Favorit Berdych v Torontu nezaváhal, Štěpánek prohrál s kvalifikantem

10. 8. 2010, 19:48
Aktuality 10
Tomáš Berdych zvládl svůj první zápas v pozici sedmého hráče světa. Na turnaji série Masters v Torontu dnes zdolal Ukrajince Sergeje Stachovského 6-2 6-4 a postoupil do 3. kola. Naopak vypadl Radek Štěpánek, který nestačil na hráče z kvalifikace. S Fabiem Fogninim z Itálie prohrál v 1. kole 2-6 4-6.
Tomáš Berdych

Den před zápasem zahájil Tomáš Berdych zazvoněním obchodování na Torontské burze, která patří mezi deset největších na světě, a dobře odstartoval také úterní zápas. Berdych hned prorazil kyjevskému rodákovi Sergiji Stachovskému servis a za pomoci úderů létajících v průměru rychlostí 135 km/h neměl problém získat za 38 minut první set. 

Jediný brejkbol, kterému v utkání čelil, odvrátil Berdych ve čtvrté hře druhé sady esem a vzduch prořízl jeho výkřik: "Dobře!" Hned vzápětí vzal soupeři podání a došel si pro jistý postup.

"Znám Stachovského velmi dobře, vím, jak hraje, a také vím, že je to s ním vždy těžké," řekl Berdych po zápase. "Jeho hra je hodně rozmanitá, dává pomalé míče, pak to zrychlí a přejde na síť. Je třeba zůstat koncentrovaný po celý zápas. Jsem rád, že se mi podařilo ho porazit ve dvou setech," dodal.

Příští soupeř Berdycha vzejde z duelu turnajové dvanáctky Michaila Južného z Ruska a ukrajinského hráče Alexandra Dolgopolova. 

Berdych by si letos mohl vylepšit v Torontu svoji bilanci. Před čtyřmi lety sice postoupil v Kanadě do čtvrtfinále, když porazil i tehdejší světovou dvojku Rafaela Nadala, ale v dalších třech ročnících dvakrát vypadl v prvním kole a jednou ve druhém. Letos by ve čtvrtfinále mohl narazit na Federera. 

Jednatřicetiletý Radek Štěpánek prohrál i druhé utkání po návratu na kurty po zdravotní pauze. Minulý týden ve Washingtonu v duelu se Švýcarem Markem Chiudinellim získal jen čtyři hry, v Torontu se karvinský rodák v zápase s Fabiem Fogninim "zlepšil" jen o dva gamy. 

Daviscupový reprezentant Štěpánek přitom začal dobře a po brejku vedl 2-1 v první sadě, jenomže pak prohrál šest her v řadě. Ve druhém setu Štěpánek vyrovnal na 4-4, ale další dvě hry ztratil.

Štěpánka Kanadě čeká ještě debl po boku Marka Knowlese. Minulý týden si společně s Berdychem zahrál finále.

Federer neztratil set
Po více než měsíci se svým fanouškům představil včera v Cincinnati Roger Federer, který nehrál od wimbledonské porážky s Tomášem Berdychem. Aktuálně třetímu hráči světového žebříčku trvalo, než se dostal do správného tempa. Ujal se sice vedení 5-2, o to ale přišel, a tak musel první set jeho utkání s Argentincem Juanem-Ignaciem Chelou rozhodnout tie-break. Čerstvě 29letý Federer zvládl zkrácenou hru lépe a ve druhé sadě už na kurtu kraloval. Chelovi rychle sebral podání, při svém servisu ztratil pouhé dvě výměny a po výhře 7-6 6-3 postoupil.

"Řekl bych, že některé věci se mi dařily a byla trochu škoda, že jsem pustil vedení 5-2 v prvním setu," řekl po utkání Federer. "Hrál dobře a dokázal se vrátit, i potom jsem ho ale dokázal přehrát."

Už deváté utkání v řadě vyhrál po svém návratu David Nalbandian. Osmadvacetiletý Argentinec, jenž nehrál kvůli zranění kolenní šlachy více než tři měsíce, po triumfu ve Washingtonu zahájil vítězstvím také turnaj Masters 1000 v Torontu. Po setech 7-5 3-6 6-3 zdolal desátého nasazeného Španěla Davida Ferrera a postoupil do 2. kola.

Naopak poražený finalista z Washingtonu Marcos Baghdatis v Torontu prohrál už v 1. kole. Kypřana vyřadil Francouz Jeremy Chardy, který vyhrál 7-5 2-6 7-6.

Loňské semifinále na Rogers Cupu nebude obhajovat nebude Andy Roddick. Američan, jenž po matných výsledcích vypadl z Top 10, si tak ze současné 11. příčky znovu pohorší. Američan se odhlásil kvůli nemoci a v soutěži ho nahradí Francouz Mathieu. Svůj návrat po problémech s kolenem a lýtkem odložil Chilan Fernando Gonzalez, jenž hrál naposledy letos na French Open. Do hlavní soutěže se za něj podívá Ind Devvarman, kterého čeká Monfils.

Výsledky - Toronto (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo:
Fognini (It.) - Štěpánek (ČR) 6:2, 6:4, Verdasco (9-Šp.) - Schwank (Arg.) 6:0, 5:7, 6:2, Nalbandian (Arg.) - Ferrer (10-Šp.) 7:5, 3:6, 6:3, Troicki (Srb.) - Čilič (11-Chorv.) 6:4, 7:6 (7:2), Monfils (15-Fr.) - Devvarman (Ind.) 7:6 (7:3), 6:3, Querrey (16-USA) - Russell (USA) 3:6, 6:1, 6:4, Wawrinka (Švýc.) - Dancevic (Kan.) 6:1, 6:4, Llodra (Fr.) - Giraldo (Kol.) 7:6 (8:6), 7:5, Kohlschreiber (Něm.) - Tipsarevič (Srb.) 2:2 skreč, Dolgopolov (Ukr.) - Petzschner (Něm.) 1:6, 6:2, 7:6 (7:4), Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Duclos (Kan.) 6:4, 6:4, Malisse (Belg.) - Berrer (Něm.) 7:6 (7:2), 6:2, Chardy (Fr.) - Bagdatis (Kypr) 7:5, 2:6, 7:6 (7:4).

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR)
- Stachovskij (Ukr.) 6:2, 6:4, Federer (3-Švýc.) - Chela (Arg.) 7:6 (9:7), 6:3, Söderling (5-Švéd.Sweden) - Gulbis (Lot.) 4:6, 6:4, 6:4.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
hm ten bělorus není obyčejnej tenista, ale talent jako sviňa.
Reagovat
smazaný uživatel
ukrajinec
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem rád, že hrají čtvrtfinále, protože do finále by nyní oba asi těžce došli a my bychom o tento duel přišli. Samozřejmě teoreticky vzato. Ještě není ani jeden z nich ve čtvrtfinále.
Reagovat
smazaný uživatel
Radku, Radku co jsi to včera zase vyvedl? I když nemáš herní tempo, tak floutka jako je Fognini musíš na betonu porážet. Možná by jsi měl zvážit účinkování jen v deblu, tempo by sis udržel a zrovna Ty by jsi mohl být úspěšný dlouhodoběji. ;) Ale je ještě brzy soudit, třeba se zvedne s dalšími turnaji, pro Davis Cup by to bylo dobré, možná nezbytné. Takového Hájka si v hale v Bělehradu nedokážu představit. Tomáš slušný, Roger lepší než nedávno, ale ještě tomu něco chybí.
Reagovat
steve79
Včera hrál Berďa dobře. Myslím si, že se zase dočkáme zápasu Berdych-Federer. Viděl jste někdo zápas Fedexe? Já bych řekl, že střídal lepší okamžiky s horšími. Také mi připadalo, že hrál více ofenzivněji než v minulých týdnech, přece dříve hrál dost míčku z čopované beckhandu. Co měl ale dost překvapilo byla jeho úspěšnost na síti. Vyhrál 19 míčků z 23, což je neuvěřitelná bilance.
Reagovat
Stan_Borowitz
až druhý set. Federer hrál pestrou, hezkou hru. Na svém servisu byl suverénní, měl ale podle mne trochu problémy s pohybemm, a proto dělal dost laciných chyb. Na druhou stranu měl ale na konci suché triko, zatímco z Chelly lil pot proudem, tak bych řekl, že Federer hrál tak na 50% a víceméně se rozpinkával. No, uvidíme, jak mu to půjde dál. Každopádně škoda, že s Berdychem hrají čtvrtfinále a ne finále :-)
Reagovat
Vojtiik
forehand prumerny (na jeho standart), backhand vetsinou tragicky, misty z neho neco zahral ale jinac hodne spatny.. servis ho dobre podrzel, hlavne v TB dobre podaval, hra na siti taky slusna... ale dneska by tohle na berdycha nestacilo, snad se zvedne a do toho čf zlepsi hru pokud se tam dostane vubec :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tome,super tenisovy zazitek,Podani tentokrat vyborne vychazelo, mohl se na nej spolehnout, Nabidl jen jeden break,ktery souper nevyuzil, Hral s rozvahou a co potreboval,i kdyz se Stachovskij v druhem setu hodne zlepsil. Rada, to je zatim smutne, No proste musi vydrzet a hrat a hrat,aby se dostal zase do drivejsi formy, Preju mu at alespon chvili vydrzi ve ctyrhre,aby se rozehral a zvedl si sebevedomi.Divala jsem se jen na livesport, mel break hned na uvod ,Vedl 2.1,ale pak prohral 5gemu. Fognini mel opet break, Rada srovnal na 4,4,ale pak zase svoje podani prohral. No proste to zatim nejde.Musi byt i frustrujici,kdyz vidi nynejsi uspechy Toma,
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně Tomášovi fandím. Je vidět, že na sobě tento rok opravdu zapracoval. Ale zatim na betoně nic moc. Jestli chce opravdu uspět musí zlepšit procento servisu a vyvarovat se výpadků. Pak může myslet klidně na finále. Přeju mu to.
Reagovat
smazaný uživatel
No, se štěpánkem to vypadá velmi zle... Asi bude hrát Hájek...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist