Federer po 10 měsících získal titul, vyhrál v rodné Basileji

6. 11. 2011, 19:20
Aktuality 7
ATP BASILEJ - Roger Federer už popáté vyhrál turnaj ATP 500 v rodné Basileji. Třicetiletý Švýcar v dnešním finále smetl 6-1 6-3 přemožitele Novaka Djokoviče Japonce Keie Nišikoriho.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer hrál v Basileji na prvním turnaji od semifinálové porážky na US Open, v posledních týdnech totiž odpočíval a doléčoval drobná zranění. Ve svém rodném městě mu jeho největší soupeři odpadli ještě dříve, než na ně narazil - druhý nasazený Andy Murray se na poslední chvíli odhlásil a světovou jedničku Novaka Djokoviče, se kterým se utkal v basilejském finále v uplynulých dvou letech, v semifinále senzačně zastavil Kei Nišikori.

A právě s o devět let mladším Japoncem se třicetiletý Švýcar utkal v dnešním finále, v Basileji již osmém. A talentovaný Nišikori od začátku neměl příliš šancí. Federer za celý zápas ztratil na returnu jen šest fiftýnů, využil čtyři z 13 brejkbolů a za 72 minut zvítězil hladce 6-1 6-3.

Federer triumfem ve svém 98. finále na okruhu ATP navázal na basilejské tituly z let 2006, 2007, 2008 a 2010. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz si připsal celkově 68. titul v kariéře, ale po lednovém vítězství v Dauhá teprve druhý v sezoně.

Roger Federer pozval sběrače míčků na pizzu "Z výhry tady mám vždycky krásný pocit. Byl to skvělý týden. Postupně jsem se zlepšoval a to nejlepší jsem si schoval na dnešek," řekl Federer,  který po turnaji již podle tradice pozval sběrače míčků, kterým v dětství v Basileji rovněž býval, na pizzu.

V rozhovoru si aktuálně čtvrtý hráč světa pochvaloval dlouhý odpočinek po newyorském grandslamu. "Už dlouho jsem se necítil tak dobře fyzicky. Jsem v jiné fázi kariéry než mladí kluci. Musím se soustředit na to, co vyhovuje mému tělu, hlavě a rodině a myslím, že jsem se rozhodl správně," řekl ke svému volnějšímu programu. 

Příští týden se Federer představí na turnaji série Masters v Paříži, kde nikdy nedošel dál než do semifinále. "Jsem hladový a nažhavený, přesně tak, jak v této fázi sezony potřebuju," dodal Švýcar, jenž bude koncem měsíce obhajovat loňský triumf na Turnaji mistrů.

Nišikori ve finále nedokázal navázat na výkon ze semifinále, ve kterém v sobotu vyřadil světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče. Jednadvacetiletý Japonec v Basileji také v prvním kole porazil sedmého hráče světa Tomáše Berdycha. "Byl na mě dneska moc dobrý. Snažil jsem se předvést to nejlepší, ale nedovolil mi to," vysekl svému přemožiteli poklonu Nišikori, jenž ve svém třetím finále na druhý titul nedosáhl.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1.838.100 eur)
nedělní výsledky (06. 11. 2011)

Dvouhra - finále:
Federer (3-Švýc.) - Nišikori (Jap.) 6-1 6-3

Čtyřhra - finále:
Llodra/Zimonjič (1-Fr./Srb.) - Mirnyj/Nestor (2-Běl./Kan.) 6-4 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
steve79
Jo, ale Federer měl k tomu nejblíže, aby vyhrál čtyři Grandslamy. Myslím, že v roce 2006 prohrál na French Open s Nadalem 6:7 v rozhodujícím pátem setu. Dva měsíce před French Open prohrál v Říme opět s Nadalem 6:7. To se hrálo finále Masters ještě na tři vítězné sety.
Reagovat
taffer
Bylo to ve 4. setu, ale jinak souhlas. V pátém by se muselo vyhrát na GS o 2 gamy (jediná výjimka je USO - tam i v pátém setu mají TB). V tom Římě prohrál až v pátém setu v TB.
Reagovat
a.magerova
Finále v Basileji obstarali dva letošní regulérní přemožitelé Novaka, vítězem se stal ten, který ho porazil v zápase na 3 vítězné sety, což je spravedlivé :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
A ten, který mu tím zabránil vejít do historie jako prvnímu hráči od dob Roda Lavera, který by získal svatý grál všech tenistů - čistý Grand Slam...
Reagovat
Teo
Což jen dokazuje, že když o něco skutečně jde, umí Roger máknout:o)))
Reagovat
Stan_Borowitz
tak hlavně aby ještě mákl příští rok na OH v Londýně...
Reagovat
Teo
Si dá před OH pauzičku a ono to půjde:o)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist