Dvacetiletý Shapovalov si ve Stockholmu dokráčel pro premiérový titul

20. 10. 2019, 19:48
Aktuality 13
ATP STOCKHOLM - Finále ve Stockholmu mezi uchazeči o premiérový titul na ATP Tour vyhrál Denis Shapovalov, jenž porazil 6-4 6-4 Srba Filipa Krajinoviče. Pro dvacetiletého Kanaďana byl životním úspěchem už postup do finále, jenž se mu v sobotu poprvé podařil po sedmi prohraných semifinálových zápasech.
Denis Shapovalov

Denis Shapovalov si už před dvěma lety zahrál semifinále turnaje Masters, mezi čtyřku nejlepších se na okruhu ATP dostal celkem sedmkrát. Ale nikdy v boji o finále neuspěl, dokonce nikdy neuhrál ani set.

Úspěšný byl až včerejší pokus číslo osm v hale ve Stockholmu, kde dnes nakonec vybojoval i svůj premiérový titul. Dvacetiletý Kanaďan ho získal po vítězství 6-4 6-4 nad Srbem Filipem Krajinovičem.

Shapovalov vyhrál i za přispění 16 es, přičemž po prvním podání nezískal jen dva z 30 míčů. Rodák z Tel Avivu také čelil jedinému brejkbolu, který odvrátil.

"Jsem teď rozhodně super šťastný a pyšný. S týmem jsem opravdu hodně pracovali na tom, abych se dostal na tuhle pozici s trofejí. Takže jsem na sebe i svůj tým velmi hrdý," pochvaloval si Shapovalov, který se stal už 15. tenistou, který letos získal premiérový titul. To je nejvíce od roku 1999, kdy se radovalo 16 nových šampionů.



"Tenhle turnaj se koná od roku, kdy se narodila moje máme, takže má úžasnou historii a je úžasné být jeho prvním kanadským vítězem. Je heké vidět své jméno mezi všemi těmi úžasnými šampiony," radoval se Shapovalov.

Jeho jmné se objevilo vedle takových velikánů jako John McEnroe, Bjorn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg, Boris Becker, Ivan Lendl, Roger Federer či Juan Martín Del Potro. Jediným českým vítězem je šampion z let 2012, 2014 a 2015 Tomáš Berdych.

Shapovalov si ve Stokholmu definitivně zajistil start na turnaji Next Gen ATP Finals v Miláně, kde loni pár týdnů po vítězství ve Stockholmu triumfoval Řek Stefanos Tsitsipas -nyní sedmý hráč světa.

Sedmadvacetiletý Krajinovič prohrál i třetí finále kariéry. Poprvé neuspěl na Masters v Paříži 2017 a podruhé letos na antuce v Budapešti. 

Oba finalisté se nyní vydají jiným směrem. Shapovalov bude v příštím týdnu startovat ve Vídni, kde se v prvním kole střetne se Španělem Pablem Carreñem, Krajinovič bude v Basileji čelit krajanu Laslu Djeremu.

• ATP 250 STOCKHOLM •
Švédsko, tv. povrch / hala, 711.275 dolarů
nedělní výsledky (20. 10. 2019)
• Dvouhra - finále •
Shapovalov (4-Kan.) - Krajinovič (Srb.) 6-4 6-4
• Čtyřhra - finále •
Roger-Vasselin/Kontinen (Fr./Fin.) - Soares/Pavič (3-Braz./Chorv.) 6-4 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Nejvíc nových šampionů od roku 1999? Paráda. Že by konečně blýskání na lepší časy?
Reagovat
Tiebraker
Tenhle namysleny fracek, co odpaluje micky do rozhodcich, si zadny titul nezaslouzi.
Reagovat
FulnekUltras
Taky myslím, že se tento zkrat s ním potáhne ještě hodně dlouho.
Reagovat
ttopi
Odkaz?
Reagovat
Torresek
https://www.tennis-arena.cz/shapovalov-sestrelil-rozhodciho-a-raquo-dohral-laquo--16700cz/

všimněte si datumu. Vůbec se nabavím o tom jak moc si připadal trapně a se sudím to urovnal posléze.
Od té doby bez jediného prohřešku.
Jenže někdo si myslí že je to pořád aktuální a že se o tom mluví :D
Reagovat
turista
Jeho finálovému soupeři by ten titul slušel víc.
Reagovat
gigin
Ježiš, ty si ještě větší troubelín, než jsem býval já.
Reagovat
EllNino
To ne :)))
Reagovat
turista
Djoki se s Krajinovičem kamarádí. Bude mu muset dát ještě pár rad jak vyhrávat finálové zápasy a jak neutralizovat mladé ranaře jako je Shapovalov nebo Rublev.
Reagovat
kada.tom
gratulace Denisovi k prvnímu titulu :-)
Reagovat
EllNino
Skvělé, konečně se trochu zklidnil a hned to jde ... hrál skvěle celý turnaj, servis, prechod k síti, slušně voleje, ještě to chce tam chodit víc ...

Doufám, že se příští rok trochu stabilizuje, ty výkyvy jsou furt obrovský, i během zápasu ...
Reagovat
Torresek
Denis perfektní turnaj! Dokonalý a snad je to začátek jízdy.
Jak kdyby mu někdo řekl něco na Laver Cupu :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist