Dvacetiletá Sabalenková ve Wuhanu nedala šanci Kontaveitové a slaví nejcennější titul

29. 9. 2018, 14:37
Aktuality 35
WTA WUHAN - Aryna Sabalenková si při své premiéře na turnaji WTA Premier 5 ve Wuhanu došla pro druhý letošní i kariérní titul a ten vůbec nejcennější. Dvacetiletá Běloruska ve finále nenabídla Anett Kontaveitové jediný brejkbol a zvítězila hladce 6-3 6-3. V žebříčku WTA se díky dnešnímu triumfu posune na 16. místo.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková

Aryna Sabalenková pokračuje ve vynikající formě z letních měsíců. Dvacetiletá Běloruska hrála semifinále v Cincinnati, získala svůj premiérový titul v New Havenu a na US Open postoupila poprvé v kariéře do druhého týdne grandslamu a jako jediná sebrala set pozdější šampionce Ósakaové.

Také při svém debutu ve Wuhanu zazářila. Sabalenková v úvodních kolech ztratila set se Suárezovou a Svitolinovou, ale své další soupeřky Keninovou, Cibulkovou, loňskou finalistku Bartyovou a v dnešním finále Anett Kontaveitovou přehrála ve dvou setech. Estonku, která si stejně jako Sabalenková zahrála své největší finále, porazila dvakrát 6-3.

Sabalenková v dnešním utkání ukázala svou obrovskou sílu na servisu, když Kontaveitovou nepustila k žádnému brejkbolu. Sama na returnu třikrát uspěla. V úvodní sadě byla úspěšná ve čtvrtém gamu, ve druhém dějství vyhrála od stavu 2-3 čtyři hry v řadě.

Sabalenková svá úvodní tři finálová vystoupení na okruhu WTA prohrála - loni v Tianjinu (Šarapovová), letos v Luganu (Mertensová) a v Eastbourne (Wozniacká). Premiérového titulu se dočkala v srpnu v New Havenu, kde porazila čtyři bývalé či současné členky Top 10, včetně skalpu Suárezové ve finále. Svůj nejcennější titul vybojovala dnes ve Wuhanu. V žebříčku WTA si vylepší své maximum na 16. místo.

"Mám za sebou úžasný týden, těžko lze popsat aktuální pocity. Dodá mi to sebedůvěru do dalších turnajů a to je možná víc, než tenhle titul," radovala se Sabalenková.

Kontaveitová se všech tří předchozích finálových účastí dočkala loni na podnicích série WTA International. Na trávě v Hertogenboschi se radovala, v hale v Bielu a na antuce ve Gstaadu naopak neuspěla. Dnes mohla pro Estonsko vybojovat nejcennější titul v historii. Ve světovém hodnocení rovněž vylepší své maximum, v pondělí bude 21. hráčkou světa.

Obě hráčky se nyní přesunou do Pekingu, kde dnes odstartovala hlavní soutěž. V prvním kole mají volný los. Sabalenková se ve druhém kole utká s Muguruzaovou, nebo Makarovovou, Kontaveitovou čeká Kasatkinová, nebo Siegemundová.


Sestini Hlaváčková se Strýcovou titul nevybojovaly
Andrea Sestini Hlaváčková a Barbora Strýcová titul ve čtyřhře nezískaly. Ve finále podlehly dvakrát 3-6 belgicko-nizozemské dvojici Elise Mertensová, Demi Schuursová, která si tak zajistila účast na Turnaji mistryň. Češkám místo v Singapuru vynesla už finálová účast.

Sestini Hlaváčková se Strýcovou v prvním setu rychle prohrávaly 0-3 a ztrátu už smazat nedokázaly. Ve druhé sadě druhý nasazený pár za stavu 2-3 jako první ztratil podání a pustil soupeřky do rozhodujícího vedení. Česká dvojice tak prohrála třetí ze čtyř společných finálových zápasů.

• WTA PREMIER 5 WUHAN •
Čína, tv. povrch, 2,746.000 dolarů
sobotní výsledky (29. 9. 2018)
• Dvouhra - finále •
Sabalenková (Běl.) - Kontaveitová (Est.) 6-3 6-3
• Čtyřhra - finále •
Mertensová/Schuursová (6-Belg./Niz.) - Sestini Hlaváčková/Strýcová (2-ČR) 6-3 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
FulnekUltras
fujtajbl
Reagovat
hippos
si blbe? aspon hraje tenis a ne tu placanou co drtiva vetsina holek
Reagovat
FulnekUltras
tak pro vyznavače mužského tenisu samozřejmě lahůdka ;-)))
Reagovat
Fandina
Nelíbí se ti Sabalenka? A já myslela, že pro pány je přitažlivá. Tak asi budeš výjimka.
Reagovat
FulnekUltras
z montyho pravidla ;-)))
Reagovat
Fandina
Ne, myslím to vážně. Podle mě se chlapům líbí.
Reagovat
FulnekUltras
když pominu vzhled a celkovou fyzilogii, tak mně tady k odpuzení stačí už jen ten účelový řev
Reagovat
Fandina
Když řvou všechny, jak se mi poslední dobou zdá, tak už to člověk ani neřeší. Ale neříkej, že tě trochu nerajtuje. Tomu nevěřím.
Reagovat
FulnekUltras
ani co by se do utažených rajtek vešlo ;-)))
Reagovat
brixner
No tak to já bych na ní zcela určitě uleh :-)))
Reagovat
Fandina
Myslela jsem si to :D
Reagovat
gigin
No nic moc, jako na létačku kolem komína dobrý ale zase nic tak velkého, o čem bych psal domů. Na okruhu jsou o hodně lepší pastelky.
Reagovat
gigin
Prosím tě, Jule může ještě na TM?
Reagovat
tommr
jj šanci ještě má i když spíš jen teoretickou. Pokud by v Pekingu získala titul a Karolína Plíšková a Bertensová by prohrály už v úvodním zápase tak by se Goergesová dostala na poslední postupový místo ...
Reagovat
gigin
Děkuju moc.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si to shrňme: Už před necelým rokem po finále Tianjinu jsem Arynu označil jako hvězdu budoucnosti (můžu dát odkaz na tweet jako důkaz). Dneska hrála svoje páté finále turnaje WTA, vyhrála druhý titul (zatím nejcennější) a má na dosah Top 10.

Nečekal jsem, že to půjde tak rychle a jsem rád, že mi to vychází. Vzhledem k tomu, že Masha má od návratu pořád zdravotní trable, CiCi kvůli zranění letos vynechala většinu sezony a ostatní nehrajou moc dobře, tak díky Aryně mě zase baví sledovat tenis. Do konce sezony klidně může ještě nějaký titul přidat a pokud ji příští rok nepřibrzdí zranění, tak GS (pro začátek jeden) a TM jsou reálné cíle. A že jiné hráčky taky vyletěly a pak zapadly? Aryna je lepší!
Reagovat
blixa
Evžena se až do onoho wimbledonského finále taky zdála nezastavitelná. Takže kdo ví. Ale zatím je to palba.
Reagovat
petrulinka
Tvůj vkus na ženské je dost hrozný, ale tvoje věc. Mně je Sabalenka naprosto nesympatická, hubu má jak žába, ječí, jak by ji na nože brali a to mi vadí nejvíc, myslím, že už to dávno měli zakázat, protože mám pocit, že Bělorusky jsou na to ječení hodně ujeté a nedá se to poslouchat. Ale hraje dobře, to musím uznat.
Reagovat
smazaný uživatel
Huhulenka :-)
Reagovat
skott
volně přeloženo z tvé řeči jako líbí se mi víc než všechny ostatní. Objevit hráčku až poté, co udělá svůj první průlom na okruhu a ještě na to sebestředně upozorňovat, mi přijde dost ujetý. Prakticky každý kdo zběžně sleduje WTA, si jí všimnul také, Kryštofe Kolumbe.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, takže když napíšu, že soupeřka byla v zápase lepší než moje oblíbená hráčka, tak se mi ve skutečnosti líbí víc. Tomu říkám logika... :D

Jinak jsi na TP asi jeden ze dvou lidí, co tady ještě uznávám, ale paměť ti teda moc neslouží. Jak jsem ti psal loni po finále Tianjinu (viz odkaz), Arynu jsem zaznamenal už při Fed Cupu proti Bertens, takže víc než půl roku před tím Tianjinem. Ale právě v tom finále s Mashou se mi tak líbila, že jsem jí začal fandit a nabyl jsem přesvědčení, že to je budoucí top hráčka. Kolik lidí to o ní tehdy říkalo? Ty sám jsi psal, že "v ročnících kolem ní jsou zatím určitě lepší holky". Neuplynul ani rok a už to moc neplatí...
http://www.tenisportal.cz/zpravy/sarapovova-poprve-od-dopingove-afery-slavi-vyhrala-turnaj-v-tianjinu-21881/
Reagovat
skott
Nic takového si ale nenapsal. Jen jsi tady šmahem zhodnotil, že Aryna je lepší než hráčky jejichž jména tady padly, bez toho aby jsi nabidnul jakékoliv argumenty. Prostě to zní arogantně v kombinaci s tím, jak se tady naparuješ jako páv, že jsi ''objevil'' hráčku až poté, co se poprvé výrazněji prosadila na okruhu.
To je hezké, že mě uznáváš (ať si pod tím mám představit cokoliv), ale mnohem radši bych byl, kdyby jsi psal zajímavé komentáře jako dřív, než aby se z tebe stával jenom další exhibující exot typu Frick.
Já mám Sabalenku taky rád, od Tianjinu udělala obrovský pokrok, nebojí se zajímavých trenérských tahů, ale nesoudil bych podle pár povedených měsíců. Že jsou pořád komplexnější a lepší tenistky než ona v ročních kolem ní si myslím stále.
Reagovat
smazaný uživatel
Ok, tak jestli chceš argumenty: Žádná z těch jmenovaných neměla tak silné údery jako Aryna, žádná z nich nedokázala takovým způsobem zapnout, když jí teklo do bot (viz obraty v koncovkách setů a zápasů) a troufám si říct, že žádná neměla ani takovou fyzičku (taky proto má Aryna letos nejvíc vyhraných tříseťáků). Ona je sice ranařka, ale zároveň dokáže i ty výměny vybojovat a oproti třeba tomu Tianjinu nebo i začátku letošního roku má údery daleko víc pod kontrolou, i když nějaké chyby tam při jejím stylu hry budou vždycky.

Jedna věc je hráčku "objevit" a druhá je o ní říct, že bude hvězda, když je 76. v žebříčku. Jinak tě uznávám proto, že nepatříš do zdejšího mainstreamu, co fandí výhradně jenom Češkám a někteří z nich urážejí ostatní hráčky (hlavně Aryna a Masha jsou tady oblíbeným terčem). To je právě ten důvod, proč už tady nepíšu zajímavé komentáře a reaguju jenom minimálně. Usoudil jsem, že to nemá cenu.
Reagovat
skott
To už je zajímavější odpověď, přestože s těmi argumenty stejně příliš nesouhlasím. Ale to je zčásti proto, že jak už psal dole triatlet, ty jména hráček jsou vybrány nevhodně. Mnohem více bych jako příklad uvedl tvoji oblíbenou Vekic. Nicméně i tak si troufám tvrdit, že Konta s Ostapenko se v razanci Sabalence vyrovnají. Stejně tak počet tříseťáků ještě automaticky neznamená lepší fyzičku. Mnohem více vypovídající by byla průměrná délka utkání. U Aryny je to více o hlavě, bojovnosti to myslím říkal i Tursunov.
Jinak já nemám problém uznat, že ses s Arynou trefil dobře, ale v době kdy jsi to veřejně napsal už to prostě nebylo tak těžké. Proč sem nepíšeš chápu. Je to škoda, tvoje příspěvky jsem měl rád, ikdyž jsem na ně třeba nezareagoval, tak jsem si tvoje souhrny zápasu přečetl, protože jsem věděl že je to fakticky přesné, narozdíl například od zdejších článků plných chyb. Stejně tak si pamatuju například tvoje fedcupová preview všech duelů apod. S tím ''mainstreamem'' taky souhlas;)
Reagovat
Andrew89
No, zápas to byl teda dost nudný :D Sabalenka hrála svůj optimální výkon bych řekl. Kontaveit ta mě hluboce zklamala. Ta nehrála vůbec nic. 1.set byl z její strany příšerný, podání měla na jiném kurtu asi. Aryna ta hrála dobře. Druhý set nedokázala nijak Anett zužitkovat to, že se Aryna vyhazovala z každé druhé pozice a obzvláště při servisu Sabalenky, pokud tam nevyšvihla nějaký dobrý podání byla tragická. Zasloužila si prohrát, to je tu bez debat.

Dobře se na její hru koukám, ale je tam i spousta aspektů, které mi vadí daleko víc a přehlušuje tu její hru.

Aryna hraje dobře už nějaký týden, Monty má blažený pocit nezastavitelného vzrušení a už tu háže jak příští rok bude na TM a pomalu vyhraje všechny GS. Chci tím jen říct, že to je všechno pěkné, ale jak už jste tu psali dole, bude zajímavé jak se popasuje s tím v důsledku času. ..a monty ...taková Bouchard, Konta, Penko, Mladenovic a mnoho mnoho dalších by mohly vyprávět:)
Reagovat
smazaný uživatel
Mícháš jablka s hruškama. Johanna se do top 10 dostala až v 25 letech, navíc následující rok ji potvrdila.
Jelena je v letošním Race ve 2. desítce a zahrála si finále Miami a semifinále Wimbledonu.
Vzhledem k věku Aryny je několik možných cest:
jako Genie (praštěná)
jako BeBe (zraněná)
jako Petra (vítězná)
jako Nicole (svatební)
Reagovat
Fandina
je na vlně. Neviděla jsem to, ale nějaké zápasy předtím a tam hrála super. Takže gratulka a jsem zvědavá, jak se její kariéra avyvine dál. Zatím se na její hru pěkně dívá.
Reagovat
Fandina
V Race už je dvanáctá.
https://live-tennis.eu/en/wta-race
Reagovat
smazaný uživatel
Aby ještě na TM nejela ona!
Reagovat
Fandina
Vloni podobně tohle udělala moje Garcia, když vyhrála Wuhan a Peking. Klidně ať tam Sabalenka jede, ale ne na úkor Petry nebo Káji.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo Garciu mi to právě připomíná. Na úkor Peti to určitě nebude a Karolina to snad taky zvládne.
Reagovat
tommr
vypadá momentálně nezastavitelně. To ale svého času vypadala i Petra. Až čas ukáže jestli je Sabalenka opravdu tak silná jak vypadá ...
Reagovat
Fandina
S tím, že Petra svoji sílu potvrdila, dvakrát Wimbledon, pět titulů v letošním roce. Kdo to má. A to, že jednou vyhraje a pak vypadne v prvním kole na tom nic nemění. Hraje tak celou kariéru. Kdyby to nebylo, tak si nedovedu představit, kolik by toho vyhrála.
Reagovat
slacker
leda velke prd Petra porvdila, byla rec o nezastavitelnosti. tedy o nekom kdo kraluje dlohodobe zebrizku a kazdej rok vyhraje nejaky GS
Reagovat
Fandina
S tebou se nebavím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist