Fed Cup: V sobotu začne Strýcová proti Muguruzaové. Po nich nastoupí Plíšková s Arruabarrenovou

10. 2. 2017, 12:33
Aktuality 18
První kolo světové skupiny Fed Cupu rozehraje v sobotu na domácí půdě v Ostravě Barbora Strýcová. Třicetiletou Češku čeká jednička soupeřek Garbiñe Muguruzaová. Po nich nastoupí Karolína Plíšková proti Laře Arruabarrenové. Pokud nedojde ke změnám, v neděli se obě dvojice prohodí a do čtyřhry jsou prozatím nahlášeny Lucie Šafářová s Kateřinou Siniakovou.

Nehrající kapitán Petr Pála nominoval pro první kolo světové skupiny Fed Cupu mezi Českem a Španělskem kvarteto ve složení: Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Lucie Šafářová. Do sobotních dvouher se rozhodl poslat ostřílené strůjkyně loňského titulu Plíškovou se Strýcovou.

České tenistky vyrazí za obhajobou prvenství bez své dlouholeté opory, zraněné Petry Kvitové, Pála je nicméně přesvědčen o síle současného mužstva. "Myslím, že když holky podají svůj standard, měli bychom být úspěšní," řekl Pála po dnešním losování na ostravské radnici.

Utkání v Ostravar aréně zahájí Barbora Strýcová. Aktuálně 17. hráčku světa čeká v úvodním zápase nejlepší španělská tenistka současnosti světová sedmička Garbiñe Muguruzaová.

S třiadvacetiletou rodačkou z venezuelského Caracasu se Strýcová utkala celkem třikrát. Před dvěma lety ve Stuttgartu a v Tokiu slavila výhru vítězka loňského French Open, poslední duel loni v Melbourne však jednoznačně ovládla česká tenistka.

"Bára bude potřebovat nějakým způsobem narušit rytmus soupeřky. Střídat hru, aby soupeřka nevěděla, co bude následovat. Určitě nesmí hrát levá, pravá, pálit do toho," řekl Pála.

Řekněme povinné vítězství se očekává od české jedničky Karolíny Plíškové. Ta vyzve Laru Arruabarrenovou, s níž má dva roky starou zkušenost z Indian Wells, kde ve dvou setech zvítězila.

"Já věřím, že když předvedu svůj standard, tak by to mělo vyjít," řekla česká jednička a světová trojka Plíšková, která má na rozdíl od Strýcové s oběma Španělkami pozitivní bilanci, o sobotním singlu.

O nominaci do sobotních dvouher neměl kapitán Pála velké pochybnosti a moc ho neznejistěl ani úspěšný start Lucie Šafářové na turnaji v Tchaj-peji, kde došla do semifinále.

"Člověk v podstatě jen čekal, jestli se holky budou cítit stoprocentně. Jestli budou v pohodě a jak se sžijí s povrchem. Takhle to máme na sobotu, v neděli se ještě může cokoliv změnit," upozornil Pála.

Nedělní nominace sice může kapitán ještě dodatečně změnit, nicméně zatím se počítá s tím, že si obě české tenistky své soupeřky prohodí. Plíšková by tak mohla přidat páté vítězství v řadě nad Muguruzaovou a Strýcová vrátit v souboji týmových dvojek tři roky starou porážku Arruabarrenové.

Do závěrečné čtyřhry, pokud k ní dojde, jsou prozatím nahlášeny deblová vítězka letošního Australian Open Lucie Šafářová a debutantka Kateřina Siniaková. Španělská kapitánka Conchita Martínezová má zatím v plánu do čtyřhry poslat Saru Sorribesovou s Maríou José Martínezovou.

Češky a Španělky na sebe naposledy narazily v roce 2014, kdy si domácí tým český výběr pozval do Sevilly. Ve španělské metropoli tehdy panovaly kruté podmínky, přesto český fedcupový tým, rovněž v prvním kole světové skupiny, vyhrál 3-2.

Španělky se poté dlouho nedokázaly vrátit do první světové skupiny. Povedlo se jim to až pro letošní ročník, když loni uspěly v baráži proti Italkám. S českým týmem se utkaly v historii ženské týmové soutěže celkem čtyřikrát a vzájemná bilance je zatím vyrovnaná.

České tenistky však posledním ročníkům Fed Cupu vládnou. Loni oslavily vítězstvím nad Francií hattrick a pátý triumf za posledních šest let.

Světová skupina Fed Cupu, Česko - Španělsko
Ostrava, ČR, tv. povrch / hala, 11. 2. - 12. 2. 2017
Sobota 11. 2.
Strýcová (17.) - Muguruzaová (7.) | H2H 1-2
Ka. Plíšková (3.) - Arruabarrenová (70.) | H2H 1-0
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Ka. Plíšková (3.) - Muguruzaová (7.) | H2H 4-1
Strýcová (17.) - Arruabarrenová (70.) | H2H 0-1
Siniaková (30.)/Šafářová (2.) - Martínezová (36.)/Sorribesová (258.)
* v závorce žebříčkové umístění hráček ve dvouhře, nebo čtyřhře


Vedle zápasu mezi českými a španělskými tenistkami se o víkendu odehrají další tři duely 1. kola Světové skupiny Fed Cupu. Loňské finalistky Francouzky čeká těžké utkání na půdě Švýcarska, Nizozemky se představí v Bělorusku a Američanky bez finalistek Australian Open sester Williamsových přivítají Německo.

Serena i Venus Williamsovy se po nedávném finále prvního grandslamu sezony rozhodly začátek Fed Cupu vynechat, i bez nich jsou ale Američanky favoritkami.

Jedničkou bude semifinalistka Australian Open CoCo Vandewegheová a v týmu figuruje také Bethanie Matteková-Sandsová, která po boku Lucie Šafářové vyhrála na melbournském grandslamu čtyřhru.

Vítěz duelu z Havaje změří v semifinále síly s lepším z dvojice Česká republika - Španělsko. "Favoritkami možná jsme, ale Fed Cup je jedinečný v tom, že se zde smazávají žebříčkové rozdíly. Musíme být obezřetné," prohlásila Matteková-Sandsová, světová deblová jednička.

Zatímco Američanky by podle papírových předpokladů měly postoupit, v souboji Švýcarek s Francouzkami bookmakeři favorita nenašli. Výběr galského kohouta v listopadu až v závěrečné čtyřhře podlehl v domácím finále českému celku a letos by si chtěl zklamání vynahradit.

"Prohrané finále nás hodně bolelo a zapomenout na to můžeme jen letošním triumfem," řekla francouzská dvojka Alizé Cornetová.

Loňské semifinalistky Nizozemky zkusí potvrdit roli favoritek v Bělorusku. V Minsku si po pěti letech zahraje fedcupovou dvouhru v hostujících barvách Michaella Krajiceková, která má české rodiče a žije v Praze.

"Je to pocta být opět v týmu a moci si zahrát dvouhru. Díky naší jedničce Kiki Bertensové jsme momentálně ve skvělé pozici a věřím, že to zúročíme k postupu do semifinále. Ráda bych přispěla nějakým bodem," uvedla osmadvacetiletá Krajiceková.

Fed Cup 2017
• SVĚTOVÁ SKUPINA •
Německo - USA (Maui, USA), tvrdý povrch
* bude rozlosováno ve večerních hodinách
Bělorusko - Nizozemsko (Minsk, Bělorusko), tvrdý povrch / hala
Sobota 11. 2.
Sasnovičová (128.) - Krajiceková (253.)
Sabalenková (142.) - Bertensová (24.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Sasnovičová (128.) - Bertensová (24.)
Sabalenková (142.) - Krajiceková (253.)
Govorcovová (203.)/Lapková (239.) - Burgerová (171.)/Rusová (189.)
Švýcarsko - Francie (Ženeva, Švýcarsko), tvrdý povrch / hala
Sobota 11. 2.
Bacsinszká (16.) - Cornetová (43.)
Bencicová (81.) - Mladenovicová (31.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Bacsinszká (16.) - Mladenovicová (31.)
Bencicová (81.) - Cornetová (43.)
Hingisová (8.)/Golubicová (99.) - Hesseová (238.)/Parmentierová (223.)
• 2. SVĚTOVÁ SKUPINA •
Rusko - Tchaj-wan (Moskva, Rusko), tvrdý povrch / hala
Sobota 11. 2.
Makarovová (39.) - Ya-Hsuan Lee (258.)
Blinkovová (160.) - Kai-Chen Chang (121.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Makarovová (39.) - Kai-Chen Chang (121.)
Blinkovová (160.) - Ya-Hsuan Lee (258.)
Kalinská (128.)/Vichljancevová (786.) - Chin-Wei Chan (146.)/Ya-Hsuan Lee (138.)
Rumunsko - Belgie (Bukurešť, Rumunsko), tvrdý povrch / hala
Sobota 11. 2.
Niculescuová (36.) - Flipkensová (74.)
Cirsteaová (62.) - Wickmayerová (60.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Niculescuová (36.) - Wickmayerová (60.)
Cirsteaová (62.) - Flipkensová (74.)
Beguová (125.)/Tigová (205.) - Mertensová (91.)/Zaněvská (151.)
Ukrajina - Austrálie (Charkov, Ukrajina), tvrdý povrch / hala
Sobota 11. 2.
Curenková (54.) - Gavrilovová (26.)
Svitolinová (13.) - Bartyová (156.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Svitolinová (13.) - Gavrilovová (26.)
Curenková (54.) - Bartyová (156.)
N. Kičenoková (81.)/Savčuková (52.) - Bartyová (112.)/Dellacquaová (115.)
Itálie - Slovensko (Forlì, Itálie), antuka / hala
Sobota 11. 2.
Schiavoneová (100.) - Čepelová (101.)
Erraniová (49.) - Šrámková (119.)
Neděle 12. 2. (nominace se mohou změnit)
Erraniová (49.) - Čepelová (101.)
Schiavoneová (100.) - Šrámková (119.)
Paoliniová (955.)/Trevisanová (-) - Hantuchová (537.)/Šrámková (403.)
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Jan
http://sport.idnes.cz/katerina-siniakova-rozhovor-dij-/tenis.aspx?c=A170208_212747_tenis_rou
Reagovat
Fandina
Krupa se snažil korigovat a mírnit zlobící se Strýcovou, rozptýlit ji legráckami.

Zdroj: http://sport.idnes.cz/kouc-kotyza-pred-fed-cupem-dc2-/tenis.aspx?c=A170209_142202_tenis_ald

A to jsem si myslela, že pan Krupa je suchar.
Reagovat
smazaný uživatel
Rychlobruslení (Marťa 5000m), alpské lyžování, biathlon, fed cup, hokej kvalda o ZOH (Češky vs Dánky) ach jo na co dřív čumět
Reagovat
Fandina
Já to mám vyřešené. Budu na FEDu v Ově. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Závist :D
Reagovat
Fandina
tak moc držím palce. Nic nepodcenit a pěkně hrát. Pojďte holky!!!
Reagovat
FulnekUltras
Vzpomeňme na Golubic nebo Garciu z loňska. Pokud ale Barča dobře začne a Káju to neuspí, mohlo by to být možná i rychlé - k pěti zápasům nás soupeřky nutí obvykle jen venku... ;)
Reagovat
Fandina
Proti Ruskám to bylo i doma.
Reagovat
FulnekUltras
Užij si Ovar-arénu... ;)
Reagovat
Fandina
Tu už znám moc dobře, takže raději čtyři zápasy a ten poslední nejlépe debl za rozhodnutého stavu :-)).
Reagovat
Torn
Kdo měl pravdu....? :D Vidíš někde na singla Lucku? Já néééééé...nerozumíš tomu královno marnosti :D
Reagovat
Fandina
Zalez blbe.
Reagovat
Torn
Mňau, mňau...:D. Ses zase ráno podívala do zrcadla co?:)
Reagovat
kada.tom
No, spíš jsem si přál, aby to bylo naopak, tedy že začne Karol. Myslím, že Báře by se s Muguruzou-Blanco hrálo líp za stavu 1-0 pro nás, takhle může být na Karol docela velký tlak pokud Bára první zápas prohraje. Ale na druhou stranu ... klidně po třech dvouhrách může být hotovo - pro obě strany.
Reagovat
George_Renel
Tlak bude spíš na Španělku, mě se to vylosování líbí.
Reagovat
tommr
já bych teda podobně jako kada preferoval kdyby začínala Karolína. Zatím totiž vždycky úvodní dvouhru vyhrála zatímco v obou případech kdy šla na kurt jako druhá v pořadí zápas prohrála (ve finále proti Rusku 2015 a v semifinále proti Švýcarsku 2016). Nezbejvá než doufat, že jí to napotřetí vyjde a konečně vyhraje ...
Reagovat
Frick
Až takhle bych to zase neviděl, nicméně je fakt, že stav 1:0 je po první dvouhře určitě lepší než 0:1. A při zápase Kája - Lara by k tomu bylo blíže.

Nicméně já Báře celkem věřím jako.
Reagovat
horska.kraslice
Každopádně je pro hráčku vždycky lepší, když ví přesnou dobu začátku zápasu. Tudíž Karolína na tom je hůř, bude se pořád rozcvičovat a rozcvičovat a možná zase rozcvičovat....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist