Famózní Kvitová! Tomljanovicové povolila jen pět her a zabojuje o své jubilejní 40. finále

19. 8. 2022, 20:53
Aktuality 30
WTA CINCINNATI - Petra Kvitová v úvodním kole na turnaji WTA 1000 v Cincinnati odvrátila mečbol a od té doby kosí jednu soupeřku za druhou. Dvaatřicetiletá Češka v dnešním čtvrtfinále nedala šanci Ajle Tomljanovicové, Australanku za hodinu a čtvrt přehrála 6-2 6-3 a postoupila do svého největšího semifinále od French Open 2020. O jubilejní 40. kariérní finále a první v tomto dějišti v sobotu zabojuje proti bývalé šampionce Madison Keysové.
Petra Kvitová

Petra Kvitová letos teprve počtvrté došla do čtvrtfinále a podruhé zabojuje o finále. Až na triumf na trávě v Eastbourne prožívá podprůměrnou sezonu, do Ohia dorazila s nelichotivou letošní bilancí 17-15 a po vyřazení v prvním kole v Torontu s Alison Riskeovou-Amritrajovou. Už v pondělí navíc byla jediný míček od již osmého letošního nezdaru v úvodních zápasech. Po obratu proti Jil Teichmannové se však rozjela k famózním výkonům.

Dvaatřicetiletá Češka v následujících duelech nedala šanci Soraně Cirsteaové, světové pětce Ons Džabúrové, kterou dorazila kanárem, ani v dnešním čtvrtfinále Ajle Tomljanovicové. Chorvatskou rodačku reprezentující Austrálii, jež útočila na své největší kariérní semifinále, v premiérovém souboji za hodinu a čtvrt přehrála 6-2 6-3 a dočkala se své první série čtyř výher na betonech od loňského března, kdy kralovala v Dauhá.

Kvitová v úvodním gamu odvrátila tři brejkboly, rozstřílela se a za chvíli vedla 5-1. První dějství sice na podání neuzavřela, nicméně na returnu otočila game z 0-40 a po 38 minutách šla do vedení. Ještě o minutu kratší byl druhý set. V něm začala lépe Tomljanovicová, ale česká favoritka si vzala ztracený servis okamžitě zpět, z 1-2 otočila na 5-2 a utkání suverénně dopodávala. Do dalšího kola si pomohla 12 esy a 28 vítěznými údery, nevynucených chyb spáchala jen 18.

Při rozhovoru na kurtu přitom Kvitová přiznala, že se necítila ideálně. "Připadala jsem si od začátku unavená. Dnes bylo docela vlhko a horko, ale říkala jsem si, že Ajla musí být unavená také, protože hrála ještě kvalifikaci. Psychicky to bylo náročné, takže jsem ráda, že mi ke konci zápasu fungoval servis," uvedla Kvitová.

Postupem do semifinále vyrovnala své maximum na Western & Southern Open. O finále si v tomto dějišti zahrála také v letech 2012 a 2018 a prohrála ve třech setech s Angelique Kerberovou a Kiki Bertensovou.

V sobotu nastoupí ke svému největšímu semifinále od předloňského French Open a bude usilovat o svou jubilejní 40. finálovou účast a 11. na podnicích WTA 1000. Do cesty se jí postaví domácí šampionka z roku 2019 Madison Keysová, kterou tady porazila loni v prvním kole (H2H 4-4). "Je zajímavé, že loni jsme proti sobě s Madison hrály v prvním kole a nyní se utkáme v semifinále, takže myslím, že to je docela dobré zlepšení," řekla Kvitová.

Semifinále před blížícím se US Open českou tenistku potěšilo, ale nepřeceňuje ho. "Sezona zatím byla nahoru dolů, takže jsem za tenhle výsledek ráda, zvlášť před grandslamem. Ale v New Yorku to bude úplně jiný turnaj, ještě na něj nemyslím, spíš se těším na odpočinek po tomhle turnaji. Ale je fajn, že jsem tady mohla odehrát víc zápasů, to je vždycky důležité," uvedla bývalá světová dvojka.

Keysová v Cincinnati ještě neztratila set a už vyřadila tři grandslamové vítězky. Sedmadvacetiletá Američanka si včera proti Ize Šwiatekové připsala svůj premiérový skalp světových jedniček a dnes přehrála 6-2 6-4 úřadující šampionku Wimbledonu Jelenu Rybakinovou. Ve svém prvním semifinále na WTA 1000 od triumfu v tomto dějišti v roce 2019 zabojuje o své druhé letošní a 12. kariérní finále.

Aryna Sabalenková ve čtvrtfinále porazila 6-4 7-6(1) Shuai Zhang, na kterou našla recept i ve čtvrtém vzájemném souboji na nejvyšším okruhu, a vyrovnala své maximum na turnaji. O své 18. kariérní finále a páté na nejprestižnějších akcích WTA bude 24letá Běloruska usilovat proti kvalifikantce Caroline Garciaové (H2H 2-1).

Garciaová znovu potvrdila, že je definitivně zpět ve své nejlepší formě. Bývalá světová čtyřka, která se několik let trápila a od začátku června posbírala nejvíce výher na tour (26), v Cincinnati zvládla už šest zápasů. Ve čtvrtfinále porazila 6-1 7-5 domácí Jessicu Pegulaovou a zahraje si o své 13. kariérní finále a největší od senzačních triumfů ve Wuhanu a Pekingu v roce 2017.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 2.527.250 dolarů
páteční výsledky (19. 8. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kvitová (ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 6-2 6-3
Sabalenková (6-) - Shuai Zhang (Čína) 6-4 7-6(1)
Garciaová (Fr.) - Pegulaová (7-USA) 6-1 7-5
Keysová (USA) - Rybakinová (Kaz.) 6-2 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
MiroslavVala
Tak Petro jdeme do toho. ukaž že se ti vrátila forma.
Reagovat
brixner
Miroslave Miroslave...Víš, vo kom vůbec píčeš?smile
Reagovat
EllNino
Tak ještě 2x, pojď! :)
Reagovat
brixner
No jo, Kvitovic de jako pila!smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
SydneyOpen
Super, Cincinnati se dá považovat za Petry nejlepší velký turnaj který ještě nevyhrála (možná ještě Peking). Je to důležitá výhra i vzhledem k nasazení na Australian Open, no a ani ten TM se přes tu bídnou sezónu už nejeví jako totální Sci-fi....
Reagovat
lvicek
Velka gratulace Pete a zitra a pozitri, at postupne klapne ta ctyricitka a tricitka ;)/
Reagovat
tommr
pokud tím myslíš počet finále a titulů tak to může klapnout jen zítra ... smile
Reagovat
tommr
trochu jsem se v tom zamotal. smile Když vyhraje v sobotu v semifinále získa čtyřicátý finále. Když vyhraje v neděli ve finále tak získá třicátej titul. Takže jsi to napsala správně a já se ti tímto omlouvám ... smile
Reagovat
lvicek
Jojo, počty, to je moje ;). Tak hlavně ať se jí za hezká čísla drží ;).
Reagovat
Fandina
super. Viděla jsem to od poloviny druhého setu, kdy nejdřív Petra dotahovala a pak začala vést. Byla jednoznačně lepší než Ajla. Jinak se mi ale obě holky herně i vzhledově moc líbily. Petruška v tomhle přiléhavém modrém oblečení vypadá moc dobře a obě jsou to hezké holky. Petrušce držím palce v semi, ale Klíče tady jedou. Igu Mad dala s přehledem a super jí to tam padalo. Věřím, že zápas s Petrou bude pěkný. Jsou to obě útočnice a ranařky. Peti pojď!!!
Reagovat
annah
Já jsem teď na chvíli přepla z Izzyho na Arynu, a co ta tam vydává za řev u každého úderu, to je neuvěřitelné. Na ni je i Simonka se svým řevem slabý čajíček.
Reagovat
Liverpool22
On je rozdíl mezi hekáním a řvaním - např. Šarapka hekala, byla to její image, bylo to sexy...., ale kladivářka Aryna prostě řve nebo-li vše musí mít nějaké meze......
Reagovat
annah
smile
Reagovat
zfloyd
Kvítí dobrý , ale ještě je tam Aryka
Reagovat
annah
A na place je Izzy. Je strašně dojemný, jak tam ční jak kostelní věž. :-) Mimořádný sympaťák. Akorát ty růžové bombarďáky si moh odpustit. Tsitsi ostatně taky.
Reagovat
Petr_Fisk
..."Je strašně dojemný, jak tam ční jak kostelní věž"...smilesmile
Nikdy bych nevěřil, že kostelní věž dokáže někoho tak dojmout...
Reagovat
annah
Kostelní věž nikoliv, ale on, jak se tam klati v té své žirafí výšce, ano.
Reagovat
Liverpool22
dnes v pohodě prolétla do semifinále - takže velká pochvala smile Zásadní pro vývoj zápasu byla hned první hra, kdy Petra udržela servis a pak už to bylo na jednu branku smile
Dnešní zápas krásně ukázal, že tenis je psychologická hra, kde je zásadní psychika + hlava nebo-li je třeba vidět, že Petře je 32let a Ajle 29let - rozdíl je tedy jen 3roky, ale pravda je taková, že naše Petra je mentálně o několik úrovní výše - to je úplně jiná psychická galaxie. Ajla má prostě v klíčových zápasech broučky v hlavě jak trefně říkal Kotyza.....
Reagovat
Dobry-den
Mohlo to být ještě jednoznačnější, ale na Cinci dobrý. Vždyť klidně mohla vypadnout už v prvním kole. smile

Semifinále už tu Petra hrála, ale letos tu vůbec poprvé v kariéře vyhrála 4 zápasy v řadě. smile To se jí např. v IW či Miami nikdy nepovedlo. Tak jsem zvědavý, jestli udělá ještě další krok a postoupí do svého prvního velkého finále na území USA. smile
Reagovat
com
smile Jestli Kvitovic porazi Keys, tak se stane ceskou jednickou a vysoupne Karolinu z top20.. Tak snad bude kamoska smilesmile
Reagovat
Fransoas
Tak neočekával jsem,že to bude mít takto hladký průběh.Rozhodně velká gratulace.
Reagovat
Petr_Fisk
Gratulace Petře.
Zítra s Klíčema to ale bude úplně jiný level.
Reagovat
Pe3k
smilesmilesmile
Reagovat
tommr
zatím je jen v semifinále ...
Reagovat
tommr
potvrdilo se to co jsem tušil a sice že je Tomljanovic pro Petru ideální soupeřka. Dneska tam bylo dost chybiček který by asi jiná soupeřka využila ale proti AT to Petra bez problémů ustála ... smile
V semifinále to bude mít s Keysovou mnohem těžší. Už sám postup do semifinále je ale velkej úspěch a ani případná porážka s Keysovou na tom nic nezmění ...
Reagovat
Liverpool22
smile S Madison to bude 50:50
Reagovat
Vlk-v-trave
Mantra Kozoroha funguje skvele, na SF bude stacit, aby zabezpecili divaky plexisklem jak na hokeju,...
...v kazdym pripade Petra Pekny, moc pekny:)
Reagovat
vladka
Velká parádička. jen žasnu, jak to tam Petra válcuje smilesmile
Reagovat
com
jo taky jen žasnu smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist