Federer: Pořád se cítím silný. O důchodu nepřemýšlím

4. 4. 2011, 11:45
Aktuality 118
Rogeru Federerovi se přestává věřit, že by se ještě někdy dokázal vrátit do čela světového žebříčku. Letos totiž prohrál čtyři zápasy; třikrát s Djokovičem a naposledy v Miami s Nadalem. Se soupeři, kteří jsou v žebříčku před ním, uhrál jediný set a herně nepřesvědčil. Přesto věří: V mých silách je stát se znovu světovou jedničkou. V tenisu toho mám ještě hodně před sebou.
Profily hráčů
Roger Federer

Už po loňském Wimbledonu, kde stejně jako na předchozím French Open vypadl ve čtvrtfinále, se Rogeru Federerovi začalo předhazovat, že má svůj vrchol za sebou. Pak ale z osmi turnajů čtyři vyhrál (včetně Turnaje mistrů) a znovu získal sebevědomí i respekt většiny kritiků. 

Přesto legenda ženského tenisu Martina Navrátilová nedávno prohlásila, že se švýcarský fenomén už nikdy do čela světového žebříčku nevrátí. Sám rodák z Basileje kontroval slovy, že ho Češka s americkým pasem zřejmě neviděla hrát na konci minulé sezony v Londýně na Turnaji mistrů. 

Letošní rok Federer odstartoval triumfem v Dauhá, pak ale třikrát - v semifinále Australian Open, finále v Dubaji a semifinále v Indian Wells - prohrál pokaždé s Novakem Djokovičem a v žebříčku spadl na třetí místo právě za Srba. Před třemi dny v semifinále dalšího podniku série Masters 1000 v Miami našel svého druhého přemožitele v letošní sezoně a nebyl jím nikdo jiný než velký rival Rafael Nadal, kterému po nevydařeném výkonu podlehl hladce ve dvou setech.

"Jsem zklamaný. Nedokázal jsem to co on. Tedy zahrát skvěle, když bylo potřeba," konstatoval Federer. Přestože celkem čtyřikrát ztratil podání, v servisu svoji slabinu neviděl. "Rafa prostě hrál dobře a všechny míče mi vracel," dodal.



Po třech porážkách s Djokovičem a jedné s Nadalem ale odmítá názory, že by se měl připravovat na odchod do tenisového důchodu. "Vím, že to teď není ideální, ale stále při hře dokážu mnohem víc. Před sezonou jsem tvrdě pracoval a vím, že to ještě na kurtech prodám. Rozhodně se necítím na 35 let, jak mi mnozí z vás předhazují," reagoval Federer na tiskové konferenci po zápase s Nadalem. 

"Stále je mi jen 29 let a v tenise mám pořád spoustu let před sebou. Nehraji jen kvůli grandslamům. Mám rád všechny turnaje - to je ten důvod, proč je hraji. Síly a motivace mi určitě nechybí!"

Cíle? Post jedničky a zlato z olympiády
Federer stále doufá v zisk zlaté olympijské medaile ve dvouhře. Věří si i proto, že příští olympijské hry se budou konat za rok v Londýně na wimbledonské trávě, kde získal už šest ze svých šestnácti grandslamových titulů. "Rád bych vyhrál zlatou olympijskou medaili. Kdo by ne? A kdo by ji také nechtěl vyhrát ve Wimbledonu?" ptal se řečnicky Federer. "Nepochybně je to veliký cíl a já o něm přemýšlím, ale v současnosti to pro mě není meta číslo jedna."

"V tenise je totiž spousta skvělých událostí podobných olympiádě. Díky bohu, že tomu tak je. Abych řekl pravdu, nevím, zda bych mohl být schopen být každé čtyři roky na tak vysoké úrovni. Myslím, že je snadnější přecházet z jednoho turnaje do dalšího, protože je stejně prestižní jako ten předchozí. Jsem přesvědčen o tom, že můžeme být rádi za to, že to teď v tenise takto chodí. Po celém světě je spousta nádherných turnajů a Tour je momentálně na skvělé úrovni a má úžasnou pověst," pochvaluje otec dvojčat současnou podobu ATP World Tour. "Proto se nechci vzdát možnosti hrát se skvělými soupeři a sledovat, zda s nimi mohu uspět nebo ne." 

Švýcarského tenistu mimo jiné láká překonat rekord Peta Samprase v počtu týdnů strávených v čele žebříčku. Zatím byl světovou jedničkou 285 týdnů, k vyrovnání Američanova výkonu mu chybí pouhý týden. "Je to něco, čeho bych chtěl ještě dosáhnout. Nemyslím si, že by to nebylo v mých silách."

V současnosti jsou nad jeho možnosti výkony letos stále neporaženého Djokoviče a nově i jedničky Nadala. "S Novakem se musí rozhodně počítat. Hraje opravdu fantasticky a mělo by se teď mluvit o velké trojce. Každopádně je v mých silách, abych je znovu dokázal porážet," věří Federer. "A zapomínat nesmíme ani na Murrayho, i když se mu teď tolik nedařilo. Takovou krizí si totiž musí projít každý. Zažil jsem to já, Rafa, i Novak."

"I když je teď Novak rozjetý a hraju s ním často, zůstává mým největším rivalem Rafa. Nezáleží na tom, kolik s kým hraju zápasů. S Rafou máme společnou historii a to nám nikdo nevezme," vysvětluje Federer. "Jediné co nám chybí, je utkat se na US Open Open a možná ještě pár dalších turnajích. Ale odehráli jsme spolu už řadu velkých zápasů na čtyři nebo pět setů a vzájemně se respektujeme," dodal.

Už příští týden se kompletní světová špička - tedy Nadal, Djokovič, Federer i Murray - představí na prvním letošním antukovém turnaji v Monte Carlu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

118
Přidat komentář
spaniel
Sranda, jak je článek o Federererovi, tak je tady více než 100 komentářů. A čemu za to vděčíme? Jeho odpůrcům a lidem, c ho slepě nenávídí, protože vždycky existovali lidi, kteří z principu nenávidí lepší a úspěšnější lidi ;o) Tvrdí tady, že fandí tomu a onomu, ale u jejich článků je 5 příspěvků. Federer prostě zajímá všechny a vždycky bude. Kecy o tom, že měl štěstí neobstojí. Více věřím slovům bývalých hráčů, trenérů a novinářů než nějakým nulám tady.
P.S. Sranda je, že vy budete nejsmutnější až Roger skončí. Nebudete mít koho sledovat a o kom diskutovat.
Reagovat
Pe3k
Začíná hokej, jdem fandit ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Je to špatný. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Třinec!
Reagovat
smazaný uživatel
"Stále je mi jen 29 let a v tenise mám pořád spoustu let před sebou. Nehraji jen kvůli grandslamům. Mám rád všechny turnaje - to je ten důvod, proč je hraji. Síly a motivace mi určitě nechybí!"

Tohle si dobře zapamatujte, až se zase budete vymlouvat, že se Federer snaží jen na GS. No ikdyž on už hraje velký ho*no i tam. :-D
Reagovat
Teo
Nevím sice, koho máš na mysli, ale jak tady tak poslední dobou čtu komentáře a diskuze, mám pocit, že se nikdo na nic nevymlouvá. Ale hlavně že se ti ulevilo;o)
Reagovat
smazaný uživatel
No ještě aby se někdo vymlouval, když Federer neni schopnej na GS přelízt SF. To bylo spíš v minulosti.
Reagovat
Teo
Každopádně je to jeho problém, ne můj, i když jsem jeho fanoušek;o)
Reagovat
smazaný uživatel
Vim, texty od nadalisto jsou přísné a v nejhorší možnou dobu vam zasílané, ale musíte to přetrpět a přijmout. JE TO KŘIŠŤÁLOVĚ ČISTÁ PRAVDA PRAVDOUCÍ
Reagovat
smazaný uživatel
Takze dalsi takovy? Hlupaku, zkus se alespon na chvili od textu od ubozaka s nickem nadalisto zacist a podivat se na vec objektivne. Az budes hotov, napis dalsi komentar. Pokud bude jiny nez tento tvuj puvodni, na ktery reaguju (ze 17:17), mozna te i pochvalim, protoze ty dost casto logicky neuvazujes. Pokud bude ve stejnem smyslu, jako tvuj komentar puvodni, je to dukaz, ze jsi vuci Rogerovi zaslepen nenavisti a ze jsi magor.
Reagovat
Pe3k
K nadalistovi a 99.9 se nemá vůbec cenu nijak vyjadřovat a komunikace s nima je taky bezvýznamná, protože se s nima rozumně bavit nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer je psychopat. Je to zaludnej hrac, nema smysl pro fair-play. Kdyz se mu darilo a porazel podprumerne hrace, tak byl hroznej Gentleman, ale kdyz se mu nedarilo, tak se choval jako psychopat, hazel flaskama po detech a jednou v zakulisi dokonce prej strcil do 13tilete fanynky Rafy, ktera si pak pochroumala ruku. Federer zaplatil odskodne a prej se to ututlalo, aby z toho nebyl skandal. Ale ono na tom neco pravdy bude. Taky hodil flaskou jednou na treninku po 15tiletem sberaci. A to uz nemluvim o podivnych hrach na poli administrativnim, kdy Federer platil nemale castky za to, aby mel lehky los a fyzioterapeuti aby mu sli na ruku. Jinak mala ukazka Federerovi UBOHOSTI! Je to agresor, sprostak, dlazdic a psychopat.

http://www.youtube.com/watch?v=M3fb_zHYvPU
Reagovat
smazaný uživatel
Milane, Milane, tobe uz evidentne neni pomoci. :-) Hlavne, ze uz neplkas hlouposti do novin, nybrz pouze do internetovych diskuzi. Je to i pro tve dobro. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Paranoia? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to mě po.ser na holý záda!!! :O Běž si promluvit s odborníkem určitě se ti uleví...
Reagovat
smazaný uživatel
Tolik ukřivděných a závistivých tupců co se tady vyjadřuje je mi opravdu líto.Nedá se tu spousta příspěvků vůbec číst.
Reagovat
smazaný uživatel
Me jich prave lito neni. Jsou to nuly a budizknicemove bez schopnosti, dokazou pouze zavidet a urazet.
Reagovat
smazaný uživatel
nadalisto, co Ty si za nehoráznýho blbečka, to se nevidí!!!! Až dokážeš to co Roger, tak si hubu otvírej, ale jedinej kdo je tady ubohej si Ty a Tvoje komentáře BLBE jeden!!!
Reagovat
Teo
Horší výraz psychopatismu než na onom videu jsem nikdy neviděl:o) Co já bych dal za to, kdyby dneska Roger rozmátil raketu - aspoň by bylo vidět, že mu na jeho výkonu skutečně zálěží:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Jakej Milan? Ty ho znáš?
Reagovat
smazaný uživatel
to mu chces vycitat tech par raket? Nastvat se muze kazdej... A ty flasky no tak dobre dejme tomu, ale urcite s tim nechtel nikoho trefit. A s tou holcickou v zakulisi, tak urcite zrovna ty jsi tam stal a byla to tvoje dcera, ze o tom tak vypravis:DDD No jeste jsi zapomel napsat, ze nepozval Wawrinku na svatbu a ze nepodal Henmanovi ruku po zapase:DDD

Ale stejne nas Roger umi i tu raketu rozbit elegantne:)
Reagovat
smazaný uživatel
Mr. Federer III z Baselu ze sebe opet dela vrchniho saska. Martii Navratilu mu to rekla chlapsky spravne a on se hend urazi jako male dite. Federer ma nespolehlive podani, jeho backhand je k smichu (i prumerny hrac ho zatlaci pri hre do jeho backhandu). Forhand ma velmi nespolehlivy, jeho hra u site je priserne (on si neumi vypracovat kvalitni utok a pak ho vsichni prohazuji s lehkosti). A co ta jeho slaba psychika? Je neskutecne labilni. Jako sorry, ale uz by nemusel Federer z obycejnych slusnych lidi delat tupce a hlavne y elego fanousku by nemusel delat tupce. Jeho fandove si delaji nadeje pri kazdem zapase, ze se vrati, ale k tomu nedojde. Tato era je na nej moc kvalitni.

A co jeho uderova technika? Roger ma prumernou techniku uderu, naopar Rafuv tenis je krasny ke koukani a zaroven ma technictejsi ale i efektivnejsi udery jak z backhandu tak z forhandu. Zakazal bych tomu Svycaru vyjadrovat se do medii. Je to hrozny falesnik a UZ ME TO VAZNE UNAVUJE.
Reagovat
Pe3k
Další z řady mentálně retardovaných Rafa fans.

Ještě pár let se budeš muset dívat na nejlepšího hráče historie a nic s tím nezmůžeš. Takže ti radím, sedni si na prdel a vychutnej si zbytek kariéry této legendy a nevyjadřuj se dřív, než dosáhneš alespoň 1% jeho úspěchu.

P.S. Martina Navrátilová mu to řekla chlapsky :D
Reagovat
smazaný uživatel
Federer neni nejlepsi hrac historie. Kdyby byl, tak by svoje kvality predvedl proti soucasne svetove spicce. Federer jasne vyhraval jenom v dobach kdy mel slabou konkurenci. A kdyby byl tak uzasny, tak by vyhral i OH, Davis Cup atd. A to uz radsi nezminuju to, jak ho vzdy Nadal nebo Murray rozebrali do posledniho sroubku. A kdyz byl Nalb zdravy, tak si s nim delal co chtel. Djokovic ho nici s prehledem ted, protoze dorostl, Del Potro mu ukazal na US open kdo je pan. A o Nadalovi nema cenu uz ani mluvit. Ten z neho vzdy udelal studentika a Roger byl naprosto bez sance. Nejlepsiho tenistu vsech dob si predstavuju jinak. Borg, Nadal i Sampras jsou preci jenom mnohem vetsi piva nez ten malej uplakanej Svycar.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně, kdyby byli Djokovič a Nadal stejně staří jako on, tak má max. 5 GS, ale na kdyby se bohužel nehraje, a tak je Federer pro své bláznivé fanoušky nejlepší hráč všech dob.
Reagovat
Pe3k
Co si myslí fanoušci v tomto kontextu není důležité, Federer je odbornou tenisovou veřejností brán jako nejlepší z nejlěpších. Samozřejmě se to nedá přesně vyhodnotit, protože srovnávat jednotlivé éry je obtížné, ale rekordy a ocenění mluví jasně...
Reagovat
smazaný uživatel
Ad "odborná tenisová veřejnost": koho konkrétně máš na mysli?

Zbavme se na chvíli poněkud zavádějící kategorie "NEJLEPŠÍ hráč všech dob" a ptejme se na "NEJÚSPĚŠNĚJŠÍHO hráče všech dob". U mě je to bez nejmenších pochyb Rod Laver.

Federer je nejúspěnější hráč od zač. 70. let.
Reagovat
Pe3k
Že je Federer nejlepším hráčem historie řekl: Borg, Nadal, Sampras, Edberg, Henman, Agassi atd. Samozřejmě názory různých sportovních novinářů a odborníku, které jsem slyšel, ale neznám jejich jména neuvádím.

Už jsem ti to psal. Laver je i pro mě the best of, ale beru je s Rogerem naprosto srovnatelně, tak jak jen lze srovnat nesrovnatelné :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ostatně, zohledníme-li obížnost srovnánvání napříč érmi, dává mi větší smysl spíše rozlišovat několik tříd "nejlepších hráčů historie":

1/ Ta úplně největší elita

Laver, Federer, Sampras a Borg

2/ Druhá nejlepší elita

Nadal, Agassi, Lendl, Connors, McEnroe

3/ třetí vlna

Edberg, Becker, Wilander apod.
Reagovat
Stan_Borowitz
s tím rozdělením na třídy naprosto souhlasím, i když - s ohledem na všechny okolnosti - já považuji Lavera za absolutní extratřídu, ještě lepší než všichni ostatní...
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně někdo dokázal kvalitativně roztřídit úrovně tenistů.Díky!
Reagovat
smazaný uživatel
Tohleto je opravdu hodně primitivní příspěvek, ani nemá cenu dál komentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvuj zebricek je defakto postaveny podle poctu Grand, s vyjimkou uprednostneni LAVERA za neopakovatelne dilo dvou kompletu ...

takze nechapu to vase nekoncici prosazovani o jaksi nejlepsiho hrace vsech dob
Reagovat
VlS
To mě dává smysl, dobrej nápad
Reagovat
smazaný uživatel
članek o momentalní super hvězdě Djokovic, zaznamenal zatim pouze 8 suchych prispevku... Kdezto velky Rožžžer vzbuzuje nekončicí debaty a emoce. Tenis ho potrebuje, asi jako zadneho jineho a doufam, ze on potrebuje i nadale take ten Tenis. Tiskovka opet vyvratila spekulace o jakychsi jinych jeho prioritach...
Reagovat
Pe3k
Být v jeho kůži tak těm novinářům ani neodpovídám. Místo toho aby byli vděčni za to kam tenis dovedl a co pro něj udělal tak ho po každé prohře posílají do tenisového důchodu. Respekt a úcta se už nenosí. Být třetí nejlepší na světě je pro naprostou většinu sportovců životní sen, ale když se dostane Federer na post hráče č. 3 tak z toho dělají pohromu. Sledovat to pro mě je ostuda, stejně jako číst většinu zdejších komentářů.
Reagovat
smazaný uživatel
To je úplně normální, vždy to tak bylo a vždy to tak bude (tedy od dob, kdy je tenis mediálně zajímavým sportem). Co myslíš, jakými otázkami sužovali novináři Lednl v letech 1990-92, nebo Samprase 2001-2? Když Sampras v roce 22202 prohrál ve 2. kole ve Wimbledonu s Bastlem, jakýsi plátek dokonce označil jeho partnerku / snoubenku / manželku (?) Bridget Wilson za "tenisovou Yoko Ono", čímž narážel na fakt, že doba jejich známosti korelovala s dobou poklesu Samprasovy výkonnosti. :-)

Pro noviny bude téma upadajícího bývalého šampiona a otázka, zda se ještě zberchá, vždy zajímavé, protože to holt zajímá jejich čtenáře.
Reagovat
Pe3k
Normální to je, máš pravdu, ale mě to příde smutné. Nejen v souvislosti s federerem, ale se sportovci obecně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi neskutecnej sociopat a demagog.

Kazdy racionalne uvazujici clovek vi, ze Federer je ostudou tenisu. Tenis se jeden cas dostal na dno prave kvuli Federerovi, Anne Kurnikove a Marii Sharapove!
Reagovat
Pe3k
Ano, ano. Já jsem tady sociopak, né ty... :D
Reagovat
Pe3k
sociopad

Já jsem spíš dislegtik.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak momentalne na to opravdu nejni, ale to neznamena, ze mu prestanu fandit. Verim ze se da do kupy, a par turnaju jeste vyhraje. Roger forever
Reagovat
Pe3k
Matej: Matěj z tvých komentářů jasně vyplývá, že Federera nemáš rád a proto nechápu proč k němu pořád něco píšeš. Taky nemám rád ordinaci v růžové zahradě, ale nejdu na její forum abych na ní nadával. Nevěříš Federerovi? Ok, ale necpi nám pořád svoje názory a piš raději o hráči, kterému fandíš (jestli někdo takový vůbec je).
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, ale když ti to tak vadí, nemusíš to číst ani na to reagovat. Já si s dovolením anebo popř. i bez dovolení nadále bud psát, co chci. :-)
Reagovat
Pe3k
Jasně, mindrák se jen tak za hlavu dát nedá :)
Reagovat
smazaný uživatel
Matěji mě by také zajímalo kdo je tvůj nejoblíbenější tenista a tenistka? Jinak jestli se nepletu, tak v minulosti jsi zmínil, že nemáš vůbec v oblibě Robreda, proč zrovna ho? U mě patří mezi nejoblíbenější tenisty.
Reagovat
smazaný uživatel
Pe3k: mindrák můžeš mít jen z věcí, které se tě nějak osobně týkají. Možná máš na mysli výraz "posedlost" či "fixní idea". :-)

Tonus: Hm, to je těžké.

Muži: Djokovič, Berdych, Nalbandian, Dolgopolov (+ nyní celkem fandím i Hewittovi)

Historicky však: Sampras, Edberg, Becker, Mečíř, Korda, Safin a (překvapivě) Todd Martin, kt. mi z nějakého důvodu byl sympatický. Líbíval se mi i Kuerten.

Ženy:
Tam momentálně moc favoritek nemám, kromě českých tenistek (Petra, obě Lucie, Bára, Klára) snad jen -- z nějakého důvodu - Kuznetsova, Pennetta, Wickmayer, Chakvetadze.

Co se týče Robredo, já všeobecně ty španělské antukáře moc nemusím, ale speciálně on mi připadá horší, než všichni ostatní dohromady. na jeho údery se podle mě vůbec nedá koukat. :-)
Reagovat
Pe3k
Pokud by jsi byl takový fanda, jak ses právě prezentoval, tak by jsi měl strávit více času fanděním těmto oblíbencům než zatracováním někoho jiného...Děláš přesný opak.

Co z toho vyvodit? Že jsi více než-li fanouškem Rogerovým odpůrcem.
Reagovat
smazaný uživatel
Cožpak tu nekomentuju zápasy a výsledky našich tenistek, Tomášovy zápasy a vyhlídky, Djokoviče, Dolgopolova? :-) A to si piš, že jim při zápasech fandím.

Máš holt smůlu, že federer je žhavý téma.
Reagovat
smazaný uživatel
navíc ta Tvá úvodní analogie s Ordinací v růžové zahradě je zcela scestná. Můžu být bez sebemenšího problému milovníkem kvalitních filmů či seriálů a ignorovat tento seriál, ale těžko můžeš být fanouškem tenisu a nevyjadřovat se k Federerovi, Nadalovi, Djokovičovi apod. Vezmi si, že bys byl milovníkem kinematografie a nevyjadřoval se k filmům Felliniho, Bergmanna, Lynche, Woodyho Allena, Bunuela, Viscontiho apod.
Reagovat
Pe3k
S tou ordinací to nebylo uplně přesné, ale chtěl jsem tím naznačit, že když něco nemám rád, tak je hloupost o tom pořád diskutovat a rači diskutuji o tom co je mi blízké.

P.S. Já jsem milovníkem kvalitních filmů, seriálů a kinematografie.
Reagovat
UnrealTom
to jsou zase kecy :D proč by měl chodit do důchodu když kromě Djokoviče a Nadala momentálně všechny poráží bez problémů?? myslim že takovej Roddick nebo Hewitt by jsi zasloužili už důchod ale ne Roger !! come on Roger!!
Reagovat
smazaný uživatel
Přisně vzato nelze říci, že "kromě Djokoviče a Nadala momentálně všechny poráží bez problémů", protože -- jak jsem již konstatoval nejednou, letos de facto hrál z první dvacítky (kromě Noleho a Nadala) jen s Tsongou (jenž nemá moc dobrou formu) a 2 x s Wawrinkou.

Uvidíme, jak bude hrát s Berdychem, Del Potrem, Ferrerem apod.
Reagovat
smazaný uživatel
Ha, tak Sandra zabojovala a právě porazila v Marbelle nasazenou Robertu Vinci. V podstatě první slušný výsledek od AO.

A Klára Zakopalová po katastrofickém prvním setu (1:6) a špatném začátku ve druhém setu (prohrávla tuším 1:4) zabojovala a druhý set nakonec vyhrála 7:5.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to Klára nakonec dala, Jakimovou porazila 1:6, 7:5, 6:3. No, čekal jsem, že to bude jednodušší, ale přechod z hardu na antuku zřejmě byl náročnější. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
A za stavu 4:5 v druhém setu odvrátila Klárapři svém servisu dva mečboly.
Reagovat
smazaný uživatel
aj napriek tomu ze mu velmi fandim, takymito recami sa zhovaduje :)sice som nevidel rozhovor, taketo bulvarne prepisky niekedy vedia byt skreslene, kazdopadne taketo vyjadrenia hlavne po vykone aky predviedol totalne nekoresponduju s tym co je vidiet na kurte...jeho hra zvykla byt genialna, radost pozerat, agresivna, variabilna, effortless... tohtorocne vykony proti novakovi a teraz rafovi boli totalne bez stavy, ziadny zapal pre vyhru, proste v polke zapasu akoby povedal ok dneska to nevyslo pohodicka idem domov...bez iskry. to je skoda. nevadi mi ze prehral, ale to ako prehral, je skoda pre tenis. mozno je to vyhorenie...je to dost mozne, pri tych jeho uspechoch.
Reagovat
smazaný uživatel
OK, tak anketa:

1/ Kdo si myslí, že se Roger ještě jednou stanu světovou jedničkou?

2/ Vyhraje ještě GS turnaj, popř. kolikrát?

Mé odpovědi:
1/ Světovou jedničkou už nebude.

2/ Za nejpravděpodobnější považuji, že nevyhraje žádný nebo maximálně jeden GS turnaj. Za "spravedlnější" bych považoval, kdyby už nevyhrál žádný, páč si svého štěstí užil více než dost. ;-)
Reagovat
Teo
Takže já nemohu jinak než kontrovat:

1) Světovou jedničkou se stane, dávám tomu dva tři roky.

2) Počítám se 2 GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Dovolím si přihodit svůj tipr:

1) Světovou jedničkou se již nestane, přestože k tomu v budoucnu nebude mít daleko :-)
2) Tipuji, že ve své kariéře vyhraje ještě 2-3 GS.
Reagovat
a.magerova
1) jedničkou bude
2) GS vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
Jak může být světovou jedničkou, když není schopen ve výměnách přehrát Nadala ani Djokoviče, zejm. díky svému bekhendu?
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze No.1 uz nebude.na to aby bol No.1 by musel maknut a hlavne podavat stabilne dobre vykony. kazdopadne argument "ako moze byt No.1 ked nedokaze....." mi pride z cesty. poviem ti ako.tak, ze vrati a udrzi svoju hru na uroven na akej bola na turnaji majstrov kde sfukol celu spicku bez problemov...tak moze.ze na to ma dokazovat nemusi, lebo to uz dokazal.jedine co nedokazal bolo zdolat rafu pravidelnejsie na antuke :)
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak třeba se Federer ještě výrazně zlepší, zejména pokud angažuje toho níže zmíněného Ivana Hrozného.
Můj tip: 1. jedničkou ještě bude
2. získá ještě 4 GS tituly

Jsem totiž bytostný optimista ;-)
Reagovat
a.magerova
První si počkej na výsledek ankety a potom to sesumíruj do závěru, Tvé vyjádření už známe, ano máš pravdu ... zatím :-))
Reagovat
smazaný uživatel
4 GS tituly? To by musel v následujích letech vyhrát stejný počet GS titulů, jako za poslední tři roky (2008-10). Přičemž nad jeho tituly z RG a Wimbledonu 09 vždy zůstane určitý otazník.
Reagovat
smazaný uživatel
a.magerova ma pravdu. hodis anketu a diskutujes. Otaznik?aky? Tenis sa nehra na keby, a historia sa uz vobec nepyta na keby...ostane nad rafovim W10 navzdy otaznik pretoze do finale nestretol poriadneho supera?a vo finale rozklepaneho berdycha?nie lebo rafa za to nemoze, ze ostatni vypadli...na otazniky sa hraju deti na piesku...porazil by spiderman batmana?
Reagovat
smazaný uživatel
Je to diskusní vlákno. Anketní odpovědi si v něm každý snadno najde.

Murray ani Soderling nejsou pořádní hráči (Wimbledon 10)?

Upozornil jsem jen, že vzhledem k výkonnosti za poslední 4 roky jsou 4 GS tituly extrémně optimistický předpoklad, obzvláště zohledníme-li určité zvláštní okolnosti, za nichž vyhrál dva GS tituly v roce 2009.
Reagovat
smazaný uživatel
Mělo to být "za poslední tři roky".
Reagovat
tito
1. ne 2. proč ne 1 ev.2x
Reagovat
smazaný uživatel
:))sorry poplietol W10. mal som na mysli UO10...k podivnym okolnostiam sa nevyjadrujem, pre mna diskusie typu keby nemaju cenu proste.
suhlasim,ze to ze bude No.1 je skor optimizmus ako realizmus, to by chcelo proste stabilnu formu a podobne 4GS, kazdopadne fandovia veria lebo preto su fandovia:)
@posledne tri roky=12GS-4xvyhra,3xfinale a zopar semi je fakt uboha bilancia....:)
Reagovat
smazaný uživatel
Turnaj mistrů se hraje v hale na povrchu s relativně nízkým odskokem (oproti tomu, co je jinak na ATP okruhu normální) + špička (mluvíme-li o utkání s Murrayem, Djokovičem a Nadalem) se spíše "sfoukla" sama -- asi se shodneme, že Murray proti němu hrál velmi špatně, zápas se mu vůbec nepovedl, totéž platí víceméně o Nadalovi.

Ale uvidíme, jak se to bude vrbit dál v této sezoně.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdo neříká, že má ubohou bilanci na GS turnajích v posledních třech letech.

Ale vezmi si, jak málo časté je, aby někdo vyhrál GS turnaj po dovršení 31 let. Od roku 1975 to dokázal jen Agassi (Samprasovi a Connorsovi bylo při posledním titulu 31 let).
Reagovat
smazaný uživatel
zase keby,spicka sa sfukla sama...vyhral to alebo to nevyhral vcelku v pohode?podobne mozes povedat ze posledne zapasy si prehral federer sam lebo hral tragicky s djokom aj nadalom...ano je to pravda. ale je tiez pravda ze oni hrali dobre tak preco zhadzovat ich vykon. takisto na turnaji majstrov hral fedex vyborne a hlavne s chutou a istotou. to je to co mu chyba. ja sa s tebou nebudem hadat kolko z tych jeho GS by mal keby ja neviem co (premna za mna bola venusa v zlom postaveni voci marsu :))proste 4 roky hral ako stroj,mne osobne sa jeho styl hry a ponatie hry pacilo velmi. respektujem jeho rivalov a superov, hraju super, porazili ho a porazat budu pretoze nic netrva vecne a vek nezastavis. kazdopadne styl akym to hral, prevedenie,dominancia (az na antuku) to vsetko bolo proste super a bola to zabava sledovat... bohuzial to uz nie je co byvalo, chyba tam stava ako pri djokovi momentalne napr, tuzba vitazit. o dovodoch sa mi mozme tuto domnievat a polemizovat a "keby-ovat" :) ale vies ako
http://funny.picturepie.com/images/arguing_internet_retarded.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Ale tohle přece není žádný "kdyby". Federer přece na turnaji mistrů Nadala přejel X-krát (přesněji řečeno tuším třikrát), loni to bylo vlastně poprvé, kdy s ním v hale ztratil set, a přesto se to z nějakého důvodu nikdy neodrazilo v jejich zápasech na trávě nebo na hardu. Důvodem bude patrně specifičnost povrchu + to, že nadal nemívá závěr roku nijak excelentní. To omezuje výpovídací hodnotu Federerových výkonů na TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Obě otázky spolu souvisí, takže asi takhle: obojího může Roger dosáhnout, ale ne pokud Rafa a Novak budou zdraví a ve formě. Kdyby se ale stalo, že na nějakém GS zůstane Roger v pavouku osamocen, třeba jako na RG 09, bral bych pak jeho titul jako docela jistý, pač kromě Rafy s Djokerem ční Roger nad zbytkem světa stále ještě o pořádný kus.
Reagovat
smazaný uživatel
...v poho ;-)tak si teda vyhral...:)))chut rozoberat kolkrat vyhral s nadalom a preco atd...na to tu najdes inych expertov...ja len tak vies, niekedy ked ma clovek pracovat tak si hlada zamienky aby pracovat nemusel...tak som si nasiel na chvilu toto dnes:)))ja si tiez myslim ze No.1 uz nebude a ak urve 1 GS bude to prijemny bonus. proste borec uz nema stavu, podla mna najskor syndrom vyhorenia+rodina ale to sa my mozme len domnievat. ono je to v podstate jedno co je dovod kazdopadne je to skoda, este by som ho rad videl vo forme, ale to by musel chciet....a ked nebude chciet tak aj tak v pohode :)
Reagovat
Stan_Borowitz
vždyť píšu, že jsem bytostný optimista. Ale musel by se fakt zlepšit a vyvyrovat se těch výpadků z posledních cca 2 let. A taky mít štěstí, ale bez toho to nejde nikdy...
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro a Roddick nie sú poriadni hráči ? :) (RG a W 09)
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, nač narážíš? Jediný, kdo tu hovořil o "pořádných soupeřích", byl TDK, a to v souvislosti s Nadalem a jeho cestou do finále UO 10 (původně ovšem napsal omylem W 10).
Reagovat
smazaný uživatel
....nie su, obzvlast to co predviedol roddick vo finale W09 to bolo slabe jak caj...:)co z toho ze roddick sa vyhecoval k mozno zivotnemu vykonu na trave, ten otaznik tam bude vzdy.....porazil by spiderman batmana keby sa stretli ??lool ;-)
@optimisti: nech vam to vydrzi...aj ked vies ako "priprav sa na najhorsie a dufaj v najlepsie" :)budete asi sklamani, fed uz ma svoje top za sebou, najlepsi scenar, pripravit sa na 200% na W12 a OH12 vyhrat aspon OH12 a zabalit to v najlepsom :)
Reagovat
smazaný uživatel
ano presne tak ja som jediny, o tom ziadna:)tie tvoje "vzdy" otazniky narazali na co btw?
Reagovat
smazaný uživatel
"Přičemž nad jeho tituly z RG a Wimbledonu 09 vždy zůstane určitý otazník." .. to len preto, lebo Rafa nemal formu, resp. sa nezúčastnil ?
Reagovat
smazaný uživatel
Ty moje otazníky narážely čistě na Nadalovo zranění, kvůli němuž odpadl na RG a neobhajoval titul ve Wimbledonu (a následně mu trvalo skoro 3/4 roku, než navázal na svou předešlou výkonnost). Otazníkem je, zda by tehdy dokázal na RG nebo ve Wimbledonu porazit Nadala. A tento otazník nebyl vznesen v kontextu jeho kariéry (tj. coby snížení hodnoty těchto dvou GS titulů), ale v rámci argumentu, že 4 další GS tituly v následujících letech je extrémně optimistické, když v letech 2008-10 (ve svých 27 až 29 letech) získal 4 GS tituly, a z toho tři v obě, kdy byl jeho největší tehdejší konkurent -- Nadal -- buď zraněný nebo neměl patřičnou formu poté, co se ze svého zranění zotavil.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já taky odpovím.

1)Těžko říct, do noty mu bude hrát, že zas taková kvanta bodů neobhajuje, ale zase pokud bude hrát tak jako teď i nadále, spíše ne.

2) Podle mě ještě grandslam vyhraje, nebudou už to žádné závratné čísla, ale jeden nebo dva určitě podle mě přidá, už jenom na trávě je favoritem dá se říct vždycky. Viděl bych to na UO nebo Wimbledon, takže odpověď, jeden ještě získá podle mě určitě.
Reagovat
smazaný uživatel
Ad 1/ Do Wimbledonu (včetně) obhajuje daleko méně bodů než Nadal, ale srovnatelně jako Djokovič. Přičemž se domnívám, že Djokovič bude mít letos na antuce lepší výsledky.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to já si myslím taky, ale Federer je taky výborný antukář. Hlavně ale jsem zvědavý na trávu, jestli už na ni Djokovič udělá nějaký úspěch, když zlepšil servis. Na volejích to zatím stále žádná extrahitparáda není a pohyb na trávě mu činil v minulosti taky problémy.
Reagovat
smazaný uživatel
No včera s Nadalem měl voleje velmi slušné. Řekl bych, že má lepší voleje než Nadal, kt. až na výjimky hraje jen stopvoleje.

Co se týče trávy: pohyb + timing. Dost mu vadí i nepravidelné odskoky na trávě.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, s těmi odskoky máš pravdu. No, mi přijde, že ve volejích duem Roger-Rafa zatím značně zaostává, i když už to není tak tragické.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co si pamatuji, včera proti nadalovi nebo v IW proti federerovi zahrál Nole spoustu výborných volejů. U Nadala se to těžko posuzuje, protože v 99 % případů si prostě k síti chodí pro vítězné voleje.

Zajímavý případ je Federer, kt. je schopnej zahrát výborný těžký volej i halfvolej, ale zároveň má na síti na můj vkus příliš značný počet "lemplovských" úderů.
Reagovat
smazaný uživatel
To každopádně, když nemá Federer den, tak těch volejů zazdí neuvěřitelně dost. Djokovič nemá špatné voleje, ale často po prvním voleji, který by měm být vítězný, musí přijít ještě jeden úder. V tomhle je třeba daleko výš i Roddick.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak u Roddicka by to měla být samozřejmost, protože po prvním servisu chodí pravidelně na síť a cpe se tam dost často i při běžných výměnách. Nicméně na to, jak podstatnou složkou jeho hry je hra u sítě, je v této činnosti dost podprůměrný (a teď nemám na mysli srovnání s ostatními hráči této éry, ale s hráči typu Edberga, Beckera, Samprase, Sticha, Krajicka apod.).

A co Djokovičovy voleje v porovnání s Berdychovými? :-)
Reagovat
VlS
Promiň, ale zapomínáš na to, že loni ho třeba Tomáš dal jak Miami, tak ve Wimbl, předtím Delpo na UO, Soda na FO ............

Není pravda, že na něj platí jen Nadal a teď Novak, platí na něj víc hráčů - což neznamená, že jej porazí kdykoliv, znamená to jen, že nemůže vědět nebo předpokládat, že s nimi vyhraje. Jak by dopadl teď s Tomášem? Nikdo na to není schopný odpovědět, ale kdyby oba hráli tak jak hráli s Nadalem, tak by asi nevyhrál. Ale bavíme se o jeho současné formě, o tom, že je to nejúspěšnější hrající tenista není spor, že může porazit kohokoliv je také více méně nesporné, že teď nehraje nejlíp je taky fakt, že jej umí porazit více tenistů je taky fakt.
To, že někdo nezůstane u konstatování, že je to superúspěšný tenista a dovolí si říci teď ne neznamená, že ho nemá rád. Je to prostě evidentně tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já myslím, že podobná prohlášení jsou součástí taktiky. Roger prostě nemůže říct: "vím, že na Nadala nemám a už ho nikdy neporazím" - to by fakt už mohl do důchodu. Pokud v sobě pořád cítí sílu, že prostě na to má, akorát zrovna v těch nejdůležitějších zápasech mu to nejde, tak jsou jeho slova pochopitelná. Já to znám z vlastní zkušenosti. Hrajete dobře, v tréninku se vám daří a zrovna když potřebujete vytáhnout extra výkon, nepadne tam nic. A všichni kolem vás jsou chytří jak rádia, co děláte špatně. :-)

Já Rogerovi samozřejmě fandím dále, další GS titul vyhrát může, ale spíše by mě to už mile překvapilo, než že bych to očekával. Každopádně GL, Roger!
Reagovat
Pe3k
Naprostý souhlas.
Reagovat
steve79
No uvidíme. Je dobře, že si pořád věří. Svoje slova může potvdit už příští týden v Monte Carlu na antuce. Na antuku se už moc těším, jsem rád, že sezona na hardech se na chviiličku přeruší.
Reagovat
Stan_Borowitz
Problém je podle mne v tom, že Federer říká něco úplně jiného, než jaké jsou jeho niterné pocity. Už nějaký ten pátek trpí tenisovým ekvivalentem syndromu vyhoření. Otázkou je, zda si to uvědomuje a hraje jen divadlo pro média, nebo si to odmítá přiznat. Ztratil sebedůvěru, vůli vyhrávat těžké zápasy s nejlepšími. Zůstala technika a zkušenost, což stačí na 98% hráčů, ale ne na Nadala s Djokovičem. Jinak by nemohl v poslední době prohrát tolik zápasů z mečbolu nebo mít ten absurdní výpadek ve třetím setu s Djokovičem v IW nebo ve druhém setu na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
No ale tak koneckonců, co má na tyto otázky na tiskovkách odpovídat?

Jestli je teď vyhořelej, proč nebyl "vyhořelej" loni v Londýně na konci roku?
Reagovat
Teo
Na druhou stranu to dokazuje, že za určitých velmi citlivých podmínek na to má. Ale holt je to hodně nestabilní rovnováha, které vede v dost nepochopitelný výpadky a selhání... Tak si říkám, jestli to teď není taková krize, která by se mohla s přibývajícím věkem naopak srovnat. Hlava dozraje a tělo se podle všeho cítí dobře, takže proč ne?
Reagovat
Stan_Borowitz
No jasně, to je v pohodě, to on říkat musí a dokonce si to může i myslet, ale podstatné je, jak se k tomu staví jeho podvědomí (jak nás naučil už Freud). Jinka pokud jde o to vyhoření, to se často projevuje takovými výkyvy (někdy až maniodepresivními stavy). Jeden den jsi "v laufu" a všechno jde v pohodě, zatímco druhý den jsi úplně marnej. Mimochodem, kvůli tomu skončil Borg, jestli se nepletu.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jestli měl Borg nějaký výrazné výkyvy. Byl spíš tenisem už unavenej a ztratil motivaci. vtipný je, že se pak v roce 1991 najednou pokusil (s velmi špatnými výsledky) vrátit na ATP Tour.
Reagovat
Stan_Borowitz
U Borga jsem myslel obecně ten syndrom vyhoření, ne že by měl tyhle výkyvy. Jinak důvod jeho neúspěšného návratu na kurty byl tuším prozaický - prachy. Tehdy se ještě nedalo špičkovým tenisem zajistit na deset životů dopředu a on navíc špatně investoval, takže byl na koci osmdesátých let prakticky na mizině.
Reagovat
smazaný uživatel
No, nevím, jak tenkrát prohlásil Ion Tiriac, jestli mu šlo o prachy, tak se měl obrátit třeba právě na Tiriaca a ten by zorganizoval sérii exhibicí -- a nemusel se zostuzovat prohrami s průměrnými a podprůměrnými hráči.
Reagovat
Stan_Borowitz
To jo, to je bez debat.
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmmm. Neprohlašoval Federer loni v srpnu, že jeho cílem je získat 20 GS titulů? :-)))

Bude to mít teď chlapec těžké, protože zatímco např. v sezoně 2009 na sebe Nadal s Djokovičem (na antuce) často naráželi v SF, teď bude na některého z nich pravděpodobně narážet Federer, přičemž druhého může očekávat ve finále.

A jinak co se týče trávy a olympiády, stárne-li hráč a je o krok pomalejší a má potíže s timingem, nejvíce se to podle mně projeví právě na trávě.
Reagovat
Teo
Uvidíme. Bude hodně záležet na tom, jak se zrovna vyspí. A jak se vyspí ostatní:o)
Reagovat
Stan_Borowitz
angažuje Lendla a ten z něj naopak udělá o krok rychlejšího než ostatní. Bude sice po tréninku zvracet, což mu trochu ubere na eleganci, ale výsledky se dostaví :-)
Reagovat
Teo
Federer i zvrací elegantně!:o)))
Reagovat
smazaný uživatel
Lendl ovšem neudělal ani sám ze sebe "o krok rychlejšího hráče než ostatní". :-) Pokud se tedy bavíme o pohybu.
Reagovat
Stan_Borowitz
To sice ne, ale o krok napřed před ostatními byl. Až na ten nešťastný WB.
Reagovat
Teo
To není jako Berdych, který řekne, že bude muset mít štěstí, aby Nadala porazil, Fedex prostě řekne: mám na to, štěstí neštěstí. Rozdíl v přemýšlení, který toho udělá tolik. Jinak samozřejmě nepočítám moc s tím, že by Fedex mohl v současného formě své i jejich porazit Novaka nebo Rafu, ale věřím, že je schopný je porazit, až si vyberou slabší chvilku, která určitě přijde.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý názor, co se týče toho přemýšlení, kus pravdy na tom bude..;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych se vyjadřoval o výsledku jednoho konkrétního zápasu. Před zápasem řekl jen cosi ve smyslu, že musí podat svůj nejlepší výkon a doufat, že Nadal svůj nejlepší výkon nepodá. Myslím, že je to spíš známka realismu, než podceňování sama sebe a svých schopností. A je jasné, že Federer by nikdy otevřeně nepřiznal, že Nadala není schopný porazit, pokud jeho soupe podá svůj nejlepší výkon.

Mimochodem, nepamatuji si, že by Berdych (mimo antuku) podal proti Nadalovi až tak odevzdaný výkon jako federer ted v Miami. jak se říká, "slova, slova, slova", resp. "podle skutků poznáte je". :-)
Reagovat
Teo
Jenže o tom to právě je: musím hrát nejlíp a ten druhý nesmí hrát nejlíp, to znamená, že jdu na kurt a už jsem napůl po*ranej z toho, jak ten druhej bude hrát. Což je vlastně úplná blbost, protože každej tenista chce hrát nejlíp, takže se to dá předem očekávat, no ne? Podle mě jde právě o tu víru ve vlastní schopnosti, ne ve schopnosti druhých. Takový Novak jistě nejde do zápasu s tím, že jeho výkon závisí na tom druhém. Prostě si věří, že je schopný porazit kohokoli a kdykoli. A dělá to...
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby s někým prohrál 20 setů za sebou, asi bys to cítil podobně. :-)

A Federer nic takovýho sice neříká, ale pak pak to v zápase zabalil, jakmile zjistil, že Nadal hraje přiměřeně dobře a jemu to moc nejde.
Reagovat
Teo
Pokud jsem prohrál 20 setů za sebou, pak jsem možná až příliš doufal ve špatný výkon ostatních:o)
Reagovat
smazaný uživatel
Původně ale Berdych vedl na zápasy 3:1, ale pak se Nadal na tvrdých površích extrémně zlepšil.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovičovi se dlouho dařít nebude , je to jen další výstřelek.Ještě pár zápasů a bude zase tam kde byl
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist