Federer je v Melbourne poosmé v řadě v semifinále. Wawrinkovi nedal šanci

25. 1. 2011, 04:56
Aktuality 35
Roger Federer postoupil poosmé v řadě do semifinále Australian Open. Švýcarský tenista spláchl naděje krajana Stanislase Wawrinky, se kterým ani jednou neztratil podání, a vyhrál hladce ve třech setech. O finále se utká s Novakem Djokovičem, který ve druhém dnešním čtvrtfinále porazil Tomáše Berdycha.
Profily hráčů
Roger Federer a Stanislas Wawrinka

Stanislas Wawrinka hrál životní turnaj. V Melbourne ve čtyřech zápasech neztratil ani set a na druhém grandslamu v řadě postoupil do čtvrtfinále. Dál ale ještě nikdy nebyl a dnes navíc narazil na Rogera Federera. Jeho slavnější krajan v předchozích zápasech nebyl tak suverénní, ovšem svého kamaráda vůbec nešetřil a za hodinu a 47 minut vyhrál 6-1 6-3 6-3. 

Devětadvacetiletý Federer čelil jedinému brejkbolu, na podání ztratil pouhých dvacet fiftýnů a takřka celé utkání diktoval tempo hry. Spáchal 24 nevynucených chyb, většinou je ale předvedl v méně důležité okamžiky. 

Zatímco druhý nasazený oproti předchozím zápasům působil mnohem jistějším dojmem, o čtyři roky mladší Wawrinka nedokázal navázat na skvělá představení proti Monfilsovi a Roddickovi. Proti nim ve dvou zápasech během šesti setů nastřílel 124 vítězných úderů, dnes mu však Federer sfoukl vítr z plachet hned na začátku utkání a Wawrinka zaznamenal 'pouze' 21 winnerů.

"Odehrál jsem povedený zápas. Byl jsem na Stanislase dobře připravený, pomohlo mi, že se hodně známe a věděl jsem, jak na něj hrát," komentoval Federer utkání. "Dnes mi tam padaly všechny údery k lajnám, a s tím mohl těžko něco dělat. Důležité bylo, že se mi po celý zápas dařilo na podání," dodal.

Federer tak postoupil poosmé v řadě do semifinále Australian Open. Letos vítěz turnaje v Dauhá vyhrál už desáté utkání.

Naopak Wawrinka, který triumfoval na podniku v Čennaí, utrpěl první porážku v sezoně. Se svým krajanem prohrál devátý z deseti vzájemných soubojů a znovu potvrdil, že zápasy proti rodáku z Basileje hlavně psychicky nezvládá.

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz si o postup do finále zahraje s Novakem Djokovičem, který v dalším čtvrtfinále porazil Tomáše Berdycha.

- AUSTRALIAN OPEN MUŽI (Austrálie - Melburne, tv. povrch) -
středeční výsledky (25. 01. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Wawrinka (19-Švýc.) 6-1 6-3 6-3
esa: 5-1
dvojchyby: 0-0
vítězné údery: 29-21
nevynucené chyby: 24-29
brejkboly: 5/7 - 0/1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Ten obrovsky respekt, ze Stanislav hraje proti Rogerovi, mu prohral zapas uz pred nastupem na dvorec.
Come on RF!!
Reagovat
majjkaa
Bravo Roger! :))
Reagovat
smazaný uživatel
Je to krásné probuzení do takového rána, což ;-)
Reagovat
majjkaa
Ahoj :)) no to si pis!
Reagovat
smazaný uživatel
Byl jsem přesvědčenej, že na grandslamu Fedex s Wawrinkou neprohraje, ale takhle jednoznačné jsem to nečekal, stále tak platí, že nejtežší překážka byl zatím skvělý Simon. Federer nepotřeboval předvést svoje maximum a to ani zdaleka, aby v poklidu vyhrál. Wawrinka hrál průměr, nenavázal na svůj předešlý výkon s Roddickem, ale zase na druhou stranu Federer neni Roddick. Ono to vždy neni jenom o tom, že se někdo špatně vyspal, ale hlavně záleží na soupeři, co mu dovolí. Wawrinka dneska mohl hrát, jak chtěl a stejně by prohrál. Jinak dobře, že postoupil Djokovic, aspon bude pěkný zápas v semi.
Reagovat
Pe3k
Byl to první zápas k vůli kterému jsem vstával ve 3:00.Bohužel první set byl rychlejší než čůrací zastávka na území chřestýšů a tak jsem z něj neviděl ani jeden bod.Druhý set přinesl pohledný tenis.Oba dva hráli velmi rychlý, agresivní tenis od základní čáry.Roger hrál excelentně a ikdyž se Wawrinka se snažil co mohl, jeho kamarád to brál vážně a k ničemu jej nepustil.Z mého pohledu to bylo nejlepší představení, které RF předvedl na AO 2011.Zápas rychle skončil a já mohl jít zase spát a těšit se na (zrovna probíhající) match Berdych - Djokovic.Jen tak dál maestro!
Reagovat
smazaný uživatel
A ani k servisu ho nepustil...
Reagovat
smazaný uživatel
uvazuji, ze jsi ten zapas ani nevidel !
Reagovat
Teo
Nejlepší zápas byl se Simonem, protože Simon hrál líp než Robredo nebo Warinka...
Reagovat
misoSK
Tento zapas bol najlepsi z pohladu rogerovych fanusikov, ktori videli suverenne Rogerove vitazstvo a vybornu hru...Zapas so Simonom bol skvely v tom ze aj ked Roger hral dobry tenis tak mu Gilles bol vyrovnanym superom a bola to drama az do konca, a samozrejme zapas vysokej kvality
Reagovat
Pe3k
Souhlas :)
Reagovat
Teo
Já jako Rogerův fanoušek považuji za lepší ty zápasy, ve kterých nevyhraje levou zadní, ale ve kterých zvítězí proti kvalitnímu soupěři, který teprve prověří jeho schopnosti, které můžou být v zápase se slabými soupěři poněkud skryté... Výhry nad Simonem si tedy cením víc, protože to byl o těžší zápas než s Wawrinkou...
Reagovat
smazaný uživatel
je krasne se probudit a zjistit ze Roger vyhral:)
Reagovat
a.magerova
Bylo krásnější čučet, jak vyhrává :-))
Reagovat
smazaný uživatel
verim, ale zase takovej fanousek nejsem abych kvuli tomu druhej den umiral v praci:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak toto utkání bylo bezpochyb o hlavě...
Reagovat
Teo
Každý utkání je bezpochyby o hlavě...
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasím,ale tady to byla hotová ukázka,možná až extrém.
Reagovat
smazaný uživatel
......neobjektivni članek. Ukazka toho, ze Wawrinka byl absolutne mimo, je statistika servisu.To je faktor, ktery Federer mohl jen tezko ovlivnit ! 1 eso u konce zapasu !!!! neskutecnej kreeten
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. A třeba ta rozhodující ztráta podání ve druhém setu, to byla čistě Wawrinkova práce.

To i ti Španělé hrají proti Nadalovi lépe, než co za paskvil předvedl Wawrinka.
Reagovat
smazaný uživatel
Vime zde vsichni, ze moment kolikrat vytvori zapas...totalni Bigpoint byl Wawrinkuv brejkbol, ktery doslova zahodil...tim nerikam, ze by vyhral, Ale... .Je to hovado, kteremu uz po dnešku nepreju zadny tenisovy uspech. Po neprekonatelnem vykonu nad Rodick-zahrat takovou žumpu, je extrem, ktery se jen tak neopakuje
Reagovat
Karolko2
Hraješ,co ti soupeř dovolí
Reagovat
Matti
nezvládl to v hlavě, aby aspoň udělal pořádné utkání a předvedl boj. Takhle to bylo na jednu branku.
Reagovat
smazaný uživatel
Zacnete neco placat zas o predvidavosti servisu...a ja vyrostu
Reagovat
smazaný uživatel
koukám Ty si prostě nasranej za kazdy situace bud je to shoda všech náhod když vyhraje F nebo je zas jeho soupeř kretén :-)) to je teda stebou sranda asi už sis brousil zuby jak ho W dá a všem nám to tu nandáš ,vid?

jinak souhlas s tím že to W nezvladl hlavně v hlavě odstranil všechny pot. těžké soupeře a pak to nezvlád čekal sem vyhru RF ale lepší o dost hru W nemyslím si že by AR dopad lip taky má mindrák
Reagovat
smazaný uživatel
Já jen jednou větou: tak takhle nějak se hraje tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli si myslis, ze tenis se hraje tak, ze souper je z tebe podelany uz v satne a to ho tak svaze ze nic nepredvede, tak ano. Ja radeji kdy se na zapas da koukat.
Reagovat
smazaný uživatel
haha.. dneska sázkové kanceláře vydělávaly..
Reagovat
smazaný uživatel
Roger hrál velmi solidně a soustředně, dobrý výkon ... ale ten Wawrinka se v zápase projevil jako naprostej tragéd. To nejhoší, co jsem od něj očekával, bylo, že prohraje relativně těsně 3:0 na sety jako na Roland Garros loéni. Ale to, že z celého zápasu bude hrát solidně jen prvních šest gamů v druhém setu a pak pár gamů při svém podání na závěr zápasu, to jsem fakt nečekal. Měl by se stydět.

Jinak v těch šesti gamech druhého setu, kdy Wawrinka hrál dobře, se ukazovalo, že je schopen Federera od základní čáry přehrát, což je varující pro případné zápasy s Nadalem, Djokovičem, Berdychem, nebo Murrayem. Na druhou stranu, bude-li takhle kvalitně podávat, bude jej těžkné breaknout.
Reagovat
Mercury
King Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Roger ukázal, v čem je jeho síla. Zápas od zápasu se na turnaji zlepšuje, nepustil Wawrinku vůbec do hry. Je tak dál ROGERE!
Reagovat
smazaný uživatel
Právěže od prvního kola do čtvrtého se jen zhoršoval, i když měl samozřejmě težší soupeře, ale i tak. Dneska už to bylo ale o něčem jiném.
Reagovat
Frantz
King Roger no.2 : -D
Reagovat
Mercury
16x GS. Ahoj.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist