škoda že Barty skončila, Osaka ma iné starosti a Gauff málinko stagnuje. A ten široký druhý sled typu Sakkari, Pegula a spol, také si dáva pravidelne k raňajkám..Za dva roky ale moze byt ina situácia, Swiatek bude mat stále len 23-24 a niekto zdola sa može odtrhnut.
Reagovat
Davor1
Ja jej verím, že vyhrá všetky GS. Na AO jej štýl sedí dosť dobre, akurát sa jej ešte nepodarilo tam načasovať formu. Má ale ešte množstvo času.
Vo Wimbledone to bude zaujímavé, tam bude musieť ten štýl trochu prispôsobiť, asi to bude jej najslabší GS, ale ktovie, to som si pred 10 rokmi myslel aj o Djokovičovi a dnes atakuje rekord Federera...

Celkovo očakávam, že Iga môže reálne vyhrať cez 10 GS, aj keď u žien sa oveľa ťažšie odhaduje, ako dlho vydržia na vrchole... Niektoré ako Ash či Justine Henin to prestane baviť ďaleko pred 30tkou, niektoré uprednostnia osobný život pred kariérou, niektoré sa rozpadnú fyzicky a stratia tak konkurencieschopnosť... Zrovna Iga ale vyzerá, že ju najviac baví práve vyhrávať tituly a nejaké mimotenisové aktivity rieši len minimálne, takže sa dá očakávať, že do 30tky môže hrať vo vrcholovej forme.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, navyše to je šedá myška z východnej Európy, ktorá nie je pre šoubiznis takým zaujimavým artiklom, ako napríklad Osaka. A zrejme aj v hlave to má inak usporiadane, takže by mala byť odolná voči nekalým vonkajším vplyvom.
Reagovat
Vlk-v-trave
1. odstavec, nevidím to...nějak tak vůbec.

2. odstavec, za mne Rybakina je tenisovější než Iga...a má stále prostor...

3. odstavec nevím, co máš na mysli špičkou, ale Sabalenka opustila asi tu svou šílenost a pokud se vyrovná s 1. titulem GS může být dost problemem pro všechny.

4. odstavec, na AO byla Rybakina rychlejší...ani se Iga ke své hře pořádně nedostala...

Summary, hrála tu 3 zápasy...Danielku mám rád, ale je to dost specifická hráčka, Kuděrku nekomentuji, moc neznám, a Pegulu nevnímám ani jako hráčku...top 20, tu porazí i Kvitová s 30 uéčkama...

Uvidíme v Dubaji, ale spíš někde na IW. Miami nám to dá asi nějaký lepší obraz.
Reagovat
Davor1
Netuším, čo máš na mysli pod pojmom tenisovejšia, ale ja som teda videl kopec zápasov Rybakiny, kde keď jej odišiel servis, tak sa jej hra rozpadla ako domeček z kariet a v medzihre ju môže pretlačiť hocijaká hráčka top50... Nehovorím, že to nie je kvalitná tenistka, ale porovnávať ju s Igou? Asi ako porovnávať Raoniča s Djokovičom.

Ja nikde nepíšem, že je neporaziteľná, je úplne jasné, že nevyhrá všetky turnaje, nie všade bude hrať v top forme, niekedy sa stretne s protihráčkou, ktorá naopak bude v ten deň lepšia... Ale snáď nikto nemôže spochybňovať, že je to v súčasnosti o parník najlepšia a najdominantnejšia tenistka na svete, s najväčším potenciálom dlhodobo dominovať WTA... vyhrávať Grandslamy budú samozrejme aj iné, ale zosadiť Igu z prvého miesta , na to podľa mňa nemá momentálne kvalitu žiadna...
Reagovat
Vlk-v-trave
Mě Rybakina ani Iga fakt speciálně nezajímají, nejsem jejích fan...ale vnímám tu Rybku jako hráčku, která má lepší cit pro míč bez agresivního spinu, tak jak užívá Iga. Dokáže hrát opravdu čisté údery...a na BH se mě líbí víc, vlastně i její fh.
Spíš bych porovnal Igu s Nadalem, když už taková nesmyslná porovnávání s chlapama... a ne náhodou je to její velký vzor, a vždy byl...

Dokonce tenisověji se mě mnohem líbí víc Muchová od těch dvou...a to nevyhrála ani GS, a ani nemusí... a proč nemohu? se ptám... mě dokonce stačilo vidět jedem zápas Radwanska vs. Swiatek...k tomu abych napsal, že Aga je pro mne tenisovější...a za mne prostě je.

Porovnávat Rybakinu s Raoničem... no na to že někdo viděl kupu zápasů... a přehlédnout její cit pro míč na trávé, skvělé returny, a udělat s ní přiblblou servisantku ala pomůckář, kterého na trávě porazí i Pella, tak to je zaujatost, nic jiného...přehlédnout její progres, vítězný Wimbledon, finále GS, no koment.

Dále nikde nepíši, že jí někdo sesadí z no. 1, a klidně ať si tam sedí...až do konce kariéry.

Rozhodně si nemyslím, že na AO hrála Iga špatně. Prostě ji Rybakina nedala čas...

Pegula, to uznám vpohodě, tam jsem zaujatý...dejte si ji kam chcete, třebas top3.:) Pro mě je nezajímavá...

U Sabalenky... psát, že to byl výkyv, tak rád bych to potvrdil a také napsal, ale nezdá se mě... proto píši, že může, to neznamená, že musí...bude také záležet jak se vyrovná s 1. GS... proto bych raději poškal na první mastersy...
Reagovat
vavrinec
odstavec 2 ... to by mě v tom případě zajímalo, co si představujete pod termínem "tenisovější".

odstavec 4 : na AO hrála Iga špatně, jako zatím vždycky. Na tento termín prostě nedokáže načasovat formu. Zatím.

"Pegulu nevnímám ani jako hráčku...top 20". Nevěřil bych, že dlouholetý fanoušek tenisu může napsat takový nesmysl. Není to moje oblíbenkyně, ale je to jasná světová dvojka, o tom nemůže být pochyb. Ano, současná dvojka je sice Sabalenka, ale na AO to byl jednorázový výkyv, který nebude mít dlouhého trvání. Sabalenka při svém způsobu hry není schopná dlouhodbě držet špičkovou formu.
Reagovat
Vlk-v-trave
odpověď výše.
Reagovat
vavrinec
Sice s vámi skoro v ničem nesouhlasím, ale takový je život. Děkuji za odpovědi.
Reagovat
Vlk-v-trave
ja si myslím, že shodu je třeba hledat uplně někde jinde, a ne v tenise... v tom co se libí nebo ne...
ale rozhodně nemohu souhlasit s tím, že Rybakina je jak nějaký Raonič a bez servisu je uplně mimo, když i tu Igu hlavně porazila returnem...a má GS, teď i finále...

V tom, co Iga převyšuje jiné je určitě konzistence...

Sabalenku nechci již podceňovat...pokud bombí a je mentálně stabilní, je těžké ji přehrát... uvidíme, jestli to byl jen výkyv, nebo ne...a vríti se do toho mentálního módu... v tom se shodnout určitě můžeme, že s jistotou o výkyvu můžeme psát, až tento rok už nic nevyhraje a zase se bude vyhazovat...:) Přeci je i logické, že musíme mít tvrdé data, a Sabalenku jsme oba přeci ještě neviděli hrát po GS...
Reagovat
Vlk-v-trave
*vrátí
Reagovat
vavrinec
Navzdory panu Tornovi si dovolím tvrdit, že Iga je ve formě! smile smilesmile
Reagovat
Torn
To si tvrdit klidně můžeš. :D
Reagovat
vavrinec
Ano. Chápu. Nemá talent. Kuzma Kuzmič je támhle. smile
Reagovat
Torn
Přestaň tu někomu něco podsouvat. Já nikde nepsal, že nemá talent. Ale od světové jedničky nepovažuji tři vydařené zápasy za formu. :)
Reagovat
vavrinec
Ona forma nějak souvisí s počtem zápasů? To jsou věci ... smile
Reagovat
com
kdyz hraje suvereni Swiatek, tak je to nesmirna nuda s jasnym koncem smile Odhlaska z Dubaje pro unavu asi ale nehrozi smilesmile
Reagovat
hanz
Tak co, comčo, jak to vidíš s Kájískem?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ladí formu na RG, takže výsledek v Dubaji je nepodstatnýsmile
Reagovat
hanz
Pegýsek dostal za uši a jede se dál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist