Famózní představení s hořkosladkým koncem. Lehečka docení australskou jízdu později

24. 1. 2023, 21:42
Rozhovory 1
Kdyby tenistovi Jiřímu Lehečkovi někdo na začátku ledna řekl, že se probojuje do čtvrtfinále Australian Open, bral by to všema deseti. Po dnešní třísetové prohře se světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka (3-6 6-7 4-6) ale jednadvacetiletý hráč netajil smíšené pocity. Na tiskové konferenci litoval nevyužitých brejkbolů, díky nimž mohl favorita ještě více potrápit. Úspěch v podobě účasti mezi nejlepšími šestnácti hráči prý docení později.
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© AFP)

"V tuhle chvíli mě ta porážka hodně bolí. Je to trochu hořkosladké, protože si ten úspěch teď nedokážu užít. Těžko říct, jak moc jsem z toho všeho šťastný. Věřím, že se z toho ale za pár dní dostanu," řekl Lehečka.

Rodák z Mladé Boleslavi si posunul na Australian Open grandslamová maxima. Zatímco vloni nepřešel ani na jednom z turnajů "velké čtyřky" přes úvodní kolo, nyní v Melbourne vyřadil Chorvata Bornu Čoriče, Američana Christophera Eubankse, světovou dvanáctku Brita Camerona Norrieho a v osmifinále i sedmého hráče světa Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho.

"Byla to skvělá jízda a celý pobyt v Austrálii jsem si užil. Čtvrtfinále je pro mě skvělý výsledek. Jsem rád, že jsem ukázal během těchto dvou týdnů dobrý tenis. Získal jsem také spoustu zkušeností a podnětů ke zlepšení," uvedl Lehečka, který se v Melbourne dostal do čtvrtfinále jako první Čech od roku 2018, kdy to dokázal Tomáš Berdych.

Proti favorizovanému Tsitsipasovi svedl ve čtvrtfinále vyrovnaný boj. V utkání přišel pouze dvakrát o podání, stoprocentně servírujícímu Řekovi to ale stačilo. "Úspěch byl blízko a zároveň daleko," řekl Lehečka a ocenil soupeře za povedený vstup do utkání.

Naopak česká jednička hned na začátku ztratila podání a Tsitsipas si první set doservíroval. "Ve druhé sadě to pak bylo od nás obou velmi dobré. Byla tam i spousta momentů, kdy jsem ho dostal pod tlak při jeho servisu," uvedl Lehečka. Vypracoval si pět brejkbolů, ale žádný nevyužil a třetí nasazený hráč získal set ve zkrácené hře v poměru 7-2.

"V tie-breaku byl lepší. Udělal jsem pár chyb, ale hlavní bylo, že on dobře využil svůj forhend a nebál se jít za body. Byl to těžký zápas. Měl jsem několik šancí, ale on byl dnes zkušenější a lepší," podotkl Lehečka.

O poslední naději na obrat přišel ve třetím setu, kde nevyužil další tři brejkoly. "Dnešek byl o tom, zda dokážu prolomit jeho servis. Šance jsem měl, ale žádnou nevyužil. To je velká škoda," řekl český tenista. "Když se podívám zpět, mohl jsem být v některých situacích více trpělivý. Těžko ale říct. Musím se na zápas podívat ještě jednou a vyhodnotit si ho s týmem," doplnil Lehečka.

Mladý tenista si užil i atmosféru v Aréně Roda Lavera. "Byla to čest hrát na jednom z největších tenisových stadionů na světě a snažil jsem se užít si to. Jsem smutný, že jsem nedokázal získat alespoň set, protože jsem si pak mohl vytvořit více šancí k vítězství. Ale to lépe zhodnotím po nějakém čase," dodal Lehečka, jehož nyní čeká výrazný posun v žebříčku ATP. Ze současné 71. příčky si polepší zhruba o třicet míst.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Dobry-den
Jirko, nebreč, bylo to super. smilesmile

Teď odpočinek a pak zpět do práce.
Snad na dalších turnajích nevybouchneš jako dnes Macháč. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist