Finalista French Open Coria ukončil kariéru

29. 4. 2009, 09:55
Stalo se... 2
Bývalý finalista Roland Garros Argentinec Guillermo Coria skončil v 27 letech s tenisem. Někdejší třetí hráč světa nastupoval od roku 2006 jen sporadicky a o konci kariéry uvažoval už několik měsíců.
Profily hráčů
Guillermo Coria

"Cítil jsem, že už nemám sílu soutěžit. Končím s tenisem," uvedl na webu národního tenisového svazu Coria, jehož nejlepším obdobím byly roky 2003 a 2004. V nich vyhrál sedm ze svých celkově devíti turnajů a zahrál si také své jediné finále grandslamového turnaje.

Profil Guillerma Corii:
narozen:
13. ledna 1982 v argentinském Rufinu

nejlepší umístění:
3. místo (květen 2004)

úspěchy:
tituly (9): 2001--Vina del Mar; 2003 - Masters Hamburg, Stuttgart, Kitzbuhel, Sopoty, Basilej; 2004 - Buenos Aires, Masters Monte Carlo; 2005 - Umag
finále (11): 2001 - Malorka; 2002 - Costa Do Sauipe; 2003 - Buenos Aires, Masters Monte Carlo; 2004 - Masters Miami, Masters Hamburg, Roland Garros, 's-Hertogenbosch; 2005--Masters Monte Carlo, Masters Rome, Beijing

prize money:
$5,915,620

Na Roland Garros 2004 však coby největší favorit na titul nedosáhl, v pětisetové bitvě ho porazil krajan Gaston Gaudio. Shodou okolností příliš štěstí nepřinesl pařížský úspěch ani jemu: také Gaudiova kariéra uvadá a bývalý šampion nehrál na okruhu ATP celý minulý rok.

Coriův pád začal ještě v sezoně 2004, kdy se podrobil operaci ramene. Následující rok ještě získal v Umagu svůj poslední titul, ale na turnajích se začal objevovat stále méně a méně a v roce 2006 vypadl z první stovky. Naposledy se jako profesionál představil letos v březnu na challengeru v Bangkoku, kde vypadl v prvním kole.

Za svou kariéru si na prize money vydělal téměř 6 milionů dolarů. Na okruhu ATP odehrál celkem 332 zápasů, z nichž 218 vyhrál. V roce 2003 triumfoval na třech turnajích v řadě, během nichž neztratil ani set, a sezonu zakončil jako první Argentinec po 21 letech Turnajem mistrů. Na něm si zahrál i ve dvou následujících sezonách, z devíti utkání však vyhrál jediné.

Představitel typické antukové hry byl brzy po svém vstupu na okruh v roce 2000 suspendován na dva roky za dopingový nález. Trest mu byl později snížen na sedm měsíců poté, co se prokázalo, že zakázané steroidy obsahoval multivitamin. S jeho výrobcem se Coria soudil o odškodné 10 milionů dolarů, nakonec se však s firmou dohodl na nespecifikované částce ještě před vynesením rozsudku.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak napriklad tohto tenistu mi je nesmierne luto :(

Kto ho videl hrat v casoch najvacsej slavy na antuke, musel ostat v nemom uzase, rovnako ako ja, hral neuveritelne a keby neprisli zranenia, ktore ho zastihli, dnes by na antuke nemusel tak dominovat Nadal, fakt bola radost sledovat tohto tenistu :)

Skoda, ze musi skoncit s tenisom, rad by som ho znovu videl hrat :(

Klobuk dole Guillermo Coria!!
Reagovat
smazaný uživatel
No asi máš pravdu, byli by to s nadalem hodně zajímavé souboje ,jako např tento http://www.youtube.com/watch?v=rx5WPE21LBo&feature=related (trval přes 5 hodin)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist