Džabúrová po skvělém výkonu zastavila Garciaovou a znovu si zahraje o první grandslamový titul

9. 9. 2022, 02:24
Aktuality 62
US OPEN - Ons Džabúrová znovu po dvou měsících zaútočí na svůj premiérový grandslamový titul. Osmadvacetiletá Tunisanka, která si své první finále na majorech zahrála nedávno ve Wimbledonu, po v semifinále US Open zastavila skvělém výkonu 13 zápasů neporaženou Caroline Garciaovou. V sobotním finále vyzve světovou jedničku a dvojnásobnou vítězku French Open Polku Igu Šwiatekovou.
Ons Džabúrová (© AFP)

Ons Džabúrová v úvodních měsících sezony bojovala s bolestmi zad, a dokonce vynechala Australian Open. Rozjela se až v dubnu, na antukových a travnatých dvorcích zvládla 28 ze 33 duelů, triumfovala v Madridu a Berlíně, hrála další tři finále a fantastické období zakončila ve Wimbledonu, kde se stala prvním zástupcem arabského tenisu v semifinále majorů a první africkou grandslamovou finalistkou v open éře.

Po třísetové porážce s Jelenou Rybakinovou se ale dlouho hledala a na generálkách vyhrála jen dva z pěti zápasů. V New Yorku ovšem formu zase našla a se ztrátou jediného setu postoupila do finále. Osmadvacetiletá Tunisanka v semifinále přehrála 6-1 6-3 bývalou světovou čtyřku Caroline Garciaovou. S favorizovanou 13 utkání neporaženou Francouzkou, jež absolvovala své premiérové grandslamové semifinále, vyhrála včetně juniorek i sedmý vzájemný souboj.

Džabúrová byla od začátku mnohem lepší hráčkou na kurtu. Poprvé v letošní sezoně nečelila brejkbolu, ačkoli trefila jen 43% prvních podání, sama využila všechny čtyři šance, pomohla si osmi esy a na rozdíl od soupeřky (12-23) zakončila 66minutový zápas s pozitivním poměrem vítězných úderů a nevynucených chyb (21-15).

"Ve Wimbledonu jsem si přišla zabržděná, ale teď do toho jdu po hlavě. Po Wimbledonu jsem byla pod velkým tlakem a proto jsem ráda, že jsem tady na finále navázala," řekla Džabúrová.

Ve finále newyorského podniku velké čtyřky je první reprezentantkou severoafrického, arabského a tuniského tenisu a teprve jako sedmá od roku 2000 prošla do závěrečného kola Wimbledonu a US Open v jedné sezoně (sestry Williamsovy, Lindsay Davenportová, Justine Heninová, Věra Zvonarevová a Angelique Kerberová).

Dnešním vítězstvím si zajistila návrat na své žebříčkové maximum, druhé místo. Osmadvacetiletá Garciaová, která od začátku června posbírala nejvíce výher na tour a tři tituly, se vrátí do Top 10.

Džabúrová v sobotním finále vyzve světovou jedničku Igu Šwiatekovou, s níž má vyrovnanou vzájemnou bilanci 2-2. Naposledy ji letos na jaře smetla ve finále antukového turnaje v Římě. Naopak jediné střetnutí na grandslamu loni ve Wimbledonu prohrála.

21letá Polka Šwiateková v semifinále porazila 3-6 6-1 6-4 Arynu Sabalenkovou a do finále grandslamu postoupila potřetí v kariéře. Na Roland Garros 2020 a 2022 v něm pokaždé zvítězila. Ve finálových duelech má bilanci 9-1, v posledních devíti případech neprohrála ani set a neztratila víc jak pět gamů.

"V prvním setu jsem zaostávala a musela jsem se probrat. Mám radost, že se to povedlo," radovala se Šwiateková, která si finále US Open zahraje jako první polská tenistka v historii. Až dosud byla v New Yorku nejdál v osmifinále (2021).

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 60.100.000 dolarů
čtvrteční výsledky (8. 9. 2022)
• Dvouhra žen - semifinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenová (6-Běl.) 3-6 6-1 6-4
Džabúrová (5-Tun.) - Garciaová (17-Fr.) 6-1 6-3
• Čtyřhra žen - semifinále •
Krejčíková/Siniaková (3-ČR) - Melicharová-Martinezová/Perezová (10-USA/Austr.) 6-3 6-7(4) 6-3
• Smíšená čtyřhra - semifinále •
Sandersová/Peers (4-Austr.) - Blumberg/McNallyová (USA) 6-2 6-7(5) 10-8
Flipkensová/Roger-Vasselin (Belg./Fr.) - Shuai Zhang/Pavič (2-Čína/Chorv.) 6-4 5-7 10-6
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

62
Přidat komentář
horska.kraslice
Přání: Iga
Tip: Ons
Důvody:
1) Ize bych to přála, protože se v semifinále kousla a vyeliminovala uřvanou Sabalenku.
2) Proti Ons nic nemám, hraje pestrý tenis, ale měla zabrat ve finále Wimbledonu, sama si tam zavinila prohru, takže teď jsem proti, aby si to vykompenzovala na Ize, která - viz bod č.1!smile
Reagovat
Pavol
Preštudoval analýzy, vyhodnotil vek, výšku, štýl, psychiku, posledné zápasy. A vyšlo mi že Swiatek pri tomto pomalšom povrchu vyhrá. smile no uvidíme smile
Reagovat
vavrinec
smile Dobre vam vyšlo! smile
Reagovat
Krisboy
Ten povrch je spíše rychlý prý oproti minulým letům. Kozoroh jistě poví více. smile
Reagovat
paddy
já to shrnu takto
nejsme na antuce, takže Jabeur smile
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Zdravím všechny, kteří tohle budou číst,

včera se nám tu rozmohla diskuse o varování a banech, pro mě tedy jedinečná příležitost změnit pravidla, což mám v hlavě už dlouho. Chci změnu udělat hlavně kvůli tomu, že většina lidí, co dostala varování, ulítne jenom občas a chtěl bych jim tudíž dát více šancí, než se propracují k banu. To se samozřejmě netýká těch, kteří poruší pravidla nějakým nepřijatelným způsobem, ti dostanou ban buď ihned, nebo třeba i po prvním a druhém varování, a to bez diskuse.

Ti, co by dosáhli tří varování (ano, odteď to budou tři, berte to jako challenges remaining), tak se bude dít toto: Vzhledem k tomu, že stále nemám odpověď, zda je možné odblokovat nick, tak bude dotyčný požádán, aby sám vstoupil do tzv. půlroční podmínky. Ta by představovala jednoduše to, že tu půlroku nesmí napsat pod článek ani do diskuse jediný komentář (to je pro mě velice snadno dohledatelné). Pokud by podmínku porušil, bude mu nick zablokován mnou. Pokud ji dodrží, může se po půlroce vrátit do diskusí. Pokud by byla možnost odblokovat nick, sám si půlrok pohlídám a nick bude uživateli obnoven. Pokud ta možnost nebude, ztratí nick navždy.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
A teď k jednotlivým kauzám, které tu proběhly.

Pe3k/Ondrej2280: Chci, aby všichni začali s čistým štítem, odteď. To znamená, že ani jednomu z vás nedám varování, přestože byste si ho zasloužili oba. Ondrej si může přečíst, co zkopíroval Pe3k do diskuse pod článkem Alcaraze (určitě si to musel vidět), za určitá slova (nepomůžou ani tečky) bys dostal varování. Pe3k zase vyprovokoval konflikt pod stejným článkem o vypadnutí Nadala.

Forehand: Dostal ban zhruba před pěti měsíci a usoudil jsem, že by se mohl vrátit. Pod novým nickem se mu nechce do diskusí přispívat, takže záleží na něm. Pokud půjde nick obnovit, tak mu bude obnoven. Pokud ne, bude se muset smířit s tím, že už to nejde. Pak už je na něm, jestli své kamarády osloví s novým nickem a postupně se tady bude prezentovat tak, že bude jasné, o koho jde. Vzhledem k tomu, že po třech varováních následuje podmínka, ať už s možností odblokování nicku, nebo tím, že tu uživatel nesmí půlroku psát, si myslím, že je fér, aby se vrátil. Na spoustě zahraničních fór to funguje tak, že je uživatel zabanován na určitou dobu, nemusí to být vždy natrvalo.

Pokud by ale někdo porušoval pravidla neustále, tak doufám, že bude chápat, že už se sem pod starým nickem pořád dokola vracet nebude.

Poslední věc... všichni si dobře rozmyslete, co vám přijde jako důvod ke stížnosti... proč by měl někdo dostat varování/ban. Protože většinou došlo na situaci, kdy někdo dostal varování, přijal ho, ale dožadoval se toho, aby dostal varování i někdo jiný, s kým měl ten dotyčný konflikt. Mějte tedy na paměti, abyste zbytečně neprovokovali a snažili se reagovat ideálně bez nadávek. Nějaká úroveň špičkování mezi tábory fanoušků je přijatelná, ale nesmí to překročit nějakou únosnou hranici. Tím chci říct, že varování nebude za každého blbečka a hlupáka, ale za horší slova už být může.

Snad jsem na nic nezapomněl. Návrhy mi samozřejmě pište, ideálně, prosím, do vzkazů, ať to tu zbytečně nezahlcujeme.
Reagovat
Roman47
Je vhodné veřejně probírat problém s konkrétními uživateli? Není lepší to s nimi probrat soukromě?
Pokud s tím souhlasili, neberte na můj komentář zřetel.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
chtěl jsem to udělat veřejně, protože ty dvě kauzy do tohoto příspěvku zapadají. a stejně se to tu řešilo veřejně ;)
Reagovat
Nola
za mna, je zbytocne dat niekomu ban, ked si moze vytvorit niekolko uctov cez VPN a tvarit sa ako iny uzivatel - trebars alter ego FH, resp, alter ego Fulnek, asi aj Frantz... mozu sa snazit to zakryt, ale ich osobnostny profil ich aj tak prezradi.... snaha sa sice ceni, ale ziadny Jason Bourne z nich nikdy nebude smile
Reagovat
Ondřej.Jirásek
tak pokud budou porušovat pravidla i s jinými nicky, tak stejně časem ban dostanou, tak když je bude bavit si dělat nové nicky, tak klidně, mně zabere ban jedno kliknutí.
Reagovat
makro99
tak když jsou ty nicky anonymní, tak to zas není taková bolest, ne? :)
Reagovat
brixner
Moc jsem postup přál Karolíně, mám jí rád, takže...Jenže Vons mi příjde jako nějaká jiná liga, nevypadá jako atletka, ale momentálně hraje nejlepší a hlavně nejpestřejší tenis na možná obou okruzích! Je s podivem, jak umí být v podstatě u jakéhokoli míčku včas, prostě občas žasnu! Voleje, čopy, loby, zrychlení z forhendu, i ten servis...všechno umí a příjde mi, že to hraje z lehkostí. S odstupem času bych hodnotil finále Wimbledonu za "smutný" zápas, doufám, že teď se to opakovat už nebude!
Iga si to ubojovala a docela právem je No.1 a hlavně-vykopla tu svou soupeřku, z čehož mám nehoráznou radost!!!
Finále...no, mám rád obě hráčky, Iga hraje jako stroj, Vons je taková malířka kurtů, takže mám vcelku jasno - Vons!!!smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
vavrinec
Spíš malířka pokojů, vymalovaný kurt jsem ještě neviděl. smile Já mám taky jasno komu budu fandit a Ons to nebude. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Aspoň budou diskuze zajímavější smile Blondie asi na rotoped nepůjde, takže to rozhodnou holky na kurtu. Iga i když prohraje, bude mít velké šance na kariérní nebo i kalendářní GS. Žabce se už připozdívá.
Reagovat
brixner
Pane, dalo se asi napsat, že Vons je "umělkyně kurtů"
Iga hraje dost rychle, Vons zase používá hodně hlavu, težko říci, jak to dopadne. Ale pokud to Vons nepodcení, jako v Anglii, má obrovskou šanci vyhrát!
Takže Vons!smile
Reagovat
vavrinec
Tak šanci určitě má, ale musí to stihnout ve dvou setech. Umělkyně kurtů? Nevím, servis má dobrý, ale umělkyně? Umělkyně kurtů byla třeba Justine Henin, Ons je spíše dělnice, šikovná ale dělnice.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
s tenisovou dělnicí bych tady nesouhlasil. Co jsem ji viděl s Caroline, tak se spíš blížila Ash. Má moc šikovnou ruku. O jejích smečích si může nechat zdát nejen Joker, DS atakuje Rogera. Šikovná a chytrá hráčka, k dělnici má daleko.smile
Reagovat
tommr
jj pod pojmem dělnice kurtů si spíš představím třeba takovou Pegulu ...
Reagovat
Pavol
Všetci majú jasno len Já zase nič neviem. Kam vložiž tých pár eur ??? Musím počkať snáď sa to vyjasní. smile
Reagovat
vavrinec
Sázet na WTA? To už i ten fotbal je jistější! smile
Reagovat
Pavol
Tak fotbal to teda nie. Z toho som už dávno vyrástol. Náhodné góly, predané zápasy, kúpený rozhodcovia to ja nemusím. smile
Reagovat
vavrinec
Furt je to jistější než WTA! smile
Reagovat
Alien
Uns Jebauer jsem věřil! Vyřazení Aryny mě překvapilo, přál jsem jí titul!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zabalenoa to zabalila ještě před koncem.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zabalenka
Reagovat
zfloyd
viděl jsem třetí set , do stavu 4:4 úplně vyrovnaný a pak se Aryna úplně sesypala asi jí GS není dán , její hlava to prostě neunese
Reagovat
dadaft
no, Aryna šla na 4:2, následující servis si prohrála čistou hrou a dokonce zápasu už uhrála jen dva tři míčky -- a bylo to hlavně proto, že Iga začala hrát fakt brutálně
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Neviděl jsem to, nicméně Iga letos dokázala otočit několik těsných zápasů. Zato Amazonka je sice brutální skoro pořád, ovšem většinou do chvíle, kdy dojde na lámání chleba. Má evidentní mentální blok.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moje predikce tedy celkem vyšly. Sice jsem obě SF tipoval 50:50, nicméně, podle toho, co jsem tu psal - jednoznačně lépe se vyspala Žabka, Caroline spíš zaspala a byl roztřepaná. Škoda, ovšem Žabka hrála velký tenis a byla velmi silná na servisu.

V druhém případě se mi potvrdilo, že Amazonka panikaří - kolaps ve 3. setu je jasný, teda jestli se nezranila.
Reagovat
dadaft
na konci ji Iga převálcovala
Reagovat
vavrinec
Ano, Iga z nějakého záhadného důvodu potřebuje většinou dva sety, aby začala hrát dobře.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ona přeřazuje na vyšší stupeň v momentě, kdy soupeřky začnou hlodat pochybnosti v hlavě, začnou mít strach z vítězství, a pak je to smršťsmile
Reagovat
Roman47
Swiatekové jsem po osmifinále s Niemeierovou vůbec nevěřil. Tam se obě hráčky zejména ve 2. setu snažily prohrát, seč jim síly stačily.
Semifinále Džabúrové jsem neviděl, ale předtím hrála takový "nenápadný" tenis, takže pro mne taky mírné překvapení.
Tak gratulace oběma k finále a tam ať vyhraje ta lepší. Přát budu Džabúrové. smile
Reagovat
vavrinec
Nevěřil bych, že Jabeur předvede tak dokonalý výkon. Nic tomu zatím nenasvědčovalo. Stejně tak jsem nečekal tak tuhý odpor Sabalenky. WTA je prostě jedno velké překvapení.
Reagovat
turista
Myslel jsem si, že finále bude Swiatek vs Garcia. Vyhučení Francouzky mě překvapilo.
Reagovat
vavrinec
Hrála bídně, také mě to překvapilo. V nejméně vhodné chvíli ji opustila forma.
Reagovat
paddy
H2H Jab-Gar už 7-0

Musíš aspoň trochu sledovat tenis smile
Reagovat
vavrinec
To je zcela irelevantní statistika. Klíčová je aktuální forma a ta jí opustila až v tomto zápase.
Reagovat
paddy
tak jako naše holky?

hraješ jen to, co ti dovolí soupeř smile
Reagovat
vavrinec
To v tenise tak úplně neplatí. Můžete hrát skvěle i když soupeř hraje skvěle. Garcia ale hrála hodně špatně, bohužel. A nebylo to jen dobrým výkonem Jabeur.
Reagovat
tommr
Garcia byla vždycky tak trochu plašan. Vidina životního úspěchu jí holt rozhodila natolik že nebyla schopná zopakovat předešlý skvělý výkony ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
makro99
mě vůbec, naopak; pro hráčky, které nejsou stabilní stálice Top10, je strašně těžké navázat na tituly z příprav i na GS (Samsonova, Garcia); naopak Iga a Ons, které v přípravě nikterak nezářily, gradují výkonnost právě na vrcholu hardové sezóny smile a tak by to mělo u světové jedničky a dvojky přece být, ne? :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile to jsou ty zkušenosti, co oddělují úplné top hráčky od ostatních.
Reagovat
Fandina
Viděla jsem jen začátek a tam byla Žabér lepší. Moje Garcia hrála do SF super, ale to už nezvládla.
Reagovat
Grape
Tak nakonec jsou ve finále světová jednička a světová pětka - to jsou na poměry WTA až nezvykle vysoce žebříčkově postavené hráčky. Zvláštní, ani jedna se mi tu v průběhu turnaje nijak extra nelíbila a jejich vyřazení jsem čekal už dřív. Teď bych víc věřil Ons, takže určitě vyhraje Iga. smile
Reagovat
Blondie
No jo vlastně! To jsou šoky :-)
Reagovat
paddy
smile

Obhajuje 0b AO, 1k RG, 0b W
Reagovat
Grape
Dost odvážné tvrzení. Záleží jestli udrží formu. Sice nebude obhajovat nic z těch největších akcí, ale zase bude obhajovat Řím, Madrid, Berlín.
P.S. Z Wimbledonu nebude body obhajovat nikdo.
Reagovat
paddy
Prostá matematika
Swiatek obhajuje víc Masters (3/2) a malých titulů (2/1) a SF AO, W RG a ve Wimbledonu asi udělá méně bodů než Jab
Reagovat
Grape
Uvědom si, že tady předpovídáš stav žebříčku za nějakých 8-9 měsíců. To je jako odhadovat v dubnu kdo bude jedničkou na konci roku. Kterákoliv hráčka, která se dostane na vlnu, může za tu dobu na žebříčku hodně rychle vyletět, i kdyby teď byla třeba dvacátá.
Tvá úvaha má logiku a Ons se to klidně může podařit, ale je to ženský tenis. smile
Reagovat
paddy
Jisté je jen, že Swiatek půjde s body dolů. Sérii jako letos nezopakuje.
Reagovat
Grape
V ženském tenise bych se pojmu "jisté" vyhnul velkým obloukem, maximálně vysoce pravděpodobné. smile
Reagovat
vavrinec
A nějaký důvod, proč se nezopakuje víte?
Reagovat
Krisboy
Důvod? Nejsou žádné důvody. Na co důvody, když máte heroin? smile
Reagovat
vavrinec
Pravda, závislost na heroinu není žádná dovolená, ale práce na plný úvazek! smile
Reagovat
annah
Škoda Garcii, ale hlavně že je venku ta ječící obryne...smile
Reagovat
zfloyd
Neeeeeeeeeeee
Reagovat
Blondie
Jooooooooo! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist