Federer: Finále s Rafou? Tu přitažlivost chápu

27. 1. 2017, 13:55
Rozhovory 43
Roger Federer na letošním Australian Open dokázal potřetí v kariéře vyhrát dva pětisetové zápasy během jednoho grandslamu a po výhře nad krajanem Stanem Wawrinkou postoupil do svého 28. finále. Nyní čeká, na koho v něm narazí. Buď na Bulhara Grigora Dimitrova, který byl často přirovnávám právě k Federerovi, nebo na Rafaela Nadala. Se Španělem by se ve finále grandslamu potkal už podeváté a pro tenisový svět by to byla nostalgická vzpomínka na jejich obrovské bitvy. Nezáleží na tom, s kým budu hrát, ale duel proti Nadalovi má bezpochyby přitažlivost, přiznal Federer na tiskové konferenci po výhře nad Wawrinkou.
Profily hráčů
Roger Federer

Teď když jste ve finále a ohlédnete se na posledních šest měsíců, během nichž jste odpočíval, je to něco, co vám pomohlo?
Ano, už to tak vypadá. Bylo to dobré rozhodnutí. Někdy vám více odpočinku a času na doléčení zranění pomůže k lepšímu pocitu. Uvědomil jsem si, že když se necítíte dobře a máte příliš problémů, tak zkrátka nejste schopni porazit hráče Top 10. V určitou chvíli se dostane na hranici a prostě nemůžete jít dál. Hrajete těsné zápasy, vyhrajete jeden z nich. Nedokážete vyhrát víc zápasů po sobě. Prostě se necítíte dostatečně uvolnění - máte to ve své hlavě, ve svém těle.

Myslím, že v tomhle stavu jsem byl já i Rafa. A tak jsme si sami sobě řekli 'Dobře, už to stačí'. Pojďme se dostat zpátky do stoprocentního stavu, zase si užívat tenis, užívat si trénink. A ne jen absolvovat trénink, léčba, trénink, léčba, zápas, léčba. Celou tu dobu si zahráváte s ohněm.

Z tohoto pohledu můžu říct, že těch šest měsíců volna mi určitě dalo něco na oplátku. V žádném případě jsem se nechtěl vydat směrem, kde bych musel reorganizovat svůj život a svůj tenis. Jen jsem chtěl být znovu zdravý. A teď jsem šťastný za tento dobrý týden.

Jsem superšťastný, že jsem tady vyhrál další pětiseťák. Ani nevím, kolikrát se mi na jednom grandslamu povedlo vyhrát dva pětisetové zápasy. Mockrát to asi nebylo. (pozn. dokázal to potřetí, v minulosti se mu to povedlo ve Wimbledonu 2001 proti Malissovi a Samprasovi a na Roland Garros 2009 proti Haasovi a Del Potrovi)

Média, fanoušci a skoro každý v tenisovém světě by tady rád viděl finále mezi Federerem a Nadalem. Pokud bych byl Federer, asi bych preferoval finále s Dimitrovem. Co je lepší pro vás - hrát s Dimitrovem, nebo s Nadalem?
Asi máte pravdu. Myslím, že mám o trochu větší šanci porazit Dimitrova, než Nadala. Ale koho to zajímá. Nakonec je stejně důležité jen to, jestli vyhrajete, nebo ne.

Jsem ve finále a vím, že mám v neděli šanci vyhrát. To je skvělá pozice. Bez ohledu na to, kdo proti mě bude stát, to pro mě bude každopádně výjimečné. Grigor by hrál o svůj první grandslam, s Rafou by to byla epická bitva.

Jediné, co mě zajímá, že v neděli můžu vyhrát. Nezáleží na tom, kdo je na druhé straně sítě. Ale chápu přitažlivost zápasu proti Nadalovi, o tom není pochyb.

Hodně mluvíte o věku. Jste nejstarším finalistou mužské dvouhry na grandslamu od US Open 1974. Kenu Rosewallovi tehdy bylo 39 let, vám je 35. Jakou motivací je pro vás jeho dlouhověkost? Vím, že jste velkým fanouškem australských tenistů této generace.
Hlavně Kena Rosewalla. Moc o něm nemluvíme. Myslím, že je to báječný člověk. Tento týden mi napsal dopis a popřál všechno nejlepší. Dělá to každý rok tady na Australian Open. Bohužel jsem ho tu ještě neviděl, ale vím, že se tu pohybuje kolem. Tuhle generaci hráčů Tony Roche, Rod Laver, Ken Rosewall a Roy Emerson mám opravdu rád.

Říkal jste, že jste Rafovým fanouškem číslo jedna. Byl jste vždy schopný ocenit jeho schopnosti, nebo z vás udělali laskavější hráče až vaše absence?
On je neuvěřitelný tenista. Má údery, které nikdo jiný nemá. Je jedinečný a výjimečný. Dlouhé roky je schopný si udržet fyzické a psychické superschopnosti. Znovu a znovu to dokazuje. Už tolikrát se vrátil po zranění. Zdá se, že je to snadné, ale není to tak.

Když se vrátíme k Dimitrovovi. Spousta lidí říká, že vás napodobuje. Je pro vás snazší proti němu hrát?
Myslím, že teď hraje úplně jinak, než před dvanácti měsíci, kdy jsem ho porazil v Brisbane a pak i tady v Melbourne. Myslím, že si teď mnohem více věří. Nikdy není snadné hrát proti soupeři, kteří si věří. Protože on věří, že dokáže vytrhnout strom, cítí se jako Superman. Asi pracoval hodně tvrdě.

Myslím, že má na to Rafu porazit. Pokud to dokáže, může porazit i mě. Myslím, že teď odvádí skvělou práci. Loni za mnou přišel a já mu dal pár rad. Měl různé problémy a trochu jsme se o tom bavili. Jsem rád, že si vzal některé věci k srdci. Jsem za něj opravdu rád. 

Pokud bych s ním měl teď hrát, tak vím, že musím odehrát dobrý zápas, protože mi nic nedaruje. Možná hraje podobně jako já, ale já byl zase podobný Peteovi. A já lidem vždycky říkal, že nejsem Pete Sampras. A on není já. Každý máme svou identitu, odlišný charakter. A jen proto, že má oblečení Nike a raketu Wilson jako já a Sampras, z nás rozhodně nedělá stejné lidi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
Ondra979
tak zitra na to vlitnem a hlavne se toho nebat, Rafa pri vsi ucte neni uplne ten samy Rafa jako driv, i kdyz vypada samo lepe nez pred rokem, ale ten FH uz neni takova jistota, toho se musi vyuzit, hlavne ho nedostat na kone hloupymi chybami, to by byla velka skoda, herne totiz na nej Roger ma, jen to dostat do hlavy
Reagovat
smazaný uživatel
Jednoznacne fandim Rafovi. Neverila som,ze vcera za stavu v 5.sete 3:4 a 15:40 to este da a bude vo finale. Dal to! Finale vidim velmi otvorene,nervozne,budu 4 sety, verim,ze z toho 3 Rafove. Ale moze to byt aj naopak. Podstatne pre mna je,ze vo finale nebude ucinkovat jeden nemenovany tenista zo Srbska. Vlastne bude ucinkovat a sice vo vedlajsej ulohe - ako divak. Vamos!
Reagovat
turista
Je velká škoda, že ve finále nehraje Novak. On si to na jarních tisícovkách vynahradí a přejede tyhle dva machry.
Reagovat
spaniel
1000 nikdy nevynahradí GS, ňoumo. Ty ať si klidně sbírá.
Reagovat
rod_laver
Jak se cítím

http://tinypic.com/view.php?pic=2v0zrf5&s=9
Reagovat
mahycek
Ano, oba dva jsou o 8 let starší, než v roce 2009, které s tím zítřejším finále má některé podobnosti. Roger byl tehdy už ve finále o den dříve a Rafael bojoval v pátek 5 setů s Verdaskem a též 5 hodin. Takže byl Roger ve výhodě a vidíte , jak to dopadlo. Sice nádherná bitva, kterou Roger prohrál, také v pěti setech a v závěrečném emotivním ceremoniálu plakal. Tak mně napadá, aby to nebylo stejné, ale je tu těch 8 let a to se může projevit. Samozřejmě, kdyby mě někdo řekl před 13 dny, že Roger bude hrát finále, tak to beru všema deseti, ale nyní když je tam, tak chci 18 GS, jinak budu hodně smutný. Je tam, ale Nadal Nebojím se, že Roger na to nemá herně, má , ale bojím se jeho hlavy, že to nedá.....
Reagovat
steve79
Podle formy na turnaji je mírný favorit Roger, ale toto už tu bylo několikrát a Rafa vždy vyhrál. Uvidíme co udělá s Rafou maratonský zápas s Dimitrovem. Přece jenom Rafa už nění tak mladý jako před pěti lety a tělo hůře regeneruje.
Každopádně budu přát vítězství Rogerovi a když vyhraje Rafa, tak bude titul ve správných rukou.
Reagovat
Marduch
Forma z obou SF vyzniva pro Rafu..
Reagovat
smazaný uživatel
Finále Federer Nadal. Musí to byť historická rivalita, keď jej osud doprial napísať aj oficiálny záverečný diel. V tom finále RG2011 sme totiž ani netušili, že ten zápas môže byť ich posledný a dlho tak veru vyzeral.

Myslím, že Nadal je veľmi miernym favoritom, ale šance sú v podstate otvorené a výhra kohokoľvek nebude prekvapením. Jedine, že by bola hladká v troch setoch.

Hoci sa hovorí, že minulé zápasy nemožno brať do úvahy, je to nová situácia, obaja dlho spolu nehrali, hrajú iný tenis povrch je iný, atd, atd. Nesúhlasím s tým. Z minulých zápasov si možno isto niečo zobrať. Obraz hry bude totiž rovnaký, Rafa sa bude tlačiť Rogerovi trpezlivo na BH, ten bude hrať agresívne, na sieti a spoliehať bude na servis. Obaja sa tak poznajú, že sa nemajú čím prekvapiť.

Nervozita bude na oboch stranách, ten kto urve prvý set bude vo výhode. Nadal sa môže stať nesmrteľným, keď ako prvý človek v open ére môže skompletizovať dvojnásobný kariérny Grandslam. Ako antukár byť jediným s dvoma vavrínmi z každého majoru, to by bola tá správna symbolika a "za ucho" neprajníkom. Federer bude prirodzene zas nervozny zo zápasu s Rafom a posledné tri prehraté GS finále mu na pohode zrejme tiež nepridajú.

Takže v nedeľu si pozrieme možno najsledovanejšiu športovú udalosť roku vôbec, prekonať ju môže len rovnaké finále z NY :)..
Reagovat
panzer.dragon
If Rafa wins, he will b 1st man in open era 2 win every Slam twice. If Fed wins, he will b 1st man in the open era 2 win 3 Slam 5 times.
Reagovat
Matti
Super rozhovor. Číší z něj pohoda, nadhled, zkušenost i radost. Fakt děkuju za zítřejší finále ať už dopadne jakkoliv. Už jsem v něj nedoufal, po všech těch zraněních a peripetiich obou.
Reagovat
smazaný uživatel
Týka sa to hlavne Nadalovcov, tí mohli dúfať v druhý týžden Grandslamu, každý další zápas bol vítaným bonusom a meno finálového súpera je len čerešničkou na torte.

Apropos. Sezóna, kde dosiahli grandslamové finále a možno ich bude aj viac vždy bude hodnotená ako úspešná, resp. ako sezóna, kde mali na to vyhrávať najväššie trofeje. A preto si myslím, že už len z tohto titulu budú obaja chcieť hrať aj v 2018, možno 2019...Kariéru skončia, ked nebudú výsledky dlhodobo, no toto finále bude povzbudením. Takže kľudne sa môže stať, že avizované posledné finále nemusí byť posledným. Clovek nikdy nevie.
Reagovat
Matti
Jj hlavně musí oběma sloužit zdraví.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak. Mojim jediným želaním pred sezonou 2017 bolo, nech Rafa odohrá všetky štyri GS, ostatné príde samo. Veď z posledných 5 sezon, 4krát vždy vynechal minimálne jeden major ročne.
Reagovat
turista
No jo Rafa hraje inteligentně ovšem jeho silové pojetí tenisu si vybírá nevyhnutelnou daň v podobě amortizace tělesné schránky. To, že je ve finále je zázrak po tom marodění. A Roger to samé.
Reagovat
horska.kraslice
Jsem nadšená. Rafa a Roger sehráli úžasné zápasy a teď budou spolu ZCELA ZASLOUŽENĚ ve finále grand slamu. Neuvěřitelné. Ať bude výsledek jakýkoliv, to finále je opravdu bomba, prostě nečekaná pecka. Tak si teď kluci pořádně odpočněte a v neděli se předveďte!
Reagovat
smazaný uživatel
ja tiez,ale po vcerajsom zapase asi zacnem trosku fandit aj bulharovi,ktoreho som doteraz div ze neznasal ci robil si z neho posmech,je dobry ,dufam ze mu konecne doslo ze je tenista a nezacne zase celebritovat
Reagovat
Matti
Ja jsem si dnes ten včerejší zápas znovu pustil, teď už bez stresu a emocí a opravdu paráda. Grigor v tom 5 setu neudělal nic špatně. Jsem zvědavý, jestli tuto laťku udrží i v průběhu sezóny, pokud ano, nějaká významná trofej ho asi nemine.
Reagovat
smazaný uživatel
Grigor má 25 rokov. Len pripomínam, že Djokovic mal v roku 2011, 24 rokov. Tiež mu to "trvalo", kým sa to u neho zlomilo. Proste Griša prichádza do veku, kedy tenisovo dospel, vie čo chce hrať a s novým trénerom hrá najlepší tenis kariéry. Rozdiel je však hrať svetový tenis na jednom turnaji a udržať túto latku dlhodobo.
Reagovat
turista
Ano, před 3 lety Novak ztrácel na Rafu 20 titulů, pak ovšem přišlo období one man´s show, takže nyní už mu chybí jen 2 tituly na Rafu. Doufám, že ho během jara dotáhne. S 15GS Rafy už bude mít problém to dohnat.
Reagovat
spaniel
Mirkin příšerný svetr Gucci za 800? :D

http://www.nova937.com.au/latest/clone-mirka-federer-being-teased-mercilessly-her-semifinals-sweater
Reagovat
kada.tom
tvl, za takovej hadr bych nedal ani 80 Kč :-D
a to bez ohledu na to, že to měla na sobě zrovna ona ..
Reagovat
Lina
Možná jí ho vybraly holky? :))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to mamina od holek a né žádná modelína, tak jí to neberte :)
Reagovat
Roger_Federer
Tak hlavne tebe by do toho obchodu ani nepustily, odpohledu by poznaly, ze si tam nemuzes koupit ani tkanicky do bot.;)
Reagovat
FulnekUltras
Jsem opravdu rád, že jsem mohl zažít dobu, kdy takovéhle maloburžoazní píčoviny skoro nikdo neřešil... ;)
Reagovat
brixner
Neřešil? TVL, víš, co to dalo práce sehnat vod Větví svojí první šusťákovku? A botky Adadis? Čéče...Tiťapadě chtěli, čéče...
:-)))
Reagovat
Roger_Federer
Nelzi, no to urcite....
Veskere zbozi pod pultem, schovane pro zname a papalase, obycejny clovek cekal v rade a ani se nedockal.
Jenom tady fabulujes soudruhu.
Reagovat
FulnekUltras
Hlavně v žádném obchodě nepostával dráb za minimální mzdu, aby "zkušeným okem" hodnotil, jestli někdo z příchozích má nebo nemá na tkaničky do bot.
Reagovat
Fandina
v uvozovkách starých a tituly ověnčených tenistů, kteří navíc patří do jedné tenisové éry bezpochyby musí přitahovat. A není divu, že se spoustu fanoušků z toho raduje. Mně ale na té věci spíš, než radost ze střetnutí dvou legend imponuje nejvíc, že k tomu došlo po super zápasech a výhrách. Roger hrál ve třetím kole úžasný zápas s Berďou a super stylem. Podobně pak další zápasy a dlouhý zápas se Stanem. Mezitím Niši, Zverev a všechny zápasy na vysoké úrovni. Rafu jsem teď viděla hrát s Gríšou a byl to pěkný mač, který nakonec vyhrál. Těším se na zápas legend, ale víc mě oslovuje to, že k němu došlo po pěkných zápasech.
Reagovat
FulnekUltras
souhlas - mlaďoši celkově mají co dohánět
Reagovat
Fandina
přesně, kdyby hrál lépe, tak je porazí
Reagovat
Jan
Je to přitažlivé i proto, že se jim už poslední roky tolik nedařilo a vypadalo to, že odcházejí a teď jsou zase ve finále. Je to takové nostalgické.
Reagovat
FulnekUltras
před AO by nevěřil nikdo - tím je ta realita silnější ;)
Reagovat
Roger_Federer
Vsichni vime, ze Nadal me moc nikdy nebral,o spouste veci kolem neho vim a myslim si svoje..Cely turnaj mu fandim a chtel jsem finale s Fedexem..
Nejspis posledni..Zazily jsme snima "krasnych" 15 let tenisu.

Je me celkem jedno kdo vyhraje, ale kdyz clovek vidi jak nekteri zdejsi diskuteti ani po x letech neprenesou, ze by nahodou Rogor ziskal 18 granslem, trepou se u toho jak drahy pes..., strachy.;), moc se bavim.
Reagovat
Amputace
Já to vidím podobně jako ty. Přál jsem si především to finále. Divácky jsem prožíval téměř celou tu jejich rivalitu a tohle je za ní možná ta nejvýraznější tečka. Něco podobného už se nikdy nemusí opakovat a popravdě: kdo z nás věřil, že by se to ještě někdy mohlo stát? Stejně se najdou takoví fanoušci Federera, kteří by v případě, že by se zápasy hrály v opačném pořadí, fandil proti Federerovi Wawrinkovi, jen aby v případném Fedalu náhodou nevyhrál Rafa :) To je naprosto komické. Já to moc přeji Nadalovi, na druhé straně by bylo i jistým způsobem symbolické, kdyby vyhrál Federer - to by bylo skoro jako z Hollywoodu a skvěle by to završilo tu jejich rivalitu.
Reagovat
solim2007
Věřím, že to tentokrát to Fedex dá! A musím přiznat, že jsem taky už nevěřil, že ještě nějaký titul na GS získá. Ještě ho nemá, ale věřím, že v neděli ho mít bude i když to bude těžké!
Reagovat
Fandina
Takže ti vlastně nejde o Rogera, ale o to, aby někteří zdejší měli zlost.
Reagovat
Roger_Federer
Pokud je to na me, ne, zloba a zast je tvoje specialita zde.
Reagovat
Fandina
Moje ne, to ty se raduješ z toho, že se druzí třesou strachy.
Reagovat
Roger_Federer
Neobtezuj me..diky
Reagovat
Fandina
Neobtěžuji, nemám důvod.
Reagovat
ipko
potom čo som teraz videl, som dosť v rozpakoch..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist