Fognini s Kližanem si v hale v Petrohradu zahrají o první titul

22. 9. 2012, 14:29
Aktuality 18
ATP PETROHRAD - Fabio Fognini si v Petrohradu zajistil druhýou šanci na první titul z okruhu ATP. Pětadvacetiletý Ital v dnešním semifinále porazil Španěla Gimena-Travera a postoupil do finále. V něm je poprvé v kariéře Slovák Martin Kližan, který po bezmála čtyřhodinové bitvě udolal Južného.
Fabio Fognini

Fabio Fognini byl ve finále poprvé letos na antuce v rumunské Bukurešti, v boji o titul ale podlehl Gillesu Simonovi. Tento týden se 53. hráč světa do finále probojoval podruhé a má tak šanci na premiérovou trofej z okruhu ATP.

Pětadvacetiletý Ital přitom nebyl na žádném halovém turnaji ani ve čtvrtfinále, v Petrohradu však postupně zdolal Němce Kamkeho, Ukrajince Stachovského, Španěla Bautistu-Aguta a v dnešním semifinále si poradil po setech 6-3 6-4 se Španělem Danielem Gimenem-Traverem.

O titul se Fognini utká v nedělním finále s Martinem Kližanem. Třiadvacetiletý slovenský tenista v Rusku potvrzuje narůstající formu, kteroup proměnil v premiérové finále na okruhu ATP.

V boji o titul by ale Kližan mohl postrádat fyzické síly. V dnešním semifinále totiž udolal domácí jedničku Michajla Južného až po 3 hodinách a 48 minutách 6-7 6-4 7-6.

V prvním setu měl Kližan dvakrát výhodu brejku, vedení 4-2 ani 5-3 ale neudržel a v tie-breaku pak nevyužil čtyři setboly. Ve druhé sadě pak po sérii brejků prohrával už 2-4, čtyřmi vyhranými gamy v řadě se však v zápase udržel a rozhodnout musel třetí set. V něm slovenský tenista vedl 5-3, jenže podobně jako v úvodním setu o náskok přišel. Ovšem postup si už vzít nenechal a obrovskou bitvu ve zkrácené hře rozhodl ve svůj prospěch.

Další více než hodinu na kurtu Kližan navíc strávil ve večerním utkání čtyřhry, ve které už však do finále nepostoupil. S krajanem Filipem Poláškem prohráli s dalším slovenským duem Lukáš Lacko a Igor Zelenay 3-6 6-3 5-10.

- ATP 250 PETROHRAD -
(Rusko, tv. povrch / hala, 410.850 dolarů)
sobotní výsledky (22. 09. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Kližan (3-SR) - Južnyj (1-Rus.) 6-7(11) 6-4 7-6(3)
Fognini (4-It.) - Gimeno (Šp.) 6-3 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
Fandina
k titulu a jen tak dál ... gratulace
Reagovat
Nola
Martin Kližan to dokázal, vyhral svoj prvý ATP turnaj, ak sa nemýlim posunie sa v rebríčku na krásne 33. miesto, hneď zajtra hrá s Davydenkom, som veľmi zvedavá ako bude pokračovať
Reagovat
smazaný uživatel
Martin je frajer!!!Na zápas s Davydenkem se těším,hlavně jak ustojí ten velmi krátký přechod mezi zápasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Martina zacinam vice sledovat, vypada to. ze nam roste dalsi tenisovy talent. Chce to vice se dostavat do zaverecnych kol vetsich turnaju, aby si trochu zvykl na vypjate momenty, zde ma jeste rezervy.Byl to krasny emotivni zapas z obou stran. Kazdy chvilku tahal pilku. Krasne dlouhe ,temer antukove vymeny. Poradny maraton tri sety 3 a trictvrte hodiny.Ale Martin mel sil dost i po zapase, kdy predvedl na pocest vitezstvi dlouhou serii kliku.Finale vidim take na bitvu, i kdyz Fabio je poradnej koler, kdyz se nedari a Martin, jak zvladne tihu prvniho finale? No hlavne at je na co se koukat.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím, opravte si nadpis.
Reagovat
LubosZabloudil
Opraveno ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Kližan hral 4-hodinový zápas, navyše ešte teraz hrá štvorhru. Dúfam, že Fogniniho potrápi, za normálnych okolností by to vyhrať mal, ale takto je to zložité ...

A inak, pozdravujem pána Darka Vránu :)
Reagovat
smazaný uživatel
No otázka znie, čo sú to normálne okolnosti. Lebo normálny Kližan by s Fogninim hladko prehral a aj Kližan vo forme bude mať čo robiť, aby nepríjemného Taliana porazil.

Každopádne Kližan sa za posledný pol roka abnormálne zlepšil, z odpisovaného hráča sa zrazu stal perspektívny mladík, ktorý by mohol dlhodobo figurovať v TOP 50 a vyššie. Dokonca sa môže dostať na AO medzi nasadenú 32, čo by bola celkom rarita, vzhľadom na slovenský mužský tenis..Výkony však musí potvrdzovať a potvrdzovať, toto je stále málo na trvalý optimizmus..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak keďže som Kližanov vzostup sledoval od jesene 2010, viem čím si všetkým prešiel. Fognini je trošku labil, a nikdy mi neprišiel ako dostatočne dobrý na preniknutie do top klubu hráčov. Kližan mi príde, že má všetky zbrane potrebné na to, aby sa mu to podarilo, len treba ďalej pracovať.

Mimochodom, čo je pre teba "normálny" Kližan ? Lebo pre mňa je "normálny" Fognini absolútne priemerný hráč. Zober si, koho musel Fabio poraziť aby sa dostal do toho finále. Škoda toho dnešného maratónu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ja mám Fogniniho zafixovaného ako starého lišiaka, pamätám si jeho zápasy z antuky, hlavne z RG, kde dokázal poraziť aj svetových hráčov, napr. Monfilsa...Pravdou však je, že na antuke sa hrať nebude..

Normálny Kližan je, resp. bol hráč, obchádzajúci iba challengrové turnaje, prakticky neschopný dosiahnuť väčších výsledkov. Osobne som nad ním aj Lackom už dávno zlomil palicu, Kližan ma však poslednými mesiacmi vyvádza z omylu..Naozaj nevídaná premena.
Reagovat
smazaný uživatel
No hej, v tom zápase s Monfilsom som mu fandil, lebo Francúzov (tým myslím usporiadateľov RG) dvakrát nemusím.

Pamätný bol aj zápas s Montaňesom tuším minulý rok :)

Mimochodom k povrchu - ten je vraj ešte pomalší ako antuka (!). Podklad je drevo, je to vraj mäkké a pomaly sa na tom nedá šmýkať. Podľa Kližana jednoducho katastrofa.
Reagovat
Fandina
kdo vyhraje. Myslím si, že Martin, ale vzhledem k tomu, že Fabio celkem postupoval v pohodě, tak to může být úplně jinak a budu to sledovat. Televize SuperTennis to dává live v HD kvalitě a já už jsem zvědavá kluci.
Reagovat
smazaný uživatel
Omyl. Tento týden kromě ATP Petrohrad vysílali i SF a F turnaje WTA Guangzhou. Z obou turnajů byl obraz jen v SD. Tohle je vidět na první pohled, pokud to nesleduješ na TV s malou obrazovkou.
Logo stanice Supertennis obsahuje trvale nápis HD, to neříká o kvalitě konkrétního přenosu vůbec nic - část přenosů je v SD (někdy dobrém, občas nevalném) a část v HD.
Reagovat
Fandina
Aha tak díky za opravu. WTA jsem také tento týden na SuperTennise zaznamenala, ale ne live a navíc to bylo v úplně divném rozlišení, holky byly tlustější ... úsměv, tak jsem to vypustila vůbec z úvah, je-li to HD. Petrohrad byl proti tomu live a celkem solidní obraz a porovnat to nemám s čím, jestli je to HD nebo ne, i když to sleduji na velké obrazovce, takže jsem nezkoumala, jestli to HD je nebo není, teď se na to zaměřím, faktem je, že to HD mají v označení kanálu automaticky.
Teď se hraje finále a Kližan má navrch. Tak to vypadá na první titul. Vida kluka.
Reagovat
smazaný uživatel
Nezkoumala? To je zvláštní. Už na LCD televizi s ne moc velkou obrazovkou 32 palců je ostrost nativního HD přenosu (1080 nebo 720 řádků) oproti SD jasně vidět! Podmínkou je propojení TV s přijímačem pomocí HDMI kabelu (scart nestačí) a správné nastavení v menu přijímače.
Dnes byl rozdíl zřetelně patrný na stejném přenosu golfu, zážitek z obrazu na Golf Channel a ČT4 HD byl úplně jinde - na ČT to ovšem zazdili velmi pozdním začátkem přenosu, kopálisti měli samozřejmě přednost.
Reagovat
Fandina
Ne ne nerozumím tomu, jsem jen uživatelka ... koukám a přepínám co je nastaveno. Jsou to dva satelity na různých místech na jedném je 1500 kanálů a vždycky jsou to velké obrazovky ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
má na to myslim že s kližanem bude vyrovnanej tříseták jako když hrál ted kližan s youznym
Reagovat
a.magerova
Tak hlavně TO dotáhnout do vítězného konce!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist