Favorité byli suverénní, jen Del Potro ztratil set

18. 1. 2010, 07:11
Aktuality 25
Bez větších překvapení začala v Melbourne mužská soutěž úvodního grandslamového turnaje sezony. Své zápasy zvládli bez ztráty setu Rafael Nadal, Andy Murray i Andy Roddick. Problémy měl jen čtvrtý hráč světa Juan-Martin del Potro, ani jeho ale soupeř v cestě do druhého kola nezastavil.
Rafael Nadal (© australianopen.com)

Obhájce titulu Rafael Nadal nevstoupil do letošního Australian Open v takovém tempu jako před rokem, kdy své soupeře drtil od prvního kola. V tom letošním musel v utkání s Peterem Luczakem přežít pomalý vstup do zápasu, nakonec ale postoupil bez ztráty setu.

Druhý nasazený Nadal v souboji s třicetiletým Australanem, kterého povzbuzovalo domácí publikum, prohrával v prvním setu 3-5 a Luczak podával na vítězství v úvodní sadě. Tehdy ale Španěl zapnul, nebezpečí odvrátil a vynutil si tie-break. V něm už svého soupeře nenechal uhrát ani bod a s vyšší zařazenou rychlostí pokračoval i dál.

V prvním setu udělal Nadal netypicky deset nevynucených chyb, v dalším průběhu utkání ale už jen šest a po více než dvou a půl hodinách zvítězil 7-6 6-1 6-4.

"Před prvním kolem je člověk vždycky nervózní," vysvětloval Nadal svůj pomalý rozjezd. "Říkal jsem si, že to nebude jednoduchý zápas. První set byl těžký, potom už to bylo lehčí. Vítězství ve třech setech je dobrá zpráva, jsem rád, že jsem ve druhém kole."

Pondělí na Australian Open:

• Šarapovová už dohrála! Nestačila na Kirilenkovou

Karlovičovi "stačilo" 34 es, aby vyřadil Štěpánka

Zápas Andyho Roddicka s Holanďanem Thiemem de Bakkerem začal v Hisenseho Areně za slunečného počasí. Americký favorit vyhrál první set hladce 6-1, ve druhém ho ale přibrzdil déšť.

Zatímco sběrači míčků ručníky vysoušeli dvorec, pořadatelé nad kurtem zatáhli střechu. Duel po 45 minutové pauze pokračoval a Roddick se s podmínkami sžíval pomaleji. Outsider z Nizozemska začal lépe podávat a hru vyrovnal. Nicméně sedmý nasazený hráč odvrátil všech sedm brejkbolů a vyhrál ve třech setech 6-1 6-4 6-4.

Vítěz turnaje v Brisbane v průběhu první sady nebezpečně uklouzl na navlhlé čáře, před duelem proti Belluccimu, nebo Gabašvilimu by však měl být v pořádku.

Pouhé čtyři gamy ztratil ve svém prvním zápase Andy Murray, který deklasoval Kevina Andersona. Jihoameričan měl hrozit hlavně na servisu, skvěle returnující Skot však žádné potíže nepřipustil.

Jeden set ztratil při vstupu do turnaje Juan Martin Del Potro. Argentinec během zápasu s Američanem Michaelem Russellem působil nesoustředěně, zbytečně chyboval, třikrát prohrál svůj servis a diskutoval s rozhodčími. "Necítím se stoprocentně, ale cítím se líp než včera. A doufám, že ve středu to v dalším zápase bude ještě lepší," řekl Argentinec, který se kvůli zranění odhlásil minulý týden z exhibice v Kooyongu.

Podobný postup má za sebou Chilan Fernando Gonzalez, jinak ale s Belgičanem Olivierem Rochusem problémy neměl a postoupil do druhého kola.

Těžko by si někdo vsadil na postup Němce Floriana Mayera poté, co první dva sety s krajanem Phlippem Petzschnerem prohrál 0-6 2-6. Mayer však zázračně 'vstal z mrtvých' a utkání otočil.

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
pondělní výsledky (18. 01. 2010)

Dvouhra - 1. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Luczak (Austr.) 7:6 (7:0), 6:1, 6:4, Del Potro (4-Arg.) - Russell (USA) 6:4, 6:4, 3:6, 6:2, Murray (5-Brit.) - Anderson (JAR) 6:1, 6:1, 6:2, Roddick (7-USA) - De Bakker (Niz.) 6:1, 6:4, 6:4, Gonzalez (11-Chile) - O. Rochus (Belg.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:1, Ljubičič (24-Chorv.) - Kubler (Austr.) 6:1, 6:2, 6:2, Mayer (Něm.) - Petzschner (Něm.) 0:6, 2:6, 6:4, 6:2, 6:2, Odesnik (USA) - Kavčič (Slovin.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:2, Tomic (Austr.) - Rufin (Fr.) 6:3, 6:4, 6:4, Golubjov (Kaz.) - Fish (USA) 6:2, 1:6, 6:3, 6:3.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Do stavu 5:3 pro Luczaka to byl tenis jako krava, fakt parada
Reagovat
smazaný uživatel
jak pro koho!
Reagovat
smazaný uživatel
ja myslim, ze pro vsechny, pak uz to bylo jasny
Reagovat
smazaný uživatel
to je fakt jak pro koho...videls to,uz jsem myslela,ze to prepnu,ale vydrzela jsem,pak to bylo lepsi...a ten rozhovor pak,on je vazne jak skonci hra hrozne prijemnej vid?
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=Jdlye8LH3jc&feature=player_embedded

Myslíš tento rozhovor, jak se tam zase vyznamenal Rafa - angličtinář? :D Mně to třeba vůbec nevadí, že neumí moc anglicky, spíš naopak, je to vždycky taková komická vložka :DDD Přece nejdůležitější v tenise je, jak umíš tenis hrát a ne to, jak mluvíš anglicky.
Reagovat
smazaný uživatel
presne toto..kdes to nasel...hledala jsem to na youtube-jeho videa a dala DNES A NENI TO TAM,DIKY...NO neni roztomilej?mne se to taky libi,umim stejne jak on...aspon je sranda,nadherne se tam smeje!
Reagovat
smazaný uživatel
Náhodou, už se v angličtině lepší! To se nedá srovnat s minulostí!
Reagovat
smazaný uživatel
uplne jsi me rano vydesil,ze skonci...ale nastesti ne...mne se vzdy ta jeho anglis libi,uz fakt trochu rozumi:o) jinak vstanes na FEDA,ja kouknu na VERDASCA,BLAKA,co pujde a neusnu...pak FED...
Reagovat
smazaný uživatel
Vedle v článku jsem ti teď večer odepsal ...
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak na Feda určitě nevstanu ;)), to teda ani náhodou. A pokud nejsi sklaní fanda, tak ti to ani moc nedoporučuju, protože jsou to úvodní kola, a tam už tradičně Fedex předvádí takové výkony-nevýkony..
Reagovat
smazaný uživatel
uz jsem nasla komentar...doufam,ze me budes povzbuzovat dloho..mas pravdu,ve vsem,dnes jsem sledovala bedlive MURRYHO..JDE Z NEJ FAKT STRACH sakra..na FEDA nevstavam,ale VERDY DAM V 1H.jinak dnes-dostala prednost JUSTIN NA EUROSPORTU,RAFU dali na EU 2,az pak to tam vratili,jsem zvedava kam daj RF...NO JE MI TO JASNY...DIK ZA PODPORU
Reagovat
smazaný uživatel
a jak tobe se dnes libila RAFOVA hatlamatla anglina...mily ne?skoro jsem rozumnela:o)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ve všem pravdu nemám ;), ale s Murraym jí mít zrovna budu ;(.
Rafova angličtina :DDD, je legendární, ale už to není ono, je lepší, už nepoužívá "Ajem cheepi" ...
Reagovat
smazaný uživatel
Delpo tady konci brzo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemůžeš soudit podle jednoho odehraného zápasu. Záležet bude hlavně na tom, jak na tom bude zdravotně. Herně se ale zvedne a nemyslím si, že by letěl dřív než ve čtvtrfinále.
Reagovat
smazaný uživatel
dival ses na ten zapas ? Potro byl hodne divny, je jasne za to pristi kolo muze byt neco jineho ale ja mu i tak neverim :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak říkám, byl to první zápas, Del Potrův druhý v sezóně, navíc po zranění. Pokud bude fit, uhraje minimálně čtvrtfinále.
Reagovat
smazaný uživatel
No koukal jsem jak blázel, že se Del nechal tak snadno rozhodit. Dříve mi připadal trochu apatičtější a lágavější. Jinak ta rozhodčí, co tam hráče pravidelně nas.rá :D, není to ta paní, kvůli které se začalo zkoušet jestřábí oko na US Open? Málo která baba na "empajru" je tak často v záběru, jak dělá boty. Ale možná si ji pletu ještě s jednou, má podobnej účes - culík.

Jinak ta zavázaná ruka mě nepotěšila, má to nějak často...
Reagovat
smazaný uživatel
babu sem nak neregistroval pze je pravda ze me celkem bralo spani :D...
Reagovat
skott
Ja sice Del Potra nevidel, ale predpokladam, ze tradicne ¨uradovala¨ na umpiru Mariana Alves:-)To druhe jmeno, ktere hledas, je temer jiste Eva Asderaki, ale u ni by me to dost prekvapilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo, byla to Alves.. nikdy nepochopim, ze ji z okruhu nevysoupnou.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jo, tak to je podle google ta Mariana Alves. Jenom pro info, vytočila kliďase Potra takovým způsobem, že ztratil na chvíli koncentraci a tím i set ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
promiň, neviděl jsem tvůj příspěvek před odesláním
Reagovat
smazaný uživatel
Malá opravda,Anderson je jihoafričan a ne jihoameričan.
Reagovat
smazaný uživatel
Malá opravda,Anderson je jihoafričan a ne jihoameričan.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist