Eddie Seaward: Génius trávy

26. 6. 2011, 11:35
Téma 15
Pro Wimbledon je důležitý jako legendární mistr Hanuš pro pražský orloj. Nenápadný londýnský stařík Eddie Seaward je tím, kdo je už dlouhé roky zodpovědný za kvalitu trávy při nejslavnějším turnaji světa. A přestože je mu už šestašedesát, do penze se chystá až po olympiádě 2012.
Wimbledon

Tři věci na něj určitě nezkoušejte.

Za prvé: Neříkejte, že wimbledonská tráva je pomalejší než dřív. Na to je alergický.
Za druhé: Jakmile se hraje Wimbledon, neshánějte ho doma. Nejméně 17 hodin denně je totiž na kurtech.
Za třetí: Nevyprávěte mu, že lišky jsou roztomilá zvířátka.

Krajinou za stanicí metra Southfields se totiž lišky tuze rády toulají a obzvlášť pěkně je jim právě na trávě, o které se zdá všem tenistům na světě. „Což je strašné. Protože jakmile na ni začnou tahle zatracená stvoření močit, hrozně ji to poškozuje,“ vysvětluje Seaward.

Lišky se daří oddělovat od kurtů elektrickým plotem. Na holuby, kteří škodí pro změnu svým trusem, platí zase pár vycvičených káňat. Jenže vrchní wimbledonský trávníkář řeší i jiné problémy. Než na zelený pažit poprvé vyběhne kohorta světových hvězd v čele s Federerem a Nadalem, má spoustu práce.

Naštěstí na to není sám. Při Wimbledonu mu pomáhá 28 kolegů, z nichž mu polovina zůstává k ruce i přes rok. A Eddie Seaward svou práci pořád zvládá skvěle, přestože mu táhne na sedmdesátku.

V červnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Exkluzivní reportáž a snímky z Roland Garros
Dvojrozhovor se šampionkami Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou
Byznys zabil legraci, říká Henri Leconte
Zjistíte, jak trénuje jedenáctiletý český talent

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!


Taky umí ukočírovat kohokoliv, kdo by se mu chtěl plést do práce. Před letošním Wimbledonem například sjel dělníka, jemuž se zachtělo procházky po centrkurtu. „Ten chlap si vůbec neuvědomuje, že stačí, aby měl na podrážce čerstvý asfalt z ulice a může tím mou trávu úplně zahubit!“ rozčiloval se. Stejně přísný je prý i na své podřízené.

Dřív se tráva na kurtech udržovala díky kosám a apetitu zvířat, která pažit soustavně spásala. Dnes už přežvykující krávu mezi lajnami nepotkáte. Jednotlivé kurty se musí na Seawardův výslovný rozkaz den co den sekat na výšku osmi milimetrů stejnou sekačkou a stejnýma rukama. Tvrdí, že každý stroj seká jinak a specifický styl má i jakákoliv lidská obsluha. „Na kvalitě dvorce by rozdíl byl brzy vidět,“ vysvětluje Seaward. „A to nepřipustím. Všechno do detailu musí být perfektní.“

Snad vám jeho péče přijde až přehnaná, jenže proplešatělý muž dělá tenhle džob už dvacet let. Jeho služby trávníkového guru jsou tak jedinečné, že mu před rokem, kdy se už už chystal do penze, ve Wimbledonu důchodcovské papuče rozmluvili a dohodli se s ním na spolupráci až do londýnské olympiády. „Olympiádu nechci propásnout ani za nic. Ale přiznávám, že už si několik mlaďasů zaškoluji,“ popisuje. „Je to jako s tenisem – taky musíte hodně trénovat, abyste byli dobří. Moji nástupci se musejí vzdělávat v mnoha různých oborech. Nespočívá to jen v tom, že bezduše vyjedete z kůlny se sekačkou.“

O tom není sporu. Seaward je fachman, alchymista, meteorolog, zahradník i vědec. Chce být u všeho: od setí jedné tuny travních semen a jejich hnojení až po rutinu při samotném turnaji. To vstává v pět ráno a celý den pak dbá nato, aby byla tráva stále v nejlepší možné kondici a nezmokla, aby se odskoky míčku neměnily. Dohlíží na každodenní lajnování dvorců. Věčně leží v předpovědích počasí, zkoumá mraky a běhá od kurtu ke kurtu. „Moje směna končí až hodinu po posledním odehraném utkání. Dohlédnu na to, aby byly všechny kurty pokropené a já jim mohl dát dobrou noc,“ říká.

I pro olympijský turnaj, který bude příští rok rozehrán pouhé dva týdny po finále Wimbledonu, kdy jsou dvorce v bídném stavu, už má prý recept. Den po finále hodlá kurty osít speciálním druhem jílku vytrvalého a sebevědomě tvrdí: "Budou v perfektním stavu, na to můžete vzít jed!"

Řemeslo Eddieho Seawarda otevřeně ocenili Roger Federer i britská královna, která mu dala metál. Génius trávy, říká se mu. A není to přehnané. Poznáte to jak na centrkurtu All England Clubu, tak na zahrádce před jeho londýnským domkem.

pva, Tennis Arena, Lukáš Hron

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
za chvíli tu už bude celý časopis, jak na to koukám...
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, příští rok kašlu na předplatné, když si to můžu přečíst tady,
Reagovat
Administrator
Dobrý den, celý časopis tu určitě nebude. Zveřejňujeme jen několik vybraných článků, které nejsou hlavními materiály čísla, někdy navíc ve zkráceném znění.
Reagovat
smazaný uživatel
To sice ano, ale pro mě jako předplatitele předplatné ztrácí smysl, když si mohu skoro polovuinu daného přečíst tady. Z předešoého čísla zde bylo spoustu článků.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže on to tady není celý článek z roho časopisu, ten jeden zelený obdélníček s textem by tomu dodal to, co tomu chybí.
Reagovat
smazaný uživatel
...Všechno do detailu musí být perfektní.? idiioot !

jestli chce videt dokonale kurty, tak doporucuji treba US open

-------------------------------------------

ta jeho polotráva, polohlína a oraniště !!??? konzerva stupidní
Reagovat
smazaný uživatel
Na začiatku turnaja je dokonalá, to nevykecáš. A to, že je to príroda, to nezmeníš. To sa ani nedá porovnávať, keď máš niekde perfektný betón a prírodnú trávu ! Ale, komu to vlastne vysvetlujem ... ?
Reagovat
smazaný uživatel
Navíc té trávě nepomáhá ani ta zatahovací střecha.
Reagovat
smazaný uživatel
Za prvé: Neříkejte, že wimbledonská tráva je pomalejší než dřív. Na to je alergický.

Prečo je na to alergický ? Lebo je to pravda ?!

Veď štúdie ukázali, že sa od roku 2003 spomalila radikálne, aj keď to voľným okom ťažko spozorovať.
Reagovat
smazaný uživatel
máš nějaký podklad na obhajobu tohoto svého tvrzení?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=qI8Uyu2ovtA

Pozrite si toto video, od 6:20, vážený pane. To je môj podklad na obhajobu môjho tvrdenia a chcem iba povedať, že nie som jediný na svete čo si to myslí.

bleacherreport.com : There is a very famous video on YouTube (starts at 6:20) where Jason Goodall compares the speed at which a Roger Federer?s serve reaches the returner at Wimbledon 2003 and 2008 respectively. In both videos, Federer had served at 126mph and in 2008, the ball reached the returner at 9mph lesser compared to the one in 2003 (a little less than 20% difference). There is a general consensus that the courts at Wimbledon have considerably slowed down since 2001, and hence it has supported the baseline bashers more than it used to do in the 90's.

Samozrejme, že to nemohli byť dva identické servisy, jeden mohol byť s väčším spinom ako druhý. Ale aj tak :
But it is indeed true that the courts at Wimbledon definitely seem to look slower than in the 90's and the consensus is that the U.S. Open has officially become the fastest surface among the majors.

Môj názor : Tráva na Wimbledone sa spomalila, môže za to povrch, loptičky ale stále je to najrýchlejší povrch zo všetkých grandslamov.
Reagovat
smazaný uživatel
French tennis player Michael Llodra condemned Wimbledon's famed grass courts as "catastrophic" on Tuesday and claimed they were getting worse by the year.

The left-hander, who saw off Britain's Joshua Goodall, 4-6 7-6 (7-5) 6-4 3-6 6-4 to make the last 64, said the surfaces were already deteriorating.

"The courts are catastrophic. There are bad bounces. It's only the second day and court two is already damaged. I don't know how they are going to be at the end."

Llodra's first round tie was played on the new court two, which boasts a sunken arena and 4,000 seats.

"Year after year, the courts are getting worse. I prefer (the clay courts of) Roland Garros. The centre court and court one there, when they are dry, are much faster."
Reagovat
smazaný uživatel
Je prima si přečíst na tenisportálu, že v Česko-Slovensku máme větší odborníky na trávu, než je Eddie Seaward ve Wimbledonu. Předpokládám, že jste si už na trávě i zahráli, když od PC či televize poznáte, že tráva v England Clubu je rok od roku pomalejší. Mimochodem LLodra nic takového neříká a to porovnání 2 podání Fedexe v rozpětí 5 let je naprosto zavádějící a neprůkazné...
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by sa povrch radikálne spomalil, tak vo finále by hral Ramirez Hidalgo vs. Pabloo Andujar :)..každý kto sledoval French open a o týždeň prešiel na trávnate turnaje musel zbadať obrovský rozdiel..Prakticky to je úplne iný šport..Stále to je extrémne rýchle, prakticky až neprirodzene...To že sa hra spomaľuje je aj trendom, ktorý v tenise nastúpil..Nič proti servis/volley, ale v dnešnej dobe by si Rafter, Sampras či ďalší neškrtli proti Nadalovi s Djokovičom..Holt, bola to len otázka času, aj tenis sa vyvíja a logicky musí ísť týmto smerom..
Reagovat
smazaný uživatel
Precitaj si posledny odsek. Nemam nic proti tomu hospodarovi, ale nemam rad, ked je niekto taky tvrdohlavy a bude tvrdit nieco stale. Ale to je ich natura.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist